Herziening richtlijnmodules geboortezorg
Drie richtlijnen op het gebied van geboortezorg zijn aangepast en aangevuld.
Het gaat om de richtlijnen Beleid bij sectio in de voorgeschiedenis, cardiovasculair risicomanagement (CVRM) na een reproductieve aandoening en zwangerschap bij obesitas. Thuisartsteksten over deze aandoeningen zijn momenteel in ontwikkeling.
Beleid bij sectio in de voorgeschiedenis
Soms heeft een zwangere vrouw in het verleden een keizersnede gehad. Dit heeft gevolgen voor de nieuwe zwangerschap – er bestaat een hogere kans op complicaties. Om deze complicaties zoveel mogelijk te voorkomen zijn er extra aandachtspunten voor de gynaecoloog. In deze richtlijn wordt hier aandacht aan besteed. Er zijn drie nieuwe modules toegevoegd aan de richtlijn.
De volgende onderwerpen worden behandeld:
- Modus partus na premature sectio caesarea in de voorgeschiedenis
- Epidurale analgesie
- Modus partus bij twee sectio’s in de voorgeschiedenis
CVRM na een reproductieve aandoening
De richtlijn heeft betrekking op vrouwen die complicaties hebben tijdens de reproductieve levensfase, bij conceptie, tijdens de zwangerschap en rond de menopauze. Er is behoefte aan duidelijke informatie hoe het vervolgbeleid dient te zijn bij deze groep vrouwen. De richtlijn geeft hier handvatten voor. Er zijn twee nieuwe modules ontwikkeld:
- Follow-up na hypertensieve aandoening tijdens de zwangerschap
- Organisatie van zorg bij een hypertensieve aandoening tijdens de zwangerschap (HAZ)
Zwangerschap bij obesitas
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor vrouwen met obesitas tijdens de zwangerschap en de bevalling. Er is nieuwe literatuur verschenen in de afgelopen jaren over beleid bij epiduraal, profylactische antistolling en antibiotica profylaxe bij vrouwen met obesitas tijdens de zwangerschap en bevalling. Deze inzichten zijn verwerkt in de richtlijn. Er zijn vier modules ontwikkeld over beleid bij vrouwen met obesitas tijdens de zwangerschap en bevalling:
- Primaire epiduraal bij obesitas (BMI ≥ 40)
- Profylactische antistolling bij obesitas
- Verlengde antibiotica profylaxe bij obesitas
- Verhoogde dosis antibiotica profylaxe bij obesitas
Samenwerking
Deze modules zijn ontwikkeld op initiatief de Nederlandse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de kinderartsen (NVK), anesthesiologen (NVA), medisch microbiologen (NVMM), Patiëntenfederatie Nederland, verloskundigen (KNOV) en Care4Neo. De ontwikkeling/herziening van deze richtlijnmodule werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en werd gefinancierd uit de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).