Nieuwe leidraad Behandeling patiënten met multimorbiditeit op de polikliniek

Nieuwe leidraad Behandeling patiënten met multimorbiditeit op de polikliniek

Veel patiënten in het ziekenhuis hebben meerdere chronische aandoeningen, oftewel multimorbiditeit. Huidige richtlijnen richten zich op de behandeling van enkelvoudige ziektes, terwijl een combinatie van ziektes een andere aanpak vereist.


De nieuwe leidraad bevat aanbevelingen voor alle zorgverleners die in aanraking komen met volwassen patiënten met multimorbiditeit waarbij het volgen van protocollaire zorg niet toereikend is en er een passend behandelplan op maat opgesteld moet worden.

 

De leidraad sluit aan op de leidraad Multidisciplinaire beoordeling bij multimorbiditeit (MDB), die eerder dit jaar is gepubliceerd. Waar de leidraad MDB het proces van multidisciplinaire samenwerking beschrijft, richt de nieuwe leidraad (Behandeling van patiënten met multimorbiditeit op de polikliniek) zich op de individuele zorgverlener die zelfstandig een patiënt met multimorbiditeit behandelt.

 

Inhoud van de leidraad

De leidraad brengt de volgende belangrijke wijzigingen voor de praktijk met zich mee, die gericht zijn op het niveau van de individuele zorgverlener. Hierbij gaat het om:

 

  • Het alert zijn op en identificeren van patiënten met meerdere chronische aandoeningen.
  • Het opstellen van een integraal behandelplan in overleg met de patiënt (samen beslissen).
  • De communicatie en samenwerking met andere betrokken zorgverleners.

De implementatie van de leidraad hangt af van randvoorwaarden zoals beschikbare tijd, financiering, EPD-inrichting, juridische kaders en personele capaciteit. Omdat hier in de praktijk nog niet volledig aan voldaan kan worden, heeft de leidraad een signaalfunctie om samenwerking op gang te brengen om invoering van de leidraad te faciliteren.

 

Samenwerking

De leidraad is tot stand gekomen op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) en Patiëntenfederatie Nederland. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

Bekijk de leidraad