Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)

Initiatief: SRI Aantal modules: 1

Startpagina - Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO)

Wat is nieuw? Publicatiedatum
Startpagina - Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) 15-10-2024

Link naar de richtlijn

 

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op de huidige maatstaven voor passende zorg op het gebied van infectiepreventie rondom bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Criteria BRMO
    • Enterobacterales met plasmidaal AmpC
  • Risico-inventarisatie voor BRMO-dragerschap
  • Isolatie en infectiepreventiemaatregelen
    • Infectiepreventiemaatregelen op de polikliniek
    • Einddesinfectie ESBL-producerende Escherichia coli
  • Contactonderzoek bij onverwachte BRMO
  • Beëindiging van isolatie en infectiepreventiemaatregelen
  • Organisatie van zorg

De richtlijn beschrijft de infectiepreventiemaatregelen ter voorkoming van transmissie van BRMO in de medisch-specialistische zorg (zie www.sri-richtlijnen.nl). Voor informatie over diagnostiek wordt verwezen naar de richtlijn Laboratorium detectie Bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Voor informatie over MRSA wordt verwezen naar de SRI-richtlijn MRSA.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De beoogde gebruikers van de richtlijn betreffen medewerkers die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een BRMO en diegenen die verantwoordelijk zijn voor het opstellen van het infectiepreventiebeleid in de medisch-specialistische zorg (zie www.sri-richtlijnen.nl).

 

Voor patiënten

Infecties worden veroorzaakt door micro-organismen. Een infectie gaat vaak vanzelf over, maar soms zijn antimicrobiële middelen (bijvoorbeeld antibiotica) nodig. Dit zijn medicijnen die helpen tegen een infectie met micro-organismen. Sommige micro-organismen zijn ongevoelig (resistent) voor antimicrobiële middelen, waardoor deze niet meer helpen. BRMO zijn ongevoelig voor bepaalde antimicrobiële middelen. Een infectie met een BRMO is vaak lastig te behandelen en daarom ongewenst.

In deze richtlijn wordt beschreven welke maatregelen in de medisch-specialistische zorg moeten worden genomen om verspreiding van BRMO te voorkomen.

Meer informatie in begrijpelijke taal is te lezen op thuisarts.nl.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

De richtlijn betreft de herziening van de WIP-richtlijn BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) ziekenhuizen. Met het uitbrengen van deze richtlijn komt bovengenoemde richtlijn te vervallen.

 

De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers van de NVMM, NIV/NVII, NVDV, RIVM, VHIG, V&VN, Verenso en NVAB. Hierbij heeft de vertegenwoordiger van Verenso afgestemd met de NVAVG om zo beide partijen te vertegenwoordigen. De richtlijn is in de commentaarfase voorgelegd aan onder andere de Patiëntenfederatie Nederland (PFNL), de koepels van ziekenhuizen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

 

Het SRI is als houder van deze richtlijn de eerstverantwoordelijke voor de actualiteit van deze richtlijn. De Federatie Medisch Specialisten heeft namens het SRI de leidende rol gehad bij de richtlijnontwikkeling. De richtlijnontwikkeling is ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. De andere aan deze richtlijn deelnemende wetenschappelijk verenigingen of gebruikers van de richtlijn delen de verantwoordelijkheid en informeren de eerstverantwoordelijke over relevante ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

 

Link naar de richtlijn

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 16-09-2024

Laatst geautoriseerd  : 16-09-2024

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie