Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties

Initiatief: SRI Aantal modules: 1

Startpagina - Desinfectie huid en slijmvliezen plus puncties

Link naar de richtlijn

 

Waar gaat deze richtlijn over?

Wanneer de huid- of slijmvliesbarrière wordt doorbroken, is er een verhoogd risico op het ontstaan van een infectie. Een van de maatregelen om het risico op een infectie te verminderen is het desinfecteren van de huid/slijmvliezen voorafgaand aan het moment dat deze barrière bewust wordt doorbroken.

 

Onder een ingreep wordt verstaan alle medische handelingen waarbij de huid- en slijmvliesbarrière wordt doorbroken, zoals operatieve ingrepen, injecties, puncties en biopsieën.

 

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor huiddesinfectie voorafgaand aan ingrepen en algemene voorzorgsmaatregelen bij een punctie/biopsie en een intra-articulaire injectie. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

1. Huiddesinfectie:

  • Ingrepen algemeen
  • Bloedafname en injectie
  • Hoofd-halsgebied en oog
  • Prematuren/neonaten

2. Algemene voorzorgsmaatregelen punctie/biopsie/injectie

  • Punctie/biopsie/injectie
  • Intra-articulaire injectie/punctie

De richtlijn beschrijft de noodzaak voor huiddesinfectie en huiddesinfectiemiddelen bij patiënten die een ingreep moeten ondergaan in ziekenhuizen, woonzorgcentra, gehandicaptenzorg, revalidatiecentra en wijkverpleging.

De modules uit deze richtlijn hangen samen met de volgende SRI-richtlijnen: Toediening medicatie (in ontwikkeling), Handhygiëne en persoonlijke hygiëne medewerker, Persoonlijke beschermingsmiddelen, Infectiepreventie op de operatiekamer (in ontwikkeling) en Luchtbehandeling in operatiekamers en behandelkamers.

 

Ook hangt de richtlijn samen met de NVvH-richtlijn Postoperatieve wondinfecties.

 

Wanneer in de richtlijn gesproken wordt over de patiënt, worden hiermee zowel de patiënt, cliënt en bewoner bedoeld, tenzij anders aangegeven.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De beoogde gebruikers van de richtlijn betreffen al diegenen die betrokken zijn bij het opstellen van het infectiepreventiebeleid in de medisch-specialistische zorg. Voor huisartsenzorg wordt verwezen naar de NHG-standaard Infectiepreventie in de huisartsen- en verloskundigenpraktijk.

 

Voor patiënten

Vóór een operatie, vóór een punctie (een arts zuigt met een naald cellen en vocht op uit uw lichaam), vóór een biopsie (een arts haalt met een naald een klein stukje uit uw lichaam), vóór een bloedafname of vóór een injectie, kan het nodig zijn om uw huid te desinfecteren. Dit wordt gedaan om het aantal bacteriën op uw huid te verminderen voordat de ingreep plaatsvindt. Dit is eenn van de maatregelen om het risico op een wondinfectie te verminderen. Deze richtlijn bevat informatie over wanneer huiddesinfectie nodig is en welke desinfectiemiddelen daarvoor moeten worden gebruikt.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

De richtlijn betreft de herziening van de WIP-richtlijnen Desinfectie van huid en slijmvliezen en Puncties. Met het uitbrengen van deze richtlijn komen de bovengenoemde richtlijnen te vervallen.

 

De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers van de NVMM, NVDV, NVvH, NOG, NOV, NVR, NVT, NVK, VHIG, NVvA en PFNL. De richtlijn is in de commentaarfase voorgelegd aan onder andere de Patiëntenfederatie, de koepels van ziekenhuizen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

 

Het SRI is als houder van deze richtlijn de eerstverantwoordelijke voor de actualiteit van deze richtlijn. De Federatie Medisch Specialisten heeft namens het SRI de leidende rol gehad bij de richtlijnontwikkeling. De richtlijnontwikkeling wordt ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. De andere aan deze richtlijn deelnemende wetenschappelijk verenigingen of gebruikers van de richtlijn delen de verantwoordelijkheid en informeren de eerstverantwoordelijke over relevante ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

 

Link naar de richtlijn

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 29-08-2024

Laatst geautoriseerd  : 29-08-2024

Geplande herbeoordeling  : 29-08-2026

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie