Implementatieplan

Module

 

Aanbeveling(en)

Tijdspad voor implementatie:
< 1 jaar,

1 tot 3 jaar of

> 3 jaar

Verwacht effect op kosten

Randvoorwaarden voor implementatie (binnen aangegeven tijdspad)

Mogelijke barrières voor implementatie

Te ondernemen acties voor implementatie

Verantwoordelijken voor acties

Overige opmerkingen

Overweeg oefen- of fysiotherapie bij patiënten met doorgemaakte COVID-19 die na ≥ 6 weken nog beperkingen ervaren in het dagelijks functioneren als gevolg van een verminderde inspanningstolerantie, vermoeidheid bij fysieke inspanning, of dyspneu bij fysieke inspanning, balansproblemen en/of een verminderde spierkracht.

< 1 jaar

Onduidelijk.

Waarschijnlijk wordt een groot gedeelte van de patiënten die nu in aanmerking komen voor oefen- of fysiotherapie op dit moment (2021) al verwezen.

-

Momenteel geen. De bereidheid van het volgen van en verwijzen naar fysiotherapie zou kunnen afnemen indien de huidige (2021) paramedische herstelzorgregeling niet verlengd wordt.

Verspreiden van de richtlijn. Nagaan of de eigen documenten in lijn zijn met deze aanbevelingen en deze waar nodig aanpassen of terugtrekken.

Wetenschappelijke verenigingen

 

Voor oefen- en fysiotherapeuten

Bepaal samen met de patiënt het huidige en gewenste niveau van functioneren. Gebruik indien beschikbaar hierbij ook de gegevens uit de cardiopulmonary exercise test (CPET). Stel op basis hiervan een behandelplan op.

 

Monitor de belasting en belastbaarheid van de patiënt gedurende de training(speriode). Pas zo nodig de trainingsintensiteit aan en geef adviezen over de energieverdeling over de dag.

 

Zie ook de modules:

Inspanningsdiagnostiek: voor adviezen over de indicaties voor een cardiopulmonary exercise test (CPET).

Energiemanagement: voor adviezen over de indicaties voor verwijzing (via de huisarts of medisch specialist) naar een ergotherapeut voor begeleiding met betrekking tot energiemanagement.

Voedingsinterventies: voor adviezen over de indicaties voor verwijzing (via de huisarts of medisch specialist) naar een diëtist.

< 1 jaar

Onduidelijk. Mogelijk zullen oefen- en fysiotherapeuten meer patiënten doorverwijzen naar een ergotherapeut, diëtist of voor een CPET. Dit zal dan in eerste instantie een stijging van de kosten geven. Het is echter mogelijk dat op termijn mogelijk juist kosten worden bespaard.

-

Momenteel geen. De bereidheid van patiënten om verwezen te worden/van fysiotherapeuten om te verwijzen zou kunnen afnemen indien de huidige (2021) paramedische herstelzorgregeling niet verlengd wordt.

Verspreiden van de richtlijn. Nagaan of de eigen documenten in lijn zijn met deze aanbevelingen en deze waar nodig aanpassen of terugtrekken.

KNGF en VvOCM