Nieuwe richtlijn Wekedelentumoren

Nieuwe richtlijn Wekedelentumoren

Om patiënten met wekedelentumoren de beste zorg te kunnen bieden, is er een nieuwe richtlijn ontwikkeld. Deze multidisciplinaire richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de tweede lijn die betrokken zijn bij de zorg voor deze groep patiënten.

 

Wekedelentumoren zijn tumoren in de weke delen. Weke delen zijn weefsels die onder de huid, rondom de organen en botten en in de ruimtes daartussen zitten, bijvoorbeeld spierweefsel, vetweefsel, bindweefsel of zenuwweefsel. Er zijn meer dan vijftig soorten wekedelentumoren. In de meeste gevallen zijn wekedelentumoren goedaardig. Kwaadaardige wekendelentumoren zijn zeldzaam.

 

Europese richtlijnen

In de zomer van 2021 zijn de Europese richtlijnen aangepast en gereviseerd. De nieuwe richtlijn Wekedelentumoren sluit aan bij de herziene Europese richtlijnen en is vormgegeven volgens de richtlijnen van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Inhoud van de richtlijn

In de richtlijn Wekedelentumoren komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • diagnostiek: beeldvormend onderzoek, pathologie;
  • risico-inschatting en prognose;
  • behandeling van lokale/locoregionale ziekte: chirurgie, (neo)adjuvante radiotherapie;
  • behandeling van gemetastaseerde ziekte: eerstelijns chemotherapie;
  • follow-up;
  • organisatie van zorg rondom patiënten met wekedelentumoren:
    • verwijzing naar specialistisch centrum;
    • multidisciplinair overleg;
    • patiëntvoorlichting.

Samenwerking

Deze richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH), door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de NVVH, de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO), de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) en de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie (NVvP). Er werd aandacht besteed aan het patiëntperspectief door inbreng van het Patiëntenplatform Sarcomen. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de richtlijn