Herziening richtlijn Beleid rondom spoedoperaties

Herziening richtlijn Beleid rondom spoedoperaties

Vier modules en de spoedlijsten van de richtlijn Beleid rondom spoedoperaties zijn herzien. De herziening heeft als doel de spoedzorg in het ziekenhuis en het perioperatieve proces voor patiënten en zorgverleners te optimaliseren.

 

De richtlijn beschrijft op welke manier spoedingrepen in ziekenhuizen zo snel, efficiënt en veilig mogelijk kunnen worden georganiseerd. Vooral wanneer meerdere ingrepen tegelijk worden aangemeld is het belangrijk om van tevoren afspraken te maken welke ingreep als eerste zal plaatsvinden. Door vooraf rekening te houden met acute ingrepen en daarvoor ruimte vrij te houden, kan de operatiecapaciteit efficiënter gebruikt worden.

 

Optimalisatie gebeurt onder andere door het toepassen van een landelijk uniform classificatiesysteem met vier spoedcategorieën, waarbij nu ook voorbeeld ingrepen zijn genoemd. Daarmee kan bepaald worden welke acute operaties en interventies voorrang moeten krijgen. Dit systeem helpt niet alleen om operatieve urgentie aan te geven maar zorgt er ook voor dat alle zorgorganisaties dezelfde taal spreken bij het prioriteren van patiënten. Ook is gekeken naar de kwaliteit van het operatieteam, waarbij geadviseerd wordt om waar mogelijk de kwaliteit overdag en tijdens diensturen zo hoog mogelijk te houden. Tot slot zijn de lijsten met spoedingrepen herzien. De website www.spoedingrepen.nl komt hiermee te vervallen.

 

De volgende vier modules zijn herzien:

 

  • Classificatiesystemen spoedoperaties
  • Dedicated teams bij spoedoperaties
  • Timing bij ongeplande sectio’s
  • Organisatie van zorg

Samenwerking

De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) is initiatiefnemer van de herziening. De richtlijn is herzien in samenwerking met operatieassistenten (LVO), oogheelkundigen (NOG), orthopeden (NOV), spoedeisen hulp artsen (NVSHA), anesthesisten (NVA), intensivisten (NVIC), KNO-artsen (NVKNO), mond, kaak- en aangezichtschirurgen (NVAMK), neurochirurgen (NVvN), gynaecologen (NVOG), plastisch chirurgen (NVPC), radiologen (NVvR), thoraxchirurgen (NVT), urologen (NVU), de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) en Stichting Kind en Ziekenhuis (K&Z). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de richtlijn