Cataract

Initiatief: NOG Aantal modules: 21

Startpagina - Cataract

Wat is nieuw? Publicatiedatum
Zorg op afstand bij cataract 08-12-2023

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met cataract en welke onderwerpen belanghebbenden het belangrijkst vonden om in de richtlijn besproken te hebben. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • het tijdsbestek tussen twee operaties;
  • infectiepreventie, onder andere door preventief gebruik van antibiotica;
  • de te implanteren lenzen;
  • gebruik van een femtosecond laser ten opzichte van reguliere phaco-emulsificatie;
  • de voorkeur van lensformules voor het berekenen van de lenssterkte;
  • criteria die van belang zijn om over te gaan tot een cataractoperatie; (indicatiestelling voor cataractoperatie);
  • de voorkeur van lensformules en intra-oculaire lenzen na refractiechirurgie.
  • zorg op afstand bij cataract

Zorg op afstand bij cataract is in een apart traject ontwikkeld (gefinancierd uit ZonMw), en werd toegevoegd aan de richtlijn cataract. De richtlijnwerkgroep cataract is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de module over zorg op afstand. Zie ook de verantwoording zorg op afstand.

 

Bij deze richtlijn is een richtlijn educatie programma (REP) ontwikkeld: https://www.oogheelkunde.org/nog-academy

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De richtlijn is primair bedoeld voor oogartsen. Daarnaast wordt de richtlijn ook ontwikkeld om patiënten te informeren over wat zij kunnen verwachten van de zorg bij een cataractoperatie.

 

Voor patiënten

In de lens van het oog zitten eiwitten. Als deze eiwitten gaan samenklonteren, kan de lens troebel worden. Staar is een vertroebeling van de ooglens, ook wel cataract genoemd. Daardoor gaat de patiënt wazig en ’s nachts slechter zien, zijn kleuren minder helder en heeft de patiënt soms last van dubbelzien. Staar was een veelvoorkomende oorzaak van slechtziendheid, vooral onder ouderen. Met een oogoperatie kan de oogarts de troebele lens vervangen door een kunstlens.

 

Meer informatie over staar is te vinden op Thuisarts:

http://www.thuisarts.nl/staar

 

Bij deze richtlijn is een keuzekaart ontwikkeld. Een keuzekaart geeft een overzicht van opties over screenign, diagnose of behandeling en helpt de arts en patient bij het samen beslissen. Klik hier voor de keuzekaart Staar en hier voor de grootlettervariant.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De richtlijn is tot stand gekomen in samenwerking met de Oogvereniging en de Optometristen Vereniging Nederland.

 

Nieuwe aanbevelingen

In 2019 is gestart met de herziening en update van de richtlijn uit 2013. In dit project zijn vier bestaande modules herzien en zeven modules nieuw toegevoegd. Van de oude module Intraoculaire lenzen zijn de deelvragen over multifocale lenzen en torische lenzen herzien. De modules over accommoderende lenzen en monovisie zijn niet herzien. De oude module ‘postoperatief beleid’ is nu opgesplitst in twee modules: één nieuwe module over het beleid rondom ontstekingsprofylaxe en één over het postoperatieve beleid na een cataractoperatie ten aanzien van monitoring.

Volgende:
Indicatiestelling