Medicamenteuze behandeling van artritis psoriatica

Initiatief: NVR Aantal modules: 19

Biologic DMARDs (bDMARDs)

Uitgangsvraag

Wat is de optimale bDMARD behandeling van patiënten met artritis psoriatica?

 

Sub vragen

  1. Wat is de optimale behandeling van patiënten met perifere artritis die onvoldoende responderen na behandeling met tenminste één csDMARD?
  2. Wat is de optimale behandelstrategie van patiënten met enthesitis en onvoldoende respons op NSAIDs of lokale behandeling met glucocorticoïden?
  3. Wat is de plaats van bDMARDs bij patiënten met overwegend een axiale betrokkenheid?
  4. Wat is de optimale behandelstrategie bij patiënten die onvoldoende responderen of intolerant zijn voor een bDMARD?

 Algemene inleiding

Biological disease-modifying antirheumatic drugs (bDMARDs) zijn medicijnen op basis van dierlijk en/of menselijk eiwit. De werkzame stof is gemaakt door levende cellen. De bDMARDs richten zich op specifieke cellen en/of eiwitten die verantwoordelijk zijn voor chronische ontstekingsprocessen. De bDMARDs remmen de werking van onder andere ontstekingseiwitten of afweercellen in het lichaam. Er zijn voor artritis psoriatica (PsA) twee subgroepen bDMARDs met elk een ander werkingsmechanisme: Tumornecrosefactor alfa (TNF-alfa)-remmers (TNFi) en interleukine (IL-)remmers (ILi).

Onderzoek naar de behandeling van PsA met bDMARDs is een actueel onderwerp. De afgelopen decennia zijn er veel onderzoeken opgezet om de effectiviteit aan te tonen; niet alleen voor (perifere) artritis maar ook voor enthesitis, dactylitis, axiale betrokkenheid en natuurlijk om een gelijktijdige behandeling van de psoriasis te bewerkstelligen. Aangezien dit een veld in ontwikkeling is, zal de verwachting zijn dat op korte termijn hier veranderingen in kunnen komen. Het gebruik van targeted synthetic (ts)DMARDs zoals JAK-remmers en PDE4-remmers wordt in separate modules behandeld.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 01-02-2024

Laatst geautoriseerd  : 01-02-2024

Geplande herbeoordeling  : 01-02-2026

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Reumatologie
Volgende:
Janus kinase (JAK)-remmers