Algemene inleiding bij de modulaire revisie 2018

In de richtlijn “Diagnostiek en behandeling van kinderen met spastische Cerebrale Parese” (VRA, 2006) waren twee uitgangvragen (modules) opgenomen over de waarde van chirurgische interventies bij kinderen met spastische cerebrale parese. Op stoornisniveau betrof dit de module: Wat is het effect van spierverlenging, tenotomie, osteotomie op ROM, spiertonus en kracht? Op activiteitenniveau ging het om de module: Wat is het effect van operatieve orthopedische behandeling op de mobiliteit. Bij de herziening van de richtlijn in 2015 (VRA, 2015) zijn de bewuste modules beoordeeld als niet langer valide, en hoog geprioriteerd voor revisie.

 

Revisie van bovengenoemde modules is nu uitgevoerd op grond van de recente wetenschappelijke literatuur. De belangrijkste recente ontwikkeling betreft publicatie op basis van het Zweedse CP-register van de effecten van systematische screening en behandeling ter preventie van heupluxatie. De in Zweden behaalde resultaten rechtvaardigen een wijziging van het Nederlandse beleid.

 

Omdat de scheiding tussen effect op stoornisniveau en mobiliteit feitelijk niet mogelijk is, zijn bij de huidige revisie de uitgangsvragen op stoornisniveau en activiteitenniveau samengevoegd in een module met drie deelvragen (submodules). De nieuwe module zal worden toegevoegd aan de richtlijn Spastische cerebrale parese bij kinderen op de Richtlijnendatabase (VRA, 2006 en 2015).

 

Uitgangsvraag (module): Wat is de waarde van orthopedische chirurgie voor het behoud of verbetering van mobiliteit (volgens de ICF-CY definitie) bij kinderen met een spastische cerebrale parese?

 

De module omvat 3 deelvragen (submodules):

  1. Wat is de waarde van screening voor preventie van het ontstaan van heup(sub)luxatie bij kinderen met een spastische cerebrale parese?
  2. Wanneer is orthopedische chirurgie geïndiceerd bij een symptomatische of asymptomatische heuplateralisatie?
  3. Wat is de waarde van orthopedische chirurgie voor het behoud of verbetering van mobiliteit bij kinderen met een spastische cerebrale parese?

 

Literatuur

VRA (2006, 2015). Richtlijn Spastische cerebrale parese bij kinderen. Richtlijnendatabase. Link: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/spastische_cerebrale_parese_bij_kinderen/spastische_cerebrale_parese_-_startpagina.html (geraadpleegd op 9 januari 2018).