Postoperatieve pijn

Initiatief: NVA Aantal modules: 68

Gabapentine

Uitgangsvraag

Wat is de plaats van de toevoeging van gabapentine aan de zorg voor kinderen die een chirurgische ingreep ondergaan?

Aanbeveling

Dien geen gabapentine toe bij kinderen in het kader van multimodale pijnstilling perioperatief.

 

Overweeg de meerdaagse toediening van gabapentine in geselecteerde patiëntengroepen; bij (oncologische) amputatie chirurgie of (een hoog risico op) neuropathische pijn.

Overwegingen

Voor- en nadelen van de interventie en de kwaliteit van het bewijs

Er is literatuuronderzoek verricht naar de gunstige en ongunstige effecten van het toevoegen van gabapentine aan de standaardzorg bij kinderen die een chirurgische ingreep ondergaan. In totaal zijn er 12 randomized controlled trials geïncludeerd, waarvan het aantal patiënten per arm varieerde van 17 tot 44. De gemiddelde leeftijd van de kinderen varieerde van 62,8 maanden tot 15,8 jaar. Er is in de studies gekeken naar verschillende soorten operaties (adenotonsillectomie, orthopedische chirurgie, thoraxchirurgie, wervelkolomchirurgie) en verschillende soorten pijnstilling (meerdere soorten opioïden en paracetamol).

 

Postoperatieve pijn was gedefinieerd als cruciale uitkomstmaat. Voor postoperatieve pijn was de bewijskracht zeer laag tot laag. Er is afgewaardeerd voor beperkingen in de studieopzet (risico op bias), tegenstrijdige resultaten, betrouwbaarheidsintervallen die de grens van klinische besluitvorming overschreden en het aantal geïncludeerde patiënten. Hiermee komt de totale bewijskracht uit op zeer laag. Op basis van de literatuur over de cruciale uitkomstmaat kan geen richting worden gegeven aan de aanbevelingen.

 

Angst, opioïdconsumptie, postoperatieve mobilisatiesnelheid, complicaties en verblijfsduur in het ziekenhuis waren gedefinieerd als belangrijke uitkomstmaten. Voor deze belangrijke uitkomstmaten was de bewijskracht zeer laag tot laag. Bij deze uitkomstmaten is afgewaardeerd voor tegenstrijdige resultaten, onduidelijke betrouwbaarheidsintervallen, een zeer klein aantal events en het aantal geïncludeerde patiënten. Op basis van de literatuur over de belangrijke uitkomstmaten kan dus ook geen richting worden gegeven aan de aanbevelingen.

 

De literatuur kan in dit geval dus onvoldoende richting geven aan de besluitvorming. De aanbeveling is daarom gebaseerd op aanvullende argumenten waaronder expert opinie, waar mogelijk aangevuld met (indirecte) literatuur.

 

Ook op basis van expert opinie wordt het routinematig toedienen van gabapentine binnen een multimodaal behandelplan bij kinderen perioperatief niet geadviseerd.

Hierbij wordt wel de aanvulling gedaan dat vanuit de volwassenliteratuur er een zwak bewijs is dat gabapentine mogelijk wel de kans op chronische postoperatieve pijn verminderen. Toegespitst op kinderen is op dit moment voor deze uitkomstmaat onvoldoende wetenschappelijke literatuur beschikbaar (Doleman, 2023).

Er is een zwak bewijs in de afgeleide literatuur (Wang, 2018) dat bij oncologische amputaties in kinderen de kans op postoperatieve fantoompijn verkleind zou kunnen worden door het routinematig gebruik van gabapentine perioperatief. Voor deze groep zou het starten van gabapentine overwogen kunnen worden; zeker in het geval van risicofactoren (hoge pijnscores preoperatief, neuropathische pijn preoperatief, oudere leeftijd). Hierbij wordt meegewogen dat het complicatie risico danwel risico op bijwerkingen van gabapentine laag is.

De gevonden wetenschappelijke literatuur laat zien dat wanneer het geven van gabapentine overwogen wordt dit ten minste dient te gebeuren in het kader van een regime van meerdaagse toediening. Eenmalige toediening lijkt niet zinvol.

 

Waarden en voorkeuren van patiënten (en evt. hun verzorgers)

Gabapentine is een medicament met relatief weinig bijwerkingen en complicaties bij toediening. Derhalve is bij toediening van de medicatie over het algemeen sprake van een lage belasting voor de patiënt. In de praktijk worden bijwerkingen (duizeligheid, sufheid, gedragsveranderingen (zoals ongeremder of agressiever gedrag)) soms wel gezien, met name bij de start van de medicatie, waardoor een goede kosten-baten analyse van belang is bij het voorschrijven van de medicatie. Gezien het feit dat vanuit de literatuur (behoudens eventueel in geselecteerde groepen, zie boven) geen meerwaarde van de medicatie gezien wordt lijkt het niet zinvol om deze interventie routinematig aan ouders en patiënten aan te bieden danwel deze met hen te bespreken als optie voor pijnstilling. Zoals eerder beschreven kan overwogen worden om in geselecteerde gevallen (amputaties, hoog risico op chronische postoperatieve pijn of neuropathische pijn) deze medicatie wel als optie met patiënt en ouders te bespreken.

 

Kosten (middelenbeslag)

De kosten van gabapentine zijn zeer laag en derhalve geen relevante factor die meegewogen dient te worden in het wel/niet voorschrijven van deze medicatie

 

Aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie

Implementatie van het routinematig toedienen van gabapentine als perioperatieve pijnstilling is in principe makkelijk te realiseren. Medicatie is goedkoop en wordt volledig vergoed. Orale toediening is in meerdere vormen (zoals drank, capsules) beschikbaar, waardoor voor alle leeftijdsgroepen te gebruiken. Medicatie is geregistreerd in het kinderformularium als verantwoord in het gebruik bij kinderen. Doseeradviezen worden ook gegeven in het kinderformularium (Gabapentine, Kinderformularium). Gezien het feit dat er echter geen aantoonbaar effect wordt gezien van het routinematig toedienen van gabapentine perioperatief bij kinderen wordt implementatie in een multimodaal pijnbeleid van de deze medicatie niet geadviseerd.

 

Rationale van aanbeveling -1: weging van argumenten voor en tegen de interventies

Er is sprake van een lage kwaliteit en kwantiteit van wetenschappelijk bewijsmateriaal als het gaat om het routinematig gebruik van gabapentine in het kader van een multimodaal pijnbeleid bij kinderen. Tevens is er maar bij een beperkt aantal ingrepen (ATE, wervelkolomchirurgie en onderste ledemaat chirurgie) gekeken naar het effect van deze medicatie bij kinderen perioperatief. In de beperkte beschikbare literatuur wordt geen aanwijzing gezien voor een betere pijnstilling, minder opioïdengebruik of een betere perioperatieve angstbestrijding bij het gebruik van gabapentine. Hierbij valt op te merken dat de vergeleken doseringen, het doseringsregime en het type medicatie erg uiteenlopen.

Op basis van de op dit moment beschikbare literatuur ziet de werkgroep echter geen toegevoegde waarde van het routinematig toedienen van gabapentine bij kinderen als perioperatieve pijnstiller.

 

Rationale van aanbeveling -2: weging van argumenten voor en tegen de interventies

Op basis van expert opinion en aanpalende literatuur zijn er aanwijzingen dat gabapentine mogelijk de kans op chronische pijn en fantoompijn in geselecteerde groepen zouden kunnen verminderen. Vanuit de wetenschappelijk literatuur is het echter niet mogelijk om een harde uitspraak te doen over het nut van het toedienen van gabapentine voor deze indicatie. Gezien de relatief beperkte bijwerkingen, lage kosten en het gemak van toediening van de medicatie kan in geselecteerde groepen (amputaties, grote kans op neuropathische pijn) gabapentine perioperatief in overleg met patiënt en ouders overwogen worden. Een eenmalige preoperatieve dosis wordt hierin niet zinvol geacht, meerdaagse toediening mogelijk wel.

Onderbouwing

Gabapentine maakt nog geen deel uit van de standaard multimodale perioperatieve therapie voor kinderen in veel ziekenhuizen. Voor volwassenen wordt deze medicatie veel meer toegepast in een multimodaal pijnbeleid perioperatief. Kosten voor deze medicatie zijn laag, en implementatie kost weinig moeite. De vraag is of er voldoende bewijs is voor deze therapie bij kinderen, onder welke omstandigheden danwel bij welke ingrepen deze medicatie zinvol zou kunnen zijn, wat de mogelijke bijwerkingen zijn en of implementatie van deze medicatie in het kader van multimodale perioperatieve pijnstilling bij kinderen zinvol zou kunnen zijn.

Very low GRADE

The evidence is very uncertain about the effect of gabapentinoids on postoperative pain at 0 hours compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Haddadi, 2020; Rusy, 2010

Low       GRADE

Gabapentinoids may have no effect on postoperative pain at 6 hours compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Amin, 2011; Haddadi, 2020; Helenius, 2020; Mayell, 2014

Low       GRADE

Gabapentinoids may have no effect on postoperative pain at 24 hours compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Gettis, 2022; Haddadi, 2020; Helenius, 2020; Mayell, 2014

 

Very low GRADE

The evidence is very uncertain about the effect of gabapentinoids on anxiety compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Tomaszek, 2020

 

Low       GRADE

Gabapentinoids may have no effect on postoperative opioid consumption at 24 hours compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Mayell, 2014; Helenius, 2020;

Low

GRADE

Gabapentinoids may have little to no effect on total postoperative opioid consumption compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Amin, 2011; Anderson, 2020; Helenius, 2020; Tomaszek, 2020

 

No GRADE

No evidence was found for the effect of gabapentinoids on time to postoperative mobilization compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: -

 

Low       GRADE

Gabapentinoids may have no effect on nausea compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Amin, 2011; Anderson, 2020; Fenikowski, 2022; Gettis, 2022; Haddadi, 2020; Helenius, 2020; Mayell, 2014; Rusy, 2010; Tomaszek, 2020

No GRADE

No evidence was found for the effect of gabapentinoids on drowsiness compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: -

Low       GRADE

Gabapentinoids may reduce agitation compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Filho, 2019; Marouf, 2018; Salman, 2013

Very low GRADE

The evidence is very uncertain about the effect of gabapentinoids on dizziness compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Fenikowski, 2022; Gettis, 2020; Marouf, 2018; Mayell, 2014; Salman, 2013; Tomaszek, 2020

 

Low

GRADE

Gabapentinoids may have no effect on length of stay when compared with standard care in children undergoing a surgical procedure.

 

Source: Anderson, 2020; Helenius, 2020

Description of studies

An overview of the relevant study characteristics is presented in Table 1. More detailed information can be found in the evidence tables. As shown in Table 1, studies were conducted in children undergoing various surgeries. Patients per arm varied from 17 to 44. The mean age of patients varied from 62.8 months to 15.8 years.

 

Table 1. Study characteristics

Author, year

Population (I/C), mean age; sex M/F

Surgical procedure

Intervention

Control

Pain scale

Type of opioid used

Amin, 2011

35/35, 5.3 and 4.8 years; 19/16 and 20/15

Adenotonsillectomy

Oral gabapentin (syrup) 10mg/kg, single dose preoperative, 2 hours before induction of anesthesia

Oral acetaminophen, 20mg/kg, 2 hours before induction of anesthesia

VAS graded 0 to 10

Pethidine

Anderson, 2020

24/26, 14.8 and 14.2 years, 5/19, 7/19

Posterior spinal fusion

Oral gabapentin, preoperative 15 mg/kg and postoperative: 10 mg/kg every 8h

Preoperative oral placebo 15mg/kg, postoperative 10 mg/kg every 8h

VAS

10-cm line

Morphine equivalent (intravenous hydromorphone, morphine, fentanyl,

and oral oxycodone)

Fenikowski, 2022

28/28, median 14 and 15 years, 27/1 and 23/5

Modified Ravitch procedure

Oral gabapentin, preoperative 15mg/kg and postoperative: twice (6am, 6pm) 7.5 mg/kg for 3 days

Placebo capsules instead of gabapentin

NRS (0-10)

Morphine

Filho, 2019

40/44, 62.8 and 84.8 months, 22/18 and 31/13

 

Unilateral lower limb surgery

Oral gabapentin solution, single dose, 10 mg/kg to 600 mg, 1 to 2 hours before surgery

Placebo syrup, 1 to 2 hours before surgery

CRIES (3mo-1yr), CHIPPS (1-5yrs), WBFS modified to 10 points (6-16yrs)

Morphine

Gettis, 2022

25/23, 6.8 and 6.6 years, 20/5 and 15/8

Tonsillectomy/ Adenoidectomy

Oral gabapentin solution (10mg/ml), single dose, 15mg/kg (max 600mg), 30-60 min prior to transfer to operating room

Oral placebo suspension, similar timing

WBFS or VAS

Oxycodone, hydrocodone, fentanyl, morphine, hydromorphone

Haddadi, 2020

30/30, 10.40 and 8.37 years, not reported.

Adenotonsillectomy

Oral gabapentin suspension, single dose 10mg/kg, 2h before anesthesia + placebo (suppository) after intubation and maintenance of anesthesia

Placebo gabapentin suspension 2h before anesthesia, acetaminophen suppository 40 mg/kg following intubation and maintenance of anesthesia

WBFS (0-10)

Morphine

Helenius, 2020

32/31, 15.8 and 15.5 years, 11/21 and 10/21

Pedicle screw instrumentation for adolescent idiopathic scoliosis (AIS), spondylolisthesis, or Scheuermann kyphosis

Oral pregabalin, preoperative (two doses): 2 mg/kg rounded up to next 25 mg on preoperative evening 12 h and approximately 2h before the induction of anesthesia. Maximum 150 mg twice a day. Postoperative: twice a day for 5 days

Placebo: similar-looking capsules with similar timing

Verbal

NRS from 0 to 10

Oxycodone

Marouf, 2018

30/30, 6.9 and 6.7 years, 16/14 and 17/13

Adenotonsillectomy

Pregabalin syrup, single dose, 30 min before commencement anesthesia, concentration 100mg/ml, 1.5 mg/kg

Placebo syrup 30 min before commencement anesthesia

Faces Pain Scale-Revised (0-10)

None (only acetaminophen used)

Mayell, 2014

18/17, 14.7 and 15.0 years, 2/16 and 4/13

Idiopathic scoliosis surgery

Gabapentin capsules, 600mg dose, 1h before surgery

Placebo capsules 1h before surgery

NRS score 0-10

Morphine or morphine equivalent

Rusy, 2010

29/30, 14.8 and 14.2 years, 7/22 and 7/23

Pediatric spinal fusion

Gabapentin, 15 mg/kg, capsule or liquid, 25-30 min before transportation to operating room.

Postoperative: 5mg/kg 3 times per day for 5 days.

Placebo capsule or liquid, similar timing

Verbal NRS (0-10)

Morphine (hydromorphone doses were multiplied by 5 to obtain morphine equivalents in 1 patient who received hydromorphone)

Salman, 2013

23/23, median 5.6 and 5.3 years, 8/15 and 11/12

Tonsillectomy and adenoidectomy

Gabapentin, 15 mg.kg-1 dissolved in 10 ml of saline orally, 30 min. before the induction of anesthesia

Placebo: 10 ml of saline 30 min before the induction of anesthesia

OPS

 

None (only acetaminophen used)

Tomaszek, 2020

20/20, median 13 and 15 years, 16/4 and 18/2

 

Ravitch modified method

Gabapentin, preoperative: 15mg/kg 1h before surgery.

Postoperative: 7.5 mg/kg twice a day (6am, 6pm) for 3 days

Placebo, similar timing

NRS; range 0–10

Fentanyl

CRIES = Children's Revised Impact of Event Scale, CHIPPS = Children's and Infants' Postoperative Pain Scale, NRS = numeric rating scale, OPS = Objective pain scale, VAS = visual analog scale, WBFS = Wong baker faces pain rating scale

 

Results

1. Postoperative pain

 

1.1 Postoperative pain at 0 hours post-surgery

Two studies reported postoperative pain at 0 hours post-surgery.

 

Haddadi (2020) used the Wong-Baker Faces Pain Rating Scale (WBFS) to report postoperative pain. The mean pain score was 3.20 (SD 1.94) in the intervention group and 2.73 (SD 1.57) in the control group. The mean difference (MD) of 0.47 (95%CI -0.42 to 1.36) is not considered clinically relevant.

Rusy (2010) used a verbal numerical rating scale (NRS, 0-10) to report postoperative pain in the post anesthesia recovery unit (PARU). The mean pain score was 2.5 (SD 2.8) in the intervention group and 6.0 (SD 2.4) in the control group. The MD of -3.50 (95%CI -4.83 to -2.17) is considered clinically relevant and is in favor of the intervention group.

 

1.1 Postoperative pain at 6 hours post-surgery

Two studies reported postoperative pain at 6 hours post-surgery and two studies reported postoperative pain at 8 hours post-surgery.

 

Amin (2011) used a visual analog scale (VAS) graded from 0 to 10 to report postoperative pain. At 6 hours after surgery, the mean pain score was 4.05 (SD 1.61) in the intervention group and 5.20 (SD 0.89) in the control group. The MD of -1.15 (95% CI -1.76 to -0.54) is considered clinically relevant and is in favor of the intervention group.

Haddadi (2020) used the WBFS to report postoperative pain. In the 6th hour after surgery the mean pain score was 1.33 (SD 0.84) in the intervention group and 1.53 (SD 1.07) in the control group. The MD of -0.20 (95% CI -0.69 to 0.29) is not considered clinically relevant.

 

Helenius (2020) used a verbal NRS from 0 to 10 to report postoperative pain after 8 hours. Postoperative pain was only reported graphically for the entire study population. For a subgroup of adolescent idiopathic scoliosis (AIS) patients (N=25/26) mean scores and SDs were reported. At 8 hours after surgery, the mean pain score was 3.1 (SD 2.3) in the intervention group and 3.3 (SD 2.2) in the control group. The MD of -0.20 (95% CI -1.44 to 1.04) is not considered clinically relevant.

Mayell (2014) assessed pain scores with a NRS (0-10) at 8 hours postoperatively. The difference between the groups was described as not significant, but median scores were only reported graphically in box and whisker plots. As a result, the clinical relevance cannot be determined.

 

1.1 Postoperative pain at 24 hours post-surgery

Four studies reported the outcome postoperative pain at 24 hours post-surgery.

 

Gettis (2022) reported median pain scores of 4 on a scale of 10 (WBFS and VAS) for both groups at 24 hours postoperatively. However, no other information was given and therefore the clinical relevance cannot be determined.

Haddadi (2020) used the WBFS (0-10) to report postoperative pain. In the 24th hour after surgery the mean pain score was 0.93 (SD 1.26) in the intervention group and 0.60 (SD 0.62) in the control group. The MD of 0.33 (95% CI -0.17 to 0.83) is not considered clinically relevant.

Helenius (2020) used a verbal NRS from 0 to 10 to report postoperative pain. Postoperative pain was reported in a graph for the entire study population without absolute numbers. Mean scores and SDs were however reported for a subgroup of adolescent idiopathic scoliosis (AIS) patients (N=25/26). The mean pain score was 3.3 (SD 2.6) in the intervention group and 3.5 (SD 2.2) in the control group. The MD of -0.20 (95% CI -1.52 to 1.12) is not considered clinically relevant.

Mayell (2014) assessed pain scores with the NRS (0-10) at 24 hours postoperatively. The difference between the groups was described as not significant, but median scores were only reported graphically in box and whisker plots. As a result, the clinical relevance cannot be determined.

 

2. Anxiety

Two studies reported the outcome anxiety.

Fenikowski (2022) reported postoperative state and trait anxiety for the intervention and control group. State and trait anxiety were assessed with the State-Trait Anxiety Inventory for children between 9 and 14 years (STAI-C, range: 20-60 points) and adolescents (STAI, range: 20-28 points). The results were expressed as sten scores with a range of 1–10 (5–6 sten = a moderate level of anxiety, >7 sten = a high level of anxiety). The difference was described as statistically non-significant, but without absolute data this cannot be verified, and the clinical relevancy cannot be interpreted.

Tomaszek (2020) reported postoperative state anxiety levels (range 1–10 sten) in a figure. The median level of state anxiety was reported to be lower in the intervention group on postoperative day 3 compared to before surgery (6 vs 7), while the level of postoperative anxiety remained the same as the preoperative level for the control group (6 vs 6). This difference is clinically relevant in favor of the intervention group.

 

3. Postoperative opioid consumption

3.1 Opioid consumption at 24 hours

Two studies reported opioid consumption at 24 hours.

 

Mayell (2014) reported cumulative postoperative opioid consumption provided as morphine equivalents in mg/kg. After 24 hours the mean total reported consumption was 1.29 (SD 0.44) in the intervention group and 1.46 (SD 0.68) in the control group. The MD of -0.17 (95% CI -0.55 to 0.21) is not considered clinically relevant.

Helenius (2020) reported cumulative oxycodone consumption in mg/kg at 24 hours presented as median values (95%CI). The median cumulative consumption was 0.70 mg/kg (0.63-0.81) in the experimental group and 0.72 mg/kg (0.66-0.87) in the control group. The difference of 0.02mg/kg (2.8%) is not considered clinically relevant.

 

3.2 Total opioid consumption

Four studies reported total opioid consumption.

Amin (2011) reported the total postoperative pethidine consumption from the time of extubation. The mean consumption in mg was 8 (SD 10.05) in the intervention group and 16.25 (SD 11.57) in the control group. The MD of -8.25 mg (95% CI -13.33 to -3.17) is considered clinically relevant in favor of the intervention group.

Anderson (2020) reported opioid consumption in morphine equivalents. The total medication in mg/kg during postoperative days 0-6 is reported. The mean amount of medication was 3.38 mg/kg (SD 1.79) in the intervention group and 5.05 mg/kg (SD 3.16) in the control group. The MD of -1.67 mg/kg (95% CI -3.08 to -0.26) is considered clinically relevant in favor of the intervention group.

Helenius (2020) reported cumulative oxycodone consumption in mg/kg at discharge presented as median values (95%CI). The median cumulative consumption was 2.90 mg/kg (2.75-3.51) in the experimental group and 3.07 mg/kg (2.96-3.88) in the control group. The difference of 0.17 mg/kg (5.5%) is not considered clinically relevant.

Tomaszek (2020) reported total fentanyl consumption in µg for postoperative days 0-3. The total consumption was 1,279 µg (SD 384) in the intervention group and 1,266 µg (SD 396) in the control group. The MD of 13 µg (95% CI -228.75 to 254.75) is not considered clinically relevant.

 

4. Time to postoperative mobilization

No studies reported the outcome time to postoperative mobilization.

 

5. Complications

5.1 Nausea

Nine studies reported the outcome nausea. Four studies reported nausea incidence or nausea and vomiting incidence (Fenikowski 2022, Gettis 2022, Helenius 2020, Tomaszek 2020). The results of these studies are pooled in Figure 1. The pooled risk difference of -0.06 (95%CI -0.15 to 0.03) is not considered clinically relevant.

Five studies also reported the outcome nausea and found no significant differences between the two groups (Amin 2011, Anderson 2020, Haddadi 2020, Mayell 2014, Rusy 2010). These studies did however not report nausea incidence per group and therefore the results of these studies could not be used to determine the clinical relevance.

 

Figure 1. Nausea incidence.

 

5.2 Drowsiness

No studies reported the outcome drowsiness.

 

5.3 Agitation

Three studies reported the outcome agitation.

Filho (2019) reported the frequency of postoperative agitation in the first operative hour. The postoperative effects were classified into 4 categories: dizziness, calmness, sedation and agitation. In the experimental group, 5 (12.5%) patients were agitated compared with 16 (36.3%) patients in the control group. The RR of 0.34 (95%CI 0.14, 0.85) is considered clinically relevant in favor of the experimental group.

Marouf (2018) measured emergence agitation on a 5-point scale (EAS; 1 = sleeping; 2 = awake, calm; 3 = irritable, crying; 4 = inconsolable crying; 5 = intense restlessness, disorientation). Mean and SD scores were reported at 10, 20 and 30 minutes after surgery:

  • 10 min: intervention group mean score 2.66 (SD 1.18) vs control group mean score 3.4 (SD 1): MD -0.74 (95% CI -1.29, -0.19)
  • 20 min: intervention group mean score 2.2 (SD 1.12) vs control group mean score 3.16 (SD 0.87): MD -0.96 (95% CI -1.47, -0.45)
  • 30 min: intervention group mean score 2 (SD 1.01) vs control group mean score 3.06 (SD 0.78): MD -1.06 (95%CI -1.52, -0.60)

These mean differences are considered clinically relevant in favor of the experimental group.

Salman (2013) reported median emergence agitation (1: sleeping; 2: awake, calm; 3: irritable, crying; 4: inconsolable crying; 5: severe restlessness, disorientation) and range at 10, 20 and 30 minutes after surgery:

  • 10 min: 4 (1-5) vs 5 (3-5)
  • 20 min: 3 (1-5) vs 4 (2-5)
  • 30 min: 2 (2-5) vs 4 (2-5)

The differences were described as significantly lower in the experimental group at 20 and 30 minutes, but without absolute data this cannot be checked and as a result the clinical relevance cannot be determined.

 

5.4 Dizziness

Six studies reported the outcome dizziness. Five studies reported dizziness incidence (Fenikowski 2022, Gettis 2022, Marouf 2018, Salman 2013, Tomaszek 2020). The results of these studies are pooled in Figure 2. The pooled risk difference of -0.00 (95% CI -0.04 to 0.04) is not considered clinically relevant.

Mayell (2014) only reported the total number of dizziness incidences per group instead of the number of patients who reported dizziness. No significant differences were found with regard to gabapentin-associated side effects, but without absolute data this cannot be checked. As a result, the clinical relevance cannot be determined.

 

Figure 2. Dizziness incidence.

 

6. Length of stay

Two studies reported length of hospital stay in days.

Anderson (2020) reported days hospitalized for both groups. The mean number of days was 4.5 (SD 0.7) in the intervention group and 4.5 (SD 0.9) in the control group. The MD of 0.00 (95% CI -0.45 to 0.45) is not considered clinically relevant.

Helenius (2020) reported mean length of stay for both groups but did not report the standard deviation. For the intervention group the mean length of stay was 6.5 days (range 4-10 days) and for the control group the mean length of stay was 6.8 days (range 5-9 days) The difference was described as statistically non-significant, but without absolute data this cannot be verified, and the clinical relevance cannot be interpreted.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence for all outcomes was based on randomized controlled trials and therefore started at high.

 

The level of evidence regarding the outcome measure postoperative pain at 0 hours was downgraded by three levels to very low because of study limitations (risk of bias, -1) conflicting results (inconsistency, -1) and the confidence interval crossing the threshold of clinical relevance (imprecision, -1).

The level of evidence regarding the outcome measure postoperative pain at 6 hours was downgraded by two levels to low because of conflicting results (inconsistency, -1) and a low number of included patients (imprecision, -1).

The level of evidence regarding the outcome measure postoperative pain at 24 hours was downgraded by two levels to low because of a low number of included patients (imprecision, -2).

 

The level of evidence regarding the outcome measure anxiety was downgraded by three levels to very low because of unclear confidence intervals and the number of included patients (imprecision, -3).

 

The level of evidence regarding the outcome measure opioid consumption at 24 hours was downgraded by two levels to low because of number of included patients (imprecision, -2).

The level of evidence regarding the outcome measure total opioid consumption was downgraded by two levels to low because of conflicting results (inconsistency, -1) and number of included patients (imprecision, -1).

 

The level of evidence regarding the outcome measure time to postoperative mobilization could not be graded since no studies reported this outcome.

 

The level of evidence regarding the outcome measure nausea was downgraded by two levels to low because of number of included patients (imprecision, -2).

The level of evidence regarding the outcome measure drowsiness could not be graded since no studies reported this outcome.

The level of evidence regarding the outcome measure agitation was downgraded by two levels to low because of the confidence interval crossing the thresholds of clinical relevance (imprecision, -2).

The level of evidence regarding the outcome measure dizziness was downgraded by three levels to very low because of a very low number of events (imprecision, -3).

 

The level of evidence regarding the outcome measure length of stay was downgraded by two levels to low because of unclear confidence intervals and number of included patients (imprecision, -2).

A systematic review of the literature was performed to answer the following question:

What are the (un)favorable effects of adding antiepileptic drugs (gabapentinoids: pregabalin/gabapentin) to standard care in children undergoing a surgical procedure?

 

P: Children undergoing a surgical procedure
I: Pregabalin/Gabapentin + standard care
C: Standard care (placebo or acetaminophen)
O:

Postoperative pain

Anxiety

Opioid consumption

Time to postoperative mobilization

Complications

Length of stay

               

Relevant outcome measures

The guideline development group considered postoperative pain as a critical outcome measure for decision making; and anxiety, opioid consumption, postoperative mobilization speed, complications and length of stay as an important outcome measure for decision making.

 

The working group defined the outcome measures as follows:

  • Postoperative pain à PACU/ 0 hours, 6 and 24 hours (at rest; if nothing was reported about the condition in which pain was assessed (at rest or during mobilization) it was assumed pain was measured at rest)
  • Opioid consumption à postoperative consumption in morphine equivalents; after 24 hours, total
  • Complications à nausea, drowsiness, chronic pain (pain > 3 months (based on the international association study of pain (IASP)), agitation, dizziness
  • Length of stay à length of stay in hospital in days

A priori, the working group did not define the outcome measures 'anxiety' and 'time to postoperative mobilization' but used the definitions used in the studies.

 

The working group defined the following clinically important differences:

  • Postoperative pain: 1 point difference on a 10-point pain scale and 10 mm difference on a 100 mm pain scale.
  • Anxiety: 10% difference between groups
  • Opioid consumption: 20% difference between groups
  • Time to postoperative mobilization: 1 day
  • Complications: 10% difference, risk ratio (RR) ≤0.91 or ≥1.10; risk difference (RD) 0.10.
  • Length of stay: 1 day.

Search and select (Methods)

The databases Medline (via OVID) and Embase (via Embase.com) were searched with relevant search terms until 10 December 2022. The detailed search strategy is depicted under the tab Methods. The systematic literature search resulted in 655 hits. Studies were selected based on the following criteria:

  • RCT or systematic review
  • Comparing standard care + Pregabalin/Gabapentin with standard care (placebo or acetaminophen)
  • Study population: children undergoing a surgical procedure
  • Reporting at least one outcome as defined in the PICO
  • Published ≥ 2000.

Initially, 20 studies were selected based on title and abstract screening. After reading the full text, 8 studies were excluded (see the table with reasons for exclusion under the tab Methods), and 12 studies were included.

 

Results

In total, 12 studies were included in the analysis of the literature. Important study characteristics and results are summarized in the evidence tables. The assessment of the risk of bias is summarized in the risk of bias tables.

  1. Amin SM, Amr YM. Comparison between preemptive gabapentin and paracetamol for pain control after adenotonsillectomy in children. Anesth Essays Res. 2011 Jul-Dec;5(2):167-70. doi: 10.4103/0259-1162.94758. PMID: 25885382; PMCID: PMC4173413.
  2. Anderson DE, Duletzke NT, Pedigo EB, Halsey MF. Multimodal pain control in adolescent posterior spinal fusion patients: a double-blind, randomized controlled trial to validate the effect of gabapentin on postoperative pain control, opioid use, and patient satisfaction. Spine Deform. 2020 Apr;8(2):177-185. doi: 10.1007/s43390-020-00038-z. Epub 2020 Feb 5. PMID: 32026435.
  3. Doleman B, Mathiesen O, Sutton AJ, Cooper NJ, Lund JN, Williams JP. Non-opioid analgesics for the prevention of chronic postsurgical pain: a systematic review and network meta-analysis. Br J Anaesth. 2023 Jun;130(6):719-728. doi: 10.1016/j.bja.2023.02.041. Epub 2023 Apr 12. PMID: 37059625; PMCID: PMC10251124.
  4. Fenikowski D, Tomaszek L, Mazurek H, Gawron D, Maciejewski P. The Effects of Gabapentin on Post-Operative Pain and Anxiety, Morphine Consumption and Patient Satisfaction in Paediatric Patients Following the Ravitch Procedure-A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled, Phase 4 Trial. J Clin Med. 2022 Aug 11;11(16):4695. doi: 10.3390/jcm11164695. PMID: 36012932; PMCID: PMC9409887.
  5. Gettis M, Brown AM, Fujimoto A, Wetzel M, Thomsen J. Gabapentin Premedication to Reduce Postoperative Pain for Pediatric Tonsillectomy/Adenoidectomy: A Pilot Study. J Perianesth Nurs. 2022 Oct;37(5):626-631. doi: 10.1016/j.jopan.2021.11.011. Epub 2022 Mar 5. PMID: 35256248.
  6. Haddadi S, Marzban S, Parvizi A, Nemati S, Chohdari A, Atrkar Roshan Z, Ramezani H. Effects of Gabapentin Suspension and Rectal Acetaminophen on Postoperative Pain of Adenotonsillectomy in Children. Iran J Otorhinolaryngol. 2020 Jul;32(111):197-205. doi: 10.22038/ijorl.2020.38811.2283. PMID: 32850507; PMCID: PMC7423084.
  7. Helenius LL, Oksanen H, Lastikka M, Pajulo O, Löyttyniemi E, Manner T, Helenius IJ. Preemptive Pregabalin in Children and Adolescents Undergoing Posterior Instrumented Spinal Fusion: A Double-Blinded, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. J Bone Joint Surg Am. 2020 Feb 5;102(3):205-212. doi: 10.2106/JBJS.19.00650. PMID: 31770296.
  8. Mayell A, Srinivasan I, Campbell F, Peliowski A. Analgesic effects of gabapentin after scoliosis surgery in children: a randomized controlled trial. Paediatr Anaesth. 2014 Dec;24(12):1239-44. doi: 10.1111/pan.12524. Epub 2014 Sep 17. PMID: 25230144.
  9. Marouf HM. Effect of Pregabalin Premedication on Emergence Agitation in Children after Sevoflurane Anesthesia: A Randomized Controlled Study. Anesth Essays Res. 2018 Jan-Mar;12(1):31-35. doi: 10.4103/aer.AER_223_17. PMID: 29628550; PMCID: PMC5872889.
  10. Pinto Filho WA, Silveira LHJ, Vale ML, Fernandes CR, Alves Gomes J. The Effect of Gabapentin on Postoperative Pain of Orthopedic Surgery of Lower Limb by Sciatic and Femoral Blockage in Children: A Clinical Trial. Anesth Pain Med. 2019 Aug 6;9(4):e91207. doi: 10.5812/aapm.91207. PMID: 31754608; PMCID: PMC6825328.
  11. Rusy LM, Hainsworth KR, Nelson TJ, Czarnecki ML, Tassone JC, Thometz JG, Lyon RM, Berens RJ, Weisman SJ. Gabapentin use in pediatric spinal fusion patients: a randomized, double-blind, controlled trial. Anesth Analg. 2010 May 1;110(5):1393-8. doi: 10.1213/ANE.0b013e3181d41dc2. PMID: 20418301.
  12. Salman AE, Camk?ran A, O?uz S, Dönmez A. Gabapentin premedication for postoperative analgesia and emergence agitation after sevoflurane anesthesia in pediatric patients. Agri. 2013;25(4):163-8. doi: 10.5505/agri.2013.98852. PMID: 24264551.
  13. Tomaszek L, Fenikowski D, Maciejewski P, Komotajtys H, Gawron D. Perioperative Gabapentin in Pediatric Thoracic Surgery Patients-Randomized, Placebo-Controlled, Phase 4 Trial. Pain Med. 2020 Aug 1;21(8):1562-1571. doi: 10.1093/pm/pnz207. PMID: 31596461.
  14. Wang X, Yi Y, Tang D, Chen Y, Jiang Y, Peng J, Xiao J. Gabapentin as an Adjuvant Therapy for Prevention of Acute Phantom-Limb Pain in Pediatric Patients Undergoing Amputation for Malignant Bone Tumors: A Prospective Double-Blind Randomized Controlled Trial. J Pain Symptom Manage. 2018 Mar;55(3):721-727. doi: 10.1016/j.jpainsymman.2017.11.029. Epub 2017 Dec 6. PMID: 29221844.

Evidence table for intervention studies

 

Study reference

Study characteristics

Patient characteristics

Intervention (I)

Comparison / control (C)

 

Follow-up

Outcome measures and effect size

Comments

Amin, 2011

Type of study: RCT

 

Setting and country: Department of Anesthesia, Tanta University Hospital, Tanta University, Tanta, Egypt

 

Funding and conflicts of interest:

“Source of Support: Nil, Conflict of Interest: None declared.”

Inclusion criteria:

children ASA I and II who underwent adenotonsillectomy, age group: between 4 and 6 years.

 

Exclusion criteria:

Exclusion criteria included diabetes, liver and/or kidney disease, hypersensitivity to drugs used, peritonsillar abscess, swallowing disorder, epilepsy or previous treatment with gabapentin or opioids analgesia.

 

N total at baseline:

Intervention: 35

Control: 35

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 5.3±1.08

C: 4.8±1.24

 

Sex (M/F)

I: 19/16

C:20/15

 

Groups comparable at baseline.

Gabapentin 10 mg/kg was given orally 2 hours before induction of anesthesia (Gabapentin syrup 250 mg/5 ml)

Oral paracetamol 20 mg/kg was given orally 2 hours before induction of anesthesia.

Length of follow-up:

Not reported.

 

Loss-to-follow-up:

Not reported.

 

Incomplete outcome data:

Not reported.

Postoperative pain:

Visual analog scale graded from 0 to 10 (mean ± SD):

 

6 hours:

I: 4.050 ± 1.61

C: 5.20  +  0.89

 

Anxiety:

Not reported.

 

Opioid consumption:

Postoperative pethedine consumption in mg from the time of extubation (mean ± SD):

I: 8 ± 10.05

C: 16.25 ± 11.57

 

Time to postoperative mobilization: 

Not reported.

 

Complications:

Nausea:

“Incidence of nausea, vomiting, and sedation was comparable in both groups. Six patients in group I

received metoclopramide for controlling vomiting vs four patients in group II.”

 

Length of stay:

Not reported.

Author’s conclusion: Gabapentin 10 mg/kg administrated orally 2 hours before adenotonsillectomy in children significantly decreased postoperative pain score and pethedine requirements vs paracetamol premedication, with no reported side effects.

Anderson, 2020

Type of study: RCT

 

Setting and country:

Doernbecher Children’s Hospital, Oregon Health & Science University, USA

 

Funding:

No specific funding was obtained for this investigation.

 

Conflict of interest:

DEA (none), NTD (none), EBP (none), MFH (none).

 

Inclusion criteria were patients aged 10–19 years with idiopathic scoliosis, classified as American Society of Anesthesiology (ASA) Physical Status Classification I–III, and scheduled to undergo posterior spinal fusion for deformity correction.

 

Exclusion criteria included body mass index 35.0 or greater due to weight-based dosing restrictions and allergy to study medications.

 

N total at baseline:

Intervention: 27

Control: 28

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 14.8 ± 2.0

C: 14.2 ± 2.1

 

Sex (M/F)

I: 5/19

C:7/19

 

Groups comparable at baseline.

Preoperative oral gabapentin (15 mg/kg)

 

Postoperative oral gabapentin (10 mg/kg every 8 h)

Preoperative oral placebo (15 mg/kg)

 

Postoperative oral placebo (10 mg/kg every 8 h)

Length of follow-up:

Not reported.

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

3 (11%)

Reasons: declined to participate after randomization (n=2), refused intervention due to taste (n=1)

 

Control:

2 (7%)

Reasons: declined to participate after randomization (n=1), refused intervention due to smell (n=1)

 

Incomplete outcome data:

Intervention:

4 (17%)

N=24 assessed for pain, hospitalization, and medication variables, n=20 assessed for parental satisfaction.

 

Control:

3 (12%)

N=26 assessed for pain, hospitalization, and medication variables, n=23 assessed for parental satisfaction.

 

Postoperative pain

VAS, 10-cm line (measured to nearest mm).

 

No absolute values only reported graphically. (The gabapentin group experienced a significant reduction (p = 0.02) in average VAS pain score on the operative day when compared with the placebo group. VAS pain scores were lower in the gabapentin group on Postoperative Days 1 (p = 0.09) and 2 (p = 0.07), and when averaged over the entire postoperative period (p = 0.07), but not to a level of statistical significance (Fig. 2). There was no statistically significant difference in average VAS score on Postoperative Days 3–5.)

 

Anxiety

Not reported.

 

Opioid consumption:

Morphine equivalent

Total medication mg/kg during postoperative days, mean ± SD

I: 3.38 ± 1.79

C: 5.05 ± 3.16

 

Time to postoperative mobilization 

Not reported.

 

Complications

Reports of nausea (mean ± SD)

I: 1.38 ± 1.86
C: 1.38 ± 1.86

 

Length of stay

Days hospitalized (mean ± SD)

I: 4.5 ± 0.7

C: 4.5 ± 0.9

 

 

Fenikowski, 2022

Type of study: RCT

 

Setting and country:  Department of Thoracic Surgery of the Institute of Tuberculosis and Lung Disease, Rabka Zdrój Branch, Poland

 

Funding: Publication costs were covered by grant no. 10.6/2022 (the statutory activity of the Institute

of Tuberculosis and Lung Diseases, Rabka-Zdrój Branch, Poland).

 

Conflicts of Interest: The authors declare no conflict of interest.

 

 

Inclusion criteria:

Patients were eligible for enrolment in the trial if they were between 9 and 17 years of age, with an American Society of Anesthesiologists (ASA) physical classification of 1 (normal healthy patients) or 2 (patients with mild systemic disease), scheduled for an elective Ravitch procedure.

 

Exclusion criteria:

Exclusion criteria were lack of postoperative chest drainage, inability to rate pain, a known allergy or sensitivity to gabapentin or morphine, chronic pain or daily analgesic use and those diagnosed with psychiatric disorders or epilepsy or treated oncologically, in whom postoperative thoracic epidural analgesia was used.

 

N total at baseline:

Intervention: 28

Control: 28

 

Important prognostic factors:

Age (years) Median [lower quartile, upper quartile]

I: 14 [13; 15]

C: 15 [13; 16]

 

Sex (M/F)

I: 27/1

C: 23/5

 

Groups comparable at baseline.

Gabapentin group (standard care + gabapentin;

experimental group)

 

In the experimental group, oral gabapentin was supplemented one hour before surgery (in a dose of 15 mg/kg), and 2 times per day on the first, second and third postoperative day (at 6.00 a.m. and 6.00 p.m. in a dose of 7.5 mg/kg).

Placebo group (standard care + placebo; control group)

 

Patients in the control group were given placebo capsules instead of gabapentin.

Length of follow-up:

Not reported.

 

Loss-to-follow-up:

I: 0

C: 0

 

Incomplete outcome data:

I: 0

C: 0

Postoperative pain

NRS 0-10

 

0 hours: Postoperative day 0 (median, lower and upper

quartile)

I: 0.3 [0.1; 0.8]

C: 0.8 [0.3; 1.1]

 

24 hours: Postoperative day 1 (median, lower and upper quartile)

I: 0.0 [0.0; 0.0]

C: 0.0 [0.0; 0.3]

 

Anxiety

The State-Trait Anxiety Inventory for adolescents (STAI) and children between 9 and 14 years of age (STAI-C) was used to measure state and trait anxiety. No difference between the gabapentin and placebo groups in terms of preoperative and postoperative anxiety state.

 

“Compared to preoperative anxiety, postoperative anxiety scores were significantly reduced both in the gabapentin group (median 6 [5; 6] vs. 5.5 [4; 6]; Z = 2.68; p = 0.007) and the placebo group (median 7 [5; 7] vs. 5.5 [3.5; 6]; Z = 3.65; p = 0.0002).”

 

Opioid consumption

Morphine consumption (mg), median [lower; upper quartile]

Postoperative Day 0

I: 34 [29; 37]

C: 36 [31; 48]

 

Postoperative Day 1

I: 21 [19; 24]

C: 25 [21; 32]

 

Postoperative Day 0-3 (total)

I: 18 [16; 21]

C: 21 [18; 28]

 

Complications

Nausea and vomiting, N(%):

I: 13 (46.4)

C: 15 (53.6)

 

Dizziness, N(%):

I: 0 (0.0)

C: 1 (3.6)

 

Filho, 2019

Type of study: RCT

 

Setting and country: Albert Sabin Children’s

Hospital, Fortaleza, Brazil

 

Funding/Support: There was no funding for this work.

 

Conflict of Interests: The authors declare that they have

no conflict of interests.

 

 

 

Inclusion criteria

Healthy children between 3 months and 16 years of age who were subject to unilateral lower limb surgery.

 

Exclusion criteria: presence of cardiac, pulmonary, renal, neurological diseases, allergy to any medication in protocols and refusal of children’s parents their gaurdians and patients themselves. All children’s gaurdians provided written informed consent.

 

N total at baseline:

Intervention: 42

Control: 45

 

Important prognostic factors:

Age (months) ± SD

I: 62.8 ± 59.2

C: 84.8 ± 67.4

 

Sex (M/F)

I: 22/18

C: 31/13

 

Groups comparable at baseline.

Gabapentin oral solution in a single dose of 10 mg/kg to 600 mg was administered 1 to 2 hours before surgery

A placebo syrup was administered 1 to 2 hours before surgery, both syrups had same flavor and features.

Length of follow-up:

Not reported.

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

2 (5%)

Reasons: patient did not swallow completely

 

Control:

1 (2%)

Reasons: patient did not swallow completely

 

Incomplete outcome data:

Intervention:

5 (13%)

Reasons: 5 patients had 18 hours of clinical evaluation before hospital discharge.

 

Control:

4 (9%)

Reasons: 4 patients had 18 hours of clinical evaluation before hospital discharge.

Postoperative pain

Classified according to 3 categories: without pain, mild pain, moderate pain. Category frequencies reported for both groups: At the 4th and 8th postoperative hour, there was lower pain intensity in the gabapentin group (only reported in bar graphs).

 

Anxiety

Not reported.

 

Opioid consumption

Use of Morphine in Percentage and Time in Hours of the 1st Administration. Daily consumption of morphine was similar, 0.09 mg/kg/day to gabapentin group and 0.08 mg/kg/day in control.

 

Time to postoperative mobilization 

Not reported.

 

Complications

Agitation in the first postoperative hour:

I: 12.5%

C: 36.3%

RR = 0.34 (95%CI 0.14, 0.85)

 

Length of stay

Not reported.

Authors’ conclusion:

We conclude that gabapentin in a single dose associated with a peripheral blockade plus bupivacaine 0.125% in children subjected to unilateral lower limb surgery is superior to placebo results. Gabapentin attenuated hemodynamic response to orotracheal intubation. Gabapentin promotes pre-anesthetic and postoperative sedation, preventing agitation in the immediate postoperative period.

Gettis, 2022

Type of study: RCT

 

Setting and country: Children’s Healthcare of Atlanta, US

 

Funding:

This work was supported by the Dudley L. Moore Foundation, an internal funding source at Children’s Healthcare of Atlanta, Atlanta, GA.

 

Conflicts of interest: The author reports no conflict of interest.

 

Inclusion criteria:

Patients ages 3-18 years with an American Society of Anesthesiologists (ASA) physical classification of 1 or 2 scheduled for T/A in same day surgery location under the care of a single surgeon.

 

Exclusion criteria:

A body mass index (BMI) > 40, ASA score greater than II, history of renal insufficiency, chronic pain, or allergy to gabapentin.

 

N total at baseline:

Intervention: 26

Control: 23

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 6.8 ± 4.61

C: 6.6 (SD not reported)

 

Sex (M/F)

I: 21/5

C: 15/8

 

Groups comparable at baseline.

Gabapentin oral suspension (10mg/mL) was compounded according to the extemporaneous preparation recipe in Lexicomp.

 

The gabapentin dose used was 15mg/kg (maximum 600mg) once orally.

The placebo oral suspension was prepared with the same formula but without active drug in it.

 

The placebo was a pharmaceutical solution of ORA Sweet or ORA Plus flavoured syrups in a 1 to 1 mixture.

Length of follow-up:

3 days after surgery.

 

Loss-to-follow-up:

N=2 ineligible after randomization (group not specified), N=1 lost to follow up (gabapentin group)

 

Postoperative pain

Pain scores collected based on Wong-Baker FACES Pain Rating scale or Visual Analog Scale at the time of drug administration each day. Median pain scores:

I: 4.05 (2.49)

C: 4.09 (2.33)

 

Anxiety

Not reported.

 

Opioid consumption

Oxycodone, hydrocodone, fentanyl, morphine, hydromorphine. Patients in the gabapentin group reported less use of opiates, but only the number of opioid doses were reported and not the actual consumption in mg.

 

Time to postoperative mobilization 

Not reported.

 

Complications

Nausea, N (%)

I: 3 (11.54)

C: 2 (8.7)

 

Dizziness, N ( %)

I: 2 (8)

C: 0 (0)

 

Length of stay

Not reported.

Authors’ conclusion:

Our findings demonstrate a reduction in opiate use during the immediate postoperative period in the PACU. There are few viable options for acute pain relief in the pediatric surgical population that do not include opiates. Identification of opiate alternatives that are effective, cost efficient and an excellent safety profile is needed for pediatric T/A patients. Additional multi-center studies are needed to identify ideal timing, dose, and efficacy of gabapentin as well other non-opiate medications such as dexamethasone, lidocaine and caffeine to mitigate postoperative pain.

 

Haddadi, 2020

Type of study: RCT

 

Setting and country: Amir-Al-Momenin Hospital of Guilan University of Medical Sciences, Guilan, Iran.

 

Funding and conflicts of interest:

Not reported.

 

 

Inclusion criteria:

Children within the age range of 7-15 years with the American Society of Anesthesiologists Physical Status I or II. The subjects were all candidates for elective adenotonsillectomy or adenoidectomy (as the inclusion criterion)

 

Exclusion criteria:

The exclusion criteria were a body weight of less than 15 kg at the baseline, allergy to acetaminophen, sensitivity to gabapentin, history of seizure, previous administration of gabapentin, inability to understand the pain score of visual analog scale (VAS) (in the opinion of the study staff), renal or hepatic disease, immunosuppression, history of gastric ulceration, indigestion, dehydration through diarrhea and/or vomiting, history of severe asthma (defined as previous steroid treatment or hospital admission), consumption of analgesics during the last 24 h, alcohol or drug abuse, known glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency, diarrhea, bleeding disorders, and surgical duration of above 90 min.

 

N total at baseline:

Intervention: 30

Control: 30

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 10.40±2.84

C: 8.37±2.01

 

Sex (M/F)

Not reported.

 

Groups not comparable at baseline: “In the present study, although the differences in the weight and age of the children were statistically significant between the two groups and the subjects in the gabapentin group were approximately 3 kg heavier and 2 years older than those in the acetaminophen group, these differences did not affect the result of the study.”

Gabapentin group:

In the gabapentin group, the children received a 10 mg/kg dose of gabapentin suspension 2h before anesthesia, and the placebo (suppository) was used exactly similar in shape, size, and appearance to acetaminophen suppository after the intubation and maintenance of anesthesia. Each suppository was individually wrapped with identical foil.

Acetaminophen (control) group:

The standard anesthesia method was performed in the control group, similar to the gabapentin group. The children received the placebo gabapentin suspension simultaneous with that in the case group. The amount, appearance, smell, and taste of gabapentin and placebo suspension were identical. Following the intubation and maintenance of anesthesia, a 40 mg/kg dose of acetaminophen suppository was administered to the patients.

Length of follow-up:

24h after surgery.

 

Loss-to-follow-up:

Not reported.

 

Incomplete outcome data:

Not reported.

 

Postoperative pain

Pain severity was recorded based on the VAS (with Wong-Baker Faces Pain Rating Scale), Mean ± SD:

0 hours:

I: 3.20±1.94

C: 2.73 ±1.57

 

6th hour:

I: 1.33±0.84

C: 1.53±1.07

 

24th hour:

I: 0.93±1.26

C: 0.60±0.62

 

Anxiety

Not reported.

 

Opioid consumption

Not reported.

 

Time to postoperative mobilization 

Not reported.

 

Complications

Nausea

Nausea and vomiting reported at 0, 2, 4, 6, 12 and 24th hour. Differences were described as not significant, but no incidence (% of patients experiencing nausea and vomiting) per group was reported.

C: 0.17±.38 

 

Length of stay

Not reported.

Authors’ conclusion:

The obtained results of this study showed that the preoperative administration of low-dose gabapentin can reduce the severity of pain in the patients undergoing adenotonsillectomy without any adverse effects. The effects of acetaminophen suppository and gabapentin suspension on pain severity and nausea with the control of the confounding variables of age, weight, duration of surgery, and use of analgesic and antinausea drugs were not significant.

Helenius, 2020

Type of study: RCT

 

Setting and country:  Turku University Hospital, Turku University, Turku, Finland.

 

Funding and conflicts of interest: This study was supported by grants from Finska Läkaresällskapet, the Foundation for Paediatric Research, The Swedish Cultural Foundation in Finland, Medtronic International, and K2M via Innosurge. The funding bodies did not play a role in the investigation or writing of the manuscript. The funds were only used for salary for a research nurse and funding research leaves. The Disclosure of Potential Conflicts of Interest forms are provided with the online version of the article.

 

Inclusion criteria:

Adolescent (defined as 10 to 21 years of age for the purposes of the present study) who was scheduled to undergo posterior spinal surgery with all-pedicle-screw instrumentation for the treatment of AIS, high-grade spondylolisthesis, or Scheuermann kyphosis. The patients had an American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status of grade II or less.

 

Exclusion criteria:

Neurological disease, other spinal abnormality, an associated medical condition (neuromuscular scoliosis), need for anterior surgery or vertebral column resection, and preoperative opioid use.

 

N total at baseline:

Intervention: 33

Control: 31

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 15.8 ± 2.3

C: 15.5 ± 2.0

 

Sex (M/F)

I: 11/21

C:10/21

 

Groups comparable at baseline.

Pregabalin group:

Patients in the pregabalin group received an oral 2-mg/kg dose of pregabalin, rounded up to the next 25 mg, on the preoperative evening, 12 hours before the induction of anesthesia. The patients received the second dose preoperatively, approximately 2 hours before the induction of anesthesia. The maximum dose of pregabalin for any patient was 150 mg twice a day. The study drug was continued twice a day for 5 days.

 

If the patient reported signs of neural injury or neuropathic pain after surgery, pregabalin treatment was initiated. In these patients, the study drugs (pregabalin or placebo) were withdrawn without unblinding.

Placebo group:

Patients in the placebo group received the same amount of similar-looking capsules with similar timing.

 

If the patient reported signs of neural injury or neuropathic pain after surgery, pregabalin treatment was initiated. In these patients, the study drugs (pregabalin or placebo) were withdrawn without unblinding.

Length of follow-up:

Outcomes measured until 48h after surgery.

 

Loss-to-follow-up:

I: N=1

After completion of the study protocol, 1 patient was excluded from the final analysis because of the presence of an osteoid osteoma.

 

C: N=0

Postoperative pain

Postoperative pain (on a verbal numerical rating scale from 0 to 10) at rest  in subgroup analysis of patients with AIS, mean ± SD

 

8 hr after surgery:

3.1 ± 2.3

3.3 ± 2.2

 

24 hr:

I: (N=25) 3.3 ± 2.6

C (N=26): 3.5 ± 2.2

 

Anxiety

Not reported.

 

Opioid consumption

Cumulative oxycodone consumption in mg/kg, median (95% CI)

After 24 hr:

I: 0.70 (0.63, 0.81)

C: 0.72 (0.66, 0.87)

 

At discharge (total consumption):

I: 2.90 (2.75, 3.51)

C: 3.07 (2.96, 3.88)

 

Subgroup analysis of patients with AIS, mean (95% CI)

After 24 hr :

I (N=25): 0.69 (0.58, 0.79)

C (N=26): 0.78 (0.65, 0.90)

 

At discharge (total consumption):

I (N=25): 3.08 (2.61, 3.55)

C (N=26): 3.56 (3.06, 4.07)

 

Complications

Nausea

17-24hr

I: 3

C: 6

 

Length of stay

Length of hospital stay in days, mean [range]

I: 6.5  [4- 10]

C: 6.8 [5-9]

Authors’ conclusion:

In conclusion, perioperative pregabalin did not reduce the immediate postoperative opioid consumption or pain scores in adolescents undergoing posterior spinal fusion in comparison with the findings in the placebo group. Perioperative pregabalin does not provide short-term benefit in adolescents undergoing posterior spinal fusion, but its long-term effects remain to be evaluated.

Marouf, 2018

Type of study: RCT

 

Setting and country: Tanta university hospital, Egypt

 

Conflicts of interest:

There are no conflicts of interest.

 

Financial support and sponsorship: Nil.

Inclusion criteria included children aged 4–10 years, had American Society of Anesthesiologists physical status Class I and II, and prepared for adenotonsillectomy using sevoflurane anesthesia.

 

Exclusion criteria included mental or developmental retardation, allergy to the study medications, hyperactivity disorders, or use of psychiatric medications.

 

N total at baseline:

Intervention: 30

Control: 30

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 6.9 ± 1.68

C: 6.7 ± 1.84

 

Sex (M/F)

I: 16/14

C: 17/13

 

Groups comparable at baseline?

pregabalin group (Group P):

Thirty minutes before the commencement of anesthesia patients in in Group P received pregabalin syrup (trade name is Averopreg, Its concentration is 100 mg/ml, manufactured by Averroes pharma, Sadat City, Egypt) 1.5 mg/kg.

control group (Group C):

Thirty minutes before the commencement of anesthesia patients in Group C received placebo syrup (composed of sugar and saline and its taste is sweet) looked like pregabalin syrup. Both syrups were formulated by the pharmacy in equal volumes of 5 ml.

Length of follow-up:

Not reported.

 

Loss-to-follow-up:

No child was excluded from the study.

Postoperative pain

Faces Pain Scale-Revised (0 = no pain and 10 = very much pain) at 30 min, 2, 4, 6, and 8 h postoperatively. No absolute data reported.

 

Complications

Agitation: Emergence agitation (1 = sleeping; 2 = awake, calm; 3 = irritable, crying; 4 = inconsolable crying; 5 = intense restlessness, disorientation)

 

10 min postoperative (mean ± SD):

I: 2.66 ± 1.18

C: 3.4 ± 1

 

20 min postoperative:

I: 2.2 ± 1.12

C: 3.16 ± 0.87

 

30 min postoperative:

I:2 ± 1.01

C: 3.06 ± 0.78

 

Vomiting n(%):

I: 5 (16)

C: 14 (46)

 

Dizziness n(%):

I: 0 (0)

C: 0 (0)

Authors’ conclusion:

Preoperative pregabalin was associated with less postoperative EAS, analgesic requirement, and vomiting in pediatrics undergoing adenotonsillectomy using sevoflurane anesthesia without effect on time to open the eye or extubation and PACU duration of stay.

Mayell, 2014

Type of study: RCT

 

Setting and country: Department of Anesthesia and Pain Medicine, The Hospital for Sick Children, Toronto, ON, Canada

 

Funding: The Pain

Management Fund of the Sick Kids Foundation funded

the study.

 

Conflict of interest:

No conflicts of interest declared.

Inclusion criteria:

Patients aged 10–17 years, scheduled for elective surgical correction of idiopathic scoliosis, and who were able to operate a patient-controlled analgesia (PCA) pump were eligible for the study.

 

Exclusion criteria:

Patients were excluded if they were unable to cooperate, unable to operate the PCA pump, unable to rate pain, had a known allergy or sensitivity to gabapentin or morphine, or had a history of chronic pain or daily analgesic use. Patients were also excluded if they had taken acetaminophen, NSAID, or an antacid within a 24 h period prior to surgery.

 

N total at baseline:

Intervention: 18

Control: 18

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 14.7 ± 1.8

C: 15.0 ± 1.4

 

Sex (M/F)

I: 2/16

C: 4/13

 

Groups comparable at baseline.

Gabapentin group:

The patient received capsules, prepared by pharmacy, containing

gabapentin 600 mg 1 h before surgery.

Control group:

The patient received identical capsules, prepared by pharmacy, containing placebo, 1 h before surgery.

Length of follow-up:

6 weeks

 

Loss-to-follow-up:

N=1 participant withdrawn in control group (had nonidiopathic scoliosis)

 

One participant in intervention group only took one of the two study capsules, not withdrawn.

Postoperative pain

Pain scores (NRS) at rest

1, 4, 8, 12, 24, 48, 72 h, and 1 week postoperatively, and at the 6-week outpatient follow-up visit. No absolute data reported, only graphically in a plot.

 

Anxiety

Not reported.

 

Opioid consumption

Provided as morphine equivalents, cumulative morphine consumption: mg·kg-1

 

24h

I: 1.29 ± 0.44

C: 1.46 ± 0.68

 

Time to postoperative mobilization 

Not reported.

 

Complications

Dizziness and nausea incidence over 72h were reported but only the total number of incidences, not the number of patients who experienced dizziness or nausea.

 

Length of stay

Not reported.

Authors’ conclusion:

A single preoperative dose of gabapentin did not have an impact on pain outcomes arising from scoliosis surgery in this study. Furthermore, pain was often in the moderate to severe range in our study confirming that pediatric pain continues to be undertreated. Further research is required to evaluate the safety and efficacy of other analgesic modalities for moderate and major surgery, to prevent and minimize pain in children and adolescents undergoing major surgery.

Rusy, 2010

Type of study: RCT

 

Setting and country: Children’s Hospital of Wisconsin, US

 

Funding:

Supported by Jane B. Pettit Pain Fund, Children’s Hospital of Wisconsin

Foundation.

 

Conflicts of interest: Not reported.

 

Inclusion criteria were children (aged 9–18 years) with idiopathic spinal scoliosis undergoing posterior spinal fusion surgery of at least 9 levels. ASA physical status was III or less. Operations were performed by 1 of 5 surgeons.

 

Exclusion criteria

were obstructive sleep apnea; severe, concomitant disease (neuromuscular scoliosis or neurodegenerative disease); current opioid use or admission of illicit drug use; pregnancy; anterior spinal fusion; spinal reoperation; morbid obesity (body mass index >40); and allergies to morphine, hydromorphone, or gabapentin.

 

N total at baseline:

Intervention: 32 (29 analysed)

Control: 31 (30 analysed)

 

Important prognostic factors:

Age (years) ± SD

I: 14.8 ± 2.1

C: 14.2 ± 1.8

 

Sex (M/F)

I: 7/22

C: 7/23

 

Groups comparable at baseline.

Study drug (gabapentin 15 mg/kg) was given with premedication in the usual marketed capsule form or liquid, 25 to 30 minutes before being transported to the operating room. Study drug and placebo were identical in appearance. Dosing was based on adult data from several studies12,18–20 in which 17 to 20 mg/kg gabapentin in a single dose decreased opioid consumption.

 

Additional gabapentin was administered 3 times per day, starting on postoperative day 1 for 5 days at a dose of 5 mg/kg/dose.

A placebo was given with premedication in the usual marketed capsule form or liquid, 25 to 30 minutes before being transported to the operating room. Study drug and placebo were identical in appearance.

 

Additional gabapentin was administered 3 times per day, starting on postoperative day 1 for 5 days at a dose of 5 mg/kg/dose. Patients in the placebo group received an identical capsule or liquid 3 times daily for 5 days.

Length of follow-up:

Not reported.

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

2 (6%)

Reasons: feeling of sedation (n=1), development of rash (n=1)

 

Control:

1 (3%)

Reason: changed to anterior spinal fusion by surgeon.

 

Incomplete outcome data:

Intervention:

1 (3%)

Reason: excluded from analysis for violation of study criteria

 

Control:

0 (0)

 

Postoperative pain

Verbal numeric rating scale (0 –10), measured multiple times per shift, with movement and at rest.

 

At 0 hours (PARU), mean ± SD:

I: 2.5 ± 2.8

C: 6.0 ± 2.4

 

 

Anxiety

Not reported.

 

Opioid consumption

Total morphine consumption is presented in a graph until 4 days after surgery.

 

Time to postoperative mobilization 

Not reported.

 

Complications

Not reported.

 

Length of stay

Not reported.

Authors’ conclusion:

In conclusion, an initial preoperative loading dose and continued use of oral gabapentin decreased early total morphine consumption and pain scores in pediatric patients undergoing spinal fusion up to 2 days after surgery. Continued maintenance dosing of gabapentin beyond 2 days did not show benefit in pain management in this group of patients.

Salman, 2013

Type of study: RCT

 

Setting and country: Department of Anesthesiology and Reanimation, Başkent University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey

 

 

Conflict-of-interest issues regarding the authorship

or article: None declared.

 

Funding: not reported.

Inclusion criteria:

Healthy children 3-12 years old, ASA class I or II, undergoing elective tonsillectomy and adenoidectomy were included in this prospective randomized double blind study.

 

Exclusion criteria:

The children with obstructive sleep apnea were excluded from the study.

 

N total at baseline:

Intervention: 23

Control: 23

 

Important prognostic factors:

Age (years): mean, [median], (range)

I: 5.6 [5] (3-9)

C: 5.3 [4] (3-11)

 

Sex (M/F)

I: 8/15

C: 11/12

 

Groups comparable at baseline.

gabapentin group

(Group G):

The patients in Group G received gabapentin (Neurontin® Pfizer Goedecke GmbH, Freiburg Germany), 15 mg.kg-1 dissolved in 10 ml of saline orally, 30 min. before the induction of anesthesia

control group (Group C):

The patients in Group C received 10 ml of saline 30 min. before the induction of anesthesia

Length of follow-up:

24 hours after surgery.

 

Loss-to-follow-up:

Not reported.

Postoperative pain

OPS (Objective pain scale) used to measure postoperative pain, obtained scores not reported.

 

Complications

Emergence agitation score (scale 1-5: 1: sleeping; 2: awake, calm; 3: irritable, crying; 4: inconsolable crying; 5: severe restlessness, disorientation.), median scores  (range):

Postoperative 10 min

I: 4 (1-5)

C: 5 (3-5)

 

Postoperative 20 min

I: 3 (1-5)

C: 4 (2-5)

 

Postoperative 30 min

I: 2 (2-5)

C: 4 (2-5)

 

Dizziness:

Dizziness was not stated at all after discharge from the hospital by parents.

 

Authors’ conclusion:

As a conclusion; gabapentin premedication decreases postoperative 24 hour analgesic consumption and attenuates emergence agitation after sevoflurane anesthesia. Further investigations are required to determine a dose–response relationship and the effect of timing.

Tomaszek, 2020

Type of study: RCT

 

Setting and country: Department of Thoracic Surgery, Institute of Tuberculosis and Lung Diseases, Rabka-Zdrój Branch, Rabka-Zdrój, Poland

 

Funding sources: This work was supported by the National Tuberculosis and Lung Diseases Research Institute, Poland (grant number 10.11).

 

Conflicts of interest: We have no conflicts of interest.

Inclusion criteria were patients aged nine to 17 years undergoing elective correction of the anterior thoracic wall by the Ravitch modified method, with postoperative chest drainage, in whom postoperative thoracic epidural analgesia was used.

 

Exclusion criteria were known allergy to any of the study medications, history of chronic pain or daily analgesic use, diagnosed with psychiatric disorders or epilepsy, treated oncologically, with impaired verbal communication, and American Society of Anesthesiologists physical status >3.

 

N total at baseline:

Intervention: 21

Control: 21

 

Important prognostic factors:

Age (years): median (lower and upper quartile)

I: 13 (10–15)

C: 15 (13–16)

 

Sex (M/F)

I: 16/4

C: 18/2

 

Groups comparable at baseline.

Gabapentin group:

The patients received preoperative (one hour before surgery) gabapentin in a dose of 15 mg/kg and after surgery gabapentin in a dose of 7.5 mg/kg two times per day (at 6.00 AM and 6.00 PM) for three days.

Placebo group:

The patients received preoperative (one hour before surgery) a placebo, and after surgery a placebo two times per day (at 6.00 AM and 6.00 PM) for three days.

Length of follow-up:

Not reported.

 

Loss-to-follow-up:

Intervention:

1 (5%)

Reason: lack of postoperative chest drainage

 

Control:

1 (5%)

Reason: symptoms of systemic toxicity

Postoperative pain

NRS (0-10),  median average pain scores at rest (upper and lower quartile)

PD0

I: 0.5 (0.3–0.8)

C: 0.5 (0.3–1.0)

 

PD1

I: 0.4 (0.0–0.7)

C: 0.1 (0.0–0.8)

 

PD2

I: 0.0 (0.0–0.7)

C: 0.5 (0.0–1.0)

 

PD3

I: 0.0 (0.0–0.6)

C: 0.5 (0.0–1.1)

 

Anxiety

Postoperative state anxiety levels (range 1–10 sten) reported in a figure.

I: the level of state anxiety on PD3 was significantly lower than before surgery (6 vs 7, Z=2.67, P < 0.01)

C: the level of postoperative anxiety remained at a similar level as preoperatively (6 vs 6, Z=1.78, P = 0.07)

 

Opioid consumption

Fentanyl total in µg mean ± SD

I: 1,279 ± 384

C: 1,266 ± 396

 

Time to postoperative mobilization 

Not reported.

 

Complications

Nausea incidence PD0–PD3, number (%)

I: 0 (0)

C: 2 (10)

 

Dizziness incidence PD0–PD3, number (%)

I: 0 (0)

C: 1 (5)

 

Authors’ conclusion:

Perioperative administration of gabapentin resulted in a decrease of postoperative anxiety in pediatric patients undergoing the Ravitch procedure.

 

Risk of bias table for intervention studies (randomized controlled trials; based on Cochrane risk of bias tool and suggestions by the CLARITY Group at McMaster University)

 

Study reference

 

(first author, publication year)

Was the allocation sequence adequately generated?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was the allocation adequately concealed?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Blinding: Was knowledge of the allocated

interventions adequately prevented?

 

Were patients blinded?

 

Were healthcare providers blinded?

 

Were data collectors blinded?

 

Were outcome assessors blinded?

 

Were data analysts blinded?

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was loss to follow-up (missing outcome data) infrequent?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Are reports of the study free of selective outcome reporting?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was the study apparently free of other problems that could put it at a risk of bias?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Overall risk of bias

If applicable/necessary, per outcome measure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOW

Some concerns

HIGH

 

Amin, 2011

Probably yes

 

Reason:

Patients were randomly allocated equally (35 patients) in each group

Definitely yes

 

Reason:

The randomization was performed using sealed numbered envelopes indicating the group of each patient.

Probably yes

 

Reason:

A blind nurse who did not participate in patients’ follow up read the number and made group assignments.

 

A blinded chief nurse who did not participate in data collection confirmed that each patient ingested the

medications as was scheduled.

 

The pain intensity was assisted by a person who was blind to study.

 

No information on outcome assessors and data-analysts.

Probably yes

 

Reason:

No loss to follow-up reported

Probably yes

 

Reason:

No research protocol available. Outcomes mentioned in methods section are reported.

No information.

LOW (all outcomes)

Anderson, 2020

Probably yes

 

Reason:

Subjects were randomized into either the experimental or control group by the OHSU research pharmacy via block randomization upon patient enrollment to result in equal-sized groups at study completion.

No information

Probably yes

 

Reason:

Patients, caretakers, and providers remained blinded to group assignments.

 

In protocol: Masking: Quadruple (Participant, Care Provider, Investigator, Outcomes Assessor)

 

(blinding of data analysts not reported)

Definitely yes

 

Reason:

Loss to follow-up was infrequent and similar in both groups

Definitely yes

 

Reason:

All relevant outcomes from protocol/ methods section are reported.

No information.

 

LOW (all outcomes)

Fenikowski, 2022

Probably yes

 

Reason:

Randomized, (allocation ratio 1:1)

No information

 

Probably yes

 

Reason:

 

From protocol: Masking: Quadruple (Participant, Care Provider, Investigator, Outcomes Assessor)

 

The children and their parents, nursing staff, surgeons, anaesthesiologists, investigators and data analysts were blinded to group assignments. It should be noted that the principal investigator performed both the duties of the study director and was responsible for data analysis.

Definitely yes

 

Reason:

Lost to follow-up n=0 reported for both groups

Probably/definitely yes

 

Reason:

All relevant outcomes from protocol/ methods section are reported.

No information.

 

LOW (all outcomes)

Filho, 2019

Probably yes

 

Reason:

Our team randomized patients with a drawing software.

No information

Probably yes

 

Reason:

The pharmacologist was blinded to solutions. For operative and postoperative period, the professionals didn’t know the group they had evaluated.

 

(blinding of data analysts not reported)

Probably yes

 

Reason:

Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

 

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from protocol/ methods section are reported.

No information.

LOW (all outcomes)

Gettis, 2022

Definitely yes

 

Reason:

Patients were randomized at a 1:1 ratio. Randomization was performed using random permuted blocks of size 2 and 4. Only the IDS pharmacist had access to the table.

No information

Probably yes

 

Reason:

All ambulatory surgery staff, patients, and families as well as the research team were blinded to group assignments. […] the IDS pharmacist assigned a patient identification number sequentially and dispensed either gabapentin or placebo according to the randomization table.

 

(blinding of data analysts not reported)

Probably yes

 

Reason:

Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from protocol/ methods section are reported.

No information.

LOW (all outcomes)

Hadaddi , 2020

Definitely yes

 

Reason:

The children were divided into two groups (..) based on quadruple random blocks. At the initiation of the study, the  equences of the blocks were selected by simple random sampling, (..) The subjects were assigned into two groups based on the gradual referral of the patients who met the inclusion criteria.

Definitely yes

 

Reason:

Random sampling, sealed in the envelopes, and stored at Anesthesiology Research Center.

Probably yes

 

Reason:

The children, anesthesiologist, and ear, nose, throat surgeon were blinded to the study groups. The anesthesiologist performing the study was unaware of the constituents of the drugs and allocation of the groups. An anesthetist who was responsible for the questionnaires with different parameters was also unaware of group assignment; accordingly, blinding was satisfactorily maintained throughout the study course.

 

(blinding of data analysts not reported)

Probably yes

 

Reason:

No loss to follow-up reported.

 

Probably yes:

 

Reason:

All relevant outcomes from methods section/ trial registration are reported.

Funding and conflicts of interest not reported.

 

Groups not comparable at baseline: the differences in the weight and age of the children were statistically significant between the two groups and the subjects in the gabapentin group were approximately 3 kg heavier and 2 years older than those in the acetaminophen group.

Some concerns (all outcomes)

Helenius , 2020

Probably yes

 

Reason:

Randomization to the study groups (1:1) was performed by the Department of Pharmacy on the basis of a predetermined list with blocks of 20 patients.

No information

Probably yes

 

Reason:

The investigators, patients, parents, nursing staff, and

surgeons were blinded to group assignment.

 

(blinding of data collectors and analysts not reported)

Probably yes

 

Reason:

Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from methods section/ trial registration are reported.

No information.

 

LOW (all outcomes)

Marouf, 2018

Probably yes

 

Reason:

Randomization was performed using computer program to create a list of numbers.

 

 

Definitely yes

 

Reason:

Each number (which referred to one group) was sealed in an opaque envelope. Each parent was asked to choose one envelope and give it to a person who compared the number with the computer-created list and then allocated the child to one group.

Probably yes

 

Reason:

The individual who assigned the patient to the group was different from the one who formulated the drugs. The anesthesiologist who gave anesthesia and collected data and the child and his parents were unaware of the child's group.

 

(blinding of outcome assessors and data analysts not reported)

Definitely yes

 

Reason:

No child was excluded from the study.

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from methods section are reported.

No information.

 

LOW (all outcomes)

Mayell, 2014

Probably yes

 

Reason:

Patients were randomized using a standardized randomization by our Department of Pharmacy.

No information

Probably yes

 

Reason:

randomized

double-blinded placebo-controlled study,

All outcome measurements were taken by blinded observers.

 

 

Probably yes

 

Reason:

Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from methods section are reported.

No information.

 

LOW (all outcomes)

Rusy, 2010

Probably yes

 

Reason:

A hospital pharmacy clinical coordinator randomized participants to each study group (gabapentin or placebo), with stratification by surgeon before premedication for surgery.

No information

Definitely yes

 

Reason:

The patients, parents, nursing staff, surgeons, acute pain staff managing the patients, and study principal investigator collecting postoperative data were blinded to group assignment.

 

(blinding of data analysts not reported)

Probably yes

 

Reason:

Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from methods section/ trial registration are reported.

No information on conflicts of interest.

 

LOW (all outcomes)

Salman, 2013

Probably yes

 

Reason:

The patients were randomly assigned (…) using a

randomization list.

No information

Probably yes

 

Reason:

Drugs were prepared by an investigator who was not involved in the group assignment. The anesthesiologists and data collectors and parents and observers in the recovery room were blinded to treatment group.

 

Anesthesia duration, and time to eye opening and extubation times were recorded by an observer blinded to the group assignment.

 

(blinding of data analysts not reported)

Probably yes

 

Reason:

No loss to follow-up reported.

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from methods section are reported.

Funding not reported.

 

LOW (all outcomes)

Tomaszek, 2020

Definitely yes

 

Reason:

Patients were randomly assigned to one of two parallel groups (gabapentin vs placebo) in a 1:1 ratio.

 

The hospital pharmacy was responsible for assigning patients to individual groups (gabapentin and placebo) based on a computer-generated list that was prepared before recruitment by the study director.

Definitely yes

 

Reason:

Next, the capsules, packed in an envelope marked with the personal identity number code of the patient, were delivered to the ward. The nurses administered the medicine given in the individual order card as “gabapentin.” In a second sealed envelope, which was stored in a designated place in the operating suite, the pharmacist placed the information about whether the patient received gabapentin or placebo; the envelope could be opened only in the case of life-threatening complications. After the treatment was finished, the sealed envelope was returned to the pharmacist.

Definitely yes

 

Reason:

With the exception of the hospital pharmacy, participants, care providers (physicians, nurses, psychologist), investigators, and data analysts were blinded. One of the principal investigators had several roles to fulfill in the study as study director and data analyst.

Probably yes

 

Reason:

Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason:

All relevant outcomes from methods section/ trial registration are reported.

No information.

 

LOW (all outcomes)

 

Table of excluded studies

Reference

Reason for exclusion

Salah Abdelgalil A, Shoukry AA, Kamel MA, Heikal AMY, Ahmed NA. Analgesic Potentials of Preoperative Oral Pregabalin, Intravenous Magnesium Sulfate, and their Combination in Acute Postthoracotomy Pain. Clin J Pain. 2019 Mar;35(3):247-251. doi: 10.1097/AJP.0000000000000673. PMID: 30730476.

Wrong target population (data for children not reported separately)

Amin SM. Evaluation of gabapentin and dexamethasone alone or in combination for pain control after adenotonsillectomy in children. Saudi J Anaesth. 2014 Jul;8(3):317-22. doi: 10.4103/1658-354X.136417. Retraction in: Saudi J Anaesth. 2018 Oct-Dec;12(4):662. PMID: 25191179; PMCID: PMC4141377.

Article was retracted

Egunsola O, Wylie CE, Chitty KM, Buckley NA. Systematic Review of the Efficacy and Safety of Gabapentin and Pregabalin for Pain in Children and Adolescents. Anesth Analg. 2019 Apr;128(4):811-819. doi: 10.1213/ANE.0000000000003936. PMID: 30451725.

No meta-analysis, review also includes studies that do not fit the target population (no surgery)

Helenius L, Yrjälä T, Oksanen H, Pajulo O, Löyttyniemi E, Taittonen M, Helenius I. Pregabalin and Persistent Postoperative Pain Following Posterior Spinal Fusion in Children and Adolescents: A Randomized Clinical Trial. J Bone Joint Surg Am. 2021 Aug 23. doi: 10.2106/JBJS.21.00153. Epub ahead of print. PMID: 34424869.

No useful outcomes reported

Koh WS, Leslie K. Postoperative analgesia for complex spinal surgery. Curr Opin Anaesthesiol. 2022 Oct 1;35(5):543-548. doi: 10.1097/ACO.0000000000001168. Epub 2022 Jul 27. PMID: 35900754.

No systematic review, data for children not reported separately

Talaat SM, El-Gendy HA. Effect of pregabalin versus midazolam premedication on the anesthetic and analgesic requirements in pediatric day-case surgery: A randomized controlled trial. Egyptian Journal of Anaesthesia. 2021 Jan 1;37(1):50-6.

Wrong comparison (control group was midozalam)

Zhu A, Benzon HA, Anderson TA. Evidence for the Efficacy of Systemic Opioid-Sparing Analgesics in Pediatric Surgical Populations: A Systematic Review. Anesth Analg. 2017 Nov;125(5):1569-1587. doi: 10.1213/ANE.0000000000002434. PMID: 29049110.

Broad review, included only 2 relevant RCTs (those 2 are included separately)

Wang X, Yi Y, Tang D, Chen Y, Jiang Y, Peng J, Xiao J. Gabapentin as an Adjuvant Therapy for Prevention of Acute Phantom-Limb Pain in Pediatric Patients Undergoing Amputation for Malignant Bone Tumors: A Prospective Double-Blind Randomized Controlled Trial. J Pain Symptom Manage. 2018 Mar;55(3):721-727. doi: 10.1016/j.jpainsymman.2017.11.029. Epub 2017 Dec 6. PMID: 29221844.

No useful outcomes reported

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 17-12-2024

Laatst geautoriseerd  : 17-12-2024

Geplande herbeoordeling  : 17-12-2028

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
Geautoriseerd door:
  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging
  • Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
  • Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland
  • Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers
  • Stichting Kind en Ziekenhuis

Algemene gegevens

De ontwikkeling/herziening van deze richtlijn werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl/kennisinstituut) en werd gefinancierd uit de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijnmodule.

Samenstelling werkgroep

Voor het ontwikkelen van de richtlijn is in 2022 een multidisciplinaire werkgroep ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van alle relevante specialismen (zie hiervoor de Samenstelling van de werkgroep) die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen met postoperatieve pijn.

 

Werkgroep

Dr. L.M.E. (Lonneke) Staals, anesthesioloog, voorzitter, NVA

Dr. C.M.A. (Caroline) van den Bosch, anesthesioloog-pijnspecialist, NVA

Drs. A.W. (Alinde) Hindriks-Keegstra, anesthesioloog, NVA

Drs. G.A.J. (Geranne) Hopman, anesthesioloog, NVA

Drs. L.J.H. (Lea) van Wersch, anesthesioloog, NVA

Dr. C.M.G. (Claudia) Keyzer-Dekker, kinderchirurg, NVvH

Drs. F.L. (Femke) van Erp Taalman Kip, orthopedisch kinderchirurg, NOV

Dr. L.M.A. (Laurent) Favié, ziekenhuisapotheker, NVZA

J. (Jantine) Boerrigter-van Ginkel, verpleegkundig specialist kinderpijn, V&VN

S. (Sharine) van Rees-Florentina, recovery verpleegkundige, BRV

E.C. (Esen) Doganer en M. (Marjolein) Jager, beleidsmedewerker, Kind & Ziekenhuis

 

Klankbordgroep

Dr. L.M. (Léon) Putman, cardiothoracaal chirurg, NVT

R. (Remko) ter Riet, MSc, anesthesiemedewerker/physician assistant, NVAM

Drs. L.I.M. (Laura) Meltzer, KNO-arts, NVKNO

 

Met ondersteuning van

Dr. L.M.P. Wesselman, adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

I. van Dijk, junior adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Belangenverklaringen

De Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling is gevolgd. Alle werkgroepleden hebben schriftelijk verklaard of zij in de laatste drie jaar directe financiële belangen (betrekking bij een commercieel bedrijf, persoonlijke financiële belangen, onderzoeksfinanciering) of indirecte belangen (persoonlijke relaties, reputatiemanagement) hebben gehad. Gedurende de ontwikkeling of herziening van een module worden wijzigingen in belangen aan de voorzitter doorgegeven. De belangenverklaring wordt opnieuw bevestigd tijdens de commentaarfase.

Een overzicht van de belangen van werkgroepleden en het oordeel over het omgaan met eventuele belangen vindt u in onderstaande tabel. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

 

Werkgroeplid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

L.M.E. Staals (voorzitter)

Anesthesioloog

Sectorhoofd Kinder- en Obstetrische anesthesiologie

Universitair Docent

Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis, Rotterdam

Lid wetenschapcommissie Sectie Kinderanesthesiologie (NVA) (onbetaald)

Lid scientific forum ESAIC/Devices abd Technology (onbetaald)

Lid werkgroep Landelijke Kwaliteitsregistratie Amandeloperaties (NVKNO/NVA) (onbetaald)

MSD/ Merck: i.v.m. een clinical trial naar sugammadex bij kinderen: Consultant of Global Clinical Trial Operations in the Netherlands. Betaald (inkomsten gaan op onderzoekskostenplaats van de afdeling Anesthesiologie Erasmus MC Sophia). Dit onderzoek gaat over sugammadex (antagonist voor spierverslapping).

Klinisch onderzoek gedaan naar postoperatieve pijnstilling bij kinderen na buikchirurgie, d.m.v. wondcatheter met lokaal anestheticum (nog niet gepubliceerd, daarom niet meegenomen in search van de richtlijn). Er is geen belang bij het advies van de richtlijn.

Geen restricties

C.M.A. van den Bosch

Anesthesioloog - pijnspecialist Prinses Maxima Centrum

Geen

Geen

Geen restricties

A.W. Hindriks-Keegstra

Anesthesioloog UMC Utrecht

 

Geen

VR ter behandeling van postoperatieve pijn en angst bij kinderen.

Geen restricties. Extern gefinancierd onderzoek valt buiten bestek van de richtlijn

G.A.J. Hopman

Anesthesioloog, Radboud UMC, Nijmegen

Geen

Geen

Geen restricties

L.J.H. van Wersch

Anesthesioloog, Maasziekenhuis Pantein

Geen

Geen

Geen restricties

C.M.G. Keyzer-Dekker

Kinderchirurg, Erasmus MC Sophia.

Geen

Geen

Geen restricties

F.L. van Erp Taalman Kip

Orthopedisch kinderchirurg, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

-Docent Fontys Hogeschool Eindhoven, curriculum kinder- podotherapie

-Docent TNO Leiden, onderwijs Jeugdartsen,

- Trainer stichting Skills4Comfort

Geen

Geen restricties

L.M.A. Favié

Ziekenhuisapotheker Erasmus MC

Geen

Geen

Geen restricties

J.Boerrigter-van Ginkel

Verpleegkundig Specialist Kinderpijn, Wilhelmina Ziekenhuis Utrecht.

Geen

Geen

Geen restricties

S. van Rees-Florentina

Recovery verpleegkundige Flevoziekenhuis Almere
Pijnconsulent i.o. Flevoziekenhuis Almere

Bestuurslid BRV BRN Nederland

 

Geen

Geen restricties

E.C. Doganer

Stichting Kind&Ziekenhuis Junior Projectmanager/beleidsmedewerker

Geen

Geen

Geen restricties

M. Jager

Stichting Kind&Ziekenhuis Junior Projectmanager/beleidsmedewerker

Begeleider C bij Sherpa, betaald

Geen

Geen restricties

Klankbordgroeplid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

L.M. Putman

Congenitaal cardio-thoracaal chirurg, Leids Universitair Medisch Centrum & Amsterdam UMC, voltijd functie

Geen

Geen

Geen restricties

R. ter Riet

Anesthesiemedewerker/Physician Assistant Anesthesiologie/Pijngeneeskunde

Voorzitter NVAM, Voorzitter commissie (acute) pijn NVAM/V&VN

Geen

Geen restricties

L.I.M. Meltzer

Beatrix ziekenhuis Gorinchem, Rivas zorggroep

Geen

Geen

Geen restricties

 

Inbreng patiëntenperspectief

Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door zitting van een afgevaardigde van de patiëntenvereniging (Stichting Kind & Ziekenhuis) in de werkgroep. De conceptrichtlijn is tevens voor commentaar voorgelegd aan de Patiëntenfederatie Nederland en Stichting Kind & Ziekenhuis en de eventueel aangeleverde commentaren zijn bekeken en verwerkt.

 

Wkkgz & Kwalitatieve raming van mogelijke substantiële financiële gevolgen

Kwalitatieve raming van mogelijke financiële gevolgen in het kader van de Wkkgz

Bij de richtlijn is conform de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) een kwalitatieve raming uitgevoerd of de aanbevelingen mogelijk leiden tot substantiële financiële gevolgen. Bij het uitvoeren van deze beoordeling zijn richtlijnmodules op verschillende domeinen getoetst (zie het stroomschema op de Richtlijnendatabase).

 

Uit de kwalitatieve raming blijkt dat er waarschijnlijk geen substantiële financiële gevolgen zijn, zie onderstaande tabel.

 

Module

Uitkomst raming

Toelichting

Module Gabapentine

Geen substantiële financiële gevolgen

Hoewel uit de toetsing volgt dat de aanbeveling(en) breed toepasbaar zijn (>40.000 patiënten), volgt ook uit de toetsing dat het overgrote deel (±90%) van de zorgaanbieders en zorgverleners al aan de norm voldoet en/of het geen nieuwe manier van zorgverlening of andere organisatie van zorgverlening betreft, het geen toename in het aantal in te zetten voltijdsequivalenten aan zorgverleners betreft en het geen wijziging in het opleidingsniveau van zorgpersoneel betreft. Er worden daarom geen substantiële financiële gevolgen verwacht.

Werkwijze

AGREE

Deze richtlijnmodule is opgesteld conform de eisen vermeld in het rapport Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 van de adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwaliteit. Dit rapport is gebaseerd op het AGREE II instrument (Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation II; Brouwers, 2010).

 

Knelpuntenanalyse en uitgangsvragen

Tijdens de voorbereidende fase inventariseerde de werkgroep de knelpunten in de zorg voor kinderen met postoperatieve pijn. De werkgroep beoordeelde de aanbevelingen uit de eerdere richtlijn Postoperatieve pijn (NVA, 2013) op noodzaak tot revisie. Het raamwerk van de richtlijn voor volwassenen is ook kritisch bekeken als uitgangspunt. Op basis van de uitkomsten van de knelpuntenanalyse zijn door de werkgroep concept-uitgangsvragen opgesteld en definitief vastgesteld.

 

Uitkomstmaten

Na het opstellen van de zoekvraag behorende bij de uitgangsvraag inventariseerde de werkgroep welke uitkomstmaten voor de patiënt relevant zijn, waarbij zowel naar gewenste als ongewenste effecten werd gekeken. Hierbij werd een maximum van acht uitkomstmaten gehanteerd. De werkgroep waardeerde deze uitkomstmaten volgens hun relatieve belang bij de besluitvorming rondom aanbevelingen, als cruciaal (kritiek voor de besluitvorming), belangrijk (maar niet cruciaal) en onbelangrijk. Tevens definieerde de werkgroep tenminste voor de cruciale uitkomstmaten welke verschillen zij klinisch (patiënt) relevant vonden.

 

Methode literatuursamenvatting

Een uitgebreide beschrijving van de strategie voor zoeken en selecteren van literatuur is te vinden onder ‘Zoeken en selecteren’ onder Onderbouwing. Indien mogelijk werd de data uit verschillende studies gepoold in een random-effects model. Review Manager 5.4 werd gebruikt voor de statistische analyses. De beoordeling van de kracht van het wetenschappelijke bewijs wordt hieronder toegelicht.

 

Beoordelen van de kracht van het wetenschappelijke bewijs

De kracht van het wetenschappelijke bewijs werd bepaald volgens de GRADE-methode. GRADE staat voor ‘Grading Recommendations Assessment, Development and Evaluation’ (zie http://www.gradeworkinggroup.org/). De basisprincipes van de GRADE-methodiek zijn: het benoemen en prioriteren van de klinisch (patiënt) relevante uitkomstmaten, een systematische review per uitkomstmaat, en een beoordeling van de bewijskracht per uitkomstmaat op basis van de acht GRADE-domeinen (domeinen voor downgraden: risk of bias, inconsistentie, indirectheid, imprecisie, en publicatiebias; domeinen voor upgraden: dosis-effect relatie, groot effect, en residuele plausibele confounding).

GRADE onderscheidt vier gradaties voor de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs: hoog, redelijk, laag en zeer laag. Deze gradaties verwijzen naar de mate van zekerheid die er bestaat over de literatuurconclusie, in het bijzonder de mate van zekerheid dat de literatuurconclusie de aanbeveling adequaat ondersteunt (Schünemann, 2013; Hultcrantz, 2017).

 

GRADE

Definitie

Hoog

  • er is hoge zekerheid dat het ware effect van behandeling dicht bij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is zeer onwaarschijnlijk dat de literatuurconclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Redelijk

  • er is redelijke zekerheid dat het ware effect van behandeling dicht bij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is mogelijk dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Laag

  • er is lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dicht bij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • er is een reële kans dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Zeer laag

  • er is zeer lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dicht bij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • de literatuurconclusie is zeer onzeker.

 

Bij het beoordelen (graderen) van de kracht van het wetenschappelijk bewijs in richtlijnen volgens de GRADE-methodiek spelen grenzen voor klinische besluitvorming een belangrijke rol (Hultcrantz, 2017). Dit zijn de grenzen die bij overschrijding aanleiding zouden geven tot een aanpassing van de aanbeveling. Om de grenzen voor klinische besluitvorming te bepalen moeten alle relevante uitkomstmaten en overwegingen worden meegewogen. De grenzen voor klinische besluitvorming zijn daarmee niet één op één vergelijkbaar met het minimaal klinisch relevant verschil (Minimal Clinically Important Difference, MCID). Met name in situaties waarin een interventie geen belangrijke nadelen heeft en de kosten relatief laag zijn, kan de grens voor klinische besluitvorming met betrekking tot de effectiviteit van de interventie bij een lagere waarde (dichter bij het nuleffect) liggen dan de MCID (Hultcrantz, 2017).

 

De beoordelingen van de literatuur en de conclusies zijn gedaan op basis van de GRADE systematiek. De werkgroep vindt het belangrijk om relevante beperkingen hiervan aan te geven.

 

De klinische vragen in deze richtlijn gaan veelal over een reductie van postoperatieve pijn en opioïdenconsumptie bij een individuele patiënt. Onderzoeken beschrijven de verschillen op groepsniveau, over studies met verschillende patiëntpopulaties en operaties heen. Opioïdenconsumptie is sterk afhankelijk van tijdstip, ingreep en ernst van de pijn. Door het werken met een absolute drempelwaarde in mg (i.p.v. een relatieve drempelwaarde in %) bereiken resultaten gemeten op vroege postoperatieve tijdstippen en in studies met ingrepen met relatief lage opioïdenconsumptie vaak niet de MCID. Daarbij komt ook dat de doelgroep van de huidige richtlijn enorm varieert in lengte en gewicht (van prematuur tot adolescent). Lengte en gewicht heeft grote invloed op het analgetische effect van een specifieke dosering, waardoor alleen kijken naar milligrammen niet volstaat. Waar mogelijk is ook de relatieve reductie in procenten beschreven.

De keuze van de MCID (absoluut verschil in pijnscore of opioïdenconsumptie) heeft een bepaalde mate van willekeurigheid en is niet absoluut te zien. Ook zijn de conclusies zo geformuleerd (en geven alleen beperkt antwoord op het effect op een individuele patiënt voor een specifieke ingreep). In de literatuur worden de eindpunten pijnscores en opioïdenconsumptie separaat van elkaar weer gegeven, suggererend dat deze onafhankelijk van elkaar zijn. Echter kunnen deze twee eindpunten niet onafhankelijk van elkaar beoordeeld worden; in ieder protocol is opgenomen dat pijn behandeld moet worden. Deze separate beoordeling geeft niet altijd een adequaat antwoord op de klinische vraag naar het analgetische effect van een interventie.

Daarnaast worden multimodale componenten als aparte interventies beoordeeld, echter de klinische vraag is naar de effectiviteit als bouwsteen van een multimodale werkwijze.

Voor doseringsadviezen wordt er verwezen naar betrouwbare bronnen, zoals het farmacotherapeutisch kompas of het kinderformularium.

 

Overwegingen (van bewijs naar aanbeveling)

Om te komen tot een aanbeveling zijn naast (de kwaliteit van) het wetenschappelijke bewijs ook andere aspecten belangrijk en worden meegewogen, zoals aanvullende argumenten uit bijvoorbeeld de biomechanica of fysiologie, waarden en voorkeuren van patiënten, kosten (middelenbeslag), aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie. Deze aspecten zijn systematisch vermeld en beoordeeld (gewogen) onder het kopje ‘Overwegingen’ en kunnen (mede) gebaseerd zijn op expert opinion. Hierbij is gebruik gemaakt van een gestructureerd format gebaseerd op het evidence-to-decision framework van de internationale GRADE Working Group (Alonso-Coello, 2016a; Alonso-Coello 2016b). Dit evidence-to-decision framework is een integraal onderdeel van de GRADE methodiek.

 

Formuleren van aanbevelingen

De aanbevelingen geven antwoord op de uitgangsvraag en zijn gebaseerd op het beschikbare wetenschappelijke bewijs en de belangrijkste overwegingen, en een weging van de gunstige en ongunstige effecten van de relevante interventies. De kracht van het wetenschappelijk bewijs en het gewicht dat door de werkgroep wordt toegekend aan de overwegingen, bepalen samen de sterkte van de aanbeveling. Conform de GRADE-methodiek sluit een lage bewijskracht van conclusies in de systematische literatuuranalyse een sterke aanbeveling niet a priori uit, en zijn bij een hoge bewijskracht ook zwakke aanbevelingen mogelijk (Agoritsas, 2017; Neumann, 2016). De sterkte van de aanbeveling wordt altijd bepaald door weging van alle relevante argumenten tezamen. De werkgroep heeft bij elke aanbeveling opgenomen hoe zij tot de richting en sterkte van de aanbeveling zijn gekomen.

In de GRADE-methodiek wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke (of conditionele) aanbevelingen. De sterkte van een aanbeveling verwijst naar de mate van zekerheid dat de voordelen van de interventie opwegen tegen de nadelen (of vice versa), gezien over het hele spectrum van patiënten waarvoor de aanbeveling is bedoeld. De sterkte van een aanbeveling heeft duidelijke implicaties voor patiënten, behandelaars en beleidsmakers (zie onderstaande tabel). Een aanbeveling is geen dictaat, zelfs een sterke aanbeveling gebaseerd op bewijs van hoge kwaliteit (GRADE gradering HOOG) zal niet altijd van toepassing zijn, onder alle mogelijke omstandigheden en voor elke individuele patiënt.

 

Implicaties van sterke en zwakke aanbevelingen voor verschillende richtlijngebruikers

 

 

Sterke aanbeveling

Zwakke (conditionele) aanbeveling

Voor patiënten

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen en slechts een klein aantal niet.

Een aanzienlijk deel van de patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen, maar veel patiënten ook niet.

Voor behandelaars

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak moeten ontvangen.

Er zijn meerdere geschikte interventies of aanpakken. De patiënt moet worden ondersteund bij de keuze voor de interventie of aanpak die het beste aansluit bij zijn of haar waarden en voorkeuren.

Voor beleidsmakers

De aanbevolen interventie of aanpak kan worden gezien als standaardbeleid.

Beleidsbepaling vereist uitvoerige discussie met betrokkenheid van veel stakeholders. Er is een grotere kans op lokale beleidsverschillen.

 

Organisatie van zorg

In de knelpuntenanalyse en bij de ontwikkeling van de richtlijn is expliciet aandacht geweest voor de organisatie van zorg: alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor het verlenen van zorg (zoals coördinatie, communicatie, (financiële) middelen, mankracht en infrastructuur). Randvoorwaarden die relevant zijn voor het beantwoorden van deze specifieke uitgangsvraag zijn genoemd bij de overwegingen. Meer algemene, overkoepelende, of bijkomende aspecten van de organisatie van zorg worden behandeld in de module Organisatie van zorg.

 

Commentaar- en autorisatiefase

De conceptrichtlijn werd aan de betrokken (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd ter commentaar. De commentaren werden verzameld en besproken met de werkgroep. Naar aanleiding van de commentaren werd de conceptrichtlijn aangepast en definitief vastgesteld door de werkgroep. De definitieve richtlijn werd aan de deelnemende (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd voor autorisatie en door hen geautoriseerd dan wel geaccordeerd.

 

Literatuur

Agoritsas T, Merglen A, Heen AF, Kristiansen A, Neumann I, Brito JP, Brignardello-Petersen R, Alexander PE, Rind DM, Vandvik PO, Guyatt GH. UpToDate adherence to GRADE criteria for strong recommendations: an analytical survey. BMJ Open. 2017 Nov 16;7(11):e018593. doi: 10.1136/bmjopen-2017-018593. PubMed PMID: 29150475; PubMed Central PMCID: PMC5701989.

 

Alonso-Coello P, Schünemann HJ, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Rada G, Rosenbaum S, Morelli A, Guyatt GH, Oxman AD; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 1: Introduction. BMJ. 2016 Jun 28;353:i2016. doi: 10.1136/bmj.i2016. PubMed PMID: 27353417.

 

Alonso-Coello P, Oxman AD, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Vandvik PO, Meerpohl J, Guyatt GH, Schünemann HJ; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 2: Clinical practice guidelines. BMJ. 2016 Jun 30;353:i2089. doi: 10.1136/bmj.i2089. PubMed PMID: 27365494.

 

Brouwers MC, Kho ME, Browman GP, Burgers JS, Cluzeau F, Feder G, Fervers B, Graham ID, Grimshaw J, Hanna SE, Littlejohns P, Makarski J, Zitzelsberger L; AGREE Next Steps Consortium. AGREE II: advancing guideline development, reporting and evaluation in health care. CMAJ. 2010 Dec 14;182(18):E839-42. doi: 10.1503/cmaj.090449. Epub 2010 Jul 5. Review. PubMed PMID: 20603348; PubMed Central PMCID: PMC3001530.

 

Hultcrantz M, Rind D, Akl EA, Treweek S, Mustafa RA, Iorio A, Alper BS, Meerpohl JJ, Murad MH, Ansari MT, Katikireddi SV, Östlund P, Tranæus S, Christensen R, Gartlehner G, Brozek J, Izcovich A, Schünemann H, Guyatt G. The GRADE Working Group clarifies the construct of certainty of evidence. J Clin Epidemiol. 2017 Jul;87:4-13. doi: 10.1016/j.jclinepi.2017.05.006. Epub 2017 May 18. PubMed PMID: 28529184; PubMed Central PMCID: PMC6542664.

 

Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 (2012). Adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwalitieit. http://richtlijnendatabase.nl/over_deze_site/over_richtlijnontwikkeling.html

 

Neumann I, Santesso N, Akl EA, Rind DM, Vandvik PO, Alonso-Coello P, Agoritsas T, Mustafa RA, Alexander PE, Schünemann H, Guyatt GH. A guide for health professionals to interpret and use recommendations in guidelines developed with the GRADE approach. J Clin Epidemiol. 2016 Apr;72:45-55. doi: 10.1016/j.jclinepi.2015.11.017. Epub 2016 Jan 6. Review. PubMed PMID: 26772609.

 

Schünemann H, Brożek J, Guyatt G, et al. GRADE handbook for grading quality of evidence and strength of recommendations. Updated October 2013. The GRADE Working Group, 2013. Available from http://gdt.guidelinedevelopment.org/central_prod/_design/client/handbook/handbook.html.

Zoekverantwoording

Zoekacties zijn opvraagbaar. Neem hiervoor contact op met de Richtlijnendatabase.