Startpagina - Richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen. Diagnostiek, ondersteuning en zorg voor mensen met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit.
Wat is nieuw? | Publicatiedatum |
---|---|
Overgewicht en obesitas bij kinderen: diagnostiek, ondersteuning en zorg voor kinderen met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit | 01-09-2022 |
Diagnostiek | 01-09-2022 |
Kenmerken van een succesvolle GLI | 01-09-2022 |
GLI versus één of twee losse componenten | 01-09-2022 |
GLI op maat versus vast GLI-programma | 01-09-2022 |
Gezinsaanpak | 01-09-2022 |
Voedingsinterventies | 01-09-2022 |
Beweeginterventies | 01-09-2022 |
Gedragsveranderingstechnieken | 01-09-2022 |
Aanpakken psychosociale factoren versus GLI | 01-09-2022 |
Praten over gewicht | 01-09-2022 |
Uitkomstmaten bij een GLI | 01-09-2022 |
Organisatie van zorg | 01-09-2022 |
Startpagina - Richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen. Diagnostiek, ondersteuning en zorg voor mensen met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit. | 01-09-2022 |
(voorlopige versie; definitieve versie volgt zodra het volwassendeel gereed is)
Waar gaat deze richtlijn over?
Deze richtlijn gaat over de diagnostiek, ondersteuning en zorg voor kinderen en volwassenen met 1) obesitas of 2) overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit. Het betreft hier zorggerelateerde preventie (Kroes, 2007). De gehanteerde definities met betrekking tot obesitaszorg zijn te vinden in de definitielijst.
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste ondersteuning en zorg is voor kinderen en volwassenen met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit. Obesitas is een chronische ziekte. Het is bekend dat mensen met chronische aandoeningen langdurige ondersteuning, zorg en begeleiding nodig hebben. Meer informatie vindt u in de algemene inleiding.
Het in Nederland omarmde concept van chronisch ziektemanagement (Kroes, 2007) laat zien dat ondersteuning en zorg daarnaast relevant is voor de geïndiceerde preventie van obesitas bij kinderen en volwassenen. Dit betreft kinderen en volwassenen met overgewicht zonder risicofactoren en/of co-morbiditeit, ofwel een verhoogd risico op obesitas.
Hierbij moet worden opgemerkt dat het gezondheidsrisico van overgewicht en obesitas wordt bepaald aan de hand van de BMI in combinatie met wel of geen aanwezigheid van risicofactoren en/of co-morbiditeit. De BMI is ingedeeld in categorieën. Echter, de afkappunten van die categorieën zijn niet voor alle groepen precies hetzelfde. De mate van vervetting van het lichaam bij een bepaalde BMI is afhankelijk van het geslacht (vrouwen hebben een hoger vetpercentage dan mannen), de leeftijd (oudere mensen hebben een hoger vetpercentage dan jongere) en de etniciteit (mensen uit Azië hebben een hoger vetpercentage dan Europeanen). Daarnaast kunnen mensen met een grote spiermassa zoals sporters en mensen die zwaar lichamelijk werk doen een lager gezondheidsrisico hebben dan van hun BMI afgeleid kan worden met de bestaande afkappunten. De gezondheidsrisico’s worden in belangrijke mate bepaald door de lichaamsvetverdeling. Vooral de hoeveelheid vet in de buikholte (viscerale vet) verhoogt het risico op cardio-metabole gezondheidsproblemen. Dit is de reden dat naast de BMI ook de buikomvang van groot belang is bij de bepaling van het gezondheidsrisicobij volwassenen met overgewicht of obesitas.
In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aangaande de diagnostiek, ondersteuning en zorg voor kinderen en volwassenen met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit aan de orde:
Kinderen
- Diagnostiek.
- Kenmerken van een succesvolle GLI.
- GLI versus één of twee losse componenten.
- GLI op maat versus een vast GLI-programma.
- Gezinsaanpak.
- Voedingsinterventies.
- Beweeginterventies.
- Gedragsveranderingstechnieken.
- Aanpakken psychosociale factoren versus GLI.
- Praten over gewicht.
- Optimale uitkomstmaten.
- Organisatie van zorg.
Naast leefstijl kunnen farmacotherapie en bariatrische chirurgie een rol spelen in de behandeling van obesitas bij kinderen. Hiervoor verwijzen wij naar de modules medicamenteuze behandeling en bariatrische chirurgie van de NVK-richtlijn. Voor klinische opname van kinderen met obesitas verwijzen wij naar de module klinische opname.
Volwassenen
- Modules volgen
Voor wie is deze richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de ondersteuning en zorg voor patiënten met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit.
Voor patiënten
Obesitas is een chronische ziekte die vaak grote impact heeft op de fysieke gezondheid en het psychosociaal functioneren van kinderen en volwassenen. Daarom dient passende ondersteuning en zorg beschikbaar te zijn voor iedereen die dat nodig heeft. Deze richtlijn richt zich op behandeling van kinderen van 0 tot 18 jaar en volwassenen met obesitas of overgewicht in combinatie met risicofactoren en/of co-morbiditeit. De effectiviteit van verschillende behandelmethoden, worden beoordeeld. Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl.
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Care for Obesity (een project van de Vrije Universiteit Amsterdam) en het Partnerschap Overgewicht Nederland. Bij het herzien van de Richtlijn diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen (CBO, 2008) en de Zorgstandaard Obesitas (PON, 2010) en de bijbehorende addenda is gekozen deze samen te voegen tot deze nieuwe overkoepelende richtlijn overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen. Het Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas (Sijben, 2018) is opgenomen als onderdeel van de module Organisatie van het kinderdeel van deze richtlijn. Het Landelijk basismodel voor volwassenen met overgewicht en obesitas is opgenomen als onderdeel van de module Organisatie van het volwassenendeel van deze richtlijn. De nieuwe richtlijn heeft de status van een kwaliteitsstandaard.
Het kinderdeel van deze richtlijn obesitas is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit AJN Jeugdartsen Nederland, Beroepsvereniging Leefstijlcoaches, Beroepsvereniging Verzorgenden Verpleegkundigen - Jeugdverpleegkundige, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie/Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie, Nederlands Huisartsen Genootschap, Nederlands Instituut van Psychologen, Nederlandse Stichting Over Gewicht, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen, Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën en Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck. Het volwassenendeel van deze richtlijn obesitas is opgesteld door <volgt>. Via een knelpuntenanalyse zijn de knelpunten in obesitaszorg met onder meer patiënten geïnventariseerd.
Literatuur
Kroes, M. E., Mastenbroek, C. G., Couwenbergh, B. T. L. E., Van Eijndhoven, M. J. A., Festen, C. C. S., & Rikken, F. (2007). Van preventie verzekerd. Diemen: College voor zorgverzekeringen.
Seidell, J. C., Beer, A. J., & Kuijpers, T. (2008). Richtlijn 'Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen'. Nederlands tijdschrift voor geneeskunde, 152(38), 2071-6.
Seidell, J. C., Halberstadt, J., Niemer, S., & Noordam, H. (2010). Zorgstandaard Obesitas. Amsterdam: Partnerschap Overgewicht Nederland.
Seidell, J., Halberstadt, J., Niemer, S., & Noordam, H. (2011). Addendum voor kinderen bij de CBO-richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen’. Amsterdam: Partnerschap Overgewicht Nederland.
Sijben, M., van der Velde, M., van Mil, E., Stroo, J., & Halberstadt, J. (2018). Landelijk model ketenaanpak voor kinderen met overgewicht en obesitas. Amsterdam: Care for Obesity.
VWS. 2021. Preventie in volgsgezondheidenzorg.info. Geraadpleegd via: https://www.volksgezondheidenzorg.info/verantwoording/preventie-volksgezondheidenzorginfo/wat-preventie#!node-doelgroepen-van-preventie