Nieuwe module Invasieve beademing toegevoegd aan richtlijn COVID-19

Nieuwe module Invasieve beademing toegevoegd aan richtlijn COVID-19

Op basis van de laatste inzichten uit wetenschap en praktijk is een nieuwe module toegevoegd aan de richtlijn COVID-19. Deze nieuwe module bevat adviezen over invasieve beademing bij patiënten met COVID-19-gerelateerd hypoxemisch falen.


De richtlijnmodule gaat in op de toepassing van vroege endotracheale intubatie. Daarnaast is er aandacht voor de optimale positieve eind-expiratoire druk (PEEP) bij patiënten die gecontroleerd beademd worden.

 

De module is een onderdeel van de overkoepelende richtlijn COVID-19 die continu in ontwikkeling is en aanbevelingen geeft over verschillende aspecten van deze aandoening. Denk aan infectiepreventie, diagnostiek, behandeling, nazorg en adviezen rondom zwangerschap, kraambed en bevalling.

 

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care heeft deze module ontwikkeld in samenwerking met vertegenwoordigers vanuit de intensivisten, anesthesiologen, longartsen en verpleegkundigen/verpleegkundig specialisten. De klinische fysica leverden een bijdrage in de klankbordgroep. Er werd aandacht besteed aan het patiëntperspectief door deelname van Stichting Family and Patient Centered Intensive Care / IC connect in de klankbordgroep en commentaarfase. Het traject is begeleid door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.  

 

Bekijk de module