Sedatie en analgesie op de IC/PADIS

Initiatief: NVA / NVIC Aantal modules: 33

Startpagina - Sedatie en analgesie op de IC/PADIS

Waar gaan deze richtlijnen over

De PADIS-richtlijn is een samengestelde richtlijn over de thema’s van sedatie, pijnstilling, delirium, immobilisatie, en slaapstoornissen bij IC-patiënten. Het samenbrengen van deze thema’s is gemodelleerd op internationale richtlijnen zoals die van de Amerikaanse Society of Critical Care Medicine. De Nederlandse PADIS-richtlijn is ontstaan onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) (thema’s Sedatie en Analgesie) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) (thema’s Delirium, (im)mobilisatie en Slaapstoornissen). Deze richtlijnonderdelen vervangen de voorgaande NVA-richtlijn Procedurele Sedatie en Analgesie op de IC (2012) en NVIC-richtlijn Delirium op de Intensive Care (2010).

 

De richtlijnen beschrijven medicamenteuze, niet-medicamenteuze en organisatorische aspecten van sedatie en pijnstilling. Verder komen opsporing, behandeling en preventie van delirium en slaapstoornissen, mobilisatie en fysieke fixatie bij IC-patiënten aan bod. 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld

Deze richtlijnen zijn bedoeld voor zorgprofessionals binnen de IC, waaronder intensivisten, anesthesiologen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Daarnaast biedt de richtlijn handvatten voor multidisciplinaire zorgverlening.

 

Voor patiënten

Voor patiënten op de intensive care (IC) zijn pijnstilling en behandeling van angst en stress erg belangrijk. Ondanks goede behandeling kunnen patiënten ernstige gevolgen van de IC-behandeling ondervinden, zoals slaapproblemen of delier. Slaapproblemen hinderen het lichamelijk en psychisch herstel. Patiënten met een delier kunnen verward en angstig zijn, of juist erg versuft. Na een delier kan een patiënt nog lange tijd last hebben van psychische problemen.

 

Zorgverleners op de IC vinden in deze richtlijn adviezen voor behandelingen tegen pijn en stress bij IC-patiënten. Ook geeft de richtlijn advies over het opsporen van delier en slaapproblemen. Daarbij is ook aandacht voor maatregelen die de vrijheid van een patiënt inperken bij hevige onrust. De richtlijn geeft ook advies over uit bed gaan en oefenen tijdens de IC-behandeling.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen

Beide richtlijnen (Analgesie en sedatie op de IC en PADIS) zijn ontwikkeld door multidisciplinaire werkgroepen, onder verantwoordelijkheid van respectievelijk de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) (thema’s Sedatie en Analgesie) en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) (thema’s Delirium, (im)mobilisatie en Slaapstoornissen). De patiëntenvereniging Family Centered Intensive Care (FCIC) was nauw betrokken bij de richtlijnontwikkeling. Door een achterbanraadpleging kregen ex-IC-patiënten en hun naasten op een unieke manier de mogelijkheid hun waarden en prioriteiten direct met de richtlijncommissie te delen. Een vertegenwoordiger van FCIC begeleidde dit proces.

 

Status van de richtlijn

De richtlijn Sedatie en Analgesie op de IC is eind 2022 gepubliceerd, en de richtlijn PADIS (thema’s Delirium, (im)mobilisatie en slaapstoornissen) in 2024. Het onderhoud van de richtlijnen valt binnen het cluster Sedatie (richtlijn Sedatie en Analgesie op de IC) en het cluster IC (richtlijn PADIS). Daarin zal jaarlijks de inhoud van de richtlijnen worden beoordeeld voor de noodzaak tot herziening, en een prioritering worden aangebracht. Voor verdere informatie over het werken in clusters, zie Werkwijze.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  :

Laatst geautoriseerd  :

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
Volgende:
Sedatie en analgesie op de IC