Urine-incontinentie (UI) 2e- en 3e-lijnszorg

Initiatief: NVU Aantal modules: 68

Startpagina - Urine-incontinentie (UI) 2e- en 3e-lijnszorg

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg voor patiënten met urine-incontinentie is in de tweede- en derdelijnszorg. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Diagnostiek
  • Conservatieve behandeling
  • Medicamenteuze behandeling
  • Chirurgische behandeling
  • Gemengde urine-incontinentie
  • Urine-incontinentie bij kwetsbare ouderen

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de tweede- en derdelijnszorg die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met urine-incontinentie.Voor patiënten

Een patiënt met urine-incontinentie verliest urine op momenten dat hij dat niet wil. Er zijn twee soorten urine-incontinentie: drang-incontinentie en inspannings-incontinentie. Bij drang-incontinentie knijpt de blaas samen op momenten dat het niet goed uitkomt. De patiënt heeft al urineverlies als hij aandrang heeft, bijvoorbeeld op weg naar het toilet. Dit kan voorkomen bij ziektes van het zenuwstelsel of aandoeningen die de blaas prikkelen, zoals blaasstenen, tumoren of infecties. Drang-incontinentie kan ook voorkomen bij een vernauwing van de plasbuis. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor drang-incontinentie.

Bij inspannings-incontinentie verliest een patiënt (kleine beetjes) urine bij inspanningen, zoals hoesten, niezen en persen. Vrouwen die kinderen hebben gekregen, hebben een grotere kans op inspannings-incontinentie. Mannen krijgen soms inspannings-incontinentie na een operatie aan de prostaat.

Sommige mensen krijgen beide vormen van urineverlies. Dit heet gemengde incontinentie. Ongewild urineverlies komt vaak voor. Ongeveer 25 tot 50 procent van de oudere vrouwen krijgt last van urineverlies en ongeveer 10 procent van de mannen. De kans op ongewild urineverlies neemt toe met de leeftijd.

 

Bij aanverwante informatie op deze website staat een link naar een patiëntensamenvatting van de richtlijn.

 

Meer informatie over urine-incontinentie is te vinden op Thuisarts:

https://thuisarts.nl/urineverlies-bij-vrouwen

 

Meer informatie over urine-incontinentie is ook te vinden op de website van de urologen:

http://www.allesoverurologie.nl/welkom

 

Meer informatie over urine-incontinentie is ook te vinden op de website van de patiëntenverenigingen:

https://www.kanker.nl/bibliotheek/prostaatkanker/gevolgen/103-plasklachten-bij-prostaatkanker

 

http://www.bekkenbodem.net/blaas-en-plasproblemen/

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NvU). De richtlijn is opgesteld door een commissie met vertegenwoordigers vanuit urologen en gynaecologen.

Zowel ProstaatKankerStichting.nl als de Stichting Bekkenbodem Patiënten (SBP) zijn gevraagd te participeren in de werkgroep. Beide stichtingen hebben commentaar geleverd op de conceptrichtlijn.

 

Volgende:
Diagnostiek UI 2e-3e lijnszorg