Richtlijn COVID-19 aangevuld met nieuwe module

Richtlijn COVID-19 aangevuld met nieuwe module

In de nieuw toegevoegde module Hyperbare zuurstoftherapie worden aanbevelingen gedaan over de inzet van deze behandeling voor patiënten met langdurige klachten na COVID-19.


Op basis van de literatuur en aanvullende argumenten vanuit het expertteam zoals patiëntvoorkeuren, kosten en haalbaarheid, wordt in de nieuwe module beschreven dat er op dit moment onvoldoende onderbouwing is om hyperbare zuurstoftherapie aan te bevelen en dat meer onderzoek wenselijk is. De module wordt toegevoegd aan de richtlijn COVID-19.

Hyperbare zuurstoftherapie is een tweedelijns medische behandelmethode waarbij patiënten 100% zuurstof inademen in een omgeving met een verhoogde luchtdruk van 2.0-2.5 bar totaal. De behandeling wordt uitgevoerd in een daarvoor specifiek ontworpen drukkamer. Medisch specialisten hadden behoefte aan duiding of hyperbare zuurstoftherapie van waarde kan zijn voor patiënten die klachten blijven houden na COVID-19. Daarom is de richtlijnmodule nu toegevoegd aan het hoofdstuk Langdurige klachten en revalidatie na COVID-19 van de richtlijn COVID-19.

 

Samenwerking

De nieuwe richtlijnmodule is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). De module is ontwikkeld door het post-COVID expertiseteam, waarin ook internisten (NIV), revalidatieartsen (VRA), kinderartsen (NVK), sportartsen (VSG), huisartsen (NHG) en C-support vertegenwoordigd zijn. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid in afstemming met het NHG. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de richtlijnmodule