Algemene inleiding

Aanleiding voor het herzien van de richtlijn

Jaarlijks wordt bij ongeveer 110.000 patiënten in Nederland voor het eerst kanker vastgesteld (https://www.iknl.nl/nkr-cijfers, bezocht op 5 april 2018). Hersenmetastasen treden op bij 10 tot 40% van patiënten met een solide tumor, en zijn daarmee de meest voorkomende neurologische complicatie van solide tumoren (Nussbaum, 1996; Gavrilovic, 2005). De verwachting is dat de incidentie van hersenmetastasen verder zal stijgen. Dit komt enerzijds door een toenemende incidentie van kanker, samenhangend met de vergrijzing van de bevolking, en anderzijds door verbeterde overleving van patiënten met kanker door de verbeterde behandelopties, waardoor meer patienten in een late fase van de ziekte hersenmetastasen ontwikkelen. Daarnaast worden (asymptomatische) hersenmetastasen steeds vaker gevonden bij screening met Magnetic Resonance Imaging (MRI) en andere screeningsmethoden.

 

De mediane overleving van patiënten met hersenmetastasen is minder dan 6 maanden. De spreiding is echter groot en wordt bepaald door meerdere factoren (Gaspar, 1997; Sperduto, 2012; Sperduto, 2016, zie prognostische classificatiesystemen in de module Beslissing tot behandeling radiotherapie). Deze prognostische factoren, waaronder het tumortype, bepalen grotendeels het behandelplan. Het doel van behandeling is zo lang mogelijk een zo goed mogelijke kwaliteit van leven te bewerkstelligen. Sinds de komst van de stereotactische radiotherapie/radiochirurgie en de systemische behandeling met targeted therapie en immuuntherapie zijn de behandelopties voor (a)symptomatische hersenmetastasen toegenomen, en is multidisciplinaire samenwerking onontbeerlijk om een passend beleid te kunnen maken.


De laatste revisie van de richtlijn Hersenmetastasen uit 2011 is op een aantal onderdelen niet meer actueel. De behandeling van hersenmetastasen en de neuroradiologische diagnostiek (bijvoorbeeld de beeldvormende technieken bij het vermoeden van therapiegerelateerde radiologische afwijkingen) zijn door nieuwe inzichten aan revisie toe. Bovendien is een nieuwe indeling van de richtlijn, naar tumortype, wenselijk. Om deze redenen is door de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (LWNO), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) besloten de landelijke richtlijn voor hersenmetastasen uit 2011 te herzien. 

 

Doel van de richtlijn

De richtlijn is een document met aanbevelingen ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk. De aanbevelingen zijn gebaseerd op een zo hoog mogelijke graad van wetenschappelijk bewijs en consensus binnen de werkgroepleden. De richtlijn biedt de gebruikers inzicht in het tot stand komen van de aanbevelingen. Uitgangspunt zijn de knelpunten die in de dagelijkse praktijk bij patiënten met hersenmetastasen worden gesignaleerd. De richtlijn kan worden gebruikt bij het geven van voorlichting aan patiënten en biedt aanknopingspunten voor lokale protocollen ter bevordering van de implementatie.

 

Afbakening van de richtlijn

De richtlijn behelst het traject van diagnostiek, behandeling, voorlichting en begeleiding van volwassen patiënten met hersenmetastasen van solide tumoren. Metastasering naar de hersenen van hematologische maligniteiten (leukemie, lymfoom) wordt in deze richtlijn buiten beschouwing gelaten, omdat het een ander diagnostisch- en behandeltraject vraagt. Voor leptomeningeale metastasering is een separate richtlijn beschikbaar.

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

Deze richtlijn is geschreven voor de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met hersenmetastasen. Hiertoe behoren:

Behandelaars: neurologen, neurochirurgen, radiotherapeuten, medisch oncologen, longartsen, (oncologie)verpleegkundigen, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde;

Ondersteunende specialisten: (neuro)radiologen en (neuro)pathologen

Gespecialiseerde psychosociale hulpverleners: maatschappelijk werkers, (neuro)psychologen, psychiaters. En anderen die bij de zorgverlening voor patienten met hersenmetastasen betrokken zijn.

 

Definities en begrippen

ADC

Apparent diffusion coefficent

ALK

Anaplastic Lymphoma Kinase

 

 

BRAF

Proto-oncogene B-Raf

BSC

Best supportive care

Cho/nCho ratio

Choline/normalised Choline ratio

CR

Complete response

CZS

Centraal zenuwstelsel

rCBV

Relatief cerebrale bloedvolume

DCE

Dynamic contrast enhanced

Driver mutatie

DNA afwijking in de kankercel, die de ontwikkeling en groei van de tumor onderhoudt. Kan behalve een mutatie ook een translocatie, fusie, amplificatie of andere DNA afwijking zijn. De overkoepelende term driver mutatie wordt in deze richtlijn gebruikt, (tenzij anders aangegeven) zoals ook gebruikelijk is in de Angelsaksische literatuur (driver mutation).

DSC

Dynamic susceptibility contrast

DS-GPA

Disease Specific - Graded Prognostic Assessment

DWI

Diffusion weighted imaging

ECOG

Eastern Cooperative Oncology Group

EGFR

Epidermale Groei Factor Receptor

EMA

European Medicines Agency

EORTC

European Organisation for Research and Treatment of Cancer

F-DOPA

Fluorodopa

FET

Fluoro-ethyl-tyrosine

GPA

Graded Prognostic Assessment

HER2

Human Epidermal growth factor Receptor 2

KPS

 

Karnofsky Performance Status

Ktrans

Volume transfer constant

Metachrone hersenmetastase

Optredend in het beloop van de ziekte, bij al bekende primaire tumor

MMSE

Mini Metal State Examination

MTC

Magnetisation transfer contrast

NICE

National Institute for Health en Care Excellence; verzorgt medisch specialistische richtlijn voor Engeland

MET

Methionine

MRS

Magnetic Resonance Spectroscopy

NSCLC

Non Small Cell Lung Cancer

PD

Progressive disease

PET

Positron Emission Tomografie 

PFS

Progressievrije overleving

pMRI

Perfusie-MRI

PR

Partial response

QALY

Quality Adjusted Life Years

QoL

Quality of life

RANO

Response assessment in neuro-oncology

RPA

Recursive Partitioning Analysis

RTOG

Radiation Therapy Oncology Group

SCLC

Small Cell Lung Cancer

SIR

Score Index for Radiosurgery

Solide tumor

Niet-hematologische maligniteit

Solitaire hersenmetastase

Enkel een hersenmetastase, geen andere metastasen in het lichaam

SPECT

Single photon emission computed tomography

SRS

Stereotactic radiosurgery. In deze richtlijn wordt overwegend de term SRS gehanteerd, hiermee wordt een eenmalige stereotactische bestraling bedoeld, tenzij anders vermeld. 

SRT

Stereotactic radiotherapy; stereotactische bestraling, in meerdere fracties.

Synchrone hersenmetastase(n)

Hersenmetastase optredend ten tijde van diagnose primaire tumor

TKI

Tyrosine kinase inhibitors

WBRT

Whole brain radiotherapy of totale schedelbestraling

WHO

World Health Organization

 

Literatuurlijst

Gaspar L, et al. Recursive partitioning analysis (RPA) of prognostic factors in three Radiation Therapy Oncology Group (RTOG) brain metastases trials. Int J Radiat Oncol Biol Phys. 1997;37(4):745–751.

Gavrilovic IT, Posner JB. Brain metastases: epidemiology and pathophysiology. J Neurooncol. 2005;75(1):5-14.

Nussbaum et al. Brain metastases: Histology, multiplicity, surgery, and survival. Cancer. 1996;78(8):1781–1788.

Sperduto PW, Kased N, Roberge D, Xu Z, et al. Summary report on the graded prognostic assessment; an accurate and facile diagnosis-specific tool to estimate survival for patients with brain metastasis. J Clin Oncol 2012 30:419-425. Sperduto PW, Yang J, Beal K, et al. Estimating survival in patients with lung cancer and brain metastases: an update of the graded prognostic assessment for lung cancer using molecular markers (Lung-molGPA) JAMA Oncol 2016;3(6): 827Y831. doi:10.1001/jamaoncol.2016.3834