Tolken
Uitgangsvraag
Wat is de rol van tolken bij screening op een cognitieve stoornis bij mensen met een migratieachtergrond?
Aanbeveling
Schakel bij voorkeur een formele tolk in bij de afname van cognitieve screeningstesten en (auto)anamnese bij patiënten met een migratieachtergrond indien er sprake is van een taalbarrière.
Overwegingen
Voor- en nadelen van de interventie en de kwaliteit van het bewijs
Er werd geen bewijs gevonden over de (toegevoegde) waarde van de inzet van een tolk bij een Neuropsychologisch onderzoek (NPO) en/of (hetero-) anamnese om te screenen op cognitieve stoornis bij mensen met een migratieachtergrond en anderstaligen en/of met een lage opleiding. Er werden geen studies gevonden die voldoen aan de PICO en dus is er geen GRADE beoordeling uitgevoerd. Het cluster heeft de overwegingen geformuleerd op basis van bestaande rapporten, kwaliteitsnormen en expert opinion.
Een taalbarrière komt frequent voor bij (eerste generatie) ouderen met een migratieachtergrond en de aanwezigheid van een taalbarrière leidt tot lagere kwaliteit van zorg. Er worden meer fouten gemaakt, patiënten krijgen minder uitleg en zijn minder tevreden. De inzet van professionele tolken kan de uitkomsten van zorg aantoonbaar te verbeteren (Fernández & Evans, 2022; Franzen, 2022).
In 2014 schreef de KNMG de kwaliteitsnorm ‘Tolkgebruik bij anderstaligen in de zorg’. Op dit moment ontwikkelt de patiënten federatie Nederland de richtlijn “Omgaan met taalbarrières in de zorg en het sociaal domein” (deze richtlijn wordt eind 2024 verwacht).
De KNMG kwaliteitsnorm adviseert in het geval van een taalbarrière de zorgverlener maatregelen te laten treffen om deze op te heffen, bijvoorbeeld het inschakelen van een tolk. En indien er een tolk wordt ingeschakeld te beoordelen of dit een professionele of informele tolk (familie, vrienden of kennissen) kan zijn. Bij die beoordeling dient de wens van de patiënt natuurlijk meegewogen te worden. In de KNMG kwaliteitsnorm zijn wegingsfactoren opgenomen om te beoordelen of er voor een formele of informele tolk moet worden gekozen. Bepaalde onderwerpen lenen zich niet goed voor vertolking door een informele tolk bijvoorbeeld onderwerpen in de taboe sfeer en emotionele onderwerpen waaronder ongeneeslijke ziekten, psychische problematiek, vermoeden huiselijk geweld en relatie- en gezinsproblemen. Dementie bij ouderen met een migratie achtergrond is vaak zo een taboe onderwerp en emotioneel geladen. Mede om deze reden heeft het bij de aanwezigheid van een taalbarrière vaak de voorkeur een professionele of formele tolk in te schakelen bij een consult op de geheugenpoli. Bovendien behoeven de cognitieve testen veel uitleg wat een extra reden is om een professionele in te schakelen. Zie ook ‘Zo schakel je een tolk in’ van de Johannes Wierstichting.
Waarden en voorkeuren van patiënten (en evt. hun verzorgers)
De inzet van professionele tolken leidt in het algemeen tot meer patiënttevredenheid (Fernández & Evans, 2022). Ook bestaat er evidence dat de inzet van professionele tolken de kwaliteit van zorg meer verbetert dan de inzet van informele tolken (Karliner, 2007). Desalniettemin kan het voorkomen dat de patiënt of familie liever zelf tolkt. Soms komt dit voort uit wantrouwen, angst voor een bekende tolk uit de kennissenkring of onbekendheid met de geheimhoudingcode van een professionele tolk (Fernández & Evans, 2022). Als dit het geval is, is goede uitleg over de rol en positie van de professionele tolk belangrijk. De inzet van informele tolken (vrienden/kinderen) kan als bezwaren hebben dat de vertaling minder betrouwbaar is. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat vrienden of kinderen zelf niet weten hoe medisch jargon vertaald moet worden, omdat zij deze taal nooit geleerd hebben in de taal van herkomst. Daarnaast is het mogelijk dat de vertaler in een ongemakkelijke positie kan komen bij beladen onderwerpen (Fernández & Evans, 2022).
Kosten (middelenbeslag)
Zorgprofessionals verwachten dat het gebruik van tolken zich terugbetaalt, zowel in effectiviteit van zorg (gezondheidswinst) en efficiëntie van zorg (tijdswinst voor zorgverleners). Hoewel deze effecten lastig te kwantificeren zijn in de praktijk, zijn ze deels wel aangetoond in wetenschappelijk onderzoek (Berenschot, 2022)
Aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie
Ondanks de wenselijkheid om vaker tolken in te zetten op de geheugenpoli bij eerste generatie migranten bestaan er ook barrières. Een belangrijke barrière is het ontbreken van structurele bekostiging van tolken in de ziekenhuis setting. In een brief van de minister van VWS december 2022 en november 2023 schrijft hij hierover “In het domein van de zorgverzekeringswet (Zvw) kan de inzet van een tolk bekostigd worden uit de tarieven of kunnen hierover extra afspraken gemaakt worden tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder.” (Kuipers, 2022; Kuipers, 2023). De praktijk leert dat dit wordt beschouwd als barrière om een tolk in te schakelen. Andere mogelijke barrières zijn de tijd die het kost om een tolk in te zetten en het bewustzijn bij zorgverleners over het belang van het inzetten van een tolk. Ook is het aanbod van (medisch geschoolde) tolken in de huidige praktijk niet altijd voldoende en dit lijkt verder af te nemen (Berenschot, 2022).
Rationale van de aanbeveling: weging van argumenten voor en tegen de interventies
Er werden geen studies gevonden die voldoen aan de PICO en dus is er geen GRADE beoordeling uitgevoerd. Het cluster heeft de overwegingen geformuleerd op basis van bestaande rapporten, kwaliteitsnormen en expert opinion. Het cluster adviseert om een formele tolk in te zetten bij de afname van cognitieve screeningstesten bij patiënten met een migratieachtergrond indien er sprake is van een taalbarrière.
Onderbouwing
Achtergrond
The number of elderly people in the Netherlands increased in recent years. This increase also results in a higher number of elderly people with a migration background. The prevalence of dementia among migrants is higher than among Dutch people without a migration background. To provide them with the necessary care, recognizing cognitive disorders is extremely important.
Migration background may create barriers in healthcare in various ways (e.g., education, language, culture). A significant proportion of (generally) first generation patients with a migration background are not fully proficient in Dutch. Illiteracy, a low-level of education and cultural aspects further complicate the process of conducting adequate screening to diagnose cognitive disorders.
Partly due to the migration background, certain screening instruments may not always be applicable. For example, translated versions (e.g., MMSE, MOCA) cannot be administered to all people. Currently various screening instruments are used in clinical practice, and it is unclear which instrument is the most beneficial.
Another question is the desirability of a professional interpreter during the appointment including cognitive screening and/or (auto) anamnesis. However, there is a lot of variation in clinical practice regarding the use of interpreters. In some disciplines the use of interpreters is reimbursed, but this is not standard. It is expected that a professional interpreter is essential for good information provision.
To summarize, the cluster considers it desirable to standardize the method for screening cognitive disorders in the memory clinic. First, the cluster evaluates the various screening instruments (sub-question 1) and then the cluster evaluates the use of an interpreter (sub-question 2). Please note that the evaluation of screening instruments for cognitive disorders in this module is based on diagnostic accuracy values as provided in the utilized literature.
Conclusies
No GRADE |
No evidence was found for using a professional interpreter for a neuropsychological examination and/or (hetero) anamnesis to screen for cognitive impairment in people with a migration background and non-native speakers and/or with a low-level education.
Source: - |
Samenvatting literatuur
Results
No studies were included in the analysis of the literature.
Level of evidence of the literature
No studies were included in the analysis of the literature.
Zoeken en selecteren
A systematic review of the literature was performed to answer the following question:
PICO2: What is the effectiveness of using a professional interpreter for a neuropsychological examination and/or (hetero) anamnesis to screen for cognitive impairment in people with a migration background and non-native speakers and/or with a low-level education?
P: people with a migration background and non-native speakers and/or with a low-level of education
I: usage of a professional interpreter for a neuropsychological examination and/or (hetero) anamnesis
C: no usage a professional interpreter for a neuropsychological examination and/or (hetero) anamnesis
O: patient satisfaction
The working group did not a priori define the minimal clinically (patient) important difference for the outcome measures, given the variety in methods to determine and report on the effectiveness. The differences between the groups were evaluated by the working group after data extraction.
A priori, the working group did not define the outcome measures listed above but used the definitions used in the studies.
Search and select (Methods)
Regarding PICO 2 Professional interpreter, the databases Medline (via OVID) and Embase (via Embase.com) were searched from 2005 until 4 July 2023. The systematic literature search resulted in 231 unique hits. The detailed search strategy is depicted under the tab Methods. Studies were selected based on the following criteria:
- Systematic review (searched in at least two databases, and detailed search strategy, risk of bias assessment and results of individual studies available) or randomized controlled trial;
- Patients aged ≥ 18 years;
- Full-text English language publication;
- Studies including ≥ 20 patients (ten in each study arm); and
- Studies according to PICO.
Initially, 20 studies were selected based on title and abstract screening. After reading the full text, all studies were excluded (see the table with reasons for exclusion under the tab Methods), and no studies were included.
Results
Regarding PICO 2 Professional interpreter, no studies were included in the analysis of the literature.
Referenties
- Berenschot. (2022). Tolken in de zorg een overzicht van huidige inzet, financiering en knelpunten. Retrieved from https://open.overheid.nl/repository/ronl-9995daa4a75cf7c65a601562332f6db5a6c03d43/1/pdf/tolken-in-de-zorg-een-overzicht-van-huidige-inzet-financiering-en-knelpunten.pdf
- Bourke, J., Castleden, C.M., Stephen, R. and Dennis, M. (1995), A comparison of clock and pentagon drawing in Alzheimer's disease. Int. J. Geriat. Psychiatry, 10: 703-705. https://doi.org/10.1002/gps.930100811
- Chaaya M, Phung TK, El Asmar K, Atweh S, Ghusn H, Khoury RM, Prince M, Nielsen TR, Waldemar G. Validation of the Arabic Rowland Universal Dementia Assessment Scale (A-RUDAS) in elderly with mild and moderate dementia. Aging Ment Health. 2016 Aug;20(8):880-7. doi: 10.1080/13607863.2015.1043620. Epub 2015 May 18. PMID: 25984584.
- Fernández AL, Evans J (editors). (2022). Understanding Cross-Cultural Neuropsychology (1st ed.). Taylor and Francis. Retrieved from https://www.perlego.com/book/3240663/understanding-crosscultural-neuropsychology-science-testing-and-challenges-pdf (Original work published 2022)
- Folstein MF, Folstein SE, McHugh PR. "Mini-mental state". A practical method for grading the cognitive state of patients for the clinician. J Psychiatr Res. 1975 Nov;12(3):189-98. doi: 10.1016/0022-3956(75)90026-6. PMID: 1202204.
- Franzen S; European Consortium on Cross-Cultural Neuropsychology (ECCroN); Watermeyer TJ, Pomati S, Papma JM, Nielsen TR, Narme P, Mukadam N, Lozano-Ruiz Á, Ibanez-Casas I, Goudsmit M, Fasfous A, Daugherty JC, Canevelli M, Calia C, van den Berg E, Bekkhus-Wetterberg P. Cross-cultural neuropsychological assessment in Europe: Position statement of the European Consortium on Cross-Cultural Neuropsychology (ECCroN). Clin Neuropsychol. 2022 Apr;36(3):546-557. doi: 10.1080/13854046.2021.1981456. Epub 2021 Oct 6. PMID: 34612169.
- Franzen S, van den Berg E, Bossenbroek W, Kranenburg J, Scheffers EA, van Hout M, van de Wiel L, Goudsmit M, van Bruchem-Visser RL, van Hemmen J, Jiskoot LC, Papma JM. Neuropsychological assessment in the multicultural memory clinic: Development and feasibility of the TULIPA battery. Clin Neuropsychol. 2023 Jan;37(1):60-80. doi: 10.1080/13854046.2022.2043447. Epub 2022 Feb 27. PMID: 35225154.
- Goudsmit M, Uysal-Bozkir Ö, Parlevliet JL, van Campen JP, de Rooij SE, Schmand B. The Cross-Cultural Dementia Screening (CCD): A new neuropsychological screening instrument for dementia in elderly immigrants. J Clin Exp Neuropsychol. 2017 Mar;39(2):163-172. doi: 10.1080/13803395.2016.1209464. Epub 2016 Aug 8. PMID: 27501011.
- Goudsmit M, van Campen J, Schilt T, Hinnen C, Franzen S, Schmand B. One Size Does Not Fit All: Comparative Diagnostic Accuracy of the Rowland Universal Dementia Assessment Scale and the Mini Mental State Examination in a Memory Clinic Population with Very Low Education. Dement Geriatr Cogn Dis Extra. 2018 Aug 29;8(2):290-305. doi: 10.1159/000490174. PMID: 30323830; PMCID: PMC6180264.
- Goudsmit M, van Campen J, Franzen S, van den Berg E, Schilt T, Schmand B. Dementia detection with a combination of informant-based and performance-based measures in low-educated and illiterate elderly migrants. Clin Neuropsychol. 2021 Apr;35(3):660-678. doi: 10.1080/13854046.2020.1711967. Epub 2020 Jan 17. PMID: 31951511.
- Karliner LS, Jacobs EA, Chen AH, Mutha S. Do professional interpreters improve clinical care for patients with limited English proficiency? A systematic review of the literature. Health Serv Res. 2007 Apr;42(2):727-54. doi: 10.1111/j.1475-6773.2006.00629.x. PMID: 17362215; PMCID: PMC1955368.
- Kuipers, E. (2022, 4 december). Motie en rapport over tolken in de zorg [Kamerbrief]. Geraadpleegd van https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/12/16/kamerbrief-over-verzoek-om-reactie-op-motie-van-de-leden-paulusma-en-bikker-35925-xvi-50-en-het-rapport-tolken-in-de-zorg-een-overzicht-van-huidige-inzet-financiering-en-knelpunten
- Kuipers, E. (2023, 27 november). Tolken in de zorg [Kamerbrief]. Geraadpleegd van https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/11/27/kamerbrief-over-tolken-in-de-zorg
- Maestri G, Nicotra A, Pomati S, Canevelli M, Pantoni L, Cova I. Cultural influence on clock drawing test: A systematic review. J Int Neuropsychol Soc. 2023 Aug;29(7):704-714. doi: 10.1017/S1355617722000662. Epub 2022 Nov 25. PMID: 36426579.
- Nielsen TR, Jørgensen K. Visuoconstructional abilities in cognitively healthy illiterate Turkish immigrants: a quantitative and qualitative investigation. Clin Neuropsychol. 2013;27(4):681-92. doi: 10.1080/13854046.2013.767379. Epub 2013 Feb 4. PMID: 23379740.
- Nielsen TR, Phung TK, Chaaya M, Mackinnon A, Waldemar G. Combining the Rowland Universal Dementia Assessment Scale and the Informant Questionnaire on Cognitive Decline in the Elderly to Improve Detection of Dementia in an Arabic-Speaking Population. Dement Geriatr Cogn Disord. 2016;41(1-2):46-54. doi: 10.1159/000441649. Epub 2015 Nov 28. PMID: 26613533.
- Nielsen TR, Segers K, Vanderaspoilden V, Bekkhus-Wetterberg P, Bjørkløf GH, Beinhoff U, Minthon L, Pissiota A, Tsolaki M, Gkioka M, Waldemar G. Validation of the Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS) in a multicultural sample across five Western European countries: diagnostic accuracy and normative data. Int Psychogeriatr. 2019 Feb;31(2):287-296. doi: 10.1017/S1041610218000832. Epub 2018 Jul 18. PMID: 30017010.
- Phung TK, Chaaya M, Asmar K, Atweh S, Ghusn H, Khoury RM, Prince M, Waldemar G. Performance of the 16-Item Informant Questionnaire on Cognitive Decline for the Elderly (IQCODE) in an Arabic-Speaking Older Population. Dement Geriatr Cogn Disord. 2015;40(5-6):276-89. doi: 10.1159/000437092. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26338716; PMCID: PMC5756546.
- Shimada, Y., Meguro, K., Kasai, M., Shimada, M., Ishii, H., Yamaguchi, S. and Yamadori, A. (2006), Necker cube copying ability in normal elderly and Alzheimer's disease. A community-based study: The Tajiri project. Psychogeriatrics, 6: 4-9. https://doi.org/10.1111/j.1479-8301.2006.00121.x
- Staios M, Nielsen TR, Kosmidis MH, Papadopoulos A, Kokkinias A, Velakoulis D, Tsiaras Y, March E, Stolwyk RJ. Validity of Visuoconstructional Assessment Methods within Healthy Elderly Greek Australians: Quantitative and Error Analysis. Arch Clin Neuropsychol. 2023 May 22;38(4):598-607. doi: 10.1093/arclin/acac091. PMID: 36446753.
- Storey JE, Rowland JT, Basic D, Conforti DA, Dickson HG. The Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS): a multicultural cognitive assessment scale. Int Psychogeriatr. 2004 Mar;16(1):13-31. doi: 10.1017/s1041610204000043.
- Strub RL. & Black FW. (1988). The mental status in neurology (2nd edition). Philadelphia, PA: F.A. Davis Company.
- Torkpoor R, Frolich K, Nielsen TR, Londos E. Diagnostic Accuracy of the Swedish Version of the Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS-S) for Multicultural Cognitive Screening in Swedish Memory Clinics. J Alzheimers Dis. 2022;89(3):865-876. doi: 10.3233/JAD-220233. PMID: 35964182; PMCID: PMC9535584.
- Trimbos, 2023. Meetinstrumenten voor de ouderenpsychiatrie: Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS). Toegang op 20-12023. Link: https://www.trimbos.nl/kennis/ouderenpsychiatrie-nkop/meetinstrumenten-ouderenpsychiatrie/. Animatievideo: https://vimeo.com/670134017/c0f81cb0b4
- Vissenberg R, Uysal-Bozkir O, Goudsmit M, Buurman-van Es B, van Campen J. Dementie bij oudere migranten. Huisarts en wetenschap. 2019 May 14;6:42-45. doi: 10.1007/s12445-019-0115-x
- Zwart LA, Goudsmit M, van Campen JP, Rijkers CJ, Wind AW. Het gebruik van de MMSE als screeningsinstrument voor dementie bij oudere Turkse en Marokkaanse migranten [Using the MMSE as a cognitive screener among Turkish and Moroccan migrants]. Tijdschr Gerontol Geriatr. 2015 Feb;46(1):28-36. Dutch. doi: 10.1007/s12439-014-0105-1. PMID: 25475409.
Evidence tabellen
Study reference |
Study characteristics |
Patient characteristics
|
Index test (test of interest) |
Reference test
|
Follow-up |
Outcome measures and effect size |
Comments |
Goudsmit, 2017 |
Type of study[1]: Case-control study
Setting and country: Dutch memory clinics
Funding and conflicts of interest: The study was supported by the Innovatiefonds Zorgverzekeraars, and partially by the innovation fund of Stichting Transmuraal. |
Inclusion criteria: - Patients aged ≥55 years with a diagnosis of probable dementia and healthy controls of different ethnicities.
Exclusion criteria: - Current or previous conditions that affect cognitive functioning.
N= 108 Intact cognition: 54 Dementia: 54
Mean age: NR Sex (%F): NR |
Describe index test: CCD Cut-off point(s): <118 <109 >39 >71 >115 >216
Comparator test[2]: None
Cut-off point(s): Not applicable |
Describe reference test[3]: Clinical diagnosis
Cut-off point(s): Dementia: according to Dutch consensus guidelines
|
Time between the index test and reference test: Reference test was performed before CCD
For how many participants were no complete outcome data available? None
Reasons for incomplete outcome data described? Not applicable |
CCD Objects test – part A Cut-off: <118 Sensitivity: 0.85 Specificity: 0.89
Objects test – part B Cut-off: <109 Sensitivity: 0.92 Specificity: 0.91
Sun-Moon test – part A Cut-off: >39 Sensitivity: 0.81 Specificity: 0.85
Sun-Moon test – part B Cut-off: >71 Sensitivity: 0.85 Specificity: 0.89
Dots test – part A Cut-off: >115 Sensitivity: 0.67 Specificity: 0.98
Dots test – part B Cut-off: >216 Sensitivity: 0.85 Specificity: 0.83 |
None |
Goudsmit, 2018 |
Type of study[4]: Cross-sectional study
Setting and country: Geriatric outpatient clinics in Amsterdam and Rotterdam
Funding and conflicts of interest: The Rotterdam branch of this study was funded by Stichting Coolsingel and by ZonMw Memorabel project. The authors have no conflicts of interest |
Inclusion criteria: - ‘’Non-western’’ descent based on self-defined ethnicity - Age ≥55 years
Exclusion criteria: - Serious vision or hearing disabilities or other conditions that could interfere with cognitive testing - Failure to complete MMSE and RUDAS.
N=144 Intact cognition: 42 MCI: 44 Dementia: 58
Median age (Q1-Q3): Intact cognition: 75 (68-78) MCI: 75 (68-81) Dementia: 76 (71-79)
Sex: % F Intact cognition: 60% MCI: 73% Dementia: 48% |
Describe index test: RUDAS Cut-off point(s): <16-25
Comparator test[5]: MMSE
Cut-off point(s): <12-25 |
Describe reference test[6]: Clinical diagnosis
Cut-off point(s): MCI: according to core clinical criteria provided by NIA-AA workgroup
Dementia: according to DSM-IV-TR criteria
|
Time between the index test and reference test: Same day. Clinical diagnosis was based on all available clinical information on that day, except MSSE and RUDAS scores.
For how many participants were no complete outcome data available? None
Reasons for incomplete outcome data described? Not applicable |
Outcome measures RUDAS Cut-off: <22 Sensitivity: 0.74 Specificity: 0.74
Cut-off: <23 Sensitivity: 0.75 Specificity: 0.62
AUC = 0.81 (0.74-0.88)
MMSE Cut-off: <14 Sensitivity: 0.60 Specificity: 0.90
Cut-off: <24 Sensitivity: 0.94 Specificity: 0.17
AUC = 0.77 (0.69-0.85)
|
None |
Goudsmit, 2021 |
Type of study: Cross-sectional study
Setting and country: Geriatric outpatient clinics in the Netherlands
Funding and conflicts of interest: Study was funded by the Netherlands Organization for Health Research and Development-project. No potential conflicts of interest were reported. |
Inclusion criteria: - ‘’Non-western’’ immigrants - Age ≥55 years
Exclusion criteria: - Serious vision or hearing disabilities or other conditions that could interfere with cognitive testing -Absence of an informant who could complete the IQCODE.
N= 109 Intact cognition: 27 MCI: 33 Dementia: 49
Median age (Q1-Q3): Intact cognition: 76 (70-78) MCI: 77 (71-82) Dementia: 78 (74-81)
Sex: % F Intact cognition: 70% MCI: 76% Dementia: 49% |
Describe index test: IQCODE
Cut-off point(s): >3.3-3.8
Comparator test: RUDAS
Cut-off point(s): <20-25 |
Describe reference test: Clinical diagnosis
Cut-off point(s): MCI: according to core clinical criteria provided by NIA-AA workgroup
Dementia: according to DSM-IV-TR criteria
|
Time between the index test and reference test: Same day. Clinical diagnosis was based on all available clinical information on that day, except MSSE, IQCODE and RUDAS scores.
For how many participants were no complete outcome data available? None
Reasons for incomplete outcome data described? Not applicable |
Outcome measures IQCODE Cut-off: >3.8 Sensitivity: 0.77 (0.66-0.85) Specificity: 0.0.81 (0.62-0.94) PPV: 0.93 (0.85-0.97) NPV: 0.54 (0.43-0.64)
AUC = 0.86 (0.77-0.94)
RUDAS Cut-off: <22 Sensitivity: 0.78 (0.68-0.87) Specificity: 0.70 (0.50-0.86) PPV: 0.89 (0.81-0.93) NPV: 0.53 (0.41-0.65)
Cut-off: <23 Sensitivity: 0.80 (0.69-0.88) Specificity: 0.59 (0.39-0.78) PPV: 0.85 (0.78-0.90) NPV: 0.50 (0.37-0.63)
AUC = 0.82 (0.74-0.90)
|
None |
Nielsen, 2016 |
Type of study: Case-control study
Setting and country: Denmark
Funding and conflicts of interest: Fieldwork was funded by the Fogarty International Center, American National Institute of Health and National Institute of Aging. Potential conflicts of interest are not reported. |
Inclusion criteria: - Age ≥65 years - Having normal cognition (controls) or mild-to-moderate dementia (cases) - Having an informant who could give an independent assessment of the participant’s health and cognitive status.
Exclusion criteria: - Severe somatic or psychiatric illness - MCI
N= 225 Normal cognition: 135 Dementia: 90
Mean age (SD): Normal cognition: 77.0 (7.5) Dementia: 81.9 (7.5)
Sex: % F Normal cognition: 61.5% Dementia: 67.8% |
Describe index test: IQCODE
Cut-off point(s): >3.34/5
Comparator test: RUDAS
Cut-off point(s): <23/30 |
Describe reference test: Clinical diagnosis
Cut-off point(s): Dementia: according to DSM-IV criteria
|
Time between the index test and reference test: Not reported.
For how many participants were no complete outcome data available? Unclear
Reasons for incomplete outcome data described? Not applicable |
Outcome measures IQCODE Cut-off: >3.34 Sensitivity: 0.92 (0.84-0.96) Specificity: 0.96 (0.90-0.98) PPV: 0.93 (0.85-0.97) NPV: 0.95 (0.89-0.98)
AUC = 0.97
RUDAS Cut-off: <23 Sensitivity: 0.82 (0.72-0.89) Specificity: 0.84 (0.77-0.90) PPV: 0.78 (0.68-0.93) NPV: 0.88 (0.80-0.93)
AUC = 0.92 |
None |
Staios, 2023 |
Type of study: Case-control study
Setting and country: Greece
Funding and conflicts of interest: This research was supported by Fronditha Care, Marathon Foods, the Australasian Hellenic Educational Progressive Association, Anna Timou, the Australian Hellenic Golf Federation, the Hellenic Women’s Cultural Association, Kirsty Chiaplias, and the Thessaloniki Association. The authors report no conflicts of interest. |
Inclusion criteria: - Age 70-85 years - Literate, immigrants from Greece - Greek as dominant language - Having normal cognition (controls) or diagnosis of AD (cases)
Exclusion criteria: - MMSE < 22/30 - Self-reported functional or memory decline - History of neurological or psychiatric conditions known to impact cognition - Score >6/15 on geriatric depression scale or ≥8/20 on the geriatric anxiety inventory - Uncorrected visual and/or auditory deficits - History or current consumption of >10 standard alcoholic drinks per week and/or >4 standard drinks on one day - History or current substance use
N= 110 Normal cognition: 90 Dementia: 20
Mean age ± SD: Normal cognition: 77.1 (4.5) Dementia: 78.0 (3.5)
Sex: %F Normal cognition: 56.7% Dementia: 55.0% |
Describe index test: Greek cross
Cut-off point(s): 1/2
Comparator test: Four-pointed star Intersecting pentagons Necker cube
Cut-off point(s): 1/2 1-6 1-6 |
Describe reference test: Clinical diagnosis
Cut-off point(s): Dementia: diagnostic criteria according to DSM-5 and diagnostic research criteria for AD. |
Time between the index test and reference test: Not reported.
For how many participants were no complete outcome data available? None
Reasons for incomplete outcome data described? Not applicable |
Outcome measures Greek cross Cut-off: 1 Sensitivity: 0.40 Specificity: 0.96
AUC = 0.80 (0.69-0.91)
Four-pointed star Cut-off: 1 Sensitivity: 0.10 Specificity: 0.98
AUC = 0.68 (0.57-0.80)
Intersecting pentagons Cut-off: 4 Sensitivity: 0.95 Specificity: 0.31
AUC = 0.71 (0.61-0.83)
Necker cube Cut-off: 2 Sensitivity: 0.75 Specificity: 0.36
AUC = 0.55 (0.48-0.67)
|
None |
Torkpoor, 2022 |
Type of study: Cross-sectional study
Setting and country: 4 memory clinics in Southern Sweden
Funding and conflicts of interest: The study was supported by the Swedish federal government and by the Kockska foundation and Vinnova. |
Inclusion criteria: - Patients referred to the memory clinics to assess their cognitive impairment.
Exclusion criteria: No exclusion criteria.
N= 36 Mean (SD) age: 70.5 (12.9) years Sex (%F): 63.9% |
Describe index test: RUDAS-S
Cut-off point(s): <25
Comparator test: MMSE-SR
Cut-off point(s): <23 |
Describe reference test: Clinical diagnosis
Cut-off point(s): According to the international classification of diseases (ICD-10) |
Time between the index test and reference test: Same day.
For how many participants were no complete outcome data available? Unclear
Reasons for incomplete outcome data described? Not applicable |
RUDAS-S AUC = 0.86 (0.72-0.99)
MMSE-SR AUC = 0.84 (0.71-0.97) |
None |
Nielsen, 2018 |
Type of study: Prospective cross-sectional study
Setting and country: Multicenter study in memory clinics in Germany, Belgium, Denmark, Sweden, Norway and Greece.
Funding and conflicts of interest: Supported by the European Union funded Interreg IV A program. The authors report no conflicts of interest. |
Inclusion criteria: - Participants with a “non-Western” immigrant background and native-born participants with intact cognition and with a diagnosis of dementia.
Exclusion criteria (for individuals with intact cognition): - Individuals reporting significant memory problems, psychiatric or neurological disorders, or substance abuse, or scoring above the proposed cut-off of ≥10/15 on the 15-item GDS. - Individuals had to be free of physical disabilities that could interfere with cognitive testing.
N= 280 Normal cognition: 200 Dementia: 80
Mean age ± SD: Normal cognition: 69.4 (9.7) Dementia: 75.0 (8.8)
Sex: %F Normal cognition: 61% Dementia: 48% |
Describe index test: RUDAS
Cut-off point(s): <22-26
Comparator test: None
Cut-off point(s): Not applicable |
Describe reference test: Clinical diagnosis
Cut-off point(s): According to the DSM-IV-TR criteria and diagnostic research criteria for dementia |
Time between the index test and reference test: Same day
For how many participants were no complete outcome data available? Diagnostic accuracy of the RUDAS was assessed in 280 (80 with dementia, 200 with intact cognition) of 441 individuals.
Reasons for incomplete outcome data described? - History of significant memory problems (n=4) - Stroke (n=4) - Traumatic brain injury (n=1) - Parkinson’s disease (n=1) - GDS score above cut-off (n=10) For the other participants, no reasons are reported. |
RUDAS AUC = 0.95 (0.92-0.99) |
None |
[1] In geval van een case-control design moeten de patiëntkarakteristieken per groep (cases en controls) worden uitgewerkt. NB; case control studies zullen de accuratesse overschatten (Lijmer et al., 1999)
[2] Comparator test is vergelijkbaar met de C uit de PICO van een interventievraag. Er kunnen ook meerdere tests worden vergeleken. Voeg die toe als comparator test 2 etc. Let op: de comparator test kan nooit de referentiestandaard zijn.
[3] De referentiestandaard is de test waarmee definitief wordt aangetoond of iemand al dan niet ziek is. Idealiter is de referentiestandaard de Gouden standaard (100% sensitief en 100% specifiek). Let op! dit is niet de “comparison test/index 2”.
4 Beschrijf de statistische parameters voor de vergelijking van de indextest(en) met de referentietest, en voor de vergelijking tussen de indextesten onderling (als er twee of meer indextesten worden vergeleken).
[5] Comparator test is vergelijkbaar met de C uit de PICO van een interventievraag. Er kunnen ook meerdere tests worden vergeleken. Voeg die toe als comparator test 2 etc. Let op: de comparator test kan nooit de referentiestandaard zijn.
[6] De referentiestandaard is de test waarmee definitief wordt aangetoond of iemand al dan niet ziek is. Idealiter is de referentiestandaard de Gouden standaard (100% sensitief en 100% specifiek). Let op! dit is niet de “comparison test/index 2”.
4 Beschrijf de statistische parameters voor de vergelijking van de indextest(en) met de referentietest, en voor de vergelijking tussen de indextesten onderling (als er twee of meer indextesten worden vergeleken).
Risk of bias tables
Study reference |
Patient selection |
Index test |
Reference standard |
Flow and timing |
Comments with respect to applicability |
Goudsmit, 2017 |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? Unclear
Was a case-control design avoided? No
Did the study avoid inappropriate exclusions? Yes |
Were the index test results interpreted without knowledge of the results of the reference standard? No
If a threshold was used, was it pre-specified? Yes |
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition? Yes
Were the reference standard results interpreted without knowledge of the results of the index test? Yes
|
Was there an appropriate interval between index test(s) and reference standard? No
Did all patients receive a reference standard? Yes
Did patients receive the same reference standard? Yes
Were all patients included in the analysis? Yes, missing values were replaced by the lowest normal values of the patient group |
Are there concerns that the included patients do not match the review question? No
Are there concerns that the index test, its conduct, or interpretation differ from the review question? No
Are there concerns that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? No |
CONCLUSION: Could the selection of patients have introduced bias?
RISK: HIGH |
CONCLUSION: Could the conduct or interpretation of the index test have introduced bias?
RISK: HIGH
|
CONCLUSION: Could the reference standard, its conduct, or its interpretation have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION Could the patient flow have introduced bias?
RISK: UNCLEAR |
||
Goudsmit, 2018 |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? Yes
Was a case-control design avoided? Yes
Did the study avoid inappropriate exclusions? Yes
|
Were the index test results interpreted without knowledge of the results of the reference standard? Yes
If a threshold was used, was it pre-specified? Yes
|
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition? Yes
Were the reference standard results interpreted without knowledge of the results of the index test? Yes
|
Was there an appropriate interval between index test(s) and reference standard? Yes
Did all patients receive a reference standard? Yes
Did patients receive the same reference standard? Yes
Were all patients included in the analysis? No
|
Are there concerns that the included patients do not match the review question? No
Are there concerns that the index test, its conduct, or interpretation differ from the review question? No
Are there concerns that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? No
|
CONCLUSION: Could the selection of patients have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION: Could the conduct or interpretation of the index test have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION: Could the reference standard, its conduct, or its interpretation have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION Could the patient flow have introduced bias?
RISK: LOW |
|
|
Goudsmit, 2021 |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? Yes
Was a case-control design avoided? Yes
Did the study avoid inappropriate exclusions? Yes
|
Were the index test results interpreted without knowledge of the results of the reference standard? Yes
If a threshold was used, was it pre-specified? Yes
|
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition? Yes
Were the reference standard results interpreted without knowledge of the results of the index test? Yes
|
Was there an appropriate interval between index test(s) and reference standard? Yes
Did all patients receive a reference standard? Yes
Did patients receive the same reference standard? Yes
Were all patients included in the analysis? Yes |
Are there concerns that the included patients do not match the review question? No
Are there concerns that the index test, its conduct, or interpretation differ from the review question? Yes
Are there concerns that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? No
|
|
CONCLUSION: Could the selection of patients have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION: Could the conduct or interpretation of the index test have introduced bias?
RISK: LOW
|
CONCLUSION: Could the reference standard, its conduct, or its interpretation have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION Could the patient flow have introduced bias?
RISK: LOW |
|
Nielsen, 2016 |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? Unclear
Was a case-control design avoided? No
Did the study avoid inappropriate exclusions? Yes
|
Were the index test results interpreted without knowledge of the results of the reference standard? No
If a threshold was used, was it pre-specified? Yes
|
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition? Yes
Were the reference standard results interpreted without knowledge of the results of the index test? Yes
|
Was there an appropriate interval between index test(s) and reference standard? Unclear
Did all patients receive a reference standard? Unclear
Did patients receive the same reference standard? Unclear
Were all patients included in the analysis? Unclear
|
Are there concerns that the included patients do not match the review question? No
Are there concerns that the index test, its conduct, or interpretation differ from the review question? No
Are there concerns that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? Yes
|
|
CONCLUSION: Could the selection of patients have introduced bias?
RISK: HIGH |
CONCLUSION: Could the conduct or interpretation of the index test have introduced bias?
RISK: HIGH
|
CONCLUSION: Could the reference standard, its conduct, or its interpretation have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION Could the patient flow have introduced bias?
RISK: UNCLEAR |
|
Staios, 2023 |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? No
Was a case-control design avoided? No
Did the study avoid inappropriate exclusions? Yes
|
Were the index test results interpreted without knowledge of the results of the reference standard? No
If a threshold was used, was it pre-specified? Yes
|
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition? Yes
Were the reference standard results interpreted without knowledge of the results of the index test? No
|
Was there an appropriate interval between index test(s) and reference standard? Unclear
Did all patients receive a reference standard? Unclear
Did patients receive the same reference standard? Unclear
Were all patients included in the analysis? Yes
|
Are there concerns that the included patients do not match the review question? Yes
Are there concerns that the index test, its conduct, or interpretation differ from the review question? No
Are there concerns that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? Yes
|
|
CONCLUSION: Could the selection of patients have introduced bias?
RISK: HIGH |
CONCLUSION: Could the conduct or interpretation of the index test have introduced bias?
RISK: HIGH
|
CONCLUSION: Could the reference standard, its conduct, or its interpretation have introduced bias?
RISK: HIGH |
CONCLUSION Could the patient flow have introduced bias?
RISK: UNCLEAR |
|
Torkpoor, 2022 |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? Yes
Was a case-control design avoided? Yes
Did the study avoid inappropriate exclusions? Yes |
Were the index test results interpreted without knowledge of the results of the reference standard? Yes
If a threshold was used, was it pre-specified? No |
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition? Yes
Were the reference standard results interpreted without knowledge of the results of the index test? No
|
Was there an appropriate interval between index test(s) and reference standard? No
Did all patients receive a reference standard? Yes
Did patients receive the same reference standard? Yes
Were all patients included in the analysis? Yes |
Are there concerns that the included patients do not match the review question? No
Are there concerns that the index test, its conduct, or interpretation differ from the review question? No
Are there concerns that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? Yes |
|
CONCLUSION: Could the selection of patients have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION: Could the conduct or interpretation of the index test have introduced bias?
RISK: UNCLEAR |
CONCLUSION: Could the reference standard, its conduct, or its interpretation have introduced bias?
RISK: HIGH |
CONCLUSION Could the patient flow have introduced bias?
RISK: UNCLEAR |
|
Nielsen, 2018 |
Was a consecutive or random sample of patients enrolled? Yes
Was a case-control design avoided? Yes
Did the study avoid inappropriate exclusions? Yes |
Were the index test results interpreted without knowledge of the results of the reference standard? No
If a threshold was used, was it pre-specified? Yes |
Is the reference standard likely to correctly classify the target condition? Yes
Were the reference standard results interpreted without knowledge of the results of the index test? No |
Was there an appropriate interval between index test(s) and reference standard? Yes
Did all patients receive a reference standard? Yes
Did patients receive the same reference standard? Yes
Were all patients included in the analysis? No |
Are there concerns that the included patients do not match the review question? No
Are there concerns that the index test, its conduct, or interpretation differ from the review question? No
Are there concerns that the target condition as defined by the reference standard does not match the review question? No |
|
CONCLUSION: Could the selection of patients have introduced bias?
RISK: LOW |
CONCLUSION: Could the conduct or interpretation of the index test have introduced bias?
RISK: HIGH |
CONCLUSION: Could the reference standard, its conduct, or its interpretation have introduced bias?
RISK: HIGH |
CONCLUSION Could the patient flow have introduced bias?
RISK: LOW |
|
Table of excluded studies - PICO 1 Diagnostic accuracy
Reference |
Reason for exclusion |
Naqvi RM, Haider S, Tomlinson G, Alibhai S. Cognitive assessments in multicultural populations using the Rowland Universal Dementia Assessment Scale: a systematic review and meta-analysis. CMAJ. 2015 Mar 17;187(5):E169-75. doi: 10.1503/cmaj.140802. Epub 2015 Feb 17. PMID: 25691786; PMCID: PMC4361127. |
Wrong population (majority of participants in the included studies had no migration background) |
O'Driscoll C, Shaikh M. Cross-Cultural Applicability of the Montreal Cognitive Assessment (MoCA): A Systematic Review. J Alzheimers Dis. 2017;58(3):789-801. doi: 10.3233/JAD-161042. PMID: 28482634. |
Wrong population (no migration background) |
Franzen S, van den Berg E, Goudsmit M, Jurgens CK, van de Wiel L, Kalkisim Y, Uysal-Bozkir Ö, Ayhan Y, Nielsen TR, Papma JM. A Systematic Review of Neuropsychological Tests for the Assessment of Dementia in Non-Western, Low-Educated or Illiterate Populations. J Int Neuropsychol Soc. 2020 Mar;26(3):331-351. doi: 10.1017/S1355617719000894. Epub 2019 Sep 12. PMID: 31511111. |
Wrong population (no migration background), results are narratively described |
Franzen S, van den Berg E, Kalkisim Y, van de Wiel L, Harkes M, van Bruchem-Visser RL, de Jong FJ, Jiskoot LC, Papma JM. Assessment of Visual Association Memory in Low-Educated, Non-Western Immigrants with the Modified Visual Association Test. Dement Geriatr Cogn Disord. 2019;47(4-6):345-354. doi: 10.1159/000501151. Epub 2019 Jul 18. PMID: 31319408; PMCID: PMC6878732. |
Wrong outcomes (no diagnostic accuracy values reported) |
Franzen, S., Van den Berg, E., Ayhan, Y., Satoer, D., Türkoğlu, Ö, Genç Akpulat, G., . . . Papma, J. (2023). The Naming Assessment in Multicultural Europe (NAME): Development and Validation in a Multicultural Memory Clinic. Journal of the International Neuropsychological Society, 29(1), 92-104. doi:10.1017/S135561772100148X |
No subanalysis without native Turkish patients |
Maillet D, Narme P, Amieva H, Matharan F, Bailon O, Le Clésiau H, Belin C. The TMA-93: A New Memory Test for Alzheimer's Disease in Illiterate and Less Educated People. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2017 Dec;32(8):461-467. doi: 10.1177/1533317517722630. Epub 2017 Jul 27. PMID: 28750554. |
Wrong population (native speakers and immigrants in population) |
Nielsen TR, Andersen BB, Gottrup H, Lützhøft JH, Høgh P, Waldemar G. Validation of the Rowland Universal Dementia Assessment Scale for multicultural screening in Danish memory clinics. Dement Geriatr Cogn Disord. 2013;36(5-6):354-62. doi: 10.1159/000354375. Epub 2013 Sep 10. PMID: 24022429. |
Wrong population (75% was native Danish speaker) |
Schoenmakers B, Robben T. Barriers in screening for dementia in elderly migrants in primary care and the use of the Rowland Universal Dementia Assessment Scale. A mixed cross-sectional and qualitative study. Eur J Gen Pract. 2021 Dec;27(1):45-50. doi: 10.1080/13814788.2021.1913116. PMID: 33928835; PMCID: PMC8816395. |
Wrong population (no migration background) |
Nielsen TR, Vogel A, Waldemar G. Comparison of performance on three neuropsychological tests in healthy Turkish immigrants and Danish elderly. Int Psychogeriatr. 2012 Sep;24(9):1515-21. doi: 10.1017/S1041610212000440. Epub 2012 Apr 16. PMID: 22717281. |
Wrong outcomes (no diagnostic accuracy values reported) |
Franzen S, van den Berg E, Bossenbroek W, Kranenburg J, Scheffers EA, van Hout M, van de Wiel L, Goudsmit M, van Bruchem-Visser RL, van Hemmen J, Jiskoot LC, Papma JM. Neuropsychological assessment in the multicultural memory clinic: Development and feasibility of the TULIPA battery. Clin Neuropsychol. 2023 Jan;37(1):60-80. doi: 10.1080/13854046.2022.2043447. Epub 2022 Feb 27. PMID: 35225154. |
Wrong outcomes (no diagnostic accuracy values reported) |
Zwart LA, Goudsmit M, van Campen JP, Rijkers CJ, Wind AW. Het gebruik van de MMSE als screeningsinstrument voor dementie bij oudere Turkse en Marokkaanse migranten [Using the MMSE as a cognitive screener among Turkish and Moroccan migrants]. Tijdschr Gerontol Geriatr. 2015 Feb;46(1):28-36. Dutch. doi: 10.1007/s12439-014-0105-1. PMID: 25475409. |
No English full-text publication available |
Harrison JK, Fearon P, Noel-Storr AH, McShane R, Stott DJ, Quinn TJ. Informant Questionnaire on Cognitive Decline in the Elderly (IQCODE) for the diagnosis of dementia within a secondary care setting. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 10;(3):CD010772. doi: 10.1002/14651858.CD010772.pub2. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2021 Jul 19;7:CD010772. PMID: 25754745. |
Wrong population (individuals without migration background)
|
Giaquinto F, Battista P, Angelelli P. Touchscreen Cognitive Tools for Mild Cognitive Impairment and Dementia Used in Primary Care Across Diverse Cultural and Literacy Populations: A Systematic Review. J Alzheimers Dis. 2022;90(4):1359-1380. doi: 10.3233/JAD-220547. PMID: 36245376. |
Wrong population (no migration background) |
Pellicer-Espinosa I, Díaz-Orueta U. Cognitive Screening Instruments for Older Adults with Low Educational and Literacy Levels: A Systematic Review. J Appl Gerontol. 2022 Apr;41(4):1222-1231. doi: 10.1177/07334648211056230. Epub 2021 Dec 2. PMID: 34856843; PMCID: PMC8966106. |
Wrong outcomes (no diagnostic accuracy values reported) |
Maestri G, Nicotra A, Pomati S, Canevelli M, Pantoni L, Cova I. Cultural influence on clock drawing test: A systematic review. J Int Neuropsychol Soc. 2023 Aug;29(7):704-714. doi: 10.1017/S1355617722000662. Epub 2022 Nov 25. PMID: 36426579. |
Wrong population (no migration background) |
Maher C, Calia C. The effect of illiteracy on performance in screening tools for dementia: A meta-analysis. J Clin Exp Neuropsychol. 2021 Dec;43(10):945-966. doi: 10.1080/13803395.2022.2040433. Epub 2022 Feb 24. PMID: 35200100. |
Wrong outcomes (no diagnostic accuracy values reported) |
Torkpoor R, Frolich K, Nielsen TR, Londos E. Diagnostic Accuracy of the Swedish Version of the Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS-S) for Multicultural Cognitive Screening in Swedish Memory Clinics. J Alzheimers Dis. 2022;89(3):865-876. doi: 10.3233/JAD-220233. PMID: 35964182; PMCID: PMC9535584. |
Reported sensitivity and specificity only for total population (nonnative and native participants together) |
Celik S, Onur O, Yener G, Kessler J, Özbek Y, Meyer P, Frölich L, Teichmann B. Cross-cultural comparison of MMSE and RUDAS in German and Turkish patients with Alzheimer's disease. Neuropsychology. 2022 Mar;36(3):195-205. doi: 10.1037/neu0000764. Epub 2021 Sep 2. PMID: 34472899. |
Wrong outcomes (no diagnostic accuracy values reported) |
Alkeridy WA, Al Khalifah RA, Mohammedin AS, Khallaf R, Muayqil T, Bucks RS. The Arabic Translation and Cross-Cultural Adaptation of the Bristol Activity of Daily Living Scale. J Alzheimers Dis. 2022;86(3):1123-1130. doi: 10.3233/JAD-215489. PMID: 35147542. |
Wrong outcomes (no diagnostic accuracy values reported) |
Gianattasio KZ, Ciarleglio A, Power MC. Development of Algorithmic Dementia Ascertainment for Racial/Ethnic Disparities Research in the US Health and Retirement Study. Epidemiology. 2020 Jan;31(1):126-133. doi: 10.1097/EDE.0000000000001101. PMID: 31567393; PMCID: PMC6888863. |
Wrong aim (to develop and distribute an algorithm that performs comparably across racial/ethnic groups for use in dementia) |
Delgado-Álvarez A, Nielsen TR, Delgado-Alonso C, Valles-Salgado M, López-Carbonero JI, García-Ramos R, Gil-Moreno MJ, Díez-Cirarda M, Matías-Guiu J, Matias-Guiu JA. Validation of the European Cross-Cultural Neuropsychological Test Battery (CNTB) for the assessment of mild cognitive impairment due to Alzheimer's disease and Parkinson's disease. Front Aging Neurosci. 2023 May 5;15:1134111. doi: 10.3389/fnagi.2023.1134111. PMID: 37213535; PMCID: PMC10196233. |
Wrong intervention (cognitive test battery) |
Table of excluded studies - PICO 2 Professional interpreter
Reference |
Reason for exclusion |
Heath M, Hvass AMF, Wejse CM. Interpreter services and effect on healthcare - a systematic review of the impact of different types of interpreters on patient outcome. J Migr Health. 2023 Jan 24;7:100162. doi: 10.1016/j.jmh.2023.100162. PMID: 36816444; PMCID: PMC9932446. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Stinson JM, Armendariz V, Hegazy MIR, Strutt AM, McCauley SR, York MK. Developing a Culturally Competent Neuropsychological Battery for Diagnosis of Dementia in Arabic-Speaking Patients in the United States. Arch Clin Neuropsychol. 2023 Apr 26;38(3):433-445. doi: 10.1093/arclin/acad017. PMID: 36988467. |
Wrong I/C |
Chejor P, Laging B, Whitehead L, Porock D. Experiences of older immigrants living with dementia and their carers: a systematic review and meta-synthesis. BMJ Open. 2022 May 24;12(5):e059783. doi: 10.1136/bmjopen-2021-059783. PMID: 35613772; PMCID: PMC9125757. |
Wrong I/C |
Brijnath B, Croy S, Sabates J, Thodis A, Ellis S, de Crespigny F, Moxey A, Day R, Dobson A, Elliott C, Etherington C, Geronimo MA, Hlis D, Lampit A, Low LF, Straiton N, Temple J. Including ethnic minorities in dementia research: Recommendations from a scoping review. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Apr 29;8(1):e12222. doi: 10.1002/trc2.12222. PMID: 35505899; PMCID: PMC9053375. |
Wrong I/C/aim |
Chan CC, Fage BA, Burton JK, Smailagic N, Gill SS, Herrmann N, Nikolaou V, Quinn TJ, Noel-Storr AH, Seitz DP. Mini-Cog for the detection of dementia within a secondary care setting. Cochrane Database Syst Rev. 2021 Jul 14;7(7):CD011414. doi: 10.1002/14651858.CD011414.pub3. PMID: 34260060; PMCID: PMC8278979. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Tillmann J, Just J, Schnakenberg R, Weckbecker K, Weltermann B, Münster E. Challenges in diagnosing dementia in patients with a migrant background - a cross-sectional study among German general practitioners. BMC Fam Pract. 2019 Feb 25;20(1):34. doi: 10.1186/s12875-019-0920-0. PMID: 30803438; PMCID: PMC6388491. |
Wrong I/C |
Sagbakken M, Spilker RS, Nielsen TR. Dementia and immigrant groups: a qualitative study of challenges related to identifying, assessing, and diagnosing dementia. BMC Health Serv Res. 2018 Nov 29;18(1):910. doi: 10.1186/s12913-018-3720-7. PMID: 30497459; PMCID: PMC6267848. |
Wrong I/C |
Brandl EJ, Schreiter S, Schouler-Ocak M. Are Trained Medical Interpreters Worth the Cost? A Review of the Current Literature on Cost and Cost-Effectiveness. J Immigr Minor Health. 2020 Feb;22(1):175-181. doi: 10.1007/s10903-019-00915-4. PMID: 31256314. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Karliner LS, Jacobs EA, Chen AH, Mutha S. Do professional interpreters improve clinical care for patients with limited English proficiency? A systematic review of the literature. Health Serv Res. 2007 Apr;42(2):727-54. doi: 10.1111/j.1475-6773.2006.00629.x. PMID: 17362215; PMCID: PMC1955368. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Flores G. The impact of medical interpreter services on the quality of health care: a systematic review. Med Care Res Rev. 2005 Jun;62(3):255-99. doi: 10.1177/1077558705275416. PMID: 15894705. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Ono N, Kiuchi T, Ishikawa H. Development and pilot testing of a novel education method for training medical interpreters. Patient Educ Couns. 2013 Dec;93(3):604-11. doi: 10.1016/j.pec.2013.09.003. Epub 2013 Sep 12. PMID: 24075728. |
Wrong P/I/C |
Ng JH, Tirodkar MA, French JB, Spalt HE, Ward LM, Haffer SC, Hewitt N, Rey D, Scholle SH. Health Quality Measures Addressing Disparities in Culturally and Linguistically Appropriate Services: What are Current Gaps? J Health Care Poor Underserved. 2017;28(3):1012-1029. doi: 10.1353/hpu.2017.0093. PMID: 28804074. |
Wrong P/I/C |
Chan CC, Fage BA, Burton JK, Smailagic N, Gill SS, Herrmann N, Nikolaou V, Quinn TJ, Noel-Storr AH, Seitz DP. Mini-Cog for the diagnosis of Alzheimer's disease dementia and other dementias within a secondary care setting. Cochrane Database Syst Rev. 2019 Sep 14;9(9):CD011414. doi: 10.1002/14651858.CD011414.pub2. Update in: Cochrane Database Syst Rev. 2021 Jul 14;7:CD011414. PMID: 31521064; PMCID: PMC6744952. |
Wrong I/C |
Sleptsova M, Hofer G, Morina N, Langewitz W. The role of the health care interpreter in a clinical setting--a narrative review. J Community Health Nurs. 2014;31(3):167-84. doi: 10.1080/07370016.2014.926682. PMID: 25051322. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Hadziabdic E, Albin B, Hjelm K. Arabic-speaking migrants' attitudes, opinions, preferences and past experiences concerning the use of interpreters in healthcare: a postal cross-sectional survey. BMC Res Notes. 2014 Feb 3;7:71. doi: 10.1186/1756-0500-7-71. PMID: 24484628; PMCID: PMC3915075. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Brijnath B, Gonzalez E, Hlavac J, Enticott J, Woodward-Kron R, LoGiudice D, Low LF, Antoniades J, White J, Hwang K, Lin X, Gilbert AS. The impact of training on communication quality during interpreter-mediated cognitive assessments: Study protocol for a randomized controlled trial. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Aug 30;8(1):e12349. doi: 10.1002/trc2.12349. PMID: 36089932; PMCID: PMC9428280. |
Wrong design |
Standiford CJ, Nolan E, Harris M, Bernstein SJ. Improving the provision of language services at an academic medical center: ensuring high-quality health communication for limited-English-proficient patients. Acad Med. 2009 Dec;84(12):1693-7. doi: 10.1097/ACM.0b013e3181bf4659. PMID: 19940574. |
Wrong P/I/C |
Hilder J, Gray B, Dowell A, Macdonald L, Tester R, Stubbe M. 'It depends on the consultation': revisiting use of family members as interpreters for general practice consultations - when and why? Aust J Prim Health. 2017 Jul;23(3):257-262. doi: 10.1071/PY16053. PMID: 27832830. |
Wrong P (geen cogn. stoornis) |
Iyer GK, Paplikar A, Alladi S, Dutt A, Sharma M, Mekala S, Kaul S, Saroja AO, Divyaraj G, Ellajosyula R, Ghosh A, Hooda R, Justus S, Kandukuri R, Khan AB, Mathew R, Mathuranath PS, Menon R, Nandi R, Narayanan J, Nehra A, Padma MV, Pauranik A, Ramakrishnan S, Sabnis P, Sarath L, Shah U, Tripathi M, Sylaja PN, Varma RP, Verma M, Varghese F; ICMR Neurocognitive Tool Box Consortium. Standardising Dementia Diagnosis Across Linguistic and Educational Diversity: Study Design of the Indian Council of Medical Research-Neurocognitive Tool Box (ICMR-NCTB). J Int Neuropsychol Soc. 2020 Feb;26(2):172-186. doi: 10.1017/S1355617719001127. Epub 2019 Dec 12. PMID: 31826780. |
Wrong design |
Gitlin LN, Marx K, Stanley IH, Hodgson N. Translating Evidence-Based Dementia Caregiving Interventions into Practice: State-of-the-Science and Next Steps. Gerontologist. 2015 Apr;55(2):210-26. doi: 10.1093/geront/gnu123. Epub 2015 Feb 17. PMID: 26035597; PMCID: PMC4542834. |
Wrong design |
Verantwoording
Autorisatiedatum en geldigheid
Laatst beoordeeld : 15-10-2024
Laatst geautoriseerd : 15-10-2024
Geplande herbeoordeling : 15-10-2029
Algemene gegevens
De ontwikkeling van deze richtlijnmodule werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl/kennisinstituut) en werd gefinancierd uit de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijnmodule.
Samenstelling werkgroep
Voor het ontwikkelen van de richtlijnmodules is in 2021 een multidisciplinaire cluster ingesteld. Dit cluster bestaat uit vertegenwoordigers van alle relevante organisaties die betrekking hebben op de zorg voor patiënten met dementie en delier.
Het cluster Cognitieve stoornissen en Dementie bestaat uit drie richtlijnen, zie hier voor de actuele clusterindeling. De stuurgroep bewaakt het proces van modulair onderhoud binnen het cluster. De expertisegroepsleden worden indien nodig gevraagd om hun expertise in te zetten voor een specifieke richtlijnmodule. Het cluster Cognitieve stoornissen en Dementie bestaat uit de volgende personen.
Clusterstuurgroep
- Dhr. Prof. Dr. M.G.M. (Marcel) Olde Rikkert (voorzitter), klinisch geriater, Radboudumc, Nijmegen; NVKG
- Dhr. Prof. Dr. A.R. (Tony) Absalom, anesthesioloog, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen; NVA
- Dhr. Dr. J.H.J.M. (Jeroen) de Bresser, radioloog, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden; NVvR
- Mevr. J.L.M. (Josephine) Lambregts, patiëntvertegenwoordiger; Alzheimer Nederland
- Mevr. Dr. I.K. (Indrag) Lampe, psychiater, OLVG, Amsterdam; NVvP
- Mevr. Prof. Dr. B.C. (Barbara) van Munster, internist, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen; NIV
- Dhr. Prof. Dr. E. (Edo) Richard, neuroloog, Radboudumc, Nijmegen; NVN
- Mevr. Prof. Dr. Ir. C. (Charlotte) Teunissen, klinisch chemicus, AmsterdamUMC, Amsterdam; NVKC
- Dhr. Dr. R.A.W. (Ronald) Verhagen, orthopedisch chirurg, Tergooi MC, Hilversum; NOV
Clusterexpertisegroep
- Dhr. Dr. A.P.A. (Auke) Appelman, radioloog, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen; NVvR
- Dhr. Prof. Dr. B.N.M. (Bart) van Berckel, nucleair geneeskundige, AmsterdamUMC, Amsterdam; NVNG
- Mevr. Dr. R.L. (Rozemarijn) van Bruchem- Visser, internist ouderengeneeskunde, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam; NIV
- Dhr. B.P.H. (Bas) ter Brugge, specialist ouderengeneeskunde, Vilente, Doorwerth; Verenso
- Dhr. J.P.C.M. (Jos) van Campen, klinisch geriater, OLVG, Amsterdam; NVKG
- Dhr. Dr. J.A.H.R. (Jurgen) Claassen, klinisch geriater, Radboudumc, Nijmegen; NVKG
- Dhr. Dr. P.L.J. (Paul) Dautzenberg, klinisch geriater, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ‘s-Hertogenbosch; NVKG
- Mevr. Dr. A.M. (Agnies) van Eeghen, Arts voor Verstandelijk Gehandicapten, AmsterdamUMC, Amsterdam; NVAVG
- Mevr. Dr. M.E.A. (Marlise) van Eersel, internist, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen; NIV
- Mevr. Dr. S. (Sanne) Franzen, neuropsycholoog, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam; NIP
- Mevr. C.M. (Christa) de Geus, neurogeneticus, AmsterdamUMC, Amsterdam; NVKG
- Mevr. M. (Marjolein) Groeneveld, MSc, verpleegkundig Consulent Geriatrie, klinisch epidemioloog, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven; V&VN
- Dhr. Dr. R.B. (Rients) Huitema, klinisch neuropsycholoog, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen; NIP
- Dhr. Drs. A. (Ali) Lahdidioui, internist, HagaZiekenhuis, Den Haag; NIV
- Dhr. Dr. J. (Jules) Lavalaye, nucleair geneeskundige, St.Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein/Utrecht; NVNG
- Mevr. Drs. L. (Lieke) Mitrov, ziekenhuisapotheker, Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam; NVZA – tijdelijk vervangen door Shirley Sparla.
- Mevr. Dr. M. (Marieke) Perry, huisarts/onderzoeker, Radboudumc, Nijmegen; NHG
- Dhr. Dr. G. (Gerwin) Roks, neuroloog, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg; NVN
- Mevr. Dr. T.R. (Rikje) Ruiter, internist, Maasstad Ziekenhuis, Rotterdam; NIV
- Mevr. A.J.B.P. (Astrid) Schoonbrood, ergotherapeut, Ergotherapiepraktijk Zuid-Limburg; Ergotherapie Nederland
- Mevr. Dr. N. (Niki) Schoonenboom, neuroloog, Spaarne Gasthuis, Haarlem/Hoofdorp, NVN
- Dhr. Dr. H. (Harro) Seelaar, neuroloog, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam; NVN
- Dhr. Dr. K.S. (Koen) Simons, intensivist-internist, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ‘s-Hertogenbosch; NVIC
- Mevr. Drs. M.M.E. (Marlies) Sleegers-Kerkenaar, klinisch geriater, Sint Jans Gasthuis, Weert; NVKG
- Mevr. Drs. S.C.A. (Shirley) Sparla, ziekenhuisapotheker, St. Antonius Ziekenhuis; NVZA – tijdelijke vervanging van Lieke Mitrov.
- Mevr. Dr. P.E. (Petra) Spies, klinisch geriater, Gelre ziekenhuizen, Apeldoorn/Zutphen; NVKG
- Mevr. Dr. Ir. J. (Jenny) T. van der Steen, universitair hoofddocent, LUMC, Leiden en senior onderzoeker, Radboudumc, Nijmegen; persoonlijke titel
- Drs. VCJ (Vera) van Stek-Smits, neuropsycholoog-gezondheidszorgpsycholoog, Basalt Revalidatie HMC Westeinde, Den Haag, NIP
- Mevr. Prof. Dr. M. (Meike) Vernooij, radioloog, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam; NVvR
- Dhr. Dr. E.G.B. (Jort) Vijverberg, neuroloog, AmsterdamUMC, Amsterdam, NVN
- Mevr. Dr. M.A. (Marjolein) Wijngaarden, internist, Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden, Leiden; NIV
Met ondersteuning van:
- Mevr. Dr. C.T.J. (Charlotte) Michels, adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten
- Mevr. Dr. L.C. (Lotte) Houtepen, adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten
- Mevr. Drs. L.C. (Laura) van Wijngaarden, junior adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten
Belangenverklaringen
De Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling is gevolgd. Alle clusterstuurgroepleden en actief betrokken expertisegroepsleden (fungerend als schrijver en/of meelezer bij tenminste één van de geprioriteerde richtlijnmodules) hebben schriftelijk verklaard of zij in de laatste drie jaar directe financiële belangen (betrekking bij een commercieel bedrijf, persoonlijke financiële belangen, onderzoeksfinanciering) of indirecte belangen (persoonlijke relaties, reputatiemanagement) hebben gehad. Gedurende de ontwikkeling of herziening van een richtlijnmodule worden wijzigingen in belangen aan de projectleider doorgegeven. De belangenverklaring wordt opnieuw bevestigd tijdens de commentaarfase. Een overzicht van de belangen van de clusterleden en betrokken expertisegroepsleden en het oordeel over het omgaan met eventuele belangen vindt u in onderstaande tabel. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.
Clusterstuurgroep: Gemelde (neven)functies en belangen stuurgroep
Clusterlid |
Functie |
Nevenfuncties |
Gemelde belangen |
Ondernomen actie |
Olde Rikkert* |
Hoogleraar Geriatrie, Radboudumc, Nijmegen |
Hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde |
Geen; uitsluitend ZonMw gefinancierd onderzoek dat overheidsbelang centraal stelt. Sinds 2017 geen farma-onderzoek meer. |
Geen restrictie |
Absalom |
Hoogleraar Anesthesiologie, UMCG, Groningen |
Consultancy werkzaamheden (betaald, alle betalingen aan UMCG) 6. Consultancy werk voor Becton Dickinson (Eysins, Switzerland) en Terumo (Tokyo, Japan) – technische advies over spuitpompen. Niet gerelateerd aan dementie/ MCI/ delier. |
Extern gefinancierd onderzoeken, maar financier heeft geen belangen bij de richtlijn. * Rigel Pharmaceuticals (San Francisco, USA) (PAST) * The Medicines Company (Parsippany, NJ, USA) (PAST) |
Geen restricties, omdat adviseurswerk niet gerelateerd is aan de afbakening van het cluster |
De Bresser |
- Neuroradioloog 1.0fte, LUMC, Leiden |
Geen |
Mijn onderzoek wordt mede gesponsord door Alzheimer Nederland. Deze financier heeft geen belang bij bepaalde uitkomsten van de richtlijn. |
Geen restrictie |
Lambregts |
Medewerker belangenbehartiging bij Alzheimer Nederland |
Geen |
Geen |
Geen restrictie |
Lampe |
Psychiater, OLVG Ziekenhuis, Amsterdam |
Geen |
Geen |
Geen restrictie |
Richard |
Neuroloog (1.0fte) Radboudumc, Nijmegen |
- Neuroloog-onderzoeker AmsterdamUMC, locatie AMC, gastvrijheidsaanstelling. |
Geen, uitsluitend onderzoek financiering van non-profit instellingen (e.g. ZonMw, Europese Commissie). |
Geen restrictie |
Teunissen |
Hoofd Neurochemisch laboratorium, Afdeling Klinische Chemie, AmsterdamUMC, locatie VUmc, Amsterdam |
*Adviseur voor educatief blad: Mednet Neurologie (betaald). * Alle betalingen zijn aan het AmsterdamUMC. |
Onderzoeksubsidies zijn ontvangen van European Commission (Marie Curie International Training Network, JPND), Health Holland, ZonMW, Alzheimer Drug Discovery Foundation, The Selfridges Group Foundation, Alzheimer Netherlands, Alzheimer Association, Innovative Medicines Initiatives 3TR, EPND, JPND, National MS Society, ABOARD, TAP-dementia. |
Geen restrictie |
Van Munster |
* Hoogleraar Interne Geneeskunde, Ouderengeneeskunde/Geriatrie, UMCG, Groningen. *Plaatsvervangend opleider Geriatrie, UMCG, Groningen. |
* 2020 – heden Voorzitter Alzheimer Centrum Groningen (alle functies zijn onbetaald) |
*2022 ZONMw: Young Onset Dementia- INCLUDED: Advance care planning. 2022 ZEGG/ZONMw: "The impact of a comprehensive geriatric assessment including advance care planning in acutely hospitalized frail patients with cognitive disorders: the GOA” study" |
Geen restrictie |
Verhagen |
Orthopedisch chirurg/opleider in Tergooi MC |
Geen |
Geen |
Geen restrictie |
Clusterexpertisegroep: Gemelde (neven)functies en belangen expertisegroep
Richtlijn Dementie: Module ‘Screening cognitieve stoornissen - Mensen met een migratieachtergrond’
Clusterlid
|
Functie |
Nevenfuncties |
Gemelde belangen |
Ondernomen actie |
Franzen |
"Neuropsycholoog afdeling Neurologie Erasmus MC (betaald) "Onderzoeker afdeling Neurologie/Alzheimercentrum Erasmus MC (betaald) "Psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog afdeling Psychiatrie Erasmus MC (betaald)" |
Gastdocent universiteit van Padua, Italië (2022) |
Eenmalige consultingfee ontvangen (2022) van Biogen m.b.t. deelname aan roundtable series over Health Equity.
Aanstelling werd gefinancierd door Health Holland/ ZonMw/ Alzheimer Nederland. De TULIPA studie: ZonMw/ Health Holland De ABOARD studie: ZonMw, Nederlands Dementie Preventie Initiatief. Mede-auteur van een cognitieve test, de VAT (uitgegever: Hogrefe). |
Geen restrictie |
Lahdidioui |
Internist ouderengeneeskunde, HagaZiekenhuis, Den Haag. |
*Docent, SOOL Leiden (Specialisme Ouderengeneeskunde Opleiding Leiden), LUMC (betaald). *Voorzitter Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN) (onbetaald). |
Geen |
Geen restrictie |
Perry |
* Huisarts, Huisartsenpraktijk Velp, 0.5 fte |
* Auteur hoofdstuk Vergeetachtigheid in Álledaagse klachten 2020 (onkostenvergoeding) * Diverse malen gastspreker bij verschillende Alzheimer Cafés (vrijwillig) |
Projectleider DementieNet (financiering door Giekes-Strijbis fonds, Alzheimer Nederland en ZonMw) |
Geen restrictie |
Van Campen |
Geriater, OLVG Amsterdam, nul-aan stelling (geen financiele vergoeding) |
Geen |
Ontvangt royalties van Bohn Stafleu Lochem voor co-auteurschap van een cognitieve test batterij voor oudere migranten met cognitieve klachten (de CCD, cross cultural dementia screening). |
Geen restrictie |
Inbreng patiëntenperspectief
Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door deelname van relevante patiëntenorganisaties aan de need-for-update en/of prioritering. De verkregen input is meegenomen bij het opstellen van de uitgangsvragen, de keuze voor de uitkomstmaten en bij het opstellen van de overwegingen. De conceptrichtlijnmodule is tevens ter commentaar voorgelegd aan alle relevante patiëntenorganisaties in de stuur- en expertisegroep (zie ‘Samenstelling cluster’ onder ‘Verantwoording’) en aan alle patiëntenorganisaties die niet deelnemen aan de stuur- en expertisegroep, maar wel hebben deelgenomen aan de need-for-update (zie ‘Need-for-update’ onder ‘Verantwoording’). De eventueel aangeleverde commentaren zijn bekeken en verwerkt.
Kwalitatieve raming van mogelijke financiële gevolgen in het kader van de Wkkgz
Bij de richtlijnmodule is conform de Wkkgz een kwalitatieve raming uitgevoerd of de aanbevelingen mogelijk leiden tot substantiële financiële gevolgen. Bij het uitvoeren van deze beoordeling is de richtlijnmodule op verschillende domeinen getoetst (zie het stroomschema).
Uit de kwalitatieve raming blijkt dat er waarschijnlijk geen substantiële financiële gevolgen zijn, zie onderstaande tabel.
Module |
Uitkomst raming |
Toelichting |
Module ‘Screening cognitieve stoornissen - Mensen met een migratieachtergrond’ |
Geen substantiële financiële gevolgen |
Hoewel uit de toetsing volgt dat de aanbeveling(en) breed toepasbaar zijn (>40.000 patiënten), volgt uit de toetsing dat het overgrote deel van de zorgverleners al aan de norm voldoet, het geen nieuwe manier van zorgverlening betreft, het geen toename in het aantal voltijdsequivalenten of wijziging in het opleidingsniveau van zorgverleners betreft. Er worden daarom geen financiële gevolgen verwacht. |
Werkwijze
AGREE
Deze richtlijnmodule is opgesteld conform de eisen vermeld in het rapport Medisch Specialistische Richtlijnen 3.0 van de adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwaliteit. Dit rapport is gebaseerd op het AGREE II instrument (Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation II; Brouwers, 2010).
Need-for-update, prioritering en uitgangsvragen
Tijdens de need-for-update fase en prioriteringsfase (februari, 2023) inventariseerde het cluster de geldigheid van de richtlijnmodules binnen het cluster. Naast de partijen die deelnemen aan de stuur- en expertisegroep zijn hier ook andere stakeholders voor benaderd. Per richtlijnmodule is aangegeven of deze geldig is, herzien moet worden, kan vervallen of moet worden samengevoegd. Ook was er de mogelijkheid om nieuwe onderwerpen aan te dragen die aansluiten bij één (of meerdere) richtlijn(en) behorend tot het cluster. De richtlijnmodules waarbij door één of meerdere partijen werd aangegeven herzien te worden, werden doorgezet naar de prioriteringsronde. Ook suggesties voor nieuwe richtlijnmodules werden doorgezet naar de prioriteringsronde. Afgevaardigden vanuit de partijen in de stuur- en expertisegroep werden gevraagd om te prioriteren (zie ‘Samenstelling cluster’ onder ‘Verantwoording’). Hiervoor werd de RE-weighted Priority-Setting (REPS) – tool gebruikt. De uitkomsten (ranklijst) werd gebruikt als uitgangspunt voor de discussie. Voor de geprioriteerde richtlijnmodules zijn door de het cluster concept-uitgangsvragen herzien of opgesteld en definitief vastgesteld.
Uitkomstmaten
Na het opstellen van de zoekvraag behorende bij de uitgangsvraag inventariseerde het cluster welke uitkomstmaten voor de patiënt relevant zijn, waarbij zowel naar gewenste als ongewenste effecten werd gekeken. Hierbij werd een maximum van acht uitkomstmaten gehanteerd. Het cluster waardeerde deze uitkomstmaten volgens hun relatieve belang bij de besluitvorming rondom aanbevelingen, als cruciaal (kritiek voor de besluitvorming), belangrijk (maar niet cruciaal) en onbelangrijk. Tevens definieerde het cluster tenminste voor de cruciale uitkomstmaten welke verschillen zij klinisch (patiënt) relevant vonden.
Methode literatuursamenvatting
Een uitgebreide beschrijving van de strategie voor zoeken en selecteren van literatuur is te vinden onder ‘Zoeken en selecteren’. Indien mogelijk werd de data uit verschillende studies gepoold in een random-effects model. Review Manager 5.4 werd indien mogelijk gebruikt voor de statistische analyses. De beoordeling van de kracht van het wetenschappelijke bewijs wordt hieronder toegelicht.
Beoordelen van de kracht van het wetenschappelijke bewijs
De kracht van het wetenschappelijke bewijs werd bepaald volgens de GRADE-methode. GRADE staat voor ‘Grading Recommendations Assessment, Development and Evaluation’ (zie http://www.gradeworkinggroup.org/). De basisprincipes van de GRADE-methodiek zijn: het benoemen en prioriteren van de klinisch (patiënt) relevante uitkomstmaten, een systematische review per uitkomstmaat, en een beoordeling van de bewijskracht per uitkomstmaat op basis van de acht GRADE-domeinen (domeinen voor downgraden: risk of bias, inconsistentie, indirectheid, imprecisie, en publicatiebias; domeinen voor upgraden: dosis-effect relatie, groot effect, en residuele plausibele confounding). GRADE onderscheidt vier gradaties voor de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs: hoog, redelijk, laag en zeer laag. Deze gradaties verwijzen naar de mate van zekerheid die er bestaat over de literatuurconclusie, in het bijzonder de mate van zekerheid dat de literatuurconclusie de aanbeveling adequaat ondersteunt (Schünemann, 2013; Hultcrantz, 2017).
Tabel 6. Gradaties voor de kwaliteit van wetenschappelijk bewijs
GRADE |
Definitie |
Hoog |
|
Redelijk |
|
Laag |
|
Zeer laag |
|
Bij het beoordelen (graderen) van de kracht van het wetenschappelijk bewijs in een richtlijnmodule volgens de GRADE-methodiek spelen grenzen voor klinische besluitvorming een belangrijke rol (Hultcrantz, 2017). Dit zijn de grenzen die bij overschrijding aanleiding zouden geven tot een aanpassing van de aanbeveling. Om de grenzen voor klinische besluitvorming te bepalen moeten alle relevante uitkomstmaten en overwegingen worden meegewogen. De grenzen voor klinische besluitvorming zijn daarmee niet één op één vergelijkbaar met het minimaal klinisch relevant verschil (Minimal Clinically Important Difference, MCID). Met name in situaties waarin een interventie geen belangrijke nadelen heeft en de kosten relatief laag zijn, kan de grens voor klinische besluitvorming met betrekking tot de effectiviteit van de interventie bij een lagere waarde (dichter bij het nuleffect) liggen dan de MCID (Hultcrantz, 2017).
Overwegingen (van bewijs naar aanbeveling)
Om te komen tot een aanbeveling zijn naast (de kwaliteit van) het wetenschappelijke bewijs ook andere aspecten belangrijk en worden meegewogen, zoals aanvullende argumenten uit bijvoorbeeld de biomechanica of fysiologie, waarden en voorkeuren van patiënten, kosten (middelenbeslag), aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie. Deze aspecten zijn systematisch vermeld en beoordeeld (gewogen) onder het kopje ‘Overwegingen’ en kunnen (mede) gebaseerd zijn op expert opinion. Hierbij is gebruik gemaakt van een gestructureerd format gebaseerd op het evidence-to-decision framework van de internationale GRADE Working Group (Alonso-Coello, 2016a; Alonso-Coello 2016b). Dit evidence-to-decision framework is een integraal onderdeel van de GRADE methodiek.
Formuleren van aanbevelingen
De aanbevelingen geven antwoord op de uitgangsvraag en zijn gebaseerd op het beschikbare wetenschappelijke bewijs en de belangrijkste overwegingen, en een weging van de gunstige en ongunstige effecten van de relevante interventies. De kracht van het wetenschappelijk bewijs en het gewicht dat door het cluster wordt toegekend aan de overwegingen, bepalen samen de sterkte van de aanbeveling. Conform de GRADE-methodiek sluit een lage bewijskracht van conclusies in de systematische literatuuranalyse een sterke aanbeveling niet a priori uit, en zijn bij een hoge bewijskracht ook zwakke aanbevelingen mogelijk (Agoritsas, 2017; Neumann, 2016). De sterkte van de aanbeveling wordt altijd bepaald door weging van alle relevante argumenten tezamen. Het cluster heeft bij elke aanbeveling opgenomen hoe zij tot de richting en sterkte van de aanbeveling zijn gekomen.
In de GRADE-methodiek wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke (of conditionele) aanbevelingen. De sterkte van een aanbeveling verwijst naar de mate van zekerheid dat de voordelen van de interventie opwegen tegen de nadelen (of vice versa), gezien over het hele spectrum van patiënten waarvoor de aanbeveling is bedoeld. De sterkte van een aanbeveling heeft duidelijke implicaties voor patiënten, behandelaars en beleidsmakers (zie onderstaande tabel). Een aanbeveling is geen dictaat, zelfs een sterke aanbeveling gebaseerd op bewijs van hoge kwaliteit (GRADE gradering HOOG) zal niet altijd van toepassing zijn, onder alle mogelijke omstandigheden en voor elke individuele patiënt.
Tabel 7. Sterkte van de aanbevelingen
Implicaties van sterke en zwakke aanbevelingen voor verschillende richtlijngebruikers |
||
|
Sterke aanbeveling |
Zwakke (conditionele) aanbeveling |
Voor patiënten |
De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen en slechts een klein aantal niet. |
Een aanzienlijk deel van de patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen, maar veel patiënten ook niet. |
Voor behandelaars |
De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak moeten ontvangen. |
Er zijn meerdere geschikte interventies of aanpakken. De patiënt moet worden ondersteund bij de keuze voor de interventie of aanpak die het beste aansluit bij zijn of haar waarden en voorkeuren. |
Voor beleidsmakers |
De aanbevolen interventie of aanpak kan worden gezien als standaardbeleid. |
Beleidsbepaling vereist uitvoerige discussie met betrokkenheid van veel stakeholders. Er is een grotere kans op lokale beleidsverschillen. |
Organisatie van zorg
Bij de ontwikkeling van de richtlijnmodule is expliciet aandacht geweest voor de organisatie van zorg: alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor het verlenen van zorg (zoals coördinatie, communicatie, (financiële) middelen, mankracht en infrastructuur). Randvoorwaarden die relevant zijn voor het beantwoorden van deze specifieke uitgangsvraag zijn genoemd bij de overwegingen. Meer algemene, overkoepelende, of bijkomende aspecten van de organisatie van zorg worden behandeld in de richtlijnmodule Organisatie van zorg.
Commentaar- en autorisatiefase
De conceptrichtlijnmodule werd voorgelegd aan alle partijen die benaderd zijn voor de need-for-update fase. De commentaren werden verzameld en besproken met het cluster. Naar aanleiding van de commentaren werd de conceptrichtlijnmodule aangepast en definitief vastgesteld door het cluster. De definitieve richtlijnmodule werd ter autorisatie of goedkeuring voorgelegd aan de partijen die beschreven staan bij ‘Initiatief en autorisatie’ onder ‘Verantwoording’.
Literatuur
Agoritsas T, Merglen A, Heen AF, Kristiansen A, Neumann I, Brito JP, Brignardello-Petersen R, Alexander PE, Rind DM, Vandvik PO, Guyatt GH. UpToDate adherence to GRADE criteria for strong recommendations: an analytical survey. BMJ Open. 2017 Nov 16;7(11):e018593. doi: 10.1136/bmjopen-2017-018593. PubMed PMID: 29150475; PubMed Central PMCID: PMC5701989.
Alonso-Coello P, Schünemann HJ, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Rada G, Rosenbaum S, Morelli A, Guyatt GH, Oxman AD; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 1: Introduction. BMJ. 2016 Jun 28;353:i2016. doi: 10.1136/bmj.i2016. PubMed PMID: 27353417.
Alonso-Coello P, Oxman AD, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Vandvik PO, Meerpohl J, Guyatt GH, Schünemann HJ; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 2: Clinical practice guidelines. BMJ. 2016 Jun 30;353:i2089. doi: 10.1136/bmj.i2089. PubMed PMID: 27365494.
Brouwers MC, Kho ME, Browman GP, Burgers JS, Cluzeau F, Feder G, Fervers B, Graham ID, Grimshaw J, Hanna SE, Littlejohns P, Makarski J, Zitzelsberger L; AGREE Next Steps Consortium. AGREE II: advancing guideline development, reporting and evaluation in health care. CMAJ. 2010 Dec 14;182(18):E839-42. doi: 10.1503/cmaj.090449. Epub 2010 Jul 5. Review. PubMed PMID: 20603348; PubMed Central PMCID: PMC3001530.
Hultcrantz M, Rind D, Akl EA, Treweek S, Mustafa RA, Iorio A, Alper BS, Meerpohl JJ, Murad MH, Ansari MT, Katikireddi SV, Östlund P, Tranæus S, Christensen R, Gartlehner G, Brozek J, Izcovich A, Schünemann H, Guyatt G. The GRADE Working Group clarifies the construct of certainty of evidence. J Clin Epidemiol. 2017 Jul;87:4-13. doi: 10.1016/j.jclinepi.2017.05.006. Epub 2017 May 18. PubMed PMID: 28529184; PubMed Central PMCID: PMC6542664.
Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 (2012). Adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwalitieit. http://richtlijnendatabase.nl/over_deze_site/over_richtlijnontwikkeling.html
Neumann I, Santesso N, Akl EA, Rind DM, Vandvik PO, Alonso-Coello P, Agoritsas T, Mustafa RA, Alexander PE, Schünemann H, Guyatt GH. A guide for health professionals to interpret and use recommendations in guidelines developed with the GRADE approach. J Clin Epidemiol. 2016 Apr;72:45-55. doi: 10.1016/j.jclinepi.2015.11.017. Epub 2016 Jan 6. Review. PubMed PMID: 26772609.
Schünemann H, Brożek J, Guyatt G, et al. GRADE handbook for grading quality of evidence and strength of recommendations. Updated October 2013. The GRADE Working Group, 2013. Available from http://gdt.guidelinedevelopment.org/central_prod/_design/client/handbook/handbook.html.
Zoekverantwoording
Zoekacties zijn opvraagbaar. Neem hiervoor contact op met de Richtlijnendatabase.