Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Een necrotiserende wekedeleninfectie (NWDI) is een necrotiserende infectie van de cutis, subcutis, oppervlakkige fascie (fascie van Scarpa), diepe fascie en spier. Een necrotiserende wekedeleninfectie leidt vaak tot trombose van subcutane vaten en tot necrose van subcutaan weefsel met ernstige systemische toxiciteit. De incidentie wordt geschat op 4,2 gevallen per 100.000 inwoners per jaar. Dit komt neer op meer dan 680 patiënten met een NWDI in Nederland per jaar (Garssen, 2013). Dit aantal lijkt de afgelopen jaren toe te nemen, maar exacte gegevens ontbreken.

 

Alhoewel het een relatief kleine patiëntenpopulatie betreft, is de ziektelast groot. NWDI is een acuut levensbedreigende infectie, die bij goede behandeling nog steeds grote gevolgen voor het individu kan hebben. Een patiënt met een NWDI ondergaat in de eerste fase diverse behandelingen met een scala aan keuzemogelijkheden. In de latere fase kunnen de vorming van littekens en verminkingen, zoals amputaties, grote gevolgen hebben op het dagelijks leven van de patiënt.

 

Het optimale zorgpad is niet eenduidig in Nederland. Er bestaat veel praktijkvariatie op het gebied van diagnostiek en behandeling. Gezien de ernst van de aandoening is het belangrijk om een evidencebased richtlijn te ontwikkelen waarin de optimale zorg wordt beschreven. De richtlijn NWDI beoogt middels een systematische evaluatie van de literatuur zorgprofessionals te ondersteunen in hun klinische besluitvorming en transparantie te bieden naar patiënten en derden.

 

Doel van de richtlijn

Het doel van deze richtlijn is middels een systematische evaluatie van de bestaande literatuur zorgprofessionals te ondersteunen in hun klinische besluitvorming en transparantie te bieden naar patiënten en derden betreffende de diagnostiek en behandeling van NWDI. Standaardisatie van therapeutische opties door middel van een diagnose- en behandelalgoritme is noodzakelijk om praktijkvariatie te reduceren en de kwaliteit van de zorg te verhogen. De ontwikkeling van een multidisciplinaire, evidencebased richtlijn draagt hieraan bij.

 

Afbakening, knelpunten en uitgangsvragen

De richtlijn beperkt zich tot de diagnostiek en behandeling van NWDI bij volwassenen. De richtlijn sluit aan op de richtlijn het perioperatieve proces (NVA/NVvH, 2010), de Richtlijn eerste opvang van brandwondpatiënten (Brandwondenzorg Nederland, 2015) en de Kwaliteitsstandaard complexe wondzorg (in ontwikkeling).

 

Beoogde gebruikers

Met de richtlijn wordt beoogd om een praktisch handvat te bieden aan behandelaars van patiënten met NWDI, zoals (trauma)chirurgen, plastisch chirurgen, intensivisten, medisch microbiologen, urologen, kno-/ hoofd-hals-chirurgen, radiologen, verpleegkundig specialisten, artsen hyperbare geneeskunde, wondconsulenten, (wond)verpleegkundigen en andere zorgverleners die te maken krijgen met NWDI. De richtlijn is ook zinvol voor zorgverleners uit de eerste lijn, waaronder huisartsen.

 

Begrippenlijst

GAS: groep A-streptokokken

HBO: hyberbare zuurstoftherapie

NDT: negatieve druktherapie

Primaire NDWI: necrotiserende wekedeleninfectie als gevolg van directe infectie door pathogenen/microbacteriën (meestal extremiteiten, uro-genitaal gebied)

ROAZ: regionaal overleg acute zorgketen

Secundaire NDWI: necrotiserende wekedeleninfectie als gevolg van contaminatie vanuit ander ontstekingsproces (bijvoorbeeld abcederende diverticulitis, thorax empyeem, mediastinitis, mondbodem)

 

Literatuur

Brandwondenzorg Nederland. Richtlijn eerste opvang van brandwondpatiënten in de acute fase (1ste 24 uur) van verbranding en verwijzing naar een brandwondencentrum. Beverwijk; 2015.

Garssen FP, Goslings JC, Bouman CSC, et al. Necrotiserende wekedeleninfecties. Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6031.

Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie en Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Richtlijn Het perioperatieve proces. Geraadpleegt op 26-07-2017 via https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/het_perioperatieve_proces/startpagina_-_het_perioperatieve_proces.html