Tabaksontmoediging

Initiatief: NVALT Aantal modules: 28

Startpagina - Tabaksontmoediging

Waar gaat deze richtlijn over?

De door roken aangerichte schade is verbonden met het gedrag van individuen en groepen. Het is ook een schade aan de volksgezondheid die te voorkomen en te beperken is: stoppen met roken is een van de meest effectieve mogelijkheden van preventie van het optreden van deze aandoeningen of het beperken van hun ernst. Het propageren en ondersteunen van het stoppen met roken is daarmee een verantwoordelijkheid van alle zorgverleners. Vrijwel alle specialismen en gezondheidszorgsettings hebben te maken met patiënten die roken en de daarmee samenhangende gezondheidsschade. Om deze reden hebben alle zorgverlener een taak in de behandeling van tabaksverslaving. Daarom onthoudt de richtlijn zich zo veel mogelijk van uitspraken over wie wat zou moeten doen. Deze richtlijn sluit aan bij de Zorgstandaard Tabaksverslaving.

 

In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van tabaksverslaving voor patiënten die roken.

 

Voor patiënten

Informatie voor stoppen met roken is te vinden op Thuisarts en op de site van het Trimbos: www.rokeninfo.nl.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Stichting Partnership stop met roken en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  :

Laatst geautoriseerd  :

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose
Volgende:
Niet-medicamenteuze ondersteuning