Herziening modules oesofagus- en maagcarcinoom

Herziening modules oesofagus- en maagcarcinoom

Op basis van de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk is er een nieuwe module met aanbeveling in de richtlijn Oesofaguscarcinoom en is er een nieuwe module met aanbeveling in de richtlijn Maagcarcinoom.


Daarnaast zijn er twee modules geactualiseerd binnen de richtlijn maagcarcinoom.

 

Er is een nieuwe module ontwikkeld over Adjuvante immuuntherapie bij patiënten met oesofaguscarcinoom. Daarnaast zijn de modules Aanvullende M-stadiëring en Adjuvante chemoradiatie bij patiënten met maagcarcinoom geüpdatet. Ook is er een nieuwe module ontwikkeld over Biomarker diagnostiek bij patiënten met maagcarcinoom die ingaat op vaststellen van PD-L1 expressie bij patiënten met een adenocarcinoom van de maag of gastro-oesofageale junctie. Thuisartsteksten bij dit onderwerp zijn nog in ontwikkeling.

 

Samenwerking

De richtlijnen Oesofaguscarcinoom en Maagcarcinoom vallen binnen het richtlijncluster oesofagus- en maagcarcinoom. Betrokken partijen zijn de mdl-artsen (NVMDL), internisten (NIV), radiologen (NVvR), chirurgen (NVvH), radiotherapeuten (NVRO), nucleair geneeskundigen (NVNG), kno-artsen (NVKNO), ziekenhuisapothekers (NVZA), pathologen (NVVP) en Stichting voor Patiënten met Maag- en/of Slokdarmkanker (SPKS). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de modules via de richtlijn Oesofaguscarcinoom en richtlijn Maagcarcinoom.