Sterilisatie van de vrouw

Initiatief: NVOG Aantal modules: 4

Startpagina - Sterilisatie van de vrouw

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor vrouwen die een sterilisatie overwegen of ondergaan. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • De meest optimale sterilisatie techniek bij vrouwen
  • De keuze van sterilisatiemethode bij vrouwen
  • De counseling van vrouwen met een sterilisatieverzoek
  • Adviezen ten aanzien van een zwangerschap na sterilisatie

 

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor vrouwen die een sterilisatie overwegen of ondergaan.

 

Voor patiënten
Een sterilisatie is een definitieve vorm van anticonceptie. Bij de vrouw worden beide eileiders afgesloten. Dit kan door middel van een kijkoperatie in de buik (laparoscopie) waarbij de eileiders van buitenaf worden afgesloten. Een andere mogelijkheid is door middel van een kijkoperatie via de schede (hysteroscopie). Hierbij worden de eileiders vanuit de binnenkant, via de baarmoederholte, afgesloten. De gynaecoloog kan er ook voor kiezen een sterilisatie te doen tijdens een buikoperatie, zoals bijvoorbeeld bij een keizersnede.

 

Meer informatie over sterilisatie bij de vrouw is te vinden op Thuisarts:

https://www.thuisarts.nl/sterilisatie-bij-vrouw/ik-ben-vrouw-en-overweeg-sterilisatie

https://www.thuisarts.nl/sterilisatie-bij-vrouw/ik-kies-voor-sterilisatie-vrouw

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). De richtlijn is opgesteld door een werkgroep bestaande uit gynaecologen. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door middel van het organiseren van een achterbanraadpleging. Daarnaast heeft een afgevaardigde van patiëntenvereniging Stichting Bekkenbodem4All in de werkgroep plaatsgenomen.

Volgende:
Sterilisatietechnieken