Nieuwe richtlijn Hyperemesis gravidarum
Er is een nieuwe richtlijn gepubliceerd voor de behandeling van hyperemesis gravidarum.
De richtlijn biedt een evidence-based overzicht van de beste zorg voor patiënten met deze aandoening en is daarmee een hulpmiddel voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg, zowel in de eerste, tweede als derde lijn.
Hyperemesis gravidarum is een ernstige vorm van misselijkheid en braken tijdens de zwangerschap, die aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en het welzijn van de vrouw. Deze aandoening beïnvloedt niet alleen de fysieke gezondheid, maar kan ook een grote impact hebben op het sociale leven en het psychisch welzijn van de vrouw. Hoewel er geen definitieve behandeling bestaat, streeft men ernaar de klachten te verminderen.
Inhoud van de richtlijn
De richtlijn biedt een evidence-based overzicht van de beste zorg voor patiënten met hyperemesis gravidarum. Enkele belangrijke onderwerpen die in de richtlijn worden besproken zijn:
- of een aanvullende test (PUQE-score) zinvol is naast de anamnese voor het nemen van behandelbeslissingen;
- of ketonurie bepaling zinvol is voor het bepalen van beleid;
- initiële anti-emetica;
- aanvullende of combinatie van medicamenteuze behandeling;
- niet-medicamenteuze behandeling;
- de effectiviteit van verschillende rehydratiebehandelingen;
- sondevoeding;
- tromboseprofylaxe;
- de mogelijke rol van een psychiater of psycholoog voor vrouwen met (een voorgeschiedenis van) hyperemesis gravidarum;
- preconceptionele counseling voor vrouwen met (een voorgeschiedenis van) hyperemesis gravidarum;
- de organisatie van de zorg.
Samenwerking
De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), in samenwerking met gynaecologen (NVOG), verloskundigen (KNOV), psychiaters (NVvP) en huisartsen (NHG). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).