Polsganglion

Initiatief: NVVH Aantal modules: 7

Startpagina - Polsganglion

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn is gericht op de diagnostiek, behandeling en nabehandeling van een polsganglion. Hierbij worden zowel volair als dorsale ganglia meegenomen. In de richtlijn betreft het verworven afwijkingen bij volwassenen en adolescenten. Er wordt ook aandacht besteed aan secundaire preventie van polsganglion en werk. Peesschede ganglion en congenitale afwijkingen vallen buiten de scope van deze richtlijn.

 

In deze richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • diagnostiek
  • niet-chirurgische behandeling (expectatief beleid, handtherapie en aspiratie)
  • chirurgische behandeling (inclusief immobilisatie na chirurgie)
  • secundaire preventie en werk

Een polsganglion is een synoviale zwelling van het gewrichtskapsel of peesschede gevuld met een visceuze vloeistof. Bij de pols is het ganglion in 70% van de gevallen aan de dorsale zijde gelokaliseerd, in de overige gevallen aan de volaire zijde. Een ganglion kan een uiting zijn van een onderliggende aandoening zoals artrose of instabiliteit. De reden van de wens tot behandeling is vaak vanwege pijn, mechanische klachten of cosmetiek. Het natuurlijke beloop van polsganglion is gunstig en de zwelling kan na weken tot jaren spontaan verdwijnen. Een symptomatisch polsganglion kan derhalve conservatief of chirurgisch worden behandeld. De behandeling van polsganglion is berucht door een hoge recidiefkans. Het is daarom van belang een goede balans te vinden tussen de ernst van de klachten, bijwerkingen of complicaties van een behandeling en de kans op recidief. Bij de ontwikkeling van deze richtlijn is in opzet de duurzaamheid van zorg niet specifiek

meegenomen. Uiteraard wordt van zorgprofessionals verwacht dat ze de algemene ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid volgen.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners in de tweede lijn die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met polsganglion.

 

Voor patiënten

Een polsganglion is een bobbeltje aan uw pols. Dit is een uitstulping van het gewricht. Het kan geen kwaad en bij de helft van de mensen verdwijnt een ganglion vanzelf. Deze richtlijn gaat over de diagnostiek, behandeling (met of zonder operatie) van ganglion aan de pols en over het voorkomen van een ganglion aan de pols als u dit eerder heeft gehad.

 

Dit is beschreven bij Thuisarts: https://www.thuisarts.nl/ganglion.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief van deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Nederlandse Orthopaedische Vereniging, Nederlandse Vereniging voor Handtherapie, Ergotherapie Nederland, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, Nederlands Huisartsen Genootschap en Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde.

 

Toepassen

Niet van toepassing.

 

Status van de richtlijn

De richtlijn polsganglion is opgenomen in het cluster hand en pols en zal modulair worden herzien met de andere richtlijnen in dit cluster.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 20-02-2024

Laatst geautoriseerd  : 20-02-2024

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
Geautoriseerd door:
  • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging
  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
  • Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie
  • Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
  • Ergotherapie Nederland
  • Patiëntenfederatie Nederland
  • Nederlandse Vereniging voor Handtherapie
Volgende:
Diagnostiek