Herziening richtlijn Tinnitus: nieuwe submodules psychologische interventies
Aan de richtlijnmodule Behandeling van patiƫnten met tinnitus (richtlijn Tinnitus) zijn vier submodules over psychologische interventies toegevoegd. Daarnaast is er een overkoepelende submodule geschreven.
Tinnitus is een veelvoorkomend, complex symptoom. Op dit moment is er wereldwijd geen medische oplossing voor de aandoening. Huidige behandelingen richten zich vaak op vermindering van de tinnitushinder. Ook komt tinnitus vaak voor in combinatie met andere aandoeningen waar gerichte behandelingen voor zijn. Denk aan gehoorverlies (te behandelen met hoortoestellen en/of implantaten) en stemmingsklachten (depressie/angst, te behandelen in overleg met psychiater/psycholoog).
Wijzigingen
Na eerdere publicatie van de eerste vier submodules over de rol van neuromodulatie, gehoorherstellende therapie, geluidsverrijkende therapie en Tinnitus Retraining Therapy (TRT) in de behandeling van tinnitusklachten, zijn nu vier submodules over psychologische interventies gepubliceerd. In de richtlijn komen verschillende behandelmethodes aan bod, zoals:
- Neuromodulatie
- Gehoorherstellende therapie
- Geluidsverrijkende therapie
- Tinnitus Retraining therapie
- Eye Movement Desensitization Reprocessing (EMDR)
- Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
- Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
- Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)
Ook is er een overkoepelende module ontwikkeld waarin alle submodules worden afgewogen.
Samenwerking
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO) en wordt vanaf 2022 modulair herzien door het cluster Otologie. De richtlijnmodules zijn opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de KNO-artsen (KNO), audiologen (NVKF), psychologen (NIP) en Stichting Hoormij. Het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).