Nieuwe leidraad Benigne speekselkliertumoren

Nieuwe leidraad Benigne speekselkliertumoren

Met een nieuwe klinische leidraad voor de diagnostiek en behandeling van benigne speekselkliertumoren wordt een belangrijke stap gezet in de zorg voor deze patiëntengroep.

Deze leidraad biedt zorgprofessionals de nodige handvatten om patiënten op een gestructureerde en effectieve manier te counselen en behandelen.

 

In Nederland worden maligne speekselkliertumoren gecentraliseerd behandeld in NWHHT-centra. Het merendeel van de speekselkliertumoren is echter benigne en hiervoor ontbrak een richtlijn of protocol. De diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende primaire speekselkliertumoren, zoals het pleiomorf adenoom, de Warthin-tumor en andere benigne varianten, vormden daardoor in specifieke gevallen een uitdaging voor behandelend specialisten. Dit zijn onder andere KNO-artsen, MKA-chirurgen en algemeen chirurgen. Uiteraard zien huisartsen deze patiënten vaak als eerste en zijn zodoende ook betrokken in de zorg omtrent benigne speekselkliertumoren.

 

Diagnostiek en behandeling

Een complicerende factor is dat speekselkliertumoren een bijzonder grote histologische verscheidenheid (soorten weefsels) kennen, waardoor de juiste diagnose stellen lastig kan zijn. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat in hoofd-hals oncologische centra (HHOC’s) in Nederland na revisie van eerdere elders verkregen cytologie (afgegeven als benigne) soms alsnog een maligniteit gediagnosticeerd wordt. Ook op het vlak van andere aanvullende diagnostiek en behandeling blijkt er sprake va praktijkvariatie, zelfs tussen expertisecentra.

 

Inhoud van de leidraad

Omdat er behoefte is aan een beleidsdocument om deze praktijkvariatie te reduceren en de kwaliteit van zorg te verbeteren, is gekozen voor het opstellen van een leidraad. De leidraad bevat een beschrijving van een optimaal zorgtraject voor de meest voorkomende benigne speekselkliertumoren. Hierin staan de verschillende fasen van verwijzing, diagnostiek, behandeling, nazorg en organisatie beschreven. Het doel is om een eenduidige aanpak te waarborgen.

 

Samenwerking

De leidraad is ontwikkeld op initiatief van de Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NvKNO). Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de leidraad