Extracorporele membraanoxygenatie (ECMO)

Initiatief: NVIC Aantal modules: 11

ECMO-zorg in de regio en landelijk

Uitgangsvraag

Hoe dient de zorg rondom extracorporele membraanoxygenatie (ECMO) regionaal en landelijk georganiseerd te worden om tot de meest optimale kwaliteit van ECMO-behandeling te komen?

Aanbeveling

Maak (als niet extracorporele membraanoxygenatie (ECMO) centrum) afspraken over het geven en ontvangen van advies en/of overname van de behandeling binnen het IC-netwerk (regionaal), of met een specifiek centrum, om ECMO behandeling toegankelijk te maken voor patiënten die hier mogelijk voor in aanmerking komen.

Overwegingen

De Intensive Care (IC-)zorg in Nederland is georganiseerd binnen IC-regio’s (kwaliteitsstandaard Organisatie van Intensive Care). Een ziekenhuis dat geen behandeling met ECMO aanbiedt, dient op de hoogte te zijn van de logistiek rondom het aanbieden van een patiënt voor ECMO aan het ECMO centrum binnen de regio. Deze samenwerking bestaat onder andere uit het delen van de afspraken over indicaties voor ECMO, maar ook contra-indicaties. Van belang is om het moment van overleg tussen het niet-ECMO centrum en het ECMO centrum af te stemmen. Voor een patiënt met respiratoire insufficiëntie die mogelijk in aanmerking komt voor VV ECMO stelt de werkgroep voor om dit overleg te hebben na een niet succesvolle periode van buikligging met een P/F ratio < 100. Voor een patiënt in cardiogene shock is vroegtijdig multidisciplinair overleg van belang ter beoordeling van geschiktheid voor ECMO of andere vormen van mechanische ondersteuning. De ECMO werkgroep is van mening dat vroegtijdig overleg met centrum van groot belang is. Als binnen 2-5 dagen na start van VA ECMO de kans op cardiaal herstel klein wordt geacht, en LVAD/HTx als mogelijke vervolgstap wordt overwogen dan adviseert de werkgroep overleg met een met LVAD/HTx centrum

De mobiele intensive care unit (MICU) wordt in Nederland gebruikt voor het transport tussen IC’s. De werkgroep wil benadrukken dat bij transport van een ECMO patiënt ook ECMO geschoold personeel op de MICU aanwezig dient te zijn. Het transport van een kritisch zieke IC patiënt brengt risico’s met zich mee. Het is aan de intensivist om deze risico’s tegen elkaar af te wegen.

Op indicatie kan behandeling met ECMO ook in het niet-ECMO ziekenhuis gestart worden door het ECMO team van een ECMO centrum, en vervolgens vervoerd worden naar dit ECMO centrum.

 

Kwaliteitsregistratie

De werkgroep adviseert het instellen van een verplichte landelijke kwaliteitsregistratie van behandeling met ECMO waardoor uitkomsten cyclisch vergeleken kunnen worden, eventueel gevolgd door verbeteracties.

Dit is echter een advies aan organisaties die boven alle ECMO centra staan (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, overheid, etc.) in plaats van aan een individueel ECMO centrum, en is daarom mogelijk minder toepasselijk in deze richtlijn.

 

Waarden en voorkeuren van patiënten (en eventueel hun naasten)

Voor de patiënt is het belang dat de juiste zorg wordt verleend met de daarbij behorende juiste behandeling. Als dit niet mogelijk is in het initiële ziekenhuis zal een overplaatsing nodig zijn. Dit vormt een belasting voor patiënt en zijn naasten, maar de voordelen van het krijgen van de meest optimale behandeling wegen hier tegenop.

 

Kosten

Aan de organisatie van zorg zijn geen kosten verbonden.

 

Aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie

De intensivist in een niet-ECMO centrum dient te weten met welke IC´s waar behandeling met ECMO plaatsvindt, overlegd kan worden. Wanneer dit overleg goed georganiseerd is, dan zou de meest optimale behandeling voor elke patiënt haalbaar moeten zijn. Er dient wel rekening gehouden te worden met het feit dat transport risico´s met zich meebrengt voor de patiënt, zoals respiratoire en-of hemodynamische verslechtering en zelfs de mogelijkheid tot overlijden tijdens transport.

 

Rationale van de aanbeveling: weging van argumenten voor en tegen de interventies

Het is van belang dat patiënten die mogelijk voor ECMO in aanmerking komen overgeplaatst kunnen worden naar een Intensive Care waar deze zorg verleend wordt.

Onderbouwing

Treatment with ECMO is intended for patients with a severe circulatory and/or respiratory problem, who cannot recover with conventional (intensive care) treatment and for whom ECMO treatment can bridge to recovery or to another form of mechanical support, or heart or lung transplantation. Many of these patients are located outside the centers where ECMO treatment is offered. In order to optimize the care for these patients as well, it must be clear when and how a patient can be transferred for ECMO care.

Given the nature of the research question, the recommendations are solely based on considerations. These considerations have been drafted by the working group members based on practical knowledge and, where possible, supported by non-systematic literature research.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 07-11-2024

Laatst geautoriseerd  : 07-11-2024

Geplande herbeoordeling  : 07-11-2029

De richtlijn zal modulair onderhouden worden in het cluster “Intensive Care” en frequent worden beoordeeld op de geldigheid van de aanbeveling vanaf 2026. Meer informatie over werken in clusters en modulair onderhoud vindt u hier.

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
Geautoriseerd door:
  • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose
  • Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Cardiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie
  • Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland
  • Nederlandse Vereniging voor Intensive Care
  • Patiëntenfederatie Nederland
  • Stichting Family and patient Centered Intensive Care en IC Connect
  • Nederlandse Vereniging voor Technische Geneeskunde
  • Nederlandse Societeit voor Extra-Corporele Circulatie

Algemene gegevens

De ontwikkeling/herziening van deze richtlijnmodule werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl/kennisinstituut) en werd gefinancierd uit de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijnmodule.

Samenstelling werkgroep

Voor het ontwikkelen van de richtlijnmodule is in 2022 een multidisciplinaire werkgroep ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van alle relevante specialismen (zie hiervoor de Samenstelling van de werkgroep) die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten die extracorporele membraanoxygenatie (ECMO) ondergaan.

 

Werkgroep

Dhr. dr. L.C. (Luuk) Otterspoor (voorzitter), cardioloog-intensivist, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven; NVIC

Mw. dr. J.M.D. (Judith) van den Brule, cardioloog-intensivist, Radboudumc, Nijmegen; NVIC

Dhr. drs. C.V. (Carlos) Elzo Kraemer, internist-intensivist, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden; NVIC

Mw. dr. A. (Annemieke) Oude Lansink-Hartgring, internist-intensivist, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen; NVIC

Dhr. drs. J.E. (Jorge) Lopez Matta, longarts-intensivist, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden; NVALT

Dhr. dr. M. (Meindert) Palmen, cardiothoracaal chirurg, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden; NVT

Dhr. dr. K. (Kadir) Çaliskan, cardioloog, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam; NVVC

Dhr. dr. (Krischan) Sjauw (vanaf januari 2023), interventiecardioloog, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein; NVVC

Dhr. M.A. (Michel) de Jong, klinisch perfusionist, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht; NeSECC

Dhr. drs. E. (Erik) Scholten, anesthesioloog-intensivist, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein; NVA

Mw. K.S.M. (Kimberley) Amatdasim (vanaf februari 2023), intensive care verpleegkundige, Maastricht UMC+, Maastricht; V&VN

Mw. J. (Juul) van de Steeg (tot 30 oktober 2023), verpleegkundig specialist intensive- en medium care, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein; V&VN

Mw. J. (José) Joustra, patiëntvertegenwoordiger; FCIC/IC Connect

 

Klankbordgroep

Dhr. dr. F.J. (Erik) Slim, revalidatiearts, Ziekenhuis Rivierenland, Tiel; VRA

Mw. drs. M.P. (Marijn) Mulder, technisch geneeskundige en docent-onderzoeker, Universiteit Twente, Twente; NVvTG

Dhr. R. (Robert) van der Stoep, fysiotherapeut, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam; KNGF, NVZF

 

Met ondersteuning van

Mw. drs. I. (Ingeborg) van Dusseldorp, senior medisch informatiespecialist, Kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten

Mw. drs. F.M. (Femke) Janssen, junior adviseur, Kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten

Mw. dr. J.C. (José) Maas, adviseur, Kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten

Mw. drs. L.H.M. (Linda) Niesink-Boerboom, medisch informatiespecialist, Kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten

Belangenverklaringen

De Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling is gevolgd. Alle werkgroepleden hebben schriftelijk verklaard of zij in de laatste drie jaar directe financiële belangen (betrekking bij een commercieel bedrijf, persoonlijke financiële belangen, onderzoeksfinanciering) of indirecte belangen (persoonlijke relaties, reputatiemanagement) hebben gehad. Gedurende de ontwikkeling of herziening van een module worden wijzigingen in belangen aan de voorzitter doorgegeven. De belangenverklaring wordt opnieuw bevestigd tijdens de commentaarfase.

Een overzicht van de belangen van werkgroepleden en het oordeel over het omgaan met eventuele belangen vindt u in onderstaande tabel. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

 

Werkgroeplid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

Annemieke Oude Lansink - Hartgring

Intensivist bij Universitair Medisch Centrum Groningen

Bestuurslid bij Stichting Venticare - vrijwilligersvergoeding

Geen

Geen restricties

Carlos Elzo Kraemer

Internist-Intensivist volwassen IC, LUMC

Geen

Toegevoegd 24-1-24
Getinge: INCEPTION trial (rol: lokale onderzoeker, PI)

Geen restricties

Erik Scholten

Anesthesioloog-intensivist st Antonius ziekenhuis

Geen

Deelgenomen aan de INCEPTION trial (rol: lokale onderzoeker, PI Antonius ziekenhuis; geen overkoepelend projectleider)

Geen restricties

Jorge E. Lopez Matta

Longarts-Intensivist. Werkzaam als full time intensivist in het Leids Universitair Medisch Centrum.
MICU arts bij micu Zuidwest-Nederland

Longarts-intensivist in het LUMC: Betaald. Full time. Behalve regulier IC, ook actief betrokken bij het opstellen van protocollen en onderwijs rondom ECMO en point of care ultrasound.

Geen

Geen restricties

Jose Joustra

Ervaringsdeskundige

Communicatiemedewerker gemeente Purmerend

Geen

Geen restricties

Judith van den Brule

Cardioloog-intensivist Radboudumc

-

Geen

Geen restricties

Juul van de Steeg, vertrokken 30-10-2023

Verpleegkundig Specialist Intensive- en Medium Care
Participeren in werkgroep

Literatuur selecteren
Schrijven en beoordelen van concept richtlijn

Geen

Geen restricties

Kadir Çaliskan

Cardioloog

Werkgroep MCS

Geen

Geen restricties

Kimberley Amatdasim

Intensive Care Verpleegkundige, Maastricht UMC+

Geen

Geen

Geen restricties

Krischan Sjauw

Interventiecardioloog Medisch Centrum Leeuwarden.
Per 01-04-2023 Interventiecardioloog St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein/Utrecht.

Afgevaardigde NVVC - inhoudelijk voorzitter ZiN/Programma Uitkomstgerichte zorg, project "Samen beslissen in Acuut coronaire syndromen"; vacatie/uren vergoeding

- 1. Industry initiated international trial Philips/Volcano: DEFINE-GPS trial (ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04451044); Multi-center, prospective, randomized controlled study comparing PCI guided by angiography versus iFR Co-Registration using commercially available Philips pressure guidewires and the SyncVision co-registration system, employing an adaptive design study for interim sample size re-estimation; rol Nationale PI en local PI MCL; betaling trial patient fees aan Research afdeling Cardiologie/HAVA.

Extra uitleg na mondelinge overleg: Geïnitieerd door Philips VOlcano. Geen fabrikant van canulatiematerialen. Vraagstelling is anders; PCI-technisch. Dotteren o.b.v. angiografiebeelden. Geen raakvlakken met canulatie met ECMO. Toegang is geen vraag in de studie. Philips heeft geen product voor toegang/canulatie. Is fabrikant voor intracoronaire hemodynamische metingen. Wordt niet gebruikt bij canulatie bij ECMO. Geen raakvlak met mechanische hartondersteuning. Philips doet naar zijn weten niks met ECMO apparatuur. Philips VOlcan (subfabrikant) zit in de coronaire vasculatoire diagnostiek. Ook geen persoonlijk belang; geen vergoeding en consultancy fee. Vergoeding gaan naar afdeling voor onderzoekskosten. Hoofd-PI zit in VS, Krischan is wel PI in Nederland (coordinatie NL'se centra). Puur organisatorische rol.

- 2. Investigator initiated trial (hoofdonderzoeker Dr. J.P.S. Henriques), AUMC, ZonMW funded, Legacy trial (ClinicalTrials.gov Identifier: NCT05125276); Less Bleeding by Omitting Aspirin in Non-ST-segment Elevation Acute Coronary Syndrome Patients (LEGACY); rol local PI MCL.

- 3. Investigator initiated trial (hoofdonderzoeker Dr. J.P.S. Henriques), AUMC, ZonMW funded, Norshock trial (ClinicalTrials.gov Identifier: NCT05168462); Clinical Outcome and Cost-effectiveness of Reduced Noradrenaline by Using a Lower Blood Pressure Target in Patients With Cardiogenic Shock From Acute Myocardial Infarction (NORSHOCK); rol local PI MCL.

 

Geen restricties. Onderwerp van industrie gesponsorde onderzoek valt buiten bestek van de richtlijn.

Luuk Otterspoor (voorzitter)

Intensivist (50%) Cardioloog (50%), Catharina Ziekenhuis

Geen

1EURO-ICE Toegev (restricted grant, geen PI)

INCEPTION. Deze werd deels gefinancierd door Getinge.

ON SCENE trial, initiatiefnemer is Erasmus MC.

Geen restricties

Meindert Palmen

Cardiothoracaal chirurg LUMC.  Uit hoofde van deze functie leid ik het LVAD programma in het LUMC

Geen.
Ik geef les voor de firma Medtronic. Echter, de financiële vergoeding hiervoor komt volledig ten goede aan het afdelingsfonds van de afdeling cardiothoracale chirurgie van het LUMC.
Hetzelfde geldt voor de betalingen van de firma Cytosorbents; Gelden voor inclusie van patiënten voor de Cytosorb HF studie komen volledig ten goede aan het afdelingsfonds van de afdeling cardiothoracale chirurgie van het LUMC.

Cytosorbents voor inclusie patiënten cytosorb tijdens hartfalen studie. Zoals hierboven aangegeven komen alle financiële vergoedingen ten bate van het afdelingsfonds van de afdeling cardiothoracale chirurgie van het LUMC

 

Geen restricties. Onderwerp van industrie gesponsorde onderzoek valt buiten bestek van de richtlijn.

Michel de Jong

Klinisch perfusionist UMCU, betaald ( niet in loondienst maar vanuit de maatschap heartbeat)

 

LVAD specialist, betaald
DCD perfusionist, betaald

 

Geen

Geen restricties

Erik Slim

Revalidatiearts

n.v.t.

Geen

Geen restricties

 

Marijn Mulder

Docent/onderzoeker - Universiteit Twente (1.0 FTE)

n.v.t.

Betrokken bij research consultancy voor Maquet Critical Care, AB, maar krijg daarvoor geen persoonlijke vergoeding, deze wordt uitbetaald aan de universiteit.

 

De scope van dit onderzoeksproject valt buiten de scope van de richtlijn.

 

Geen restricties

 

Robert van der Stoep

Fysiotherapeut Erasmus Medisch Centrum (36 uur per week, betaald)

Gastdocent voor het Nederlands Paramedisch Instituut bij verschillende cursussen over fysiotherapie op de IC. (2 à 3 keer per jaar, betaald).

Visual incentivised and monitored rehabilitation for early mobilisation in the Intensive Care Unit - ICMOVE

Onderzoeker, geen projectleider.

 

Geen restricties

 

Valentijn Schweitzer
vertrokken 23-11-2023

 

NVMM heeft zich teruggetrokken uit klankbordgroep, omdat voor NVMM geen relevante modules zijn opgenomen in het definitieve raamwerk

AIOS MMB

Geen

Geen

Geen restricties


 

Nelianne Verkaik,

Vertrokken 22-11-2023

 

NVMM heeft zich teruggetrokken uit klankbordgroep, omdat voor NVMM geen relevante modules zijn opgenomen in het definitieve raamwerk

Arts-microbioloog Erasmus MC

Deelnemersraad Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid onbetaald
Voorzitter werkgroep antibiotica resistentie surveillance SWAB onkostenvergoeding

Intellectueel gewin in zin van meer kennis opdoen/expertise opbouwen omtrent antibiotica bij ECLS, zonder mogelijkheden voor vermarkting

 

Geen restricties

 

Femke Janssen

Junior adviseur kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten

Geen

Geen

Geen restricties

 

José Maas

Adviseur kennisinstituut van de Federatie van Medisch Specialisten

Geen

Geen

Geen restricties

 

Inbreng patiëntenperspectief

Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door het uitnodigen van Family and Patient Centered Intensive Care/IC Connect (FCIC/IC Connect), Harteraad en het Longfonds voor deelname aan de invitational conference. Een afgevaardigde van Family and Patient Centered Intensive Care/IC Connect (FCIC/IC Connect) nam deel aan de werkgroep. De verkregen input is meegenomen bij het opstellen van de uitgangsvragen, de keuze voor de uitkomstmaten en bij het opstellen van de overwegingen. De conceptrichtlijn is tevens voor commentaar voorgelegd aan FCIC/IC Connect, Harteraad, het Longfonds en de Patiëntenfederatie Nederland en de eventueel aangeleverde commentaren zijn bekeken en verwerkt.

 

Kwalitatieve raming van mogelijke financiële gevolgen in het kader van de Wkkgz

Bij de richtlijnmodule is conform de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) een kwalitatieve raming uitgevoerd om te beoordelen of de aanbevelingen mogelijk leiden tot substantiële financiële gevolgen. Bij het uitvoeren van deze beoordeling is de richtlijnmodule op verschillende domeinen getoetst (zie het stroomschema op de Richtlijnendatabase).

 

Module

Uitkomst raming

Toelichting

Module Organisatie van zorg

geen financiële gevolgen

Uit de toetsing volgt dat de aanbeveling(en) niet breed toepasbaar zijn (<5.000 patiënten) en zal daarom naar verwachting geen substantiële financiële gevolgen hebben voor de collectieve uitgaven.

Werkwijze

AGREE

Deze richtlijnmodule is opgesteld conform de eisen vermeld in het rapport Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 van de adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwaliteit. Dit rapport is gebaseerd op het AGREE II instrument (Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation II; Brouwers, 2010).

 

Knelpuntenanalyse en uitgangsvragen

Tijdens de voorbereidende fase inventariseerde de werkgroep de knelpunten in de zorg voor patiënten die extracorporele membraanoxygenatie (ECMO) ondergaan. Tevens zijn er knelpunten aangedragen door verschillende partijen/vertegenwoordigers via een invitational conference. Een verslag hiervan is opgenomen onder aanverwante producten.

 

Op basis van de uitkomsten van de knelpuntenanalyse zijn door de werkgroep concept-uitgangsvragen opgesteld en definitief vastgesteld.

 

Uitkomstmaten

Na het opstellen van de zoekvraag behorende bij de uitgangsvraag inventariseerde de werkgroep welke uitkomstmaten voor de patiënt relevant zijn, waarbij zowel naar gewenste als ongewenste effecten werd gekeken. Hierbij werd een maximum van acht uitkomstmaten gehanteerd. De werkgroep waardeerde deze uitkomstmaten volgens hun relatieve belang bij de besluitvorming rondom aanbevelingen, als cruciaal (kritiek voor de besluitvorming), belangrijk (maar niet cruciaal) en onbelangrijk. Tevens definieerde de werkgroep tenminste voor de cruciale uitkomstmaten welke verschillen zij klinisch (patiënt) relevant vonden.

 

Methode literatuursamenvatting

Een uitgebreide beschrijving van de strategie voor zoeken en selecteren van literatuur is te vinden onder ‘Zoeken en selecteren’ onder Onderbouwing. Indien mogelijk werd de data uit verschillende studies gepoold in een random-effects model. Review Manager 5.4 werd gebruikt voor de statistische analyses. De beoordeling van de kracht van het wetenschappelijke bewijs wordt hieronder toegelicht.

 

Beoordelen van de kracht van het wetenschappelijke bewijs

De kracht van het wetenschappelijke bewijs werd bepaald volgens de GRADE-methode. GRADE staat voor ‘Grading Recommendations Assessment, Development and Evaluation’ (zie http://www.gradeworkinggroup.org/). De basisprincipes van de GRADE-methodiek zijn: het benoemen en prioriteren van de klinisch (patiënt) relevante uitkomstmaten, een systematische review per uitkomstmaat, en een beoordeling van de bewijskracht per uitkomstmaat op basis van de acht GRADE-domeinen (domeinen voor downgraden: risk of bias, inconsistentie, indirectheid, imprecisie, en publicatiebias; domeinen voor upgraden: dosis-effect relatie, groot effect, en residuele plausibele confounding).

GRADE onderscheidt vier gradaties voor de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs: hoog, redelijk, laag en zeer laag. Deze gradaties verwijzen naar de mate van zekerheid die er bestaat over de literatuurconclusie, in het bijzonder de mate van zekerheid dat de literatuurconclusie de aanbeveling adequaat ondersteunt (Schünemann, 2013; Hultcrantz, 2017).

 

GRADE

Definitie

Hoog

  • er is hoge zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is zeer onwaarschijnlijk dat de literatuurconclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Redelijk

  • er is redelijke zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is mogelijk dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Laag

  • er is lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • er is een reële kans dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Zeer laag

  • er is zeer lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • de literatuurconclusie is zeer onzeker.

 

Bij het beoordelen (graderen) van de kracht van het wetenschappelijk bewijs in richtlijnen volgens de GRADE-methodiek spelen grenzen voor klinische besluitvorming een belangrijke rol (Hultcrantz, 2017). Dit zijn de grenzen die bij overschrijding aanleiding zouden geven tot een aanpassing van de aanbeveling. Om de grenzen voor klinische besluitvorming te bepalen moeten alle relevante uitkomstmaten en overwegingen worden meegewogen. De grenzen voor klinische besluitvorming zijn daarmee niet één op één vergelijkbaar met het minimaal klinisch relevant verschil (Minimal Clinically Important Difference, MCID). Met name in situaties waarin een interventie geen belangrijke nadelen heeft en de kosten relatief laag zijn, kan de grens voor klinische besluitvorming met betrekking tot de effectiviteit van de interventie bij een lagere waarde (dichter bij het nuleffect) liggen dan de MCID (Hultcrantz, 2017).

 

Overwegingen (van bewijs naar aanbeveling)

Om te komen tot een aanbeveling zijn naast (de kwaliteit van) het wetenschappelijke bewijs ook andere aspecten belangrijk en worden meegewogen, zoals aanvullende argumenten uit bijvoorbeeld de biomechanica of fysiologie, waarden en voorkeuren van patiënten, kosten (middelenbeslag), aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie. Deze aspecten zijn systematisch vermeld en beoordeeld (gewogen) onder het kopje ‘Overwegingen’ en kunnen (mede) gebaseerd zijn op expert opinion. Hierbij is gebruik gemaakt van een gestructureerd format gebaseerd op het evidence-to-decision framework van de internationale GRADE Working Group (Alonso-Coello, 2016a; Alonso-Coello 2016b). Dit evidence-to-decision framework is een integraal onderdeel van de GRADE methodiek.

 

Formuleren van aanbevelingen

De aanbevelingen geven antwoord op de uitgangsvraag en zijn gebaseerd op het beschikbare wetenschappelijke bewijs en de belangrijkste overwegingen, en een weging van de gunstige en ongunstige effecten van de relevante interventies. De kracht van het wetenschappelijk bewijs en het gewicht dat door de werkgroep wordt toegekend aan de overwegingen, bepalen samen de sterkte van de aanbeveling. Conform de GRADE-methodiek sluit een lage bewijskracht van conclusies in de systematische literatuuranalyse een sterke aanbeveling niet a priori uit, en zijn bij een hoge bewijskracht ook zwakke aanbevelingen mogelijk (Agoritsas, 2017; Neumann, 2016). De sterkte van de aanbeveling wordt altijd bepaald door weging van alle relevante argumenten tezamen. De werkgroep heeft bij elke aanbeveling opgenomen hoe zij tot de richting en sterkte van de aanbeveling zijn gekomen.

In de GRADE-methodiek wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke (of conditionele) aanbevelingen. De sterkte van een aanbeveling verwijst naar de mate van zekerheid dat de voordelen van de interventie opwegen tegen de nadelen (of vice versa), gezien over het hele spectrum van patiënten waarvoor de aanbeveling is bedoeld. De sterkte van een aanbeveling heeft duidelijke implicaties voor patiënten, behandelaars en beleidsmakers (zie onderstaande tabel). Een aanbeveling is geen dictaat, zelfs een sterke aanbeveling gebaseerd op bewijs van hoge kwaliteit (GRADE gradering HOOG) zal niet altijd van toepassing zijn, onder alle mogelijke omstandigheden en voor elke individuele patiënt.

 

Implicaties van sterke en zwakke aanbevelingen voor verschillende richtlijngebruikers

 

 

Sterke aanbeveling

Zwakke (conditionele) aanbeveling

Voor patiënten

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen en slechts een klein aantal niet.

Een aanzienlijk deel van de patiënten zou de aanbevolen interventie of aanpak kiezen, maar veel patiënten ook niet. 

Voor behandelaars

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak moeten ontvangen.

Er zijn meerdere geschikte interventies of aanpakken. De patiënt moet worden ondersteund bij de keuze voor de interventie of aanpak die het beste aansluit bij zijn of haar waarden en voorkeuren.

Voor beleidsmakers

De aanbevolen interventie of aanpak kan worden gezien als standaardbeleid.

Beleidsbepaling vereist uitvoerige discussie met betrokkenheid van veel stakeholders. Er is een grotere kans op lokale beleidsverschillen. 

 

Organisatie van zorg

In de knelpuntenanalyse en bij de ontwikkeling van de richtlijnmodule is expliciet aandacht geweest voor de organisatie van zorg: alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor het verlenen van zorg (zoals coördinatie, communicatie, (financiële) middelen, mankracht en infrastructuur). Randvoorwaarden die relevant zijn voor het beantwoorden van deze specifieke uitgangsvraag zijn genoemd bij de overwegingen. Meer algemene, overkoepelende, of bijkomende aspecten van de organisatie van zorg worden behandeld in de module Organisatie van zorg.

 

Commentaar- en autorisatiefase

De conceptrichtlijnmodule werd aan de betrokken (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd ter commentaar. De commentaren werden verzameld en besproken met de werkgroep. Naar aanleiding van de commentaren werd de conceptrichtlijnmodule aangepast en definitief vastgesteld door de werkgroep. De definitieve richtlijnmodule werd aan de deelnemende (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd voor autorisatie en door hen geautoriseerd dan wel geaccordeerd.

 

Literatuur

Agoritsas T, Merglen A, Heen AF, Kristiansen A, Neumann I, Brito JP, Brignardello-Petersen R, Alexander PE, Rind DM, Vandvik PO, Guyatt GH. UpToDate adherence to GRADE criteria for strong recommendations: an analytical survey. BMJ Open. 2017 Nov 16;7(11):e018593. doi: 10.1136/bmjopen-2017-018593. PubMed PMID: 29150475; PubMed Central PMCID: PMC5701989.

 

Alonso-Coello P, Schünemann HJ, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Rada G, Rosenbaum S, Morelli A, Guyatt GH, Oxman AD; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 1: Introduction. BMJ. 2016 Jun 28;353:i2016. doi: 10.1136/bmj.i2016. PubMed PMID: 27353417.

 

Alonso-Coello P, Oxman AD, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Vandvik PO, Meerpohl J, Guyatt GH, Schünemann HJ; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 2: Clinical practice guidelines. BMJ. 2016 Jun 30;353:i2089. doi: 10.1136/bmj.i2089. PubMed PMID: 27365494.

 

Brouwers MC, Kho ME, Browman GP, Burgers JS, Cluzeau F, Feder G, Fervers B, Graham ID, Grimshaw J, Hanna SE, Littlejohns P, Makarski J, Zitzelsberger L; AGREE Next Steps Consortium. AGREE II: advancing guideline development, reporting and evaluation in health care. CMAJ. 2010 Dec 14;182(18):E839-42. doi: 10.1503/cmaj.090449. Epub 2010 Jul 5. Review. PubMed PMID: 20603348; PubMed Central PMCID: PMC3001530.

 

Hultcrantz M, Rind D, Akl EA, Treweek S, Mustafa RA, Iorio A, Alper BS, Meerpohl JJ, Murad MH, Ansari MT, Katikireddi SV, Östlund P, Tranæus S, Christensen R, Gartlehner G, Brozek J, Izcovich A, Schünemann H, Guyatt G. The GRADE Working Group clarifies the construct of certainty of evidence. J Clin Epidemiol. 2017 Jul;87:4-13. doi: 10.1016/j.jclinepi.2017.05.006. Epub 2017 May 18. PubMed PMID: 28529184; PubMed Central PMCID: PMC6542664.

 

Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 (2012). Adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwalitieit. http://richtlijnendatabase.nl/over_deze_site/over_richtlijnontwikkeling.html

 

Neumann I, Santesso N, Akl EA, Rind DM, Vandvik PO, Alonso-Coello P, Agoritsas T, Mustafa RA, Alexander PE, Schünemann H, Guyatt GH. A guide for health professionals to interpret and use recommendations in guidelines developed with the GRADE approach. J Clin Epidemiol. 2016 Apr;72:45-55. doi: 10.1016/j.jclinepi.2015.11.017. Epub 2016 Jan 6. Review. PubMed PMID: 26772609.

 

Schünemann H, Brożek J, Guyatt G, et al. GRADE handbook for grading quality of evidence and strength of recommendations. Updated October 2013. The GRADE Working Group, 2013. Available from http://gdt.guidelinedevelopment.org/central_prod/_design/client/handbook/handbook.html.