KNO-heelkunde
Gehoorscreening
Gehoorverlies komt veel voor bij kinderen met downsyndroom. Op de kinderleeftijd gaat het vooral om conductieve verliezen als gevolg van aangeboren afwijkingen aan het gehoororgaan, chronische en recidiverende middenoorontstekingen, en/of cerumen impactie in vaak vernauwde gehoorgangen.
Het is belangrijk deze optimaal te behandelen zodat het gehoor geen extra belemmering vormt voor de taal/spraakontwikkeling en daarmee voor de cognitieve en sociaal- emotionele ontwikkeling.
In Nederland worden alle neonaten gescreend op gehoorverlies in de eerste 4 tot 7 dagen na de geboorte door het CJG; ook de kinderen met downsyndroom. Het doel is om bij kinderen met een permanent gehoorverlies binnen 6 maanden na de geboorte te beginnen met een passende interventie.
Frequente KNO- en gehoorscreening, ook na de neonatale periode, lijkt raadzaam gezien het veelvuldig voorkomen van vernauwing van de uitwendige gehoorgangen met cerumenimpactie, otitis media met effusie (OME) en recidiverende otitis media.
Zie module Gehoorscreening bij kinderen met Downsyndroom voor een uitgebreide beschrijving.
Aanbevelingen |
Screen bij kinderen met downsyndroom op gehoorverlies middels:
Verwijs moeilijk testbare kinderen naar een audiologisch centrum.
Stem de gehoortest af op de ontwikkelingsleeftijd. Vrije veldaudiometrie kan verricht worden bij een ontwikkelingsleeftijd van 7-15 maanden, spelaudiometrie en spraakaudiometrie vanaf een verbale ontwikkelingsleeftijd van respectievelijk 2 en 3 jaar.
De KNO-arts dient speciale aandacht te hebben voor:
|
Otitis media met effusie
Otitis media met effusie (OME) komt frequent voor bij kinderen met downsyndroom en lijkt langer te duren dan bij kinderen zonder downsyndroom. Waarschijnlijk draagt de persisterende OME bij aan het gehoorverlies dat frequent gevonden wordt bij kinderen met downsyndroom.
Ervaring is dat intensieve medicamenteuze en chirurgische behandeling van otitis media bij kinderen met downsyndroom leidt tot minder gehoorverlies, wanneer ingebed in een omvattend screeningsprogramma.
Aanbevelingen |
Behandel kinderen met downsyndroom met dezelfde indicatie voor trommelvliesbuisjes (MOB) als de algemene bevolking.
Behandel otitis media met effusie met dezelfde indicatie als de algemene bevolking. Pas wel een intensievere medicamenteuze en chirurgische behandeling toe bij kinderen met downsyndroom.
Verricht voor en na plaatsen van MOB gehoortesten.
Start laagdrempelig met gehoorrevalidatie wanneer MOB niet effectief of niet mogelijk zijn.
Bied gehoorondersteuning aan bij persisteren van gehoorverlies (>25 dB) (bone conduction device [BCD], gehoorapparaten, solo-apparatuur, ondersteuning van de communicatie met bijvoorbeeld gebaren). |
Verantwoording
Beoordelingsdatum en geldigheid
Laatst beoordeeld : 17-04-2025