Artroscopie van de knie

Initiatief: NOV Aantal modules: 16

Startpagina - Artroscopie van de knie

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten die een artroscopie van de knie en een artroscopische behandeling van de knie moeten ondergaan. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • De diagnostiek van knieletsels en de plaats van MRI daarin
  • Artroscopische behandeling van verschillende knieletsels
  • De zorg na een artroscopische knieoperatie

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen van orthopaedisch chirurgen, sportartsen, fysiotherapeuten, radiologen en traumachirurgen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met (acute) knieletsels. Daarnaast is deze richtlijn bedoeld om zorgverleners die anderzijds betrokken zijn bij deze patiënten, te informeren, waaronder kinderartsen, revalidatieartsen, huisartsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten.

 

Voor patiënten

Een artroscopie van de knie is een kijkoperatie in de knie. De chirurg bekijkt met een speciaal kijkapparaat (artroscoop) de binnenkant van het kniegewricht. Bij sommige knieklachten kan de arts met lichamelijk onderzoek of röntgenfoto’s niet goed vaststellen wat er precies aan de hand is. Met een artroscopie kan hij beter zien wat er mis is en de klachten vaak ook direct met de artroscoop behandelen. Van iedere 1000 mensen die bij een huisarts komen, hebben er 14 knieklachten. Bij 2 van de 1000 patiënten is dit een acute beschadiging van de kniebanden of de meniscus. De meeste knieletsels ontstaan bij het sporten en andere vrijetijdsbesteding.

 

Bij aanverwante informatie staat een link naar patiënteninformatie van de orthopedisch chirurgen. Meer informatie over knieproblemen is te vinden op Thuisarts: http://thuisarts.nl/knieproblemen

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV).  De richtlijn is herzien door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de orthopedisch chirurgen, traumachirurgen, sportartsen, radiologen en fysiotherapeuten.

 

Bij deze richtlijn is een stroomschema ontwikkeld. Dit stroomschema beschrijft de behandeling van een meniscusletsel.

Volgende:
Diagnostiek van acute knieletsels