Plaveiselcelcarcinoom

Initiatief: NVDV Aantal modules: 24

Startpagina - Plaveiselcelcarcinoom

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met plaveiselcelcarcinoom. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Het voorkomen, de risicofactoren en het klinische beeld van plaveiselcelcarcinoom
  • Vroegtijdige herkenning van plaveiselcelcarcinoom
  • De stadiëring en de diagnostiek van plaveiselcelcarcinoom
  • De verschillende behandelingsmogelijkheden voor plaveiselcelcarcinoom
  • De kwaliteit van leven en follow up bij patiënten met plaveiselcelcarcinoom 

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

De richtlijn is bestemd voor leden van de medische en paramedische beroepsgroep. Daartoe behoren onder andere: NVDV, NOG, NVVH, NVKNO, NWHHT, NVMKA, NVNG, NVvP, NVPC, NVvR, NIV, NVRO, NVOG, V&VN, IKNL, NAPA, NVH en NVPO. Voor huisartsen geldt primair de NHG-Standaard Verdachte huidafwijkingen, die aansluit op deze MDR. 

Voor patiënten

Een plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Deze ontstaat uit de hoornvormende cellen van de opperhuid, vooral op plekken van de huid die aan zonlicht zijn blootgesteld. Het plaveiselcelcarcinoom is na het basaalcelcarcinoom de meest voorkomende vorm van huidkanker. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 15.000 mensen een plaveiselcelcarcinoom.

 

Meer informatie over plaveiselcelcarcinoom is o.a. te vinden via:

NVDV https://nvdv.nl/patienten/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/plaveiselcelcarcinoom

Thuisarts https://www.thuisarts.nl/
Kanker.nl https://www.kanker.nl/kankersoorten/plaveiselcelcarcinoom/algemeen/wat-is-een-plaveiselcelcarcinoom-van-de-huid


Contact met lotgenoten kan ontzettend belangrijk zijn. Met andere personen in contact komen die door eenzelfde soort traject gaan of zijn gegaan, kan bijvoorbeeld via De Huidkanker Stichting (meer informatie is beschikbaar via www.hukas.nl).

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor de richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de dermatologen, pathologen, radiologen, radiotherapeuten, plastisch chirurgen, mond/kaak/aangezichtschirurgen, kno-artsen, oogartsen, (oncologisch) chirurgen, gynaecologen, urologen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, verpleegkundigen, psychologen en patiënten. Daarnaast is het Integraal Kankercentrum Nederland bij de richtlijnontwikkeling betrokken.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 31-05-2024

Laatst geautoriseerd  : 31-05-2024

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
Volgende:
Epidemiologie en risicofactoren