Veneuze pathologie / Compressietherapie

Initiatief: NVDV / NVVH Aantal modules: 9

Startpagina - Veneuze pathologie / Compressietherapie

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten die in aanmerkingen komen voor compressietherapie. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

    • De verschillende indicaties voor compressietherapie
    • Compressietherapie als nabehandeling bij diverse ingrepen van spataderen
    • De inzet van intermitterende pneumatische compressietherapie
    • Risico’s en contra-indicaties van compressietherapie
    • De verschillende materialen, de ontstaanswijze en het op de juiste wijze aanleggen van de drukverbanden

 

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten die in aanmerking komen voor compressietherapie.

 

Voor patiënten

Compressietherapie is het aanleggen van speciale drukverbanden als er ophoping van vocht in de ledematen zit. Een ander woord voor ophoping van vocht is oedeem. Compressietherapie verbetert de afvoer van bloed en vocht. Het zorgt voor een betere lymfeafvoer en ondersteunt de kuitspierpomp in zijn actieve functie. Compressietherapie is een van belangrijkste behandelingen voor patiënten met oedeem in de benen, met name rond de enkels.

 

Meer informatie over compressietherapie is te vinden op Thuisarts:

https://www.thuisarts.nl/open-been

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVVH).  De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de dermatologen, flebologen, huisartsen, radiologen, specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen & verzorgende en  huidtherapeuten. De Hart&Vaatgroep heeft een schriftelijke reactie gegeven in de commentaarfase.

 

Wat is recentelijk gewijzigd?

De richtlijn dateert uit 2014. In 2016 is door een expertgroep van het WCS Kenniscentrum Wondzorg en de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie voor de onderste extremiteit een aanvulling geschreven. Hierin is aangegeven bij welke indicaties compressietherapie is toe te passen, welke compressiemiddelen verstrekt worden en op welke wijze ze ingezet zouden moeten worden. 

Volgende:
Compressietherapie - verschillende uitingen