Startpagina - Wondzorg
Waar gaat deze richtlijn over?
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste behandeling is voor patiënten met acute wonden. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Het reinigen en ontsmetten van wonden
- De pijnbestrijding rondom wondzorg
- De instructies aan de patiënt voor optimale wondgenezing
- De verschillende materialen voor verschillende wonden
- De organisatie van acute wondzorg
Voor wie is de richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van acute wonden.
Voor patiënten
Acute wonden zijn wonden die ontstaan na een trauma of een operatieve ingreep. Onder wondzorg vallen de verschillende soorten behandelingen van verschillende soorten wonden. In Nederland vinden op de eerstehulp jaarlijks gemiddeld 420.000 behandelingen plaats na een oppervlakkige wond, open wond, traumatisch letsel, brandwond of bevriezing. Bij ongeveer 3 procent van alle wonden die ontstaan na een operatie treedt een infectie op. Er is een grote keus aan wondverzorgingsmaterialen en behandelingsmogelijkheden.
Meer informatie over bijtwonden en brandwonden is te vinden op Thuisarts:
https://www.thuisarts.nl/bijtwond/ik-heb-bijtwond
https://www.thuisarts.nl/brandwonden/ik-heb-me-verbrand
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de (plastisch) chirurgen, spoedeisendehulp verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde, dermatologen, wondverpleegkundigen en huisartsen. Er bestaat geen patiëntenvereniging voor patiënten met acute wonden. Om toch het perspectief van patiënten te kunnen meenemen, zijn er 50 telefonische interviews en 50 schriftelijke enquêtes afgenomen.