Startpagina – Leidraad Behandeling van Patiënten met Multimorbiditeit op de Polikliniek
Waar gaat deze leidraad over?
Aanleiding voor het schrijven van de leidraad
Huidige richtlijnen richten zich op de behandeling van enkelvoudige ziektes, terwijl veel patiënten in het ziekenhuis meerdere chronische aandoeningen (multimorbiditeit) hebben. De combinatie van ziektes vereist een andere aanpak, waardoor patiënten met meerdere chronische aandoeningen nu vaak suboptimale zorg ontvangen.
Doel van de leidraad
Deze leidraad is geschreven voor alle zorgverleners (medisch specialisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants) in de tweede en derde lijn die zorg verlenen aan patiënten met multimorbiditeit. Het doel van deze leidraad is om te beschrijven hoe de zorgverleners patiënten met complexe multimorbiditeit kunnen herkennen, de biopsychosociale gevolgen van de verschillende aandoeningen leren te onderschrijven. Met deze leidraad worden zij ondersteund bij de behandeling van deze populatie met een concreet stappenplan voor de polikliniek, zodat voor patiënten de juiste zorg kan worden ingezet, de kwaliteit van zorg kan worden verbeterd en patiënten tevredenheid toe zal nemen. Hoe er samen met andere zorgverleners multidisciplinair tot een behandelplan gekomen kan worden wordt beschreven in de Leidraad Multidisciplinaire Beoordeling bij Multimorbiditeit.
Om welke patiëntengroep gaat het?
Deze leidraad is bedoeld voor de volwassen patiënt (18 jaar en ouder) met meerdere chronische aandoeningen waarvoor zij zorg ontvangen in de tweede en/of derde lijn, waarbij het volgen van protocollaire zorg niet toereikend is en er een multidisciplinair behandelplan op maat opgesteld moet worden, die passend is bij een patiënt met meerdere aandoeningen. De Angelsaksische wetenschappelijke literatuur en voorkeur van patiënten, is niet de patiënt met multimorbiditeit, maar de patiënt met meerdere chronische aandoeningen (Multiple Long-term Conditions). In de leidraad gebruiken wij desondanks ook regelmatig het woord multimorbiditeit aangezien dit in de spreektaal het meest herkenbaar is.
Hoe is de leidraad tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze leidraad is afkomstig van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).
In samenwerking met
Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) en Patiëntenfederatie Nederland.
Verantwoording
Autorisatiedatum en geldigheid
Laatst beoordeeld : 24-03-2025
Laatst geautoriseerd : 24-03-2025
Geplande herbeoordeling : 24-03-2029