Suïcidaal gedrag

Initiatief: NVvP Aantal modules: 75

Psychiatrische aandoeningen suïcidaal gedrag

Uitgangsvraag

Welke stressoren zijn van belang bij het onderzoek naar suïcidaal gedrag?

Aanbeveling

Het is sterk aan te bevelen bij patiënten met suïcidaal gedrag bij de anamnese, de heteroanamnese en het onderzoek na te gaan of sprake is van symptomen van een psychiatrische aandoening en/of een persoonlijkheidsstoornis.

 

Het is sterk aan te bevelen bij patiënten met een psychiatrische aandoening bij de anamnese, de heteroanamnese en het onderzoek na te gaan of sprake is van suïcidaal gedrag.

 

Het is sterk aan te bevelen bij patiënten met suïcidaal gedrag en een psychiatrische aandoening of een persoonlijkheidsstoornis na te gaan of sprake is van comorbide depressie of een stoornis in het gebruik van middelen, en psychologische dimensies als impulsiviteit, wanhoop en angst.

 

Het is sterk aan te bevelen bij patiënten met een psychiatrische aandoening of een persoonlijkheidsstoornis die zijn opgenomen, vlak voor het ontslag navraag te doen naar de aanwezigheid van suïcidegedachten, ook als hun toestand verbeterd lijkt.

 

Tevens is het sterk aan te bevelen voor dergelijke patiënten, voor zij met ontslag gaan aansluitende nazorg tot stand te brengen en om het eerste contact kort na ontslag te laten plaatsvinden.

Overwegingen

Suïcidaal gedrag komt vaak voor bij psychiatrische aandoeningen en persoonlijkheidsstoornissen. Echter, het betekent niet dat in het beloop van de stoornis of behandeling per defeinitie suïcidaal gedrag zal ontstaan. Comorbiditeit, vooral stoornissen in het gebruik van middelen, depressie en angst, naast psychologische dimensies als impulsiviteit, agressie en angst spelen daarbij een rol. Patiënten blijken zich nogal eens te suïcideren tijdens een opname of kort na ontslag. Vragen die hierbij rijzen zijn: is er voldoende aandacht geweest voor het nog bestaande suïcidale gedrag ondanks dat de patiënt was opgeknapt? Is gedacht aan voldoende nazorg en is dit aansluitend gerealiseerd?

Onderbouwing

Bij psychiatrische aandoeningen kan suïcidaal gedrag een symptoom van de stoornis zijn. Ook zijn er psychiatrische symptomen die verband houden met een verhoogd risico van suïcide. Hier volgt een overzicht van de evidentie. Tabel 4.1 toont een overzicht van de relatieve risico’s voor suïcide bij de verschillende diagnosen.

Niveau 1

Het is aangetoond dat het relatieve risico van suïcide, suïcidepogingen en suïcide-ideatie zeer sterk verhoogd is (tot twintigmaal of hoger) bij stemmingsstoornissen. Er zijn aanwijzingen voor een vergelijkbaar verhoogd risico bij anorexia nervosa en bij misbruik van sedativa, opiaten en polydrugsgebruik. Het is aangetoond dat het risico sterk verhoogd is (tot tienmaal) bij schizofrenie, misbruik van alcohol, persoonlijkheidsstoornissen en angststoornissen waarbij een opname noodzakelijk was.

 

A2:Harris & Barraclough, 1997; Bostwick, 2000; Arsenault-Lapierre, 2004; Wilcox, 2004; Hawton et al., 2005.

B:James, 2004.

 

Niveau 1

Ongeveer 90% van de mensen die zich suïcideren hebben op het moment van suïcide een psychiatrische diagnose.

 

A2:Cavanagh, 2003; Arsenault-Lapieree, 2004; Hawton, 2005.

 

Niveau 1

Het is aangetoond dat stress-kwetsbaarheidsfactoren en comorbiditeit een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van suïcidaal gedrag bij psychiatrische aandoeningen. Vooral de combinatie met stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en alcohol komt veel voor.

 

A2:Bostwick, 2000; Angst, 2002; Wilcox, 2004; Cherpitel, 2004; Hawton, 2005.

B:Fawcett, 1990; Henriksson, 1995; Brown, 2000.

 

Niveau 3

Er zijn aanwijzingen dat in meer dan de helft van de suïcidepogingen een of meer persoonlijkheidsstoornissen kunnen worden vastgesteld. Bij de meeste van deze patiënten is sprake van een comorbide stemmingsstoornis en/of misbruik van middelen. Dit geldt in het bijzonder voor patiënten met borderline persoonlijkheidsstoornis.

 

C:Cheng, 1997; Chioqueta & Stiles, 2004; Suominen, 2000; Oquendo, 2003; Isometsa, 1996; Yen 2003.

Psychiatrische aandoeningen

In een meta-analyse van 37 onderzoeken naar doodsoorzaken bij psychiatrische aandoeningen vonden Harris en Barraclough (1997) voor bijna alle psychiatrische aandoeningen een verhoogd risico van suïcide. Voor alle aandoeningen tezamen was het risico 11 keer hoger dan bij afwezigheid van een psychiatrische aandoening. In een meta-analyse van psychologische-autopsieonderzoeken bleek dat 74-100% (mediaan 91%) van de personen die waren overleden door suïcide op dat moment leed aan een psychiatrische stoornis (Cavanagh et al., 2003). Uit de meest recente meta-analyse van 27 van soortgelijke onderzoeken verricht tussen 1986 en 2002 van in totaal 3.275 suïcides blijkt dat minstens 87% van de overledenen een of meer psychiatrische diagnoses had voorafgaand aan de suïcide (Arsenault-Lapierre et al., 2004). Het meest frequent waren stemmingsstoornissen (43%) en stoornissen in gebruik van middelen (26%). Het populatieattributief risico (par) van psychiatrische aandoeningen voor suïcide wordt geschat tussen 47 en 74% (Cavanagh et al., 2003).

 

Behandelvoorgeschiedenis

Verschillende onderzoeken laten zien dat suïcide het meest voorkomt bij patiënten die een intensieve psychiatrische behandeling hebben ondergaan (Harris & Barraclough, 1997; Bostwick, 2000). Het is de vraag of dit komt omdat dit een groep is die zieker is, of dat een klinische opname aanleiding geeft tot meer ontmoediging. Na verandering van behandelsetting of na een recente opname bestaat er een verhoogd risico van suïcide en suïcidepogingen (Goldacre, 1993; Harris & Barraclough, 1997; Appleby et al., 1999) min of meer onafhankelijk van de psychiatrische diagnose. Naarmate de tijd verstrijkt na een opname wordt het suïciderisico kleiner, maar het blijft verschillende jaren verhoogd.

 

Specifieke psychiatrische aandoeningen

Het risico van suïcide bij patiënten met een psychiatrische aandoening is niet bij alle stoornissen even groot (apa, 2003). Hierna wordt afzonderlijk de evidentie besproken voor stemmingsstoornissen, angststoornissen, schizofrenie, stoornissen in het gebruik van middelen, eetstoornissen, adhd en persoonlijkheidsstoornissen. Voor alle risico’s die vermeld worden geldt de kanttekening dat in het onderzoek meestal geen rekening is gehouden met comorbiditeit. Het belang van comorbiditeit wordt bij de afzonderlijke stoornissen herhaaldelijk aangeduid en er is een aparte  paragraaf aan gewijd.

 

Stemmingsstoornissen

Harris en Barraclough (1997) vonden in hun meta-analyse voor unipolaire depressie een 20 maal verhoogd risico, voor bipolaire stoornissen een 15 maal verhoogd risico en voor dysthymie een 12 maal verhoogd risico. In een recentere meta-analyse van 28 onderzoeken werd voor bipolaire stoornissen een 22 maal verhoogd risico gevonden (Tondo et al., 2003). In een prospectief onderzoek met een follow-up van 11 jaar bij 1.983 patiënten met een unipolaire stoornis en 834 patiënten met een bipolaire stoornis was het risico bij bipolaire stoornissen 5 keer hoger dan bij unipolaire stoornissen (Tondo et al., 2007). In dit onderzoek deden patiënten met een bipolaire stoornis 2 keer zo vaak een suïcidepoging. In een recent epidemiologisch onderzoek werd significant meer suïcide-ideatie vastgesteld bij patiënten met een bipolaire stoornis (72%; n = 1.154) dan met een uni polaire stoornis (39%; n = 11.904) (Weinstock et al., 2009). Uit een  prospectief onderzoek bij 6.891 ambulante patiënten bleek dat het suïciderisico hoger was bij ernstiger depressies (Brown, 2000). Suïcide bij patiënten met een depressieve stoornis komt het meest voor bij patiënten die opgenomen zijn geweest (Bostwick et al., 2000; Angst et al., 2002). Naast de stemmingsstoornis zijn ook andere factoren van belang, zoals angst, paniek, concentratieproblemen, slapeloosheid, anhedonie, wanhoop, alcohol misbruik en comorbide stoornissen zoals angststoornissen, stoornissen in het gebruik van middelen en persoonlijkheidsstoornissen (Fawcett et al., 1990; Henriksson et al., 1995; Hawton, 2005).

 

Angststoornissen

In een registeronderzoek is gevonden dat het risico van suïcide bij angststoornissen 6 keer hoger is dan in de algemene populatie (Harris & Barraclough, 1997, Allgulander, 1994). Een database met 20.076 patiënten die behandeld waren voor angststoornissen liet een 10-voudig verhoogd risico zien (Khan et al., 2002). Eenzelfde risico is gerapporteerd voor paniekstoornissen (Harris & Barraclough, 1997). De relatieve risico’s zijn waarschijnlijk overschat, omdat veel onderzoeken gebaseerd zijn op een selectie van de meest ernstige patiënten die vanwege een angststoornis waren opgenomen.

Suïcide-ideatie en suïcidepogingen komen vaak voor bij angststoornissen (Warshaw et al., 2000; Pirkis et al., 2000) al of niet in samenhang met comorbide depressie of andere stoornissen waarbij suïcidaal gedrag  voorkomt.

 

Angst

In een meta-analyse van 46 cohort- of case-controleonderzoeken en in een retrospectief dossieronderzoek van 76 patiënten opgenomen of recent ontslagen werd een sterke correlatie gezien tussen het risico van suïcide en de mate van angst, zeker als er ook een depressieve stoornis was (Conner et al., 2001; Busch et al., 2003). Bij depressieve patiënten die zich suïcideerden of suïcidepogingen deden is vastgesteld dat hevige angst of paniekaanvallen vaak voorkwamen, maar in een onderzoek naar angst bij 272 depressieve patiënten die een suïcidepoging hadden gedaan werd geen verschil gevonden met degene die geen poging hadden ondernomen (Placidi et al., 2000; Busch et al., 2003).

 

Schizofrenie

Een meta-analyse van 29 case-controle- en cohortonderzoeken liet zien dat het risico van suïcide bij schizofrenie 8,5 keer hoger is dan in de  algemene bevolking (Hawton et al., 2005). Dit komt overeen met de metaanalyse van Harris en Barraclough (1997) die gedeeltelijk op dezelfde onderzoeken was gebaseerd. Na een eerste psychose wordt het risico 12 keer groter ingeschat (Dutta, 2010). In een systematisch overzicht van 29 cohort onderzoeken en een analyse van 51 onderzoeken na 2004 wordt het  lifetimerisico van suïcide bij patiënten met schizofrenie geschat op ongeveer 5% (Palmer et al., 2005; Hor & Taylor, 2010). Op grond van psychol ogische-autopsieonderzoeken is geschat dat 7% van alle suïcides kan worden toegeschreven aan schizofrenie en 5% aan een schizoaffectieve stoornis (Heila et al., 1997).

Uit een systematisch overzicht van 29 cohortonderzoeken en een langlopend Fins cohortonderzoek blijkt dat het risico van suïcide het hoogst is tijdens de eerste 3 tot 7 jaar nadat de diagnose is gesteld (Palmer et al., 2005; Alaräisänen et al., 2009). Meer ziekte-inzicht verhoogt het risico van suïcide, vooral wanneer ziekte-inzicht gepaard gaat met toegenomen wanhoop (Bourgeois et al., 2004; Wilson & Amador, 2005). Bourgeois et al. (2004) nuanceren dit gegeven door te stellen dat premorbide inzicht het risico verhoogt, terwijl ziekte-inzicht als gevolg van de behandeling het risico juist verkleint. Een grote discrepantie tussen verwachtingen van de toekomst voor en na het ontstaan van de ziekte kan leiden tot toegenomen depressieve gevoelens, wanhoop en in het uiterste geval tot suïcide, de zogeheten demoralisatiehypothese (Drake & Cotton, 1985; Lewine, 2005; Restifo et al., 2009). Meer in het algemeen is angst voor toekomstige mentale desintegratie geassocieerd met een verhoogd suïciderisico (Hawton et al., 2005).

Het risico van suïcide is sterk verhoogd in de periode na een opname (Nordentoft & Mortenson, 2005). Pompili (2005a) toont in literatuuroverzicht aan dat 6,8% van klinisch opgenomen patiënten zich suïcideert in een periode die varieert van 1 tot 26 jaar na de eerste opname. Ook wanneer patiënten lijken op te knappen, tijdens een terugval of een postpsychotische depressie, is het risico van suïcide verhoogd (Meltzer, 2002; Siris, 2000).

Risicofactoren zoals het ontbreken van een partner en werkloosheid hebben in het kader van schizofrenie weinig afzonderlijke betekenis, omdat deze omstandigheden onder mensen met schizofrenie vaak voorkomen. Terwijl suïcide in het algemeen is geassocieerd met een lager opleidingsniveau is dit bij schizofrenie tegenovergesteld (Hawton et al., 2005, McGirr et al., 2006). Deze omgekeerde relatie tussen sociaaleconomische status en suïcide bij patiënten met schizofrenie wordt verklaard door de in het voorafgaande genoemde demoralisatiehypothese (Drake & Cotton,1985; Lewine, 2005; Restifo et al., 2009).

Andere factoren die zijn geassocieerd met een verhoogd risico, zijn onvoldoende therapietrouw, recente verliezen, agitatie en motorische onrust (Hawton et al., 2005).

Bij prominente negatieve symptomen is het suïciderisico verlaagd (Hawton et al., 2005; McGirr et al., 2006). Bevindingen uit onderzoek bij patiënten met positieve symptomen zijn inconsistent. Wanen lijken positief geassocieerd met een verhoogd suïciderisico, terwijl hallucinaties het risico lijken te verlagen (Hawton, 2005). Er is geen duidelijk verband gevonden tussen suïcide en bevelshallucinaties (Rudnick, 1999; Montross et al., 2006; Kaplan et al., 1999; Heila et al., 1999; Harkavy-Friedman, 2003). Er is echter beperkt onderzoek voorhanden. Het opvolgen van bevelshallucinaties komt voor en kan in sommige gevallen tot suïcidaal gedrag leiden. Bij psychotische patiënten dient het vragen naar dergelijke hallucinaties onderdeel van de anamnese te zijn.

In geval van suïcide bij schizofrenie en andere psychotische stoornissen lijkt er minder vaak sprake van psychiatrische comorbiditeit dan bij andere psychiatrische aandoeningen, met uitzondering van stoornissen in het gebruik van middelen (McGirr et al., 2008; Kim et al., 2003). Een comorbide depressie bij een patiënt met schizofrenie gaat echter gepaard met een verhoging van het risico. Hetzelfde geldt voor afzonderlijke depressieve symptomen als wanhoop, waardeloosheid, laag zelfbeeld en slaapproblemen (Hawton et al., 2005; Lester 2006).

Bij 40% van de patiënten met schizofrenie is suïcide-ideatie gevonden en bij 20-40% van de patiënten met schizofrenie komen suïcidepogingen voor (Drake et al., 2006). Mogelijk zijn deze percentages bij patiënten met een schizoaffectie stoornis nog hoger. Vaak gaat het om ernstige suïcidepogingen, zowel medisch gezien als wat betreft de intentie (HarkavyFriedman et al., 1999).

 

Stoornissen in het gebruik van middelen

Harris en Barraclough (1997) vonden een 6 maal hoger suïciderisico bij alcoholmisbruik, bij cannabis een 4 maal hoger risico, bij sedativa en hypnotica een 20 maal hoger risico, bij opiaten een 14 maal hoger risico en bij polidrugsgebruik een 20 maal hoger risico. Het relatieve risico van suïcide was met 44 het hoogste voor illegaal gebruik van sedativa en hypnotica. Wilcox et al. (2004) constateerden in een overzicht van 42 onderzoeken dat middelenmisbruik en -afhankelijkheid de kans op suïcide sterk vergroten. Die kans is 9 maal groter bij het misbruik van alcohol, 13,5 maal bij misbruik van opiaten en 16,8 maal groter voor polidrugsgebruikers. Cherpitel et al. (2004) rapporteerden dat in 37 onderzoeken waarin suïcide is bestudeerd er bij 37% van de patiënten sprake was van alcoholgebruik. Op basis van 16 onderzoeken concludeerden zij dat er bij 40% van de suïcidepogingen sprake is van alcoholgebruik.

Relatieproblemen houden mogelijk verband met suïcide bij alcoholisten, maar deze kunnen ook gevolg zijn van het alcoholprobleem. Bij de helft tot driekwart van de alcoholisten die overleden aan suïcide is een depressie vastgesteld. Suïcide komt bij alcoholisten meestal laat in het beloop van de stoornis voor, nadat er vaker suïcide-uitingen zijn voorgekomen en het met de patiënt geleidelijk in de meeste opzichten slechter gaat (apa, 2003). Ook suïcidepogingen komen veel voor bij alcoholisten; bij vrouwen vaker dan bij mannen, bij een jonge leeftijd, lage sociale status, op jonge leeftijd begonnen met drinken, alcoholgerelateerde problemen, grote hoeveelheden drinken, en alcoholisme in de directe familie. Het risico van suïcidepogingen is verhoogd bij patiënten met een comorbide psychiatrische aandoening zoals depressie, misbruik van andere middelen, antisociale persoonlijkheidsstoornis of angststoornis (apa, 2003). Voor andere middelen dan alcohol noemt de richtlijn van de American Psychiatric Association dezelfde bevindingen (apa, 2003).

 

Eetstoornissen

Er is vooral bij anorexia nervosa een sterk verhoogd risico van suïcide

(rr = 23; Harris & Barraclough, 1997) en suïcidepogingen (Milos et al., 2004) vastgesteld. Het suïciderisico bij boulimia kon in de meta-analyse van Harris en Barraclough niet worden vastgesteld vanwege te geringe aantallen. Verhoogde risico’s zijn gerapporteerd in kleinere onderzoeken waarvoor publicatiebias niet kan worden uitgesloten. Verder is het niet duidelijk in hoeverre het extreem hoge relatieve risico aan de eetstoornis of aan comorbide stemmingsstoornissen moet worden toegeschreven (Pompili et al., 2006).

 

ADHD

In dertien psychologische-autopsieonderzoeken en elf prospectieve  langetermijnvervolgonderzoeken is geen duidelijk verband tussen adhd en suïcide gevonden (James et al., 2004). Als er al een verband bestaat zou dat vooral voor mannen gelden, maar dit kan ook het gevolg zijn van comorbide stoornissen zoals een gedragsstoornis, misbruik van middelen en depressie.

 

Persoonlijkheidsstoornissen

De persoonlijkheidsstoornissen horen strikt genomen bij de kwetsbaarheidsfactoren. De stoornissen staan hier beschreven vanwege de samenhang met de andere psychiatrische aandoeningen. Bij persoonlijkheidsstoornissen is het risico van suïcide 7 keer hoger dan in de algemene populatie (Harris & Barraclough, 1997). Speciaal bij borderline en antisociale persoonlijkheidsstoornissen en mogelijk ook bij vermijdende en schizoïde persoonlijkheidsstoornissen is de kans op suïcide verhoogd (Linehan et al., 2000). Van de patiënten met een antisociale persoonlijkheidsstoornis zou 5% zich uiteindelijk suïcideren (Links et al., 2003). Bij patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis lopen de percentages uiteen van 3 (McGlashan, 1986) tot 10 (Black et al., 2004).

Bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis is in het bijzonder het risico van suïcide verhoogd bij comorbide stemmingsstoornissen en/of middelenmisbruik (Isometsa et al., 1996). Dit geldt in het bijzonder voor patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis (Yen et al., 2003). In psychologische-autopsieonderzoeken werd bij ongeveer de helft van de suïcides een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld (Hunt et al., 2006; Brown et al., 2000; Baxter & Appleby, 1999). Het gebruik van de methode van psychologische autopsie wordt overigens door sommigen als minder bruikbaar beschouwd bij persoonlijkheidsstoornissen (Ernst et al., 2003). Bij 55-70% van de suïcidepogingen werden persoonlijkheidsstoornissen vastgesteld (Cheng et al., 1997; Chioqueta & Stiles, 2004). Andersom doet 40-90% van de patiënten met een persoonlijkheidsstoornis wel eens een suïcidepoging (Linehan et al., 2000). Vaak is er sprake van een comorbide psychiatrische diagnose, vooral een depressieve stoornis en middelenmisbruik (Oquendo et al., 2003; Linehan et al., 2000; Suominen et al., 2000).

 

Comorbiditeit

Bij patiënten die zich suïcideren, wordt vaak meer dan één psychiatrische aandoening vastgesteld. Datzelfde geldt voor de aanwezigheid van psychiatrische symptomen. Het zijn vooral stoornissen in het gebruik van middelen in het bijzonder alcohol, die zeer vaak worden vastgesteld bij alle vormen van suïcidaal gedrag (Harris & Barraclough, 1997; Cavanagh et al., 2003; Wilcox et al., 2004; Ilgen et al., 2010). Depressies worden gevonden bij de helft tot driekwart van de patiënten met alcoholgerelateerde stoornissen die zich suïcideren (Murphy et al., 1992). Bij alcoholisten met een lichamelijke ziekte en een psychiatrische aandoening is er een verhoogd risico van suïcide; hoe meer middelen gebruikt worden hoe hoger het risico.

Patiënten met persoonlijkheidsstoornissen hebben een verhoogd suïciderisico als er tevens depressieve symptomen bestaan, of een stoornis in het gebruik van middelen (Linehan, 2000; Ahrens et al., 1996; Corbitt et al., 1996) en een persoonlijkheidsstoornis wordt bij vrijwel alle suïcides vastgesteld (Isometsa, 1996).

Voor suïcidepogingen geldt ook dat er vaak comorbide stoornissen worden vastgesteld (Suominen et al., 1996). Het gaat om dezelfde comorbide stoornissen als bij suïcide. Het lijkt erop dat hoe meer diagnosen worden vastgesteld, hoe groter de kans op een poging (Beautrais et al., 1996; Borges et al., 2000). Ook het aantal en de ernst van de symptomen zijn gerelateerd aan verhoogd risico, ongeacht of er sprake is van een psychiatrische diagnose.

  1. Andrews, J.A., & Lewinsohn, P. (1992). Suicidal attempts among older adolescents: Prevalence and co-occurrence with psychiatric disorders. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 31, 4.
  2. Angst, F., Stassen, H.H., Clayton, P.J., & Angst, J. (2002). Mortality of patients with mood disorders: A follow-up over 34-38 years. Journal of Affective Disorders, 68, 167-181.
  3. Appleby, L. (1991). Suicide during pregnancy and in the first postnatal year. British medical journal, 302, 137-140.
  4. Arensman, E., Kerkhof, A.J., Hengeveld, M.W., & Mulder, J.D. (1995). Medically treated suicide attempts: A four year monitoring study of the epidemiology in The Netherlands. Journal of Epidemiology and Community Health, 49, 285-289.
  5. Arie, M., Haruvi-Ctalan, L., & Apter, A. (2005). Personality and suicidal behavior in adolescents. Clinical Neuropsychiatry, 2, 1, 37-47.
  6. Arsenault-Lapierre, G., Kim, C., & Turecki, G. (2004). Psychiatric diagnosis in 3275 suïcides: A meta-analysis. BMC Psychiatry, 4, 37-47.
  7. Baldessarini, R.J., & Hennen, J. (2004). Genetics of suicide: An overview. Harvard Review of Psychiatry, 12, 1-13.
  8. Beautrais, A.L., Joyce, P.R., & Mulder, R.T. (1996). Risk factors for serious suïcide attempts among youth aged 13 through 24 years. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 35, 1174-1182.
  9. Beautrais, A.L. (2003). Life course factors associated with suicidal behavior in young people. American Behavioral Scientist, 46, 1137.
  10. Beck, A.T., Steer, R.A., Kovacs, M., & Garrison, B. (1985). Hopelessness and eventual suicide: A 10-year prospective study of patients hospitalized with suicidal ideation. The American Journal of Psychiatry, 142, 559-563.
  11. Beck, A.T., Brown, G., & Steer, R.A. (1989a). Prediction of eventual suicide in psychiatric inpatients by clinical ratings of hopelessness. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 57, 309-310.
  12. Beck, A.T., & Steer, R.A. (1989b). Clinical predictors of eventual suicide: A 5- to 10-year prospective study of suicide attempters. Journal of Affective Disorders, 17, 203-209.
  13. Beck, A.T., Brown. G., Berchick, R.J., Stewart, B.L., & Steer, R.A. (1990). Relationship between hopelessness and ultimate suicide: A replication with psychiatric outpatients. The American Journal of Psychiatry, 147, 190-195. Bergen, D.D. van, Eikelenboom, M., Smit, J.H., Looij-Jansen, P.M. van de, & Saharso, S. (2010). Suicidal behavior and ethnicity of young females in Rotterdam, the Netherlands: Rates and risk factors. Ethnicity & Health, 5, 515-530.
  14. Bonnewijn, A., Shah, A., & Demyttenaere, K. (2009). Suicidality and suicide in older people. Reviews in Clinical Gerontology, 19, 271-294.
  15. Bostwick, J.M., & Pankratz, V.S. (2000). Affective disorders and suicide risk: A reexamination. The American Journal of Psychiatry, 157, 1925-1932.
  16. Brent, D.A., & Melhem, N. (2008). Familial transmission of suicidal behaviour. The Psychiatric Clinics of North America, 31, 157-77.
  17. Brezo, J., Paris, J., & Turecki, G. (2006). Personality traits as correlates of suicidal ideation, suicide attempts, and suicide completion: A systematic review. Acta Pscyhiatrica Scandinavica, 113, 180-206.
  18. Bridge, J.A., Goldstein, T.R., & Brent, D.A. (2006). Adolescent suicide and suicidal behavior. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 47, 372-394.
  19. Brown, G.K. (2002). A review of suicide assessment measures for intervention research with adults and older adults. Rockville, MD: National Institute of Mental Health, 2002.
  20. Brown, G.K., Beck, A.T., Steer, R.A., & Grisham, J.R. (2000). Risk factors for suicide in psychiatric outpatients: A 20-year prospective study. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 68, 371- 377.
  21. Brown, L.M., Bongar, B., & Cleary, K.M. (2004). A profile of psychologists’s views of critical risk factors for completed suicide in older adults. Professional Psychology, Research and Practice, 35, 90-96.
  22. Burger, I., Hemert, A.M. van, Bindraban, C.A., & Schudel, W.J. (2005). Parasuïcides in Den Haag: Meldingen in de jaren 2000-2004. Epidemiologisch Bulletin, 40, 2-8.
  23. Burger, I., Hemert, A.M. van, Schudel, W.J., & Middelkoop, B.J.C. (2009). Suicidal behavior in four ethnic groups in The Hague, 2002-2004. Crisis, 30, 63-67.
  24. Burger, I., Linden, C. van der, Bos, A., Eckhardt, T., Post, S., Yperen, M. van, & Hemert, A.M. van. (2010). Vóórkomen van parasuïcides in Den Haag: Op basis van instellingsregistratie in de jaren 2008-2009. Epidemiologisch Bulletin, 45, 1-11.
  25. Cavanagh, J.T.O., Carson, A.J., Sharpe, M., & Lawrie, S.M. (2003). Psychological autopsy studies of suïcide: A systematic review. Psychological Medicine, 33, 395-405.
  26. Cheng, A.T., Mann, A.H., & Chan, K.A. (1997). Personality disorder and suicide: A case-control study. British Journal of Psychiatry, 170, 441-446.
  27. Cherpitel, C.J., Borges, L.G.G., & Wilcox, H.C. (2004). Acute alcohol use and suicidal behavior: A review of the literature alcoholism. Alcoholism, Clinical and Experimental Research, 28, 18S-28S.
  28. Chioqueta, A.P., & Stiles, T.C. (2004). Assessing suicide risk in cluster C personality disorders. Crisis, 25, 128-133.
  29. Conner, K.R., Duberstein, P.R., Conwell, Y., Seidlitz, L., & Caine, E.D. (2001). Psychological vulnerability to completed suicide: A review of empirical studies. Suicide & Life-Threatening Behavior, 31, 367-385.
  30. Conwell, Y., Duberstein, P.R., Cox, C., Herrmann, J., Forbes, N., & Caine, E.D. (1998). Age differences in behaviors leading to completed suicide. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 6, 122-126.
  31. Cooper, J., Dunning, J., Guthrie, E., Appleby, L., & Mackway-Jones, K. (2006). A clinical tool for assessing risk after self-harm. Annals of Emergency Medicine, 48, 459-466.
  32. Corbitt, E.M., Malon, K.M., Haas, G.L., & Mann, J. (1996). Suicidal behavior in patients with major depression and comorbid personality disorders. Journal of Affective Disorders, 39, 61-72.
  33. Cukrowicz, K., Smith, P., & Poindexter, E. (2010). The effect of participating in suicide research: Does participating in a research protocol on suicide and psychiatric symptoms increase suicide ideation and attempts? Suicide & Life-Threatening Behavior, 40, 535-543.
  34. Deluty, R.H. (1988). Factors affecting the acceptability of suicide. Omega-The Journal of Death and Dying, 19, 315- 326.
  35. Erlangsen, A., Zarit, S.H., & Conwell, Y. (2008). Hospital-diagnosed dementia and suicide: A longitudinal study using prospective, nationwide register data. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 16, 220-228.
  36. Ernst, C., Mechawar, N., &Turecki, G. (2009). Suicide neurobiology. Progress in Neurobiology, 89, 315-33.
  37. Evans, E., Hawton, K., & Rodham, K. (2004). Factors associated with suicidal phenomena in adolescents: A systematic review of population-based studies. Clinical Psychology Review, 24, 957-79.
  38. Evans, E., Hawton, K., Rodham, K., & Deeks, J. (2005). The prevalence of suicidal phenomena in adolescents: A systematic review of population-based studies. Suicide & Life-Threatening Behavior, 35, 239-50.
  39. Fawcett, J., Scheftner, W.A., Fogg, L., Clark, D.C., Young, M.A., Hedeke, D., et al. (1990). Time-related predictors of suicide in major affective disorder. The American journal of psychiatry, 147, 1189-1194.
  40. Fazel, S., Cartwright, J., Norman-Nott, A., & Hawton, K. (2008). Suicide in prisoners: A systematic review of risk factors. Journal of Clinical Psychiatry, 69, 1721-1731.
  41. Fergusson, D.M., Woodward, L.J., & Horwood, L.J. (2000). Risk factors and life processes associated with the onset of suicidal behaviour during adolescence and early adulthood. Psychological Medicine, 30, 23-39.
  42. Fishbain, D.A. (1999). The association of chronic pain and suicide. Seminars in Clinical Neuropsychiatry, 4, 221-227.
  43. Fowler, R.C., Rich, C.L., & Young, D. (1986). San Diego Suicide Study. II. Substance abuse in young cases. Archives of General Psychiatry, 43, 962-965.
  44. Frierson, R.L. (1991). Suicide attempts by the old and the very old. Archives of Internal Medicine, 151, 141-144.
  45. Garssen, M.J., Hoogenboezem, J., & Kerkhof, A.J.F.M. (2006). Zelfdoding onder migrantengroepen en autochtonen in Nederland. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 150, 2143-2149.
  46. Garssen, M.J., Hoogenboezem, J., & Kerkhof, A.J.F.M. (2007). Zelfdoding onder Nederlandse Surinamers naar etniciteit. Tijdschift voor Psychiatrie, 49, 373-381.
  47. Gearing, R.E., & Lizardi, D. (2009). Religion and suicide. Journal of Religion and Health, 48, 332-341.
  48. Goldstein, R.B., Black, D.W., Nasrallah, A., & Winokur, G. (1991). The prediction of suicide: Sensitivity, specificity, and predictive value of a multivariate model applied to suicide among 1906 patients with affective disorders. Archives of General Psychiatry, 48, 418-422.
  49. Gould, M.S., Marocco, F.A., Kleinman, M., Thomas, J.G., Mostkoff, K., Cote, J., et al. (2005). Evaluating iatrogenic risk of youth suicide screening programs: A randomized controlled trial. JAMA, 293, 1635-1643.
  50. Harris, E.C., & Barraclough, B. (1997). Suicide as an outcome for mental disorders: A meta-analysis. The British Journal of Psychiatry, 170, 205-228.
  51. Hasley, J.P., Ghosh, B., Huggins, J., Bell, M.R., Adler, L.E., & Shroyer, A.L.W. (2008). A review of ‘suicidal intent’ within the existing suïcide literature. Suicide & Life-Threatening Behavior, 38, 576-591.
  52. Haukka, J., Suominen, K., Partonen, T., & Lönqvist, J. (2008). Dererminants and outcomes of serious attemted suicide: A nationwide study in Finland, 19962003. American Journal of Epidemiology, 167, 1155-1163.
  53. Hawton, K., Sutton, L., Haw, C., Sinclair, J., & Deeks, J.J. (2005a). Schizophrenia and suicide: A systematic review of risk factors. British Journal of Psychiatry, 187, 9-20.
  54. Hawton, K., Sutton, L., Haw, C., Sinclair, J., & Harris, L. (2005b). Suicide and attempted suicide in bipolar disorder: A systematic review of risk factors. Journal of Clinical Psychiatry, 66, 693-704.
  55. Heisel, M.J., & Flett, G.L. (2006). The development and initial validation of the geriatric suicide ideation scale. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 14, 742-751.
  56. Heisel, M.J., Link, P.S., Conn, D., Reekum, R. van, & Flett, G.L. (2007). Narcissistic personality and vulnerability to late-life suicidality. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 15, 734-741.
  57. Hemert, A.M. van, & Kruif, M. de. (2009). Dalende incidentie van zelfdoding en veranderende methoden. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 153, 1102-1107.
  58. Henriksson, M.M., Aro, H.M., Marttunen, M.J., Heikkinen, M.E., Isometsa ET, Kuoppasalmi KI, et al. (1993). Mental disorders and comorbidity in suicide. The American Journal of Psychiatry, 150, 935-940.
  59. Hoyer, G., & Lund, E. (1993). Suicide among women related to number of children in marriage. Archives of General Psychiatry, 50, 134-137.
  60. Isometsa, E.T., Henriksson, M.M., Heikkinen, M.E., Aro, H.M., Mart-Tunen, M.J., Kuoppasalmi, K.I., et al. (1996). Suicide among subjects with personality disorders. The American Journal of Psychiatry, 153, 667-673.
  61. Ivarson, T., Larsson, B., & Gillberg, C. (1998). A 2-4 year follow up of depressive symptoms, suicidal ideation, and suicide attempts among adolescent psychiatric inpatients. European Child & Adolescent Psychiatry, 7, 96-104.
  62. James, A., Lai, F.H., & Dahl, C. (2004). Attention deficit hyperactivity disarder and suïcide: A review of possible associations. Acta Psychiatrica Scandinavica, 110, 408-415.
  63. Kim, C.D., Seguin, M., Therrien, N., Riopel, G., Chawkay, N., Lesege, A.D., et al. (2005). Familial aggregation of suicidal behaviour: A family study of male suicide completers from the general population. American Journal of Psychiatry, 162, 1017-1019.
  64. King, C.A., & Merchant, C.R. (2008). Social and interpersonal factors relating to suicidal adolescents: A review of the literature. Archives of Suicidal Research, 12, 181-196.
  65. Kposowa, A.J. (2001). Unemployment and suicide: A cohort analysis of social factors predicting suicide in the US National Longitudinal Mortality Study. Psychological Medicine, 31, 127-138.
  66. Kraut, A., & Walld, R. (2003). Influence of lack of full-time employment on attempted suicide in Manitoba, Canada. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 29, 15-21.
  67. Krysinska, K., & Martin, G. (2009). The struggle to prevent and evaluate: Application of population attributable risk and preventive fraction to suicide prevention research. Suicide & Life-Threatening Behavior, 39, 548-57.
  68. Lesage, A.D., Boyer, R., Grunberg, F., Vanier, C., Morissette, R., Ménard-Buteau, C., et al. (1994). Suïcide and mental disorders: A case-control study of young men. The American Journal of Psychiatry, 151, 7.
  69. Lewis, N.M. (2009). Mental health in sexual minorities: Recent indicators, trends, and their relationships to place in North America and Europe. Health Place, 15, 1029-45.
  70. Lindeman, S., Laara, E., Hakko, H., & Lonnqvist, L. (1996). J A systematic review on gender-specific suicide mortality in medical doctors. The British Journal of Psychiatry, 168, 274-279.
  71. Linehan, M.M., Rizvi. S.L., Welch, S.S., & Page, B. (2000). Psychiatric aspects of suicidal behaviour: Personality disorders. In K. Hawton, & K. van Heeringen (Eds.), The international handbook of suicide and attempted suicide (pp 147-178). Chichester (England): John Wiley & Sons.
  72. Llorente, M.D., Burke, M., Gregory, G.R., Bosworth, H.B., Grambow, S.C., Horner, R.D., et al. (2005). Prostate cancer: A significant risk factor of l atelife suicide. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 13, 195-201.
  73. Lorant, V., Kunst, A.E., Huisman, M., Costa, G., & Mackenbach, J. (2005). Socioeconomic inequalities in suicide: A European comparative study. The British Journal of Psychiatry, 187, 49 -54.
  74. Madge, N., Hewitt, A., Hawton, K., Wilde, E.. de, Corcoran, P., Fekete, S., et al. (2008). Deliberate self-harm within an international community sample of young people: Comparative findings from the Child & Adolescent Selfharm in Europe (CASE) Study. Journal of Child Psychology & Psychiatry, 49, 667-677.
  75. NSRF. (2008). National registry of deliberate self-harm Ireland-Annual report 2006/07. Cork (Ireland): National Suicide Research Foundation. Available at: http://www.nsrf.ie/reports/RegistryReport2006_07/NSRF_06_07_ NRDSH.pdf.
  76. Mann, J.J., Waternaux, C., Haas, G.L., & Malone, K.M. (1999). Toward a clinical model of suicidal behavior in psychiatric patients. The American Journal of Psychiatry, 156, 181-189.
  77. Marquet, R.L., Bartels, A.I.M., Kerkhof, A.J.F.M., Schellevis, F.G., & Zee, J. van der. (2005). The epidemiologie of suicide and attempted suicide in Dutch general practicer 1983-2003. BMC Family Practice, 6, 45.
  78. Marttunen, M.J., Aro, H.M., & Lonnqvist, J.K. (1993). Precipitant stressors in adolescent suicide. Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 32, 1178-1183.
  79. Marzuk, P.M., Tardiff, K., Leon, A.C., Hirsch, C.S., Portera, L., Hartwell, N., et al. (1997). Lower risk of suicide during pregnancy. The American Journal of Psychiatry, 154, 122-123.
  80. Maser, J.D., Akiskal, H.S., Schettler, P., Scheftner, W., Mueller, T., Endicott J, et al. (2002). Can temperament identify affectively ill patients who engage in lethal or near-lethal suicidal behavior? A 14-year prospective study. Suicide & Life-Threatening Behaviour, 32, 10-32.
  81. Morrison, R., & O’Connor, R.C. (2008). A systematic review of the relationship between rumination and suicidality. Suicide and Life Threatening Behavior, 38, 523-538.
  82. Neufeld E, & O’Rourke N. (2009). Impulsivity and hopelessness as predictors of suicide-related ideation among older adults Canadian Journal of Psychiatry, 54, 684-692.
  83. O’Connor, R.C. (2007). The relations between perfectionism and suicidality: A systematic review. Suicide and Life-Threatening Behaviour, 37, 698-714.
  84. Ostama, A., & Lönnqvist, J (2001). Excess mortality of suicide attempters. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 36, 29-35.
  85. Oquendo, M.A., Friend, J.M., Halberstam, B., Brodsky, B.S., Burke, A.K., Grunebaum, M.F., et al. (2003). Association of comorbid posttraumatic stress disorder and major depression with greater risk for suicidal behaviour. The American Journal of Psychiatry, 160, 580-582.
  86. Oude Voshaar, R.C., Cooper, J., Murphy, E., Steeg, S., Kapur, N., & Purandare, N. (2011). First episode of self-harm in older age: A 10-year prospective study. The Journal of Clinical Psychiatry, 72, 737-743.
  87. Oude Voshaar, R.C., Kapur, N., Bickley, H., Williams, & A., Purandare, N. (2011). Suicide in later life: A comparison between cases with early- onset and lateonset depression. Journal of Affective Disorders, 132, 185-191.
  88. Owens, D., Horrocks, J., & House, A. (2002). Fatal and non-fatal repetition of self-harm: Systematic review. British Journal of Psychiatry, 181, 193-9.
  89. Oyama, H., Watanabe, N., Ono, Y., Sakashita, T., Takenoshita, Y., Taguchi, T., et al (2005). Community-based suicide prevention through group activity for the elderly successfully reduced the high suicide rate for females. Psychiatry and Clinical Neurosciences, 59, 337-344.
  90. Pfeffer, C.R. (2001). Diagnosis of child and adolescent suicidal behavior: Unmet needs for suicide prevention. Biological Psychiatry, 49, 1055-1061.
  91. Platt, S., & Hawton, K. (2000). Suicidal behaviour and the labour market. In K. Hawton, & K .van Heeringen (Eds.), The international handbook of suicide and attempted suicide (pp. 303-378). Chichester: John Wiley & Sons.
  92. Pokorny, A.D. (1983). Prediction of suicide in psychiatric patients: Report of a prospective study. Archives of General Psychiatry, 40, 249-257.
  93. Pokorny, AD. (1993). Suicide prediction revisited. Suicide and Life-Threatening Behavior, 23, 1-10.
  94. Pompili, M., Mancinelli, I., Girardi, P., Ruberto, A., & Tatarelli, R. (2004). Suicide in anorexia nervosa: A meta-analysis. The International Journal of Eating disorders, 36, 99-103.
  95. Pompili, M., Mancinelli, I., Ruberto, A., Kotzalidis, G.D., Girardi, P., & Tatarelli, R. (2005a). Where schizophrenic patients commit suicide: A review of suicide among inpatient and former inpatients. International journal of psychiatry in medicine, 35, 171-190.
  96. Pompili, M., Girardi, P., Ruberto, A., & Tatarelli, R. (2005b). Suicide in the epilepsies: A meta-analytic investigation of 29 cohorts. Epilepsy & Behavior, 7, 305-310.
  97. Posner, K., Brent, D., Lucas, C., Gould, M., Stanley, B., Brown, G., et al. (2009). Columbia-Suicide Severity Rating Scale (C-SSRS). New York, NY: New York State Psychiatric Institute.
  98. Powell, J., Geddes, J., Deeks, J., Goldcare, M., & Hawton, K. (2000). Suicide in psychiatric hospital in-patients: Risk factors and their predictive power. The British Journal of Psychiatry, 176, 266-272.
  99. Qin, P., & Mortensen, P.B. (2003). The impact of parental status on the risk of completed suicide. Archives of General Psychiatry, 60, 797-802.
  100. Rehkopf, D.H., & Buka, S.L. (2006). The association between suicide and the socio-economic characteristics of geographical areas: A systematic review. Psychological Medicine, 36, 145-157.
  101. Rew, L., & Barrow, E.M. Jr. (2007). State of the science: Intuition in nursing, a generation of studying the phenomenon. ANS. Advances in Nursing Science, 30, 15-25.
  102. Rurup, M.L., Muller, M.T., Onwuteaka-Philipsen, B.D., Heide, A. van der, Wal, G. van der, & Maas, P.J. van der. (2005). Requests for euthanasia or physicianassisted suicide from older persons who do not have a severe disease: An interview study. Psychological Medicine, 35, 665-671.
  103. Schudel, W.J., Struben, H.W.A., & Vroom-Jongerden, J.M. (1998). Suïcidaal gedrag en etnisch-culturele afkomst in Den Haag. Epidemiologisch Bulletin, 33, 7-13.
  104. Simon, T.R., Anderso, M., Thompson, M.P., Crosby, A., & Sacks, J.J. (2002). Assault victimization and suicidal ideation or behavior within a national sample of US adults. Suicide & Life-Threatening Behaviour, 32, 42-50.
  105. Speckens, A.E.M., & Hawton, K. (2005). Social problem-solving in adolescents with suicidal behavior: A systematic review. Suicide and Life-Threatening Behavior, 35, 365-387.
  106. Stack, S., & Kposowa, A.J. (2011). Religion and suicide: Integrating four theories cross-nationally. In R.C. O’Conner, S. Platt, & J. Gordon, International handbook of suicide prevention research, policy and practice. Oxford: Wiley & Sons.
  107. Suominen, K.H., Isometsa, E.T., Henriksson, M.M., Ostamo, A.I., & Lonnqvist, J.K. (2000). Suicide attempts and personality disorder. Acta Psychiatrica Scandinavica, 102, 118-125.
  108. Szanto, K., Reynolds, C.F., Conwell, Y., Begley, A.E., & Houck, P. (1998). High levels of hopelessness persist in geriatric patients with remitted depression and a history of attempted suicide. Journal of the American Geriatrics Society, 46, 1401-1406.
  109. Taylor, T.L., Hawton, K., Fortune, S., & Kapur, N. (2009). Attitudes towards clinical services among people that self harm. The British Journal of Psychiatry, 194, 104-110.
  110. Uncapher, H., & Arean, P.A. (2000). Physicians are less willing to treat suicidal ideation in older patients. Journal of the American Geriatrics Society, 48, 188-192.
  111. Verwey, B., Eling, P., Wientjes, H., & Zitman, F.G. (2000). Memory impairment in those who attempted suicide by benzodiazepine overdose. Journal of Clinical Psychiatry, 61, 456-459.
  112. Verwey, B., Muntendam, A., Ensing, K., Essink, G., Pasker-de Jong, P.C., Willekens, F.L., et al. (2005). Clinically relevant anterograde amnesia and its relationship with blood levels of benzodiazepines in suicide attempters who took an overdose. Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry, 29, 47-53.
  113. Voaklander, D.C., Rowe, B.H., Dryden, D.M., Pahal, J., Saar, P., & Kelly, K.D. (2008). Medical illness, medication use and suicide in seniors: A population-based case-control study. Journal of Epidemiology and Community Health, 62, 138-146.
  114. Waern, M., Runeson, B.S., Allebeck, P., Beskow, J., Rubenowitz, E., Skoog, I., et al. (2002). Mental disorder in elderly suicides: A case-control study. The American Journal of Psychiatry, 159, 450-455.
  115. Wilcox, H.C., Conner, K.R., & Caine, E.D. (2004). Association of alcohol and drug use disorders and completed suicide: An empirical review of cohort studies. Drug Alcohol Depend, 76, S11-S19.
  116. Williams, J.M.G., Crane, C, Barnhofer, T, Does, A.J.W. van der, & Segal, Z.V. (2006). Recurrence of suicidal ideation across depressive episodes. Journal of Affective Disorders, 91, 189-194.
  117. Yen, S., Shea, M.T., Pagano, M., Sanislow, C.A., Grilo, C.M., McGlashan, T.H., et al. (2003). Axis I and axis II disorders are predictors of prospective suicide attemps: Findings from the collaborative longitudinal personality disorders study. Journal of Abnormal Psychology, 112, 375-381.
  118. Zahl, D., & Hawton, K. (2004). Repetition of deliberate self-harm and subsequent suicide risk: Long-term follow-up study in 11 583 patients. The British Journal of Psychiatry, 185, 70-75.
  119. Ahrens, B., & Haug, H.-J. (1996). Suicidality in hospitalized patients with a primary diagnosis of personality disorder. Crisis: The Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention, 17, 59-63.
  120. Allaraisanen, A., Miettunen, J., Rasanen, P., Fenton, W., Kouviumaa-Honkanen, H.T., & Isohanni, M. (2009). Suicide rate in schizophrenia in the Northern Finland: 1966 Birth Cohort Social. Psychiatry & Psychiatric Epidemiology, 25, 25.
  121. Allgulander, C. (1994). Suïcide and mortality patterns in anxiety neurosis and depressive neurosis. Archives of General Psychiatry, 51, 708-712.
  122. Angst, J., & Clayton P. (1986). Premorbid personality of depressive, bipolar, and schizophrenic patients with special reference to suicidal issues. Comprehensive Psychiatry, 27, 511-532.
  123. APA. (2003). Practice Guideline for the assessment and treatment of patients with suicidal behaviors. The American Journal of Psychiatry, 160, 1-60.
  124. Appleby, L., Mortensen, P.B., & Faragher, E.B. (1998). Suicide and other causes of mortality after post-partum psychiatric admission. The British Journal of Psychiatry, 173, 209-211.
  125. Appleby, L., Shaw, J., Amos, T., McDonnell, R., Harris, C., McCann, K., et al. (1999). Suicide within 12 months of contact with mental health services: National clinical survey. British Medical Journal, 318, 1235-1239.
  126. Arensman, E., & Kerkhof, A.J.F.M. (1996). Classification of attempted suicide: A review of empirical studies, 1963-1993. Suicide & Life-Threatening Behavior, 26, 46-67.
  127. Arensman, E., Corcoran, P., & Fitzgerald, A. (2011). Deliberate self-harm: extent of the problem and prediction of repetition. In R. O’Connor, S. Platt, & J. Gorden (Eds.), International handbook of suicide prevention (pp. 119-132). Cichester: John Wiley & Sons, Ltd.
  128. Austin, M.C., Janosky, J.E., & Murphy, H.A. (2003). Increased corticotropinreleasing hormone immunoreactivity in monoamine-containing pontine nuclei of depressed suicide men. Molecular Psychiatry, 8, 324-332.
  129. Baxter, D., & Appleby, L. (1999). Case register study of suicide risk in mental disorders. The British Journal of Psychiatry, 175:322-326.
  130. Beautrais, A.L., Joyce, P.R., Mulder, R.T., Fergusson, D.M., Deavoll, B.J., & Nightingale, S.K. (1996). Prevalence and comorbidity of mental disor-ders in persons making serious suicideattempts: A case-con-trol study. The American Journal of Psychiatry, 153, 1009-1014.
  131. Beck, A.T., Beck, R., & Kovacs, M. (1975). Classification of suicidal behaviors I: Quantifying intent and medical lethality The American Journal of Psychiatry, 132, 285-287.
  132. Beck, A.T., Brown, G.K., Steer, R.A., Dahlsgaard, K.K., & Grisham, J.R. (1999). Suicide ideation at its worst point: A predictor of eventual suicide in psychiatric outpatients. Suicide & Life-Threatening Behavior, 29, 1-9.
  133. Beck, A.T., Kovacs, M., & Weissman, A. (1979). Assessment of suicidal intention: The scale for suicide ideation. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 47, 343-352.
  134. Beck, A.T., Schuyler, D., & Herman, I. (1974). Development of suicidal intent scales. In A.T. Beck, H. Resnik, & D.J. Lettieri (Eds.), The prediction of suicide. Bowie, MD: Charles Press.
  135. Beck, A.T., Weissman, A., Lester, D., & Trexler, L. (1976). Classification of suicidal behaviors II dimensions of suicidal intent. Archives of General Psychiatry, 33, 835-837.
  136. Beck, A.T., Weissman, A., Lester D., & Trexler, L. (1974). The measurement of pessimism: The hopelessness scale. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 42, 861-865.
  137. Bertolote, J.M., & Fleischmann, A. (2009). A global perspective on the magnitude of suicide mortality. In D. Wasserman, & C. Wasserman (Eds.), Oxford textbook of suicidology and suicide prevention. Oxford: Oxford University Press.
  138. Blaauw, E., Kerkhof, A.J.F.M., Winkel, F.W., & Sheridan, L. (2001). Identifying suicide risk in penal institutions in the Netherlands. British Journal of Forensic Practice, 3, 22-28.
  139. Black, D.W., Blum, N., Pfohl, B., & Hale, N. (2004). Suicidal behaviour in borderline personality disorder: Prevalence, risk factors, prediction and prevention. Journal of Personality Disorders, 18, 226-239.
  140. Borges, G., Walters, E.E., & Kessler, R.C. (2000). Associations of substance use, abuse, and dependence with subsequent suicidal behaviour. American Journal of Epidemiology, 151, 781-789.
  141. Bourgeois, M., Swendsen, J., Youg, F., Amador, X., Pini, S., Cassano, G.B., et al. (2004). Awareness of disorder and suicide risk in the treatment of schizophrenia: Results of the international suicide prevention trial. American Journal of Psychiatry, 161, 1494-1496.
  142. Brent, D.A., & Melhem, N. (2008). Familial transmission of suicidal behaviour. The Psychiatric Clinics of North America, 31, 157-77.
  143. Brown, L.M., Bongar, B., & Cleary, K.M. (2004). A profile of psychologists’s views of critical risk factors for completed suicide in older adults. Professional Psychology, Research and Practice, 35, 90-96.
  144. Bunney, W.E.J., & Fawcett, J.A. (1965). The possibility of a biochemical test for suicidal potential. Archives of General Psychiatry, 13, 232-238.
  145. Busch, K.A., Fawcett, J., & Jacobs, D.G. (2003). Clinical correlates of inpatient suicide. The Journal of Clinical Psychiatry, 64, 14-9.
  146. CBS Statline. (2009). Doodsoorzaken; zelfdoding (inwoners), diverse kenmerken. http://statline.cbs.nl.
  147. Chesley, K., & Loring-McNulty, N. (2003). Process of suicide: Perspective of the suicide attempter. Journal of the American Psychiatric Nurses Association, 9, 41-45.
  148. Chioqueta, A.P., & Stiles, T.C. (2005). Personality traits and the development of depression, hopelessness, and suicid ideation. Personality and Individual Differences, 38, 1283-1291.
  149. Claes, L., Muehlenkamp, J., Vandereycken, W., Hamelinck, L., Martens, H., & Claes, S. (2010). Comparison of non-suicidal self-injurous behavior and suicide attempts in patients admitted to a psychiatric crisis unit. Personality and Individual Differences, 48, 83-87.
  150. Conner, K.R., Duberstein, P.R., Conwell, Y., Seidlitz, L., & Caine, E.D. (2001). Psychological vulnerability to completed suicide: A review of empirical studies. Suicide & Life-Threatening Behaviour, 31, 367-385.
  151. Coryell, W., & Schlesser, M. (2001). The dexamethasone suppression test and suicide prediction. The American Journal of Psychiatry, 158, 748-753.
  152. Cassells, C., Paterson, B., Dowding, D., & Morrison, R. (2005). Long- and shortterm risk factors in the prediction of inpatient suicide: A review of the literature. Crisis, 26, 53-63.
  153. Crane, C., Barnhofer, T., & Williams, J.M.G. (2007). Reflection, brooding, and suicidality: A preliminary study of different types of rumination individuals with a history of major depression. British Journal of Clinical Psychology, 46, 497-504.
  154. Currier, D., & Mann, J.J. (2008). Stress, genes and the biology of suicidal behaviour. Psychiatric Clinics of North America, 31, 247-269.
  155. Drake, R.E., Cotton, P.G. (1986). Depression, hopelessness and suicide in chronic schizophrenia. British Journal of Psychiatry, 148, 554-559.
  156. Drake, R.E. (2006). Suicide attempts and completed suicides among achizophrenia patients. In R. Tatarelli, M. Pompili, & P. Girardi (Eds.), Suicide in schizophrenia. New York: Nova Science Publishers Inc.
  157. Dutta, R., Murray, R.M., & Boydell, J. (2010). Determining the long-term risk of suicide and premature death following a first episode of psychosis: An incidence cohort approach. Schizophrenia Research, 117, 182-183.
  158. Elliott, J.L., & Frude, N. (2001). Stress, coping styles, and hopelessness in selfpoisoners. Crisis: The Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention, 22, 20-26.
  159. Ellis, T.E., Allen, J.G., Woodson, H, Frueh, B.C., & Jobes, D.A. (2009). Implementing an evidence-based approach to working with suicidal inpatients. Bulletin of the Menninger Clinic, 73, 339-354.
  160. Ellis, T.E., & Rutherford, B. (2008). Cognition and suicide: Two decades of progress. InternationalJournal of Cognitive Therapy, 1, 47-68.
  161. Ellison, L.F., & Morrison, H.I. (2001). Low serum cholesterol concentration and risk of suicide. Epidemiology, 12, 168-172.
  162. Ernst, C., Mechawar, N., & Turecki, G. (2009). Suicide neurobiology. Progress in Neurobiology, 89, 315-33.
  163. Ernst, C., Lalovic, A., Lesage, A., Seguin, M., Tousignant, M., Turecki, G. (2003). Suicide and no axis I psychopathology. BMC Psychiatry, 4, 359-364.
  164. Evans, E., Hawton, K., Rodham, K., & Deeks, J. (2005). The prevalence of suicidal phenomena in adolescents: A systematic review of population-based studies. Suicide & Life-Threatening Behavior, 35, 239-50.
  165. Farmer, A., Redman, K., Harris, T., Webb, R., Mahmood, A., Sadler, S., et al. (2001). The Cardiff sib-pair study. Crisis, 22, 71-73.
  166. Fawcett, J., Busch, K.A., Jacobs, D., Kravitz, H.M., & Fogg, L. (1997). Suicide: A four-pathway clinical-biochemical model Annals of the New York Academy of Sciences, 836, 288-301.
  167. Fleischmann, A., Bertolote, J.M., Wasserman, D., De Leo, D., Bolhari, J., Botega, N.J., et al. (2008). Effectiveness of brief intervention and contact for suicide attempters: A randomized controlled trail in five countries. Bulletin of the WHO, 86, 703-709.
  168. Garland, M., Hickey, D., Corvin, A., Golden, J., Fitzpatrick, P., Cunningham, S., & Walsh, N. (2000). Total serum cholesterol in relation to psychological correlates in parasuicide. The British Journal of Psychiatry, 177, 77-83.
  169. Goldacre, M., Seagroatt, V., & Hawton, K. (1993). Suicide after discharge from psychiatric inpatient care. Lancet, 342, 283-286.
  170. Graaf, R. de, Have, M. ten, & Dorsselaer, S. van. (2010). De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking NEMESIS-2: Opzet en eerste resultaten. Utrecht, Trimbos-instituut.
  171. Graaf, R. de, Sandfort, T.G.M., & Have, M. ten. (2006). Suicidality and sexual orientation: Differences between men and women in a general populationbased sample from the Netherlands. Archives of Sexual Behavior, 35, 253-262.
  172. Hall, R.C., Platt, D.E., & Hall, R.C. (1999). Suicide risk assessment: A review of risk factors for suicide in 100 patients who made severe suicide attempts: Evaluation of suicide risk in a time of managed care. Psychosomatics, 40, 18-27.
  173. Harkavy-Friedman, J.M., Kimhy, D., Nelson, E.A., Venarde, D.F., Malaspina, D., & Mann, J.J. (2003). Suicide attempts in schizophrenia: The role of command auditory hallucinations for suicide. The Journal of Clinical Psychiatry, 64, 871-874.
  174. Harkavy-Friedman, J.M., Restifo, K., Malaspina, D., Kaufmann, C.A., Amador, X.F., Yale, S.A., et al. (1999). Suicidal behavior in schizophrenia: Characteristics of individuals who had and had not at-tempted suicide. The American Journal of Psychiatry, 156, 1276-1278.
  175. Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Verdurmen, J., van ’t Land, H., & Vollebergh, W. (2006). Suicidaliteit in de algemene bevolking, gedachten en pogingen: Resultaten van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS). Utrecht: Trimbos-instituut.
  176. Have, M. ten, Graaf, R. de, Dorsselaer, S. van, Verdurmen, J., van ’t Land, H., Vollebergh, et al. (2009). Incidence and course of suicidal ideation and suicide attempts in the general population. The Canadian Journal of Psychiatry, 54, 824-33.
  177. Hawton, K., & Heeringen, K. van. (2009). Suicide. Lancet, 393, 1372-1381.
  178. Heeringen, K. van. (2003). The neurobiology of suicide and suicidality. Canadian Journal of Psychiatry, 48, 292-300.
  179. Heila, H., Isometsa, E.T., Henriksson, M.M., Heikkinen, M.E., Mart-Tunen, M.J., & Lonnqvist, J.K. (1999). Suicide victims with schizophrenia in different treatment phases and adequacy of antipsychotic medication. The Journal of Clinical Psychiatry, 60, 200-208.
  180. Heila, H., Isometsa, E.T., Henriksson, M.M., Heikkinen, M.E., Mart-Tunen, M.J., & Lonnqvist, J.K. (1997). Suicide and schizophrenia: A nation-wide psychological autopsy study on age- and sex-specific clinical characteristics of 92 suicide victims with schizophrenia. The American Journal of Psychiatry, 154, 1235-1242.
  181. Heikkinen, M.E., Isometsa, E.T., Marttunen, M.J., Aro, H.M., & Lönqvist, J.K. (1995). Social factors in suicide. British Journal of Psychiatry, 167, 747-753.
  182. Heisel, M.J., Duberstein, P.R., Conner, K.R., Franus, N., Beckman, A., & Conwell, Y. (2006). Personality and reports of suicide ideation among depressed adults 50 years of age or older. Journal of Affective Disorders, 90, 175-180.
  183. Hendin, H., Haas, A.P., Maltsberger, J.T., Koestner, B., & Szanto, K. (2006). Problems in psychotherapy with suicidal patients. The American Journal of Psychiatry, 163, 67-72.
  184. Hjelmeland, H. (1996). Repetiotion of parasuicide: A predictive study. Suicide and Life-Threatening Behavior, 26, 395-404.
  185. Holley, H.L., Fick, G., & Love, E.J. (1998). Suicide following an inpatient hospitalization for suicide attempt: A Canadian follow-up study. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 33, 543-551.
  186. Hor, K., & Taylor, M. (2010). Suicide and schizophrenia: A systematic review of rates and risk factors. Journal of Psychopharmacology, 24, 81-90.
  187. Hoyer, G., & Lund, E. (1993). Suicide among women related to number of children in marriage. Archives of General Psychiatry, 50, 134-137.
  188. Hovey, J.D. (2000). Acculturative stress, depression, and suicidal ideation among Central American immigrants. Suicide & Life-Threatening Behaviour, 30, 125-139.
  189. Hunt, I.M., Kapur, N., Robinson, J., Shaw, J., Flynn, S., Bailey, H. (2006). Suicide within 12 month of mental health service contact in different age and diagnostic groups. National clinical survey British Journal of Psychiatry, 188, 135-142.
  190. Ilgen, M.A., Burnette, M.L., Conner, K.R., Czyz, E., Murray, R., Chermack, S. (2010). The association between violence and lifetime suicidal thoughts and behaviors in individuals treated for substance use disorders. Addictive Behaviors, 35, 111-115.
  191. Isometsa, E.T., & Lönnqvist, J.K. (1998). Suicide attempts preceding completed suicide. The British Journal of Psychiatry, 173, 531-535.
  192. Jenkins, G.R., Hale, R., Papanastassiou, M., Crawford, M.J., & Tyrer, P. (2002). Suicide rate 22 years after parasuicide: Cohort study. British Medical Journal, 325, 1155.
  193. Jobes, D.A. (2006). Managing suicidal risk: A collaborative approach. New York: The Guilford Press.
  194. Jobes, D.A., Wong, S.A., Conrad, A.K., Drozd, J.F., & Neal-Walden, T. (2005). The collaborative assessment and management of suicidality versus treatment as usual: A retrospective study with suicidal outpatients. Suicide & LifeThreatening Behavior, 35, 483-497.
  195. Joiner, T.E., Pettit, J.W., Walker, R.L., Voelz, Z.R., Cruz, J., Rudd, M.D., et al. (2002). Perceived burdensomeness and suicidality: Two studies on the suicide notes of those attempting and those completing suicide. Journal of Social and Clinical Psychology, 21, 531-545.
  196. Jokinen, J., Carlborg, A., Mårtensson, B., Forslund, K., Nordström, A., & Nordström, P. (2007). DST non-suppression predicts suicide after attempted suicide. Psychiatry Research, 150, 297-303.
  197. Kaplan, K.J., & Harrow, M. (1999). Psychosis and functioning as risk factors for later suicidal activity among schizophrenia and schizoaf-fective patients: A disease-based interactive model. Suicide & Life-Threatening Behaviour, 29, 10-24.
  198. Kaprio, J., Koskenvuo, M., & Rita, H. (1987). Mortality after bereavement: A prospective study of 95,647 widowed persons. American Journal of Public Health, 77, 283-287.
  199. Kapur, N. & Gask, L. (2009). Introduction to suicide and self-harm. Psychiatry, 8, 233-236.
  200. Kendler, K.S. (2010). Genetic and environment pathways to suicidal behavior: Reflections of a genetic epidemiologist. European Psychiatry, 25, 300-303.
  201. Kerby, D.S. (2003). CART analysis with unit-weighted regression to predict suicidal ideation from Big Five traits. Personality and Individual Differences, 35, 249-261.
  202. Kerkhof, A., & Spijker, B. van. (2011). Worrying and rumination as proximal risk factors for suicidal behaviour. In R.C. O’Conner, S. Platt, & J. Gordon, International handbook of suicide prevention research, policy and practice (pp. 199-210). Oxford: Wiley & Sons.
  203. Kessler, R.C., Borges, G., & Walters, E.E. (1999). Prevalence of and risk factors for lifetime suicide attempts in the National Comorbidity Survey. Archives of General Psychiatry, 56, 617-626.
  204. Kety, S.S., Rosenthal, D., Wender, P.H., & Schulsinger, F. (1968). The types and prevalence of mental illness in the biological and adoptive families of adopted schizophrenics. Journal of Psychiatric Research, 6, 345-362.
  205. Khan, A., Leventhal, R.M., Khan, S., & Brown, W.A. (2002). Suicide risk in patients with anxiety disorders: A meta-analysis of the FDA data- base. Journal of Affective Disorders, 68, 183-190.
  206. Kim, C. , Lesage, A., Seguin, M., Chawsky, N., Vanier, C., Lipp, O. et al. (2003). Patterns of co-morbidity in male suicide completers. Psychological Medicine, 33, 1299-1309.
  207. Kliewer, E.V., & Ward, R.H. (1988). Convergence of immigrant suicide rates to those in the destination country. American Journal of Epidemiology, 127, 640-653.
  208. Lester, D. (2006). Hopelessness and suicide in schizophrenia. In R. Tatarelli, M. Pompili, & P. Girardi (Eds.), Suicide in schizophrenia. New York: Nova Science Publishers Inc.
  209. Lewine, R.R. (2005). Social class of origin, lost potential, and hopelessness in schizophrenia. Schizophrenia Research, 76, 329-335.
  210. Li, Z., Page, A., Martin, G., & Taylor, R. (2011). Attributable risk of psychiatric and socio-economic factors for suicide from individual-level, populationbased studies: A systematic review. Social Science & Medicine, 72, 608-616.
  211. Links, P.S., Gould, B., Ratnayake, R. (2003). Assessing suicidal youth with antisocial, borderline, or narcissistic personality disorder. Canadian Journal of Psychiatry, 48, 301-310.
  212. Luoma, J.B., & Pearson, J.L. (2002). Suicide and marital status in the United States, 1991-1996: Is widowhood a risk factor? American Journal of Public Health, 92, 1518-1522.
  213. Luyn, J.B. van, & Kaasenbrood, A. (2010). Suïcidaliteit in de acute en sociale psychiatrie. In A. Kerkhof, & B. van Luyn (Red.), Suicidepreventie in de praktijk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  214. Machado, R.A., Espinosa, A.G., Melendrez, D., González, Y.R., García, V.F., & Rodríguez, Y.Q. (2011). Suicidal risk and suicide attempts in people treated with antiepileptic drugs for epilepsy Seizure 2011 Jan 24. Seizure: the Journal of the British Epilepsy Association, 20, 280-284.
  215. Manfredini, R., Caracciolo, S., Salmi, R., Boari, B., Tomelli, A., & Gallerani, M. (2000). The association of low serum cholesterol with depression and suicidal behaviours: New hypotheses for the missing link. The Journal of International Medical Research, 28, 247-257.
  216. Mann, J.J. (2003). Neurobiology of suicidal behaviour. Nature Reviews. Neuroscience, 4, 819-828.
  217. McGirr, A., Tousignant, M., Routhier, D., Pouliot, L., Chawky, N., Margolese, H.C., et al. (2006). Risk factors for completed suicide in schizophrenia and other chronic psychotic disorders: A case-controle study. Schizophrenia Research, 84, 132-143.
  218. McGirr, A., Seguin, M., Renaud, J., Benkelfat, C., Alda, M., & Turecki, G. (2006). Gender and risk factors for suicide: Evidence for heterogeneity in predisposing mechanisms. Journal of clinical Psychiatry, 67, 1612-1617.
  219. McGirr, A., & Turecki, G. (2008). What is specific to suicide in schizophrenia? Behavioural, clinical and sociodemographic dimensions. Schizophrenia Research, 98, 217-224.
  220. McGlashan, T.H. (1986). The Chesnut lodge follow-up study III: Long-term outcome of borderline personalities. Archives of General Psychiatry, 43, 2-30.
  221. McLean, J., Maxwell, M., Harris, F., & Jepson, R. (2008). Risk and protective facors for suicide and suicidal behaviour: A literature review. Edinburgh: Scottisch Government Social Research.
  222. Meadows, L.A., Kaslow, N.J.,Thompson, M.P., & Jurkovic, G.J. (2005). Protective factors against suicide attempt risk among African American women experiencing intimate partner violence. American Journal of Community Psychology, 36, 1, 56-66.
  223. Meltzer, H.Y. (2002). Suicidality in schizophrenia: A review of the evidence for risk factors and treatment options. Current Psychiatry Reports, 4, 279-283.
  224. Milos, G., Spindler, A., Hepp, U., & Schnyder, U. (2004). Suicde and suicidal ideation: Links with psychiatric morbidity in eating disorders. General Hospital Psychiatry, 26, 129-135.
  225. Montross, L.P., Zisook, S., & Kasckow, J. (2006). Command hallicunations and suicide risk. In R. Tatarelli, M. Pompili, & P. Girardi (Eds.), Suicide in schizophrenia. New York: Nova Science Publishers Inc.
  226. Mortensen, P.B., Agerbo, E., Erikson, T., Qin, P., & Westergaard-Nielsen, N. (2000). Psychiatric illness and risk factors for suicide in Denmark. Lancet, 355, 9-12.
  227. Murphy, G.E., Wetzel, R.D., Robins, E., & McEvoy, L. (1992). Multiple risk factors predict suicide in alcoholism. Archives of General Psychiatry, 49, 459-463.
  228. Müller-Oerlinghausen, B., Roggenbach, J., & Franke, L. (2004). Serotonergic platelet markers of suicidal behavior: Do they really exist? Journal of Affective Disorders, 79, 13-24.
  229. Murphy, G.E. (1998). Why women are less likely than men to commit suicide. Comprehensive Psychiatry, 39, 165-175.
  230. Nemeroff, C.B., Owens, M.J., Bissette, G., Andorn, A.C., & Stanley, M. (1988). Reduced corticotropin releasing factor binding sites in the frontal cortex of suicide victims. Archives of General Psychiatry, 45, 577-579.
  231. New Zealand Guideline Group. (2003). The assessment and management of people at risk of suicide. Wellington: New Zealand Guideline Group.
  232. Nordenthoft, M., & Mortensen, P.B. (2006). Hospital admission and suicide in schizophrenia. In R. Tatarelli, M. Pompili, & P. Girardi (Eds.), Suicide in schizophrenia. New York: Nova Science Publishers Inc.
  233. Nordstrom, P., Asberg, M., Aberg-Wistedt, A., & Nordin, C. (1995). Attempted suicide predicts suicide risk in mood disorders. Acta Psychiatrica Scandinavica, 92, 345-350.
  234. Oquendo, M.A., Ellis, S.P., Greenwald, S., Malone, K.M., Weissman, M.M., & Mann, J.J. (2001). Ethnic and sex differences in suicide rates relative to major depression in the United States. The American Journal of Psychiatry, 158, 1652-1658.
  235. Owens, D., Horrocks, J., & House, A. (2002). Fatal and non-fatal repetition of self-harm: Systematic review. The British Journal of Psychiatry, 181, 193-199.
  236. Palmer, B.A., Pankratz, V.S., & Bostwick, J.M. (2005). The lifetime risk of suicide in schizophrenia: A re-examination. Archives of General Psychiatry, 62, 247-253.
  237. Paris, J. (2008). Treatment of borderline personality disorder: A guide to evidencebased practice. New York: Guilford Press.
  238. Partonen, T., Haukka, J., Virtamo, J., Taylor, P.R., & Lonnqvist, J. (1999). Association of low serum total cholesterol with major depression and suicide. The British Journal of Psychiatry, 175, 259-262.
  239. Patorno, E., Bohn, R.L., Wahl, P.M., Avorn, J., Patrick, A.R., Liu, J., et al. (2010). Anticonvulsant medications and the risk of suicide, attempted suicide, or violent death. JAMA, 303, 1401-9.
  240. Pierce, D.W. (1977). Suicidal intent in self-injury. The British Journal of Psychiatry, 130, 377-385.
  241. Pirkis, J., Burgess, P., & Dunt, D. (2000). Suicidal ideation and suicide attempts among Australian adults. Crisis, 21, 16-25.
  242. Placidi, G.P., Oquendo, M.A., Malone, K.M., Brodsky, B., Ellis, S.P., & Mann, J.J. (2000). Anxiety in major depression: Relationship to suicide attempts. The American Journal of Psychiatry, 157, 1614-1618.
  243. Plunkett, A., O’Toole, B., Swanston, H., Oates, R.K., Shrimpton, S., & Parkinson, P. (2001). Suicide risk following child sexual abuse. Ambulatory Pediatrics, 1, 262-266.
  244. Pompili, M., Girardi, P., Tatarelli, G., Ruberto, A., & Tatarelli, R. (2006). Suicide and attempted suicide in eating disorders, obesity and weight-image concern. Eating Behaviors, 7, 384-394.
  245. Pompili, M., Innamorati, M., Girardi, P, Tatarelli, R., & Lester, D. (2011). Evidence-based interventions for preventing suicide in youths (170-210). In M. Pompili, & R. Tatarelli (Eds.), Evidence-based practice in suicidology: A source book. Cambrigde: Hogrefe.
  246. Qin, P., Agerbo, A., & Mortensen, P.B. (2003). Suicide risk in relation to socioeconomic, demographic, psychiatric, and familial factors: A national register-based study of all suicides in Denmark, 1981-1997. The American Journal of Psychiatry, 160, 765-772.
  247. Quan, H., Arboleda-Florez, J., Fick, G.H., Stuart, H.L., & Love, E.J. (2002). Association between physical illness and suicide among the elderly. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 37, 190-197.
  248. Restifo, K., Harkavy-Friedman, J.M., & Shrout, P.E. (2009). Suicidal behaviour in schizophrenia: A test of the demoralization hypothesis. Journal of Nervous & Mental Diseases, 197, 147-153.
  249. Royal College of Psychiatrists. (2004). Assessment following self-harm in adults. London: Royal college of psychiatrists.
  250. Royal College of Psychiatrists. (2010). Self-harm, suicide and risk: Helping people who self-harm [College report CR158]. London: Royal College of Psychiatrists.
  251. Rozanov, V., Mehlum, L. & Stiliha, R. (2009). Suicide in military settings: Combats and veterans. In D. Wasserman, & C. Wasserman (Eds.), Oxford textbook of suicidology and suicide prevention: A global perspective (pp. 249-256). Oxford: University Press.
  252. Rubenowitz, E., Waern, M., Wilhelmson, K., & Allebeck, P. (2001). Life events and psychosocial factors in elderly suicides: A case-control study. Psychological Medicine, 31, 1193-1202.
  253. Rudnick, A. (1999). Relation between command hallucinations and dangerous behaviour. Journal of American Adademy of Psychiatry Law, 27, 253-257.
  254. Runeson, B., Tidemalm, D., Dahlin, M., Lichtenstein, P., & Långström, N. (2010). Method of attempted suicide as predictor of subsequent successful suicide: National long term cohort study. British Medical Journal, 340, c3222.
  255. Roy, A., & Segal, N.L. (2001). Suicidal behavior in twins: A replication. Journal of Affective Disorders, 66, 71-74.
  256. Sainsbury, P. (1955). Suicide in London: An Ecological Study. London: Chapman and Hall.
  257. Salverda, B. (2004). Laat me los, hou me vast: Verslag van een kwalitatief onderzoek naar het psychisch welbevinden van dertig Haagse meisjes van Hindoestaanse afkomst. Den Haag: GGD-afdeling Epidemiologie.
  258. Salverda, B. (2010). Wel en Wee: Turks-Nederlandse meisjes aan het woord over hun leven. Den Haag: GGD-afdeling Epidemiologie.
  259. Sandfort, T.G.M., Graaf, R. de, Bijl, R.V., & Schnabel, P. (2001). Same-sex sexual behavior and psychiatric disorders: Findings from the Netherlands mental health survey and incidence study (NEMESIS). Archives of General Psychiatry, 58, 85-91.
  260. Schulsinger, F., Kety, S.S., Rosenthal, D., & Wender, R. (1979). A family study of suicide. In M. Schou, & E. Stromgren (Eds.), Origins, prevention and treatment of affective disorders (pp. 277-287). New York: Academic Press.
  261. Shea, S.C. (1998). The chronological assessment of suicide events: A practical interviewing strategy for the elicitation of suicidal ideation. The Journal of clinical psychiatry, 59, 58-72.
  262. Shea, S.C. (1999). The practical art of suicide assessment: A guide for mental health professionals and substance abuse counselors. Hoboken, NJ: Wiley.
  263. Singh, G.K., & Siahpush, M. (2001). All-cause and cause-specific mortality of immigrants and native born in the United States. American Journal of Public Health, 91, 392-399.
  264. Siris, S.G. (2000). Depression in schizophrenia: Perspective in the era of ‘atypical’ antipsychotic agents. The American Journal of Psychiatry, 157, 1379-1389.
  265. Skogman, K., Alsén, M., & Öjehagen, A. (2004). Sex differences in risk factors for suicide after attempted suicide A follow-up study of 1052 suicide attempters. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 39, 113-120.
  266. Sno, H.N., Beekman, A.T.F., Hengeveld, M.W., Kuiper, T., Kupka, R.W., Naarding, P., et al. Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. (2004). Richtlijn psychiatrisch onderzoek bij volwassenen. Amsterdam: Boom.
  267. Stack, S. (2001). Occupation and suicide. Social science quarterly, 82, 384-396.
  268. Stefansson, J., Nordström, P., & Jokinen, J. (2012). Suicide Intent Scale in the prediction of suicide. Journal of Affective Disorders, 136, 167-71.
  269. Stenager, E.N., Stenager, E., Koch-Henriksen, N., Bronnum-Hansen, H., Hyllested, K., Jensen, K., et al. (1992). Suicide and multiple sclerosis: An epidemiological investigation. Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry, 55, 542-545.
  270. Stuckler, D., Basu, S., Suhrcke, M., Coutts, A., & McKee, M. (2009). The public health effect of economic crises and alternative policy responses in Europe: An empirical analysis. The Lancet, 374, 315-23.
  271. Suokas, J., Suominen, K., Isometsa, E., Ostama, A., & Lönnqvist, J. (2001). Longterm risk factors for suicide mortality after attempted suicide findings of a 14-year follow-up study. Acta Psychiatrica Scandinavica, 104, 117-121.
  272. Taylor, R., Morrell, S., Slaytor, E., & Ford, P. (1998). Suicide in urban New South Wales, Australia 1985-1994: Socio-economic and migrant interactions. Social Science & Medicine, 47, 1677-1686.
  273. Tidemalm, D., Långström, N., Lichtenstein, P., & Runeson, B. (2008). Risk of suicide after suicide attempt according to coexisting psychiatric disorder: Swedish cohort study with long term follow-up. British Medical Journal, 337, a2205.
  274. Tondo, L., Isacsson, G., & Baldessarini, R.J. (2003). Suicidal behaviour in bipolar disorder: Risk and prevention. CNS Drugs, 17, 491-511.
  275. Useda, J.D., Duberstein, P.R., Conner, K.R., Beckman, A., Franus, N., Tu, X., et al. (2007). Personality differences in attempted suicide versus suicide in adults 50 years of age or older. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 75, 126-133.
  276. Uncapher, H., Gallagher-Thompson, D., Osgood, N.J., & Bongar, B. (1998). Hopelessness and suicidal ideation in older adults. The Gerontologist, 38, 62-70.
  277. Velting, D.M. (1999). Suicidal ideation and the five-factor model of personality. Personality and Individual Differences, 27, 943-952.
  278. Verkes, R.J., Mast, R.C. van der, Kerkhof, A.J., Fekkes, D., Hengeveld, M.W., Tuyl, J.P., et al. (1998). Platelet serotonin, monoamine oxidase activity, and [3h] paroxetine binding related to impulsive suicide attempts and borderline personality disorder. Biological Psychiatry, 15, 740-746.
  279. Verkes, R.J., Mast, R.C. van der, Hengeveld, M.W., Tuyl, J.P., Zwinderman, A.H., & Kempen, G.M. van. (1998). Reduction by paroxetine of suicidal behavior in patienst with repeated suicide attempts but not major depression. The American Journal of Psychiatry, 155, 543-547.
  280. Vizcarra, B., Hassan, F., Hunter, W.M., Munoz, S.R., Ramiro, L., & De Paula, C.S. (2004). Partner violence as a risk factor for mental health among women from communities in the Philippines, Egypt, Chile, and India. International Journal of Injury Control and Safety Promotion, 11, 125-129.
  281. Wagner, B.M. (1997). Family risk factors for child and adolescent suicidal behavior. Psychological Bulletin, 121, 246-298.
  282. Warshaw, M.G., Dolan, R.T., & Keller, M.B. (2000). Suicidal behavior in patients with current or past panic disorder: Five years of prospective data from the Harvard/Brown Anxiety Research Program. The American Journal of Psychiatry, 157, 1876-1878.
  283. Weinstock, L.M., Strong, D., Uebelacker, L.A., & Miller, I.W. (2009). Differential itemfunctioning of DSM-IV depressive symptoms in individuals with a history of mania versus without: An item response theory analysis. Bipolar Disorder, 11, 289-297.
  284. Weisman, A., & Worden, J.W. (1972). Risk-rescue rating in suicide assessment. Archives of General Psychiatry, 26, 553-560.
  285. Wender, P.H., Kety, S.S., Rosenthal, D., Schulsinger, F., Ortmann, J., & Lunde, I. (1986). Psychiatric disorders in the biological and adoptive families of adopted individuals with affective disorders. Archives of General Psychiatry, 43, 923-929.
  286. Wiktorsson, S., Runeson, B., Skoog, I., Ostling, S., & Waern, M. (2010). Attempted suicide in the elderly: Characteristics of suicide attempters 70 years and older and a general population comparison group. The American Journal of Geriatric Psychiatry, 18, 57-67.
  287. Wilson, S.T., & Amador, X.F. (2006). Awareness of illness and the risk of suicide in schizophrenia. In R. Tatarelli, M. Pompili, & P. Girardi (Eds.), Suicide in schizophrenia. New York: Nova Science Publishers Inc.
  288. Wingood, G.M., DiClemente, R.J., & Raj, A. (2000). Adverse consequences of intimate partner abuse among women in non-urban domestic violence shelters. American Journal of Preventive Medicine, 19, 270-275.
  289. Young, M.A., Fogg, L.F., Scheftner, W., Fawcett, J., Akiskal, H., & Maser, J. (1996). Stable trait components of hopelessness: Baseline and sensitivity to depression. Journal of Abnormal Psychology, 105, 155-165.
  290. Zouk, H., Tousignant, M., Séguin, M., Lesage, A., & Turecki, G. (2006). Characterization of impulsivity in suicide completers: Clinical, behavioral and psychosocial dimensions. Journal of Affective Disorders, 92, 195-204.

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Arsenault-Lapieree, 2004

Review 27 studies

 

N=3275

 

79-90% van de suïcides heeft tenminste 1 psychiatrische diagnose;

Mannen vaker middelenmisbruik, pers. stoornis en ontwikkelingsstoornis;

Vrouwen vaker affectieve stoornissen

A2

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoor-deling

Bostwick, 2000

Review 59 studies

Psychiatrische patienten, kliniek, polikliniek

31159

Life-time

Suicidale patienten die opgenomen zijn: lif time suïcide risico 8,6%

Opgenomen patienten met affectieve stoornis: 4%

A1

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Brown e.a., 2000

 

Cohort

 

 

Psychiatrische polklinische patiënten

 

N= 6891

 

 

20 jaar

 

Helft van suïcides sprake van een persoonlijkheidsstoornis

 

C

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Cavanagh e.a. (2003)

 

1) Welke kenmerken hebben de sterkste associatie met suïcide

2) wat is de potentiële impact van effectieve behandeling van die kenmerken?

 

Systematische review en (beperkte) meta-analyse van psychologische autopsie onderzoeken

 

Psychologische autopsie studies

76 studies, waarvan

54 case-series en

22 case-control studies

n.v.t.

1) De mediane proportie van psychiatrische aandoeningen was 91% (95% betr. int. 81-98%), met name depressieve stoornissen.

 

2) Het populatie attributief risico voor psychiatrische aandoeningen lag tussen 47% en 74% in de zeven studies waarvoor dot berekend kon worden.

 

 

 

A2

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Cheng e.a., 1997

 

 

Case-control

 

 

3 etnische Chinese groepen

 

 

N=116

 

 

 

46-76% van de suïcides sprake van een persoonlijkheidsstoornis

 

C

 

 


Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Cherpitel

e.a. 2004

 

associations between acute alcohol consumption (with and without intoxication) and suicidal behavior (both completed suicide and suicide attempts) among adults

Literature review

 

 

19 years and older. Acute alcohol use and completed suicide or acute alcohol use and suicide attempts.

 

 

37 studies on acute alcohol use and completed suicide: average acute alcohol use was 37%, median 36%, and the range was 10 to 69%.

 

16 studies with data on acute alcohol use and suicide attempt, the mean percentage of alcohol use was 40%, median 41%, and the range was 10 to 73%.

 

These highly variable results make it difficult to draw conclusions about the relationship between acute alcohol use and suicidal behaviors.

 

The case-crossover method may be an ideal epidemiological strategy for the study of acute alcohol use and suicidal behavior.

 

Current alcohol and drug use predicted subsequent suicide attempts after controlling for sociodemographic factors and comorbid mental disorders (including alcohol abuse/dependence), suggesting that the effects of substance use disorders on suicide attempts were not entirely due to the effects of comorbid mental disorders but to the intoxicating effects of substance use itself.

A2

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Chioqueta e.a. 2004

 

Cross-sectie

 

 

 

Poliklinische patiënten, As I en AS II vergeleken

 

N=142

 

 

 

T. suïcide vooral bij cluster A en B persoonlijkheidsstoornissen

 

 

C

 

 

 

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Conner, e.a. (2001)

Review van 9 case-control en 37 cohort studies (23 psychiatrisch en 14 niet-psychiatrisch)

Diverse populaties patiënten die zich suïcideerden en case controls uit zelfde populatie

Ca 2500

divers

Van de vijf psychologische constructen (impulsiviteit/agressie; depressie, hopeloosheid, angst en zelfbewustzijn/ sociale isolatie.

14/20 (=70%) van de studies vond een significant verschil in mate van impulsiviteit/agressie tussen beide populaties. Van de vijf constructen is in deze studie impulsiviteit/agressie een betere voorspeller dan depressie, angst en hopeloosheid

A2

Auteur(s), jaar

Studietype

populatie

aantal

Uitkomsten

Beoordeling

Corbitt e.a (1996)

 

Doel studie:

Vaststellen verband tussen depressie, persoonlijkheidsstoornis en suïcidaal gedrag

 

Prospectieve studie

 

Uitkomstmaten: aantal en letaliteit van suïcidepogingen en comorbiditeit

 

Patiënten opgenomen met depressie

4 groepen: geen persoonlijkheidsstoornis, BPS, andere cluster B, ander cluster.

 

Leeftijd: m=35 (18-64 jaar) leeftijd van BP lager

 

47% man (meer vrouwen in BPS groep)

N=102

Bij groep borderline patiënten meer suïcidepogingen en hoger aantal. Dit kon niet verklaard worden door ernst van depressie.

 

Geen verschil in mate van lethaliteit van de poging

 

 

B

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Fawcett e.a.  (1990)

Wordt niet vermeld

Patiënten met depressieve stoornis

954

n.v.t.

9 klinische kenmerken zijn geassocieerd met suïcide. Waarvan 6 (paniekaanvallen, ernstige psychische angst, verminderde concentratie, slapeloosheid, gematigd alcohol misbruik en anhedonie) met suïcide binnen 1 jaar. 3 andere (ernstige hopeloosheid, suïcide-ideatie en voorgaande poging) met suïcide die plaatsvond na 1 jaar.

- C

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Harris e.a. (1997)

 

Bepalen van de relatie tussen suïcide en psychiatrische aandoeningen

Meta-analyse

Engelstalige publicaties over onderzoeken naar sterfte bij omschreven psychiatrische aandoeningen met tenminste 2 jaar follow-up

 

249 studies in de periode 1966-1993

variabel

Standardized Mortality Ratios (SMR) en 95%CI zijn berekend van 44 stoornissen, 36 hebben een significant verhoogde SMR voor suïcide, 5 een verhoogde SMR, 1 SMR is niet verhoogd en 2 konden niet worden berekend.

 

A1

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Hawton e.a.

2005a

Review 29 studie

Schizofrenen > 16 jaar

10.000

 

Verhoogd suïciderisico: eerdere depressie; eerdere poging, drugsgebruik, agitatie en motorische onrust, angst voor desintegratie, slechte betrokkenheid bij behandeling, recent verlies.

Conclusie: andere factoren dan schizofrenie alleen verhogen suïciderisico

A1

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Hawton e.a.  2005b

Review van 36 studies

Patienten met een bi-polaire stoornis en realtie tot pogers en suicidanten

Case controles:

Grote range 3-672 cases en 136-14714 controls

 

Voor suïcide de belangrijkste risicofactoren: eerdere poging en hopeloosheid. Voor suicidaal gedrag: suïcide in de familie, vroege start bi-polaire stoornis, omvang depressieve symptomen, ernst van affectieve episodes, aanwezigheid van gemengde affectieve toestanden, rapid cycling, co-morbide as 1 stoornis en druggebruik.

A1

Auteur(s), jaar

Studietype

populatie

aantal

Uitkomsten

Beoordeling

Hendriksson e.a (1993)

 

Vaststellen prevalentie en comorbiditeit van psychiatrische stoornis bij suïcide

psychologische autopsie

patiënten overleden aan suïcide

 

N=229

76% mannen

90% had een of meer diagnose(n) op As I

 

depressie 59% en alcoholmisbruik of –afhankelijkheid 43%.

 

31% had As II diagnose

 

12% had geen comorbiditeit

B

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Isometsa e.a. 1996

 

Cohort studie

 

Suïcides in Finland in algemene populatie

 

N=229

 

1 jaar

 

95% van de suïcides bij persoonlijkheidsstoornis was er tevens sprake van depressie of middelenmisbruik

C

 

Auteur(s), jaar

Studietype

populatie

aantal

Uitkomsten

Beoordeling

James e.a. (2004)

Vaststellen verband tussen ADHD en suïcide

Review van epidemiologisch onderzoek en psychologische autopsie onderzoeken

 

 

Personen met DSM As I of ICD diagnose ADHD, ADD of hyperactiviteit

 

6 longitudinale follow-up en 16 psychologische autopsie onderzoeken tussen 1996 en 2003

 

Voor mannelijke jongeren wel enig verband tussen ADHD en suïcide, maar uit lange termijn onderzoek bleek de relatie bescheiden en onduidelijk of het een direct of indirect verband betrof. Waarschijnlijk houdt het verband met comorbide gedrasstoornis of depressie.

 

Risico van suïcide bij ADHD is drie keer hoger dan bij mannelijke jongeren tussen 5 en 24 jaar in USA.

B

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Linehan e.a.  2000

 

 

?

 

 

?

 

 

 

?

 

 

 

 

?

 

 

Bij borderline , antisociale PS en mogelijk schizoïde PS kans suïcide verhoogd

 

 

?

 

 

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Oquendo e.a. 2003

 

 

Cross studie

Klinische patiënten opgenomen vanwege depressie

N=156

 

 

Bij t. suïcide bij PS vaak ook een depressie of middelenmisbruik

C

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Pompili, 2005

Review 8 studies

Borderline stoornis

1179

 

Patienten met de borderline persoonlijkheidsstoornis diagnose hebben een hoger suïciderisico dan de algemene populatie

A1

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Suominen e.a., 2004

 

Case-serie

 

Beoordeling op eerste hulp

 

N=53

 

 

 

 

Auteur, jaar

 

Studietype

Populatie

Aantal

Follow-up

Uitkomst(en)

Beoordeling

Wilcox e.a.  2004

 

 

-       Empirical review. (an update since 1997).

-retrospective and prospective cohort investigations that have provided estimates of the suicide risk (standardized mortality ratios, SMRs) associated with specific alcohol and drug use disorders.

 

 

Kenmerken:

-Males and females with specific alcohol or drug use disorders with a suicide risk.

 

22 studies identified

by the review in 1997 based on mixed sex samples yielded 457 suicides and 49.92 expected suicides; 11 studies with data on men yielded 282 suicides and 72.4 expected suicides; 5 studies with data on women yielded 36 suicides and 1.95 expected suicides.

Patiënten:

Not described.

 

Artikelen:

42 papers (20 studies had been published since the review in 1997 and 22 papers were identified that were published prior to 1997).

-        

- One of the criteria of the included studies was:

2-plus years follow-up.

Alcohol use disorders and suicide. The overall SMR[1] for:

- alcohol use disorders was 979 (95% CI 898–1065; p < 0.001)

Suicides observed:537; expected:54.86

Males only: 485

Suicides observed:564;expected: 116.89

Females only: 1690

Suicides observed: 48; expected: 2.84.

 

-opioid use disorder: 1351 (95% CI 1047–1715; p < 0.001),

Suicides observed:67;  expected:4.96

Males only: 756

Suicides observed: 17;  expected: 2.25

Females only: 357.

Suicides observed: 1;  expected: 0.28

 

 -intravenous drug use males and females: 1373  (95% CI 1029–1796; p< 0.001), Suicides observed:53;  expected: 3.86

 

-mixed drug use males and females: (1685; 95% CI 1473–1920; p < 0.001),

Suicides observed: 226;expected:13.41

Males only: 329, Suicides observed: 27;  expected: 8.20

females only: 1000.

Suicides observed: 1;  expected: 0.10

 

-heavy drinking: 351 (95% CI 251–478; p < 0.001).

Suicides observed: 40; expected: 11.40

Males only: 39.

Suicides observed: 2;  expected: 5.17

 

There was not adequate data on women to discuss potential sex differences in the association of other drug use disorders and suicide.

A2

 

- Valid search strategy

- The findings indicate that individuals with opioid use disorders and mixed intravenous drug use bear an elevated risk for suicide and suggest that the risk is somewhat greater than that associated with alcoholism.

-  Studies of alcohol use disorders (for both sexes and males only), as well as studies of IV drug users and mixed drug users showed substantial between study heterogeneity.

-   An interrater reliability analysis was conducted in which one of the

authors independently estimated the observed and expected suicides for the articles reviewed in 1997, concerning alcohol use disorders

 

-       Opmerkingen: The findings indicate that individuals with opioid use disorders and mixed intravenous drug use bear an elevated risk for suicide and suggest that the risk is somewhat greater than that associated with alcoholism. Suicide is a Multi-determined outcome. It will be important to discern what role opiates, and other drugs of abuse,play in the generation of suicidal states.

-        

-        


[1] The standardized mortality ratio (SMR) is a relative index of mortality, expressing the mortality experience of a given study population relative to that of a comparison (“standard”) population. In this study, the SMRs were used to estimate whether risk for suicide among those with specific alcohol or drug use disorders were at greater risk than expected in the general population. SMRs were calculated by dividing the observed number of suicides by the expected number of suicides and multiplying by 100, in order to yield results without decimals (Gordis, 1996). For example, a SMR of 100 indicates that the observed number of suicides is the same as the expected number of suicides whereas an SMR of 500 indicates a five-fold greater number of observed compared to expected suicides.

 

Auteur(s), jaar

Studietype

populatie

aantal

Uitkomsten

Beoordeling

Ansgt e.a. (2000)

Doel studie:

Vaststellen mortaliteit bij stemmings-stoornissen.

Prosepectieve studie

 

34-38 jaar

 

(1963,

1965, 1970, 1975, 1980 en interview in 1985)

Patiënten opgenomen wegens stemmings-stoornis tussen 1959 en 1963

 

N=403

 

28% mannen

76% was overleden

 

SMR suïcide 18.04 (mannen 13.49; vrouwen 21.87)

 

SMR unipolaire depressie significant hoger dan bij bipolaire: 26.7 vs 12.3

B

              

Auteur(s(, jaar 

Patiënten

Testen

Uitkomstmaten 

Resultaten

Beoordeling

Yen e.a., 2003

 

Doel studie:

Voorspellende waarde van As ! en As II bij   suïcidepogingen

 

Studieopzet:

Prospectief onderzoek in het kader van Collaborative   Longitudinal Personality Disorders Study

 

Studieduur: follow-up van 2 jaar

 

 

Aantal: 621

 

Leeftijd: tussen 18 en 45; gem. 33 jaar

 

Sekseratio: niet vermeld

 

Inclusie:

Patiënten gediagnosticeerd met DSM-IV As II diagnose   middels gestructureerd interview

 

Exclusie: IQ < 80, voorgeschiedenis van   schizofrenie, schizofreniforme strn of schizoaffectieve strn.

DSM-IV as II diagnose middels gestructureerd   interview

 

Follow-up interviews betreffende psychiatrische   diagnose en suïcidaal gedrag

 

Aantal suïcidepogingen

 

 

 

 

Aantal suïcidepogingen

 

 

 

 

15,5% (96 van de 621) rapporteerde suïcidaal gedrag,   waarvan

9,3% (n=58) suïcidepoging

 

77,6% was vrouw

 

BPS was voorspellende factor voor suïcidepoging

 

Ook verergering van depressie en stoornis van   gebruik van middelen

A2

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 01-01-2012

Laatst geautoriseerd  : 01-01-2012

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Geautoriseerd door:
  • Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie

Algemene gegevens

Deze richtlijn is tot stand gekomen met een subsidie vanuit het programma Kennisbeleid Kwaliteit Curatieve Zorg van Zorgonderzoek Nederland (ZonMw).

 

Het ontwikkelingsproces werd ondersteund door het Trimbos-instituut.

Doel en doelgroep

Het doel van deze richtlijn is concrete aanbevelingen te geven voor diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag, op basis van het beste beschikbare bewijs. De opstellers van deze richtlijn zijn psychiaters, psychologen, huisartsen en verpleegkundigen. Wij bevelen de richtlijn aan de volgende beroepsgroepen aan: artsen, verpleegkundigen, psychologen en psychotherapeuten die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. De werkgroep is van mening dat het herkennen van suïcidaal gedrag en



het uitvoeren van een oriënterend onderzoek tot de basisvaardigheden behoort van alle artsen, verpleegkundigen, psychologen en psychotherapeuten in de gezondheidszorg.

Deze richtlijn is niet opgesteld vanuit het perspectief van niet-big-geregistreerde professionals binnen en buiten de gezondheidszorg die geregeld met suïcidaal gedrag te maken krijgen, zoals onderwijspersoneel, politie en geestelijk verzorgers. Hoewel deze professionals een belangrijke rol kunnen spelen in de zorg bij suïcidaal gedrag, zijn voor hen geen richtlijnen beschikbaar en er is nauwelijks empirisch bewijs om het handelen op te baseren. De werkgroep adviseert deze professionals om samenwerking te zoeken met de genoemde artsen, verpleegkundigen, psychologen en psychotherapeuten die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Een richtlijn is niet bedoeld als uitputtende en limitatieve beschrijving van alle vormen van zorg die bij individuele patiënten kunnen worden toegepast. Richtlijnen zijn dan ook geen standaarden die in alle omstandigheden van toepassing kunnen worden verklaard. De professional heeft de verantwoordelijkheid om op basis van onderzoek te komen tot een indicatiestelling voor behandeling. De professional komt tot een oordeel op basis van alle beschikbare informatie, rekening houdend met de actuele mogelijkheden en beperkingen. Door deze richtlijn te volgen, draagt u bij aan zorgvuldig klinisch handelen bij patiënten met suïcidaal gedrag, maar het biedt geen garantie voor een gunstige uitkomst bij elke patiënt. Ook bij zorgvuldig klinisch handelen zullen er patiënten zijn die suïcide plegen.

Samenstelling werkgroep

Werkgroep
• Dr. C. van Boven, Nederlands Huisartsen Genootschap.
• Dr. M.H. de Groot, onafhankelijk deskundige.
• Prof. dr. A.M. van Hemert, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
• Prof. dr. J.W. Hummelen, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
• Dr. J. de Keijser, Nederlands Instituut van Psychologen.
• Prof. dr. A.J.F.M. Kerhof, Nederlands Instituut van Psychologen.
• Dr. P.L.B.J. Lucassen, Nederlands Huisartsen Genootschap.
• Drs. J.W. Meerdinkveldboom, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
• Drs. B. Stringer, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland.
• Drs. M. Steendam, Nederlands Instituut van Psychologen.
• Drs. A.A. Verlinde, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
• Dr. B. Verwey, Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.


Klankbordgroep
De klankbordgroep was samengesteld uit vertegenwoordigers van de
volgende organisaties.
• Geneesheren-directeuren in de ggz.
• Ivonne van de Ven stichting.
• Landelijk platform GGZ.
• Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
• Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).
• Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).
• Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV).
• Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE).
• Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).
• Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
• Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP).
• Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende hulp Artsen (NVSHA).
• Stichting Ex6.
• Stichting 113online.
• Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Zorginstellingen (VGVZ).
• Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).


Focusgroepen
Als onderdeel van de klankbordgroep fungeerden twee focusgroepen: de
focusgroep verpleegkundigen en de focusgroep patiëntenparticipatie.

 

Auteurs van aanverwant Gezondheidszorgwetgeving
De aanverwant over gezondheidszorgwetgeving is geschreven door de volgende
auteurs.
• Dr. C.M.T. Gijsbers van Wijk.
• Dr. A.J.K. Hondius.
• Drs. A.J.M.P. Rutgers.

Methode ontwikkeling

Evidence based

Werkwijze

Empirische evidentie

Bij het opstellen van deze richtlijnen zijn twee uitgangspunten gehanteerd die soms met elkaar op gespannen voet stonden. Ten eerste is als werkwijze gekozen voor de methodiek van de evidence-based richtlijnontwikkeling (ebro), ontwikkeld door het Centraal Begeleidingsorgaan Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (Van Everdingen et al., 2004). De richtlijn is voor zover mogelijk gebaseerd op bewijs uit gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek, voor een deel samengevat in de apa-richtlijn (apa, 2003). Daarnaast werden relevante artikelen gezocht door het verrichten van systematische zoekacties. Er werd gezocht in de Cochrane-database, Medline, Psychinfo, en bij vragen waar dit relevant is ook in Cinahl. Op verzoek zijn de volledige zoekstrategieën beschikbaar. Daarnaast werden artikelen geëxtraheerd uit referentielijsten van opgevraagde literatuur. De beoordeling van de artikelen vindt u in de verschillende teksten terug onder het kopje ‘wetenschappelijke onderbouwing’. Het wetenschappelijke bewijs is vervolgens kort samengevat in een ‘conclusie’. De belangrijkste literatuur waarop deze conclusie is gebaseerd, staat bij de conclusie vermeld, inclusief de mate van bewijs. In bijlage 7 vindt u de definities van de classificatie van onderzoek (A1, A2, B, C of D) en die van de bewijsniveaus (1 tot en met 4), met een toelichting.

Voor het formuleren van een aanbeveling zijn er naast het wetenschappelijke bewijs vaak nog andere aspecten van belang, bijvoorbeeld: patiëntenvoorkeuren, kosten, beschikbaarheid (in verschillende echelons) of organisatorische aspecten. Deze aspecten worden, voor zover niet wetenschappelijk onderzocht, vermeld onder het kopje ‘overige overwegingen’. In de overige overwegingen spelen de ervaring en de mening van de werkgroepleden een belangrijke rol. De ‘aanbeveling’ is het resultaat van de integratie van het beschikbare bewijs met de weergegeven overige overwegingen. Van de in conclusies gebruikte literatuur zijn zogeheten evidencetabellen oftewel bewijstabellen gemaakt, die zijn opgenomen in deze richtlijn (bijlagen 8 en 9).

Ten tweede is in de doelstelling van de richtlijn vastgelegd dat deze aansluit bij vragen uit het werkveld. Veel van deze vragen zijn echter niet eenduidig te beantwoorden op basis van empirisch onderzoek. Het empirisch onderzoek naar suïcidaal gedrag heeft namelijk twee essentiële, methodologische beperkingen. In de eerste plaats is suïcide naar verhouding een zeldzame gebeurtenis waardoor prospectief onderzoek met suïcide als uitkomstmaat vrijwel onmogelijk is. In de tweede plaats is suïcide een ongewenste gebeurtenis die voor zover mogelijk door ingrijpen zal worden afgewend. Nagenoeg alle resultaten van onderzoek waarin suïcidaal gedrag als uitkomstmaat geldt, zullen hierdoor vertekend zijn.

 

Professioneel oordeel via werk- klankbord- en focusgroepen

Omdat de evidentie op wetenschappelijk basis beperkt is, is het oordeel van deskundigen op het gebied van suïcidaal gedrag zwaar meegewogen. Een brede vertegenwoordiging van professionals was nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze richtlijn, waarbij gezocht is naar consensus over kennis en inzichten. Professionals waren vertegenwoordigd in een werkgroep, de klankbordgroep en twee focusgroepen. Voor het samenstellen van de werkgroep en een klankbordgroep is de betrokken beroepsverenigingen gevraagd om een afvaardiging. Tevens zijn vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen en groepen en personen met specifieke deskundigheid uitgenodigd.

De uitgangsvragen en teksten zijn voorbereid door de werkgroep en voor commentaar voorgelegd aan de klankbordgroepen. Met de klankbordgroepen werd driemaal een invitational conference belegd. Met de verpleegkundige focusgroep zijn drie bijeenkomsten belegd.

Om het patiëntenperspectief tot zijn recht te laten komen, werd tweemaal overlegd met vertegenwoordigers van de Ivonne van de Ven Stichting. Deze stichting van nabestaanden richt zich vanuit ervaringsdeskundigheid op het bevorderen van suïcidepreventie. Dit overleg werd later uitgebreid en er werd een focusgroep patiëntenparticipatie geformeerd, waarin vertegenwoordigers van Stichting Ex6, Stichting 113Online en het Landelijk Platform ggz vertegenwoordigd waren.

 

Literatuuronderzoek

Bestaande internationale richtlijnen zijn gebruikt als startpunt voor het literatuuronderzoek. Het betreft de richtlijnen van de American Psychiatric Association (apa, 2003), van de New Zealand Guideline Group (2003), van het National Institute for Clinical Excellence (nice, 2004), The Royal Australian and New Zealand College of Psychiatrists (ranzcp, 2004) en The Royal College of Psychiatrists (2004; 2010). Daarnaast is gebruikgemaakt van twee uitgebreide literatuuronderzoeken van de Schotse overheid (McLean et al., 2008; Leitner et al., 2008). Voor hoofdstuk 4 tot en met 9 is aanvullend literatuuronderzoek uitgevoerd teneinde het literatuuroverzicht te actualiseren. De zoekopdrachten zijn opgenomen in de bewijstabellen, die zijn toegevoegd als bijlagen (bijlage 8 en 9). De verpleegkundige focus-groep heeft voor diverse uitgangsvragen aanvullend gezocht in de verplegingswetenschappelijke literatuur.

 

Tabel B9.1. Indeling van methodologische kwaliteit van  afzonderlijke onderzoeken

Classificatie

Interventie

Diagnostisch accuratesseonderzoek

Schade of bijwerkingen, etiologie, prognose*

A1

Systematische review van ten minste twee onafhankelijk van elkaar uitgevoerde onderzoeken van A2-niveau.

A2

Gerandomiseerd dubbelblind vergelijkend klinisch onderzoek van goede  kwaliteit van voldoende omvang.

Onderzoek ten opzichte van een referentietest (een ‘gouden standaard’) met tevoren gedefinieerde afkapwaarden en onafhankelijke beoordeling van de resultaten van test en gouden standaard, betreffende een voldoende grote serie van opeenvolgende patiënten die allen de index- en referentietest hebben gehad.

Prospectief cohortonderzoek van voldoende omvang en followup, waarbij adequaat gecontroleerd is voor confounding en selectieve follow-up voldoende is uitgesloten.

B

Vergelijkend onderzoek, maar niet met alle kenmerken als onder A2 (hieronder valt ook patiënt-controleonderzoek, cohortonderzoek)

Onderzoek ten opzichte van een  referentietest, maar niet met alle kenmerken die onder A2 zijn genoemd.

Prospectief cohort onderzoek, maar niet met alle kenmerken als genoemd onder A2, of retrospectief cohortonderzoek, of patiënt-controleonderzoek.

C

Niet-vergelijkend onderzoek.

D

Mening van deskundigen.

* Deze classificatie is alleen van toepassing in situaties waarin om ethische of andere redenen gecontroleerde trials niet mogelijk zijn. Zijn die wel mogelijk, dan geldt de classificatie voor interventies.

Bron: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, Handleiding voor werkgroepleden, januari 2006.

 

De werkgroep sluit zich aan bij de voor ggz-richtlijnen veel toegepaste interpretatie van tabelB9.1, waarbij ook single blind rct’s in de richtlijn een A-niveau toegekend krijgen. Omdatonderzoek naar psychologische interventies niet dubbelblind uitgevoerd kan worden, is deindeling van methodologische kwaliteit anders niet volledig van toepassing op onderzoek naarpsychologische interventies.

 

Tabel B9.2. Niveau van bewijs van conclusies

Niveau

Gebaseerd op

 1

Minimaal één onderzoek van A1-niveau of ten minste twee onafhankelijk van elkaar uitgevoerde onderzoeken van A2-niveau.

Minimaal één onderzoek van A2-niveau, of ten minste twee onafhankelijk van elkaar uitgevoerde onderzoeken van B-niveau.

 3

Minimaal één onderzoek van B- of C-niveau.

 4

Mening van deskundigen.

Volgende:
Diagnostiek bij specifieke groepen suïcide