Startpagina – Geïsoleerde mediale en laterale artrose van de knie
Waar gaat deze richtlijn over?
Geïsoleerde mediale of laterale (unicompartimentele) artrose van de knie is artrose die zich ontwikkelt in één van de compartimenten van het kniegewricht en gaat vaak gepaard met een afwijkende stand van het aangedane been. Geïsoleerde mediale of laterale knieartrose wordt in eerste instantie conservatief behandeld, zoals beschreven in de NOV-richtlijn Conservatieve behandeling van artrose in heup of knie. Als conservatieve behandelingen onvoldoende effect hebben, kan operatief worden ingegrepen met osteotomie, unicompartimentele knieprothese en totale knieprothese. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in opkomst. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Anamnese en lichamelijk onderzoek om unicompartimentele artrose van de knie vast te stellen.
- Stressopname en MRI als aanvullende beeldvormende technieken.
- Indicatiestellingen voor een osteotomie, unicompartimentele knieprothese en totale knieprothese.
- Voorspellende factoren voor een succesvolle osteotomie.
- Progressie van artrose na een osteotomie.
- Osteotomietechnieken.
- Fixatie van een unicompartimentele knieprothese.
- Pijnbestrijding na een osteotomie.
- Oefentherapie na een osteotomie.
- Patiëntvoorlichting en communicatie.
- Randvoorwaarden voor optimale zorg.
Voor wie is deze richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van patiënten met geïsoleerde mediale of laterale artrose van de knie.
Voor patiënten
Bij artrose van de knie heeft een patiënt last van pijn en stijfheid in de knie. Dit kan in de gehele knie zijn, of alleen in één compartiment. In eerste instantie worden patiënten behandeld met conservatieve therapie. Wanneer dit tot onvoldoende verbetering leidt, komen patiënten in aanmerking voor een operatieve behandeling. Er zijn verschillende opties, die allemaal als doel hebben de pijn te verminderen en daarmee de functie van de knie te verbeteren. Bij een standscorrectie (osteotomie) wordt de stand van het been veranderd. Hierbij wordt het gewricht gespaard. Bij een gewrichtsvervangende operatie worden de aangedane delen van de knie vervangen door een prothese. Dit kan een gedeeltelijke of een volledige knieprothese (kunstknie) zijn.
Op Thuisarts.nl staat informatie in begrijpelijke taal over artrose in de knie. De teksten zijn gemaakt met onder andere de informatie uit deze richtlijn.
- Ik denk na of ik een kunstknie wil
- Ik krijg een kunstknie
- Ik krijg een halve kunstknie
- Ik heb een operatie voor een kunstknie gehad
Operatie voor de stand van mijn been bij knie-artrose
- Ik heb artrose in mijn knie en krijg een operatie om de stand van mijn been aan te passen
- Ik heb een operatie gehad om de stand van mijn been aan te passen
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordiging vanuit de NOV, NVvR, NVA en KNGF. Er is aandacht besteed aan het patiëntperspectief door deelname van vertegenwoordigers van de patiëntorganisaties ReumaNederland en Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland in de werkgroep.