Clostridioides difficile

Initiatief: SRI Aantal modules: 1

Startpagina - Clostridioides difficile

Wat is nieuw? Publicatiedatum
Startpagina - Clostridioides difficile 01-07-2025

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is met betrekking tot infectiepreventie en Clostridioides difficile. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Isolatiemaatregelen bij Clostridioides difficile
  • Handhygiëne Clostridioides difficile
  • Reiniging en desinfectie bij Clostridioides difficile

De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van Clostridioides difficile in medisch specialistische zorginstellingen. 

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De beoogde gebruikers van de richtlijn betreffen al diegenen die betrokken zijn bij het opstellen van het infectiepreventiebeleid in zorginstellingen.

 

Voor patiënten

Clostridioides difficile is een bacterie die darmproblemen veroorzaakt. Een infectie met Clostridioides difficile kan diarree, koorts of buikpijn veroorzaken. Sommige patiënten ontwikkelen een ernstige (levensbedreigende) ontsteking van de dikke darm (colitis).

 

Patiënten met een Clostridioides difficile infectie scheiden grote hoeveelheden bacteriën en sporen uit, welke kunnen leiden tot infecties bij andere mensen of tot herbesmetting van de (al behandelde) patiënt. Het toepassen van maatregelen is nodig om verspreiding te voorkomen.

 

In deze richtlijn wordt beschreven welke maatregelen zorginstellingen moeten nemen om verspreiding van Clostridioides difficile te voorkomen. Meer informatie in begrijpelijke taal is te lezen op Thuisarts.nl.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

De richtlijn betreft de herziening van de WIP-richtlijn Infectiepreventieve maatregelen bij Clostridium difficile. Met het uitbrengen van deze richtlijn komen bovengenoemde richtlijn te vervallen.

 

De richtlijn is in eerste instantie generiek opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers uit de relevante domeinen, afkomstig van NVMM, NIV/NVII, VHIG, RIVM en Verenso. Tijdens de commentaarfase is de richtlijn voorgelegd aan onder andere de Patiëntenfederatie Nederland (PFNL), de koepelorganisaties van ziekenhuizen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Op 1 juli 2025 is de richtlijn vervolgens gespecificeerd voor de medisch specialistische zorg. Hierbij zijn uitsluitend tekstuele aanpassingen gedaan (dus geen inhoudelijke wijzigingen), zodat alleen de aanbevelingen en adviezen relevant voor ziekenhuizen zijn opgenomen. Elk domein maakt deze vertaalslag afzonderlijk. Dit zorgt voor een betere aansluiting bij de praktijk en maakt toekomstige herzieningen eenvoudiger.

 

Het SRI is als houder van deze richtlijn de eerstverantwoordelijke voor de actualiteit van deze richtlijn. De andere aan deze richtlijn deelnemende wetenschappelijk verenigingen of gebruikers van de richtlijn delen de verantwoordelijkheid en informeren de eerstverantwoordelijke over relevante ontwikkelingen binnen hun vakgebied. 

De Federatie Medisch Specialisten heeft namens het SRI de leidende rol gehad bij de richtlijnontwikkeling. De richtlijnontwikkeling is ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en werd gefinancierd door het ministerie van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijn.

 

De modules over Clostridioides difficile zijn afzonderlijk te lezen in de richtlijnen Handhygiëne en persoonlijke hygiëne medewerker, Isolatie en Reiniging en desinfectie van Ruimten.

 

Beoordelingsdatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 12-09-2023

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie