Nieuwe leidraad Organisatie spoedzorg voor ouderen met kwetsbare gezondheid

Nieuwe leidraad Organisatie spoedzorg voor ouderen met kwetsbare gezondheid

De vergrijzing in Nederland stelt de spoedzorg voor nieuwe uitdagingen.

 

Met een groeiende groep 70-plussers die kampen met meerdere chronische aandoeningen, wordt de noodzaak voor een aangepaste aanpak binnen de spoedzorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid steeds urgenter. Daarom is nu een nieuwe leidraad ontwikkeld die zich specifiek richt op de organisatie van acute ziekenhuiszorg voor kwetsbare ouderen.

 

Uit onderzoek blijkt dat ouderen met een leeftijd van 70 jaar of hoger gemiddeld meer chronische aandoeningen hebben dan mensen jonger dan 70. De ontwikkeling is dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Dat is aan de ene kant omdat zij dat zelf willen, aan de andere kant komt het door keuzes in beleid en grenzen aan capaciteit in de zorg. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) uit 2022 bevat concrete doelstellingen om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren en de druk op het zorgsysteem te verlagen.

 

Inhoud van de leidraad

Deze leidraad richt zich op een efficiƫnte en goed afgestemde spoedzorg, met aandacht voor samenwerking tussen disciplines. Daarnaast biedt de leidraad handvatten om ouderen sneller passende zorg te bieden op de juiste plek en benadrukt het belang van tijdige herkenning van kwetsbaarheid. Voorbeelden van de belangrijkste aanbevelingen zijn:

 

  • Maak gebruik van een passende tool om de kwetsbaarheid in kaart te brengen. Verbind hier consequenties aan ten aanzien van bijvoorbeeld diagnostiek, (mee)behandelend specialist en gewenste behandelingen.
  • Betrek zorgverleners met geriatrische expertise bij het inrichten van de zorg voor ouderen met een kwetsbare gezondheid.

De leidraad gaat specifiek over de organisatie van acute zorg binnen het ziekenhuis en omvat dus niet de volledige keten van huisartsenzorg, ambulancezorg en andere eerstelijnszorg.

 

Samenwerking

De richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), in samenwerking met klinische geriaters (NVKG), spoedeisende hulp artsen (NVSHA), intensivisten (NVIC), cardiologen (NVvC) en verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN). Het traject is begeleid door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Bekijk de leidraad