Osteoporose en fractuurpreventie

Initiatief: NOV Aantal modules: 19

Braces/korsetten

Uitgangsvraag

Wat is de plaats van orthoses/braces/korsetten bij patiënten van 50 jaar of ouder met een symptomatische stabiele thoracolumbale wervelfractuur?

Aanbeveling

Behandel patiënten met een symptomatische stabiele thoracolumbale wervelfractuur niet met een rigide of zachte brace.

 

Overweeg, in overleg met de patiënt, behandeling met een dynamische orthese bij een patiënt van 50 jaar of ouder met een symptomatische stabiele thoracolumbale wervelfractuur, indien het optimaliseren van pijnmedicatie en fysio-/oefentherapie onvoldoende verbetering geven.

 

Adviseer geen orthese bij:

  • adipeuze patiënten (gezien de ongeschikte pasvorm);
  • pulmonaal gecompromitteerde patiënten;
  • patiënten met een grote deformiteit van de wervelkolom (o.a. scoliose >30 graden);
  • patiënten die niet bereid zijn een orthese langdurig/dagelijks te gebruiken.

Overwegingen

Voor- en nadelen van de interventie en de kwaliteit van het bewijs

Het primaire doel van de behandeling van stabiele wervelfracturen bij patiënten ouder dan 50 jaar is pijnverlichting en verbetering van kwaliteit van leven. Hiermee worden functioneren, zelfredzaamheid en participatie van patiënten zoveel mogelijk behouden. Een tweede doel is het optimaliseren van lichaamsbalans om het valrisico en het risico op additionele fracturen bij deze kwetsbare patiëntengroep te verlagen. Tot slot is preventie van nieuwe wervelfracturen en de daaropvolgende progressie naar hyperkyfose en malalignement in het sagittale vlak een belangrijk doel van de behandeling. De waarde van een behandeling met brace/korset/orthese is voor deze patiëntengroep onbekend.

 

Er is literatuuronderzoek verricht naar de effecten van de behandeling met een brace/korset/orthese van patiënten van 50 jaar of ouder met een symptomatische stabiele wervelfractuur. In vier gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken zijn verschillende typen brace/korset/orthese vergeleken met elkaar en/of met een behandeling zonder brace/korset/orthese. Voor de vergelijking tussen behandeling met een brace/orthese (alle soorten) en behandeling zonder brace/orthese komt de bewijskracht uit op zeer laag, door beperkingen in de studieopzet (gebrek aan blindering), beperkte patiëntaantallen en heterogeniteit tussen de interventies.

 

Vervolgens is onderscheid gemaakt tussen dynamische, rigide en zachte ortheses in de vergelijking met behandeling zonder ortheses. Behandeling met een dynamische orthese (Spinomed of Spinomed active) blijkt verbetering van de cruciale uitkomstmaat pijn te geven ten opzichte van behandeling zonder orthese op zes maanden follow-up. Verder bleek behandeling met de dynamische orthese verbetering te geven van de kracht van buik- en rugspieren en van de disability score, ten opzichte van geen orthese (allen lage bewijskracht). De cruciale uitkomstmaat kwaliteit van leven en de belangrijke uitkomstmaten secundaire fracturen, complicaties en participatie werden voor deze vergelijking niet gerapporteerd. Behandeling met een rigide orthese of een zachte brace bleek geen klinisch relevante verbetering in pijn en activiteit te geven ten opzichte van behandeling zonder brace/orthese. De andere uitkomstmaten werden niet beschreven.

 

Bij de vergelijkingen tussen de verschillende andere soorten ortheses lijken er geen klinisch relevante verschillen te zijn in pijn, kwaliteit van leven, activiteit, fracturen, participatie en spierkracht, en werden complicaties niet beschreven. Op basis van de vier gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken lijkt behandeling met een dynamische orthese voordelen te hebben boven behandeling zonder brace. Behandeling met een rigide of zachte orthese lijkt geen meerwaarde te hebben. In de vergelijking tussen verschillende soorten orthesen kan de literatuur geen richting geven aan de besluitvorming.

 

Wereldwijd is er een groot aantal verschillende braces/ortheses beschikbaar voor de behandeling van stabiele osteoporotische wervelfracturen. Als gevolg van beperkte methodologische kwaliteit en grote heterogeniteit, is kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk bewijs ten aanzien van indicatie, effectiviteit en de duur van het gebruik van al deze braces/ortheses schaars. De aanbevelingen worden verder gebaseerd op andere argumenten waaronder expert opinie, consensus en waar mogelijk onderbouwd met (indirecte) literatuur.

 

Conventionele, rigide braces/ortheses

Het principe van de rigide brace/orthese berust op de zogenaamde stabiele driepuntsfixatie (fixatie ter plaatse van het sternum, het os pubis en de wervelkolom). Zoals de naam doet vermoeden is de brace gemaakt van een rigide materiaal (bijvoorbeeld polyethyleen of gips). In de meeste gevallen is de gehele romp daarbij ingesloten.

 

Het gebruik van deze conventionele, rigide braces/ortheses wordt slechts beperkt toegepast bij patiënten met osteoporose. Bekende complicaties bij het gebruik van conventionele, rigide braces/orthese zijn hyperkyfose als gevolg van atrofie van de rompmusculatuur, beperking in ademhalingsfunctie, gastro-intestinale klachten en het ontstaan van drukplekken met name ter plaatse van de heupen. De klachten voortkomende uit het optreden van deze complicaties leiden tot een afname van compliance (Meccariello, 2017).

In de literatuuranalyse werden geen voordelen gevonden voor gebruik van de rigide brace/orthese. De meta-analyse uitgevoerd door Bolton (2022) waarin onder andere het effect van rigide bracing wordt beoordeeld, rapporteert tevens negatieve bijwerkingen van de conventionele, rigide braces/ortheses terwijl er geen evident positief effect wordt gevonden. Concluderend, wordt het gebruik van rigide braces/ortheses in de literatuur over het algemeen niet aangeraden voor de behandeling van wervelfracturen bij patiënten ouder dan 50 jaar. Gezien het grote risico op complicaties en de beperkte of zelfs afwezige effectiviteit raadt ook de werkgroep het gebruik hiervan af.

 

Zachte braces/ortheses

Naast het gebruik van rigide braces/ortheses wordt in de literatuur ook het gebruik van zachte braces/orthese beschreven. Een zachte brace biedt geen driepuntsfixatie of stabilisatie, maar biedt louter ondersteuning. De brace is gemaakt van textiel in combinatie met ondersteunende baleinen.

 

De geïncludeerde, gerandomiseerde studies uitgevoerd door Kato (2019) en Kim (2014) tonen vergelijkbare resultaten voor wat betreft pijn, functie en kwaliteit van leven tussen rigide en zachte braces/ortheses. Kim (2014) vond bij gebruik van zachte braces geen verbetering in pijn en activiteit ten opzichte van geen brace. Door beperkingen in de onderzoeksopzet en beperkte patiëntaantallen is de bewijskracht voor deze braces/ortheses op alle uitkomstmaten laag.

 

Dynamische braces/ortheses

Om de nadelige effecten van een conventionele rigide brace/orthese tegen te gaan wordt met enige regelmaat gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘dynamische’ braces/ortheses.

Het principe hierachter is tevens driepuntsfixatie met minder rigide immobilisatie en een biofeedback mechanisme waarbij de extenderende rugmusculatuur gestimuleerd wordt waardoor patiënten een rechtere houding aannemen.

 

In een prospectieve, gecontroleerde, maar niet gerandomiseerde studie van Meccarriello (2017) werden een rigide en dynamische brace vergeleken. De keuze voor een rigide of dynamische brace werd in deze studie gemaakt op basis van de voorkeur van patiënt. Beide types brace werden circa tien weken gedragen door 140 patiënten. Patiënten behandeld met de dynamische brace (Spinomed) hadden na drie en zes maanden minder pijnklachten, een betere kwaliteit van leven en een betere ademhalingsfunctie (uitgedrukt in FEV1).

 

De prospectieve, gerandomiseerde cross-over studies van Pfeifer (2004 en 2011) tonen een toename in spierkracht en houding, alsmede een verbetering in pijnreductie en kwaliteit van leven na het gebruik van een dynamische brace/korset. Een belangrijke kanttekening is het feit dat deze studie werd gesponsord door de fabrikant van de braces/ortheses. Ook Hofler (2020) concludeert in een meta-analyse dat het gebruik van dynamische braces/ortheses effectief is, mogelijk door het gedegen concept van de brace. Er zijn in de literatuur verschillende studies beschikbaar ten aanzien van het gebruik van een dynamische brace/orthese. De kwaliteit van de meeste studies over dynamische korsetten/ortheses voor stabiele wervelfracturen bij patiënten ouder dan 50 jaar is echter laag. De overwegend positieve en klinisch relevante resultaten in deze studies zijn daardoor mogelijk vertekend.

 

Aanvullend gerandomiseerd onderzoek naar het gebruik van dynamische braces voor de behandeling van wervelfracturen bij patiënten ouder dan 50 jaar is geïndiceerd. Hiertoe is recentelijk de Dynamic Brace Trial opgezet (gesubsidieerd door ZonMw). In deze Nederlandse multicenter, gerandomiseerde studie wordt het effect van een dynamische brace onderzocht bij vrouwelijke patiënten ouder dan 50 jaar met een stabiele wervelfractuur (Weber, 2022). De resultaten hiervan worden eind 2024 verwacht.

 

Waarden en voorkeuren van patiënten (en evt. hun verzorgers)

De ervaring van patiënten voor het gebruik van dynamische braces/ortheses is zeer wisselend. Deze bevindingen berusten slechts op ervaring van de werkgroep en empirisch onderzoek. Een deel van de patiënten is zeer tevreden met de dynamische brace/orthese, echter sommige patiënten ervaren de brace juist als niet comfortabel of esthetisch. In onze ervaring bestaat deze laatste groep met name uit de meer adipeuze en pulmonaal gecompromitteerde patiënten of de patiënten met een grote deformiteit van de wervelkolom (scoliose >30 graden). Ook heeft een aantal patiënten bij aanvang van de behandeling weinig vertrouwen in het effect van een brace. Wanneer patiënten geen positieve effecten ervaren van een brace/orthese, wordt de brace veelal snel niet meer gedragen.

 

Het voorschrijven van een dynamische brace/orthese dient derhalve in goed overleg met de patiënt te geschieden. Het is tevens van groot belang dat de brace/orthese aangemeten wordt door een ervaren orthopedisch instrumentmaker. Deze dient het traject ook te begeleiden en waar nodig de pasvorm van de brace/orthese bij te stellen.

 

Kosten (middelenbeslag)

Momenteel wordt de dynamische brace/orthese vergoed door de Nederlandse zorgverzekeraar voor de indicatie ‘osteoporose’ daar dit een chronische aandoening is. De werkgroep is van mening dat hoewel de brace/orthese relatief duur is en zeker niet geschikt is voor iedere patiënt, het gebruik hiervan goedkoper en niet invasief of onomkeerbaar is, vergeleken met een cementaugmentatie. De inzet van een brace bij patiënten met persisterende klachten die bereid zijn deze te dragen, is daarmee volgens de werkgroep goed te verantwoorden. Meer onderzoek naar de specifieke kosteneffectiviteit voor de indicatie stabiele wervelfracturen bij patiënten ouder dan 50 jaar is noodzakelijk. Derhalve is de kosteneffectiviteit voor het gebruik van een dynamische brace/orthese bij deze indicatie meegenomen als subvraag binnen de Dynamic Brace Trial (gesubsidieerd door ZonMw).

 

Aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie

Een dynamische brace wordt aangemeten door een orthopedisch instrumentmaker. Rigide en dynamische braces/ortheses kunnen slechts worden voorgeschreven door een medisch specialist (bijvoorbeeld orthopedisch chirurg of revalidatiearts) of verpleegkundig specialist/physician assistant met expertise op gebied van osteoporose en fractuurpreventie. In andere gevallen kan dit leiden tot problemen bij de vergoeding door de zorgverzekeraar. Hierdoor zal een patiënt pas in aanmerking komen voor een brace/orthese wanneer hij/zij is doorverwezen naar de tweede lijn.

 

Rationale van de aanbeveling: weging van argumenten voor en tegen de interventies

Gezien het verhoogde risico op bijwerkingen en het gebrek aan bewijs voor effectiviteit wordt het gebruik van rigide braces/ortheses afgeraden door de werkgroep. Ook het gebruik van zachte braces/ortheses wordt niet aangeraden, daar hier onvoldoende bewijs voor is.

 

De dynamische brace/orthese heeft daarentegen mogelijk positieve effecten op pijn en fysiek functioneren, alsmede op de extensiekracht van de rug bij patiënten met een wervelfractuur. Bovendien heeft deze brace geen gerapporteerde bijwerkingen op de relatief korte termijn.

 

De behandeling middels een dynamische brace/orthese kan worden overwogen in overleg met de patiënt voor pijnreductie op de korte termijn wanneer andere conservatieve opties niet genoeg effect hebben gesorteerd. Tevens kan deze behandeling worden overwogen ter optimalisatie van de houding van de patiënt. Hierbij wordt het lichaamszwaartepunt meer naar posterieur verplaatst waarbij er minder druk op de anterieure pijler van de wervelkolom komt, die reeds verzwakt is door osteoporose. Dit kan mogelijk het ontstaan van nieuwe fracturen op andere niveaus voorkomen. Bovendien worden de extenderende rugspieren gestimuleerd.

Onderbouwing

40 tot 60% van de patiënten ouder dan 50 jaar met een wervelfractuur blijft persisterende pijnklachten houden na een jaar (Venmans, 2012). De behandeling van stabiele wervelfracturen (i.e. waarvoor geen operatieve stabilisatie middels osteosynthese is geïndiceerd)  is multimodaal, echter de rol van brace behandeling hierin is nog controversieel.

Orthosis vs. no orthosis

Critical outcomes

Low GRADE

Treatment with a dynamic orthosis may improve pain at 6 months follow-up when compared with treatment without an orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Pfeifer, 2011.

 

Low GRADE

Treatment with a rigid thoracolumbar sacral orthosis or soft back brace may have little to no effect on pain at 12 weeks follow-up when compared with treatment without an orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Kim, 2014.

 

No GRADE

No data was found regarding the effect of treatment with an orthosis on quality of life when compared with treatment without orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Important outcomes

Low GRADE

Treatment with a dynamic orthosis may improve activities/limitations of daily living expressed as disability score when compared with treatment without an orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Treatment with a dynamic orthosis may have little to no effect on activities/limitations of daily living expressed as ability of self-care when compared with treatment without an orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Pfeifer, 2011.

 

Low GRADE

Treatment with a rigid thoracolumbar sacral orthosis or soft back brace may have little to no effect on activities/limitations of daily living at 12 weeks when compared with treatment without an orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Kim, 2014.

 

No GRADE

No data was found regarding the effect of treatment with an orthosis on secondary fractures when compared with treatment without orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

No GRADE

No data was found regarding the effect of treatment with an orthosis on complications when compared with treatment without orthosis in patients with a symptomatic stable osteoporotic vertebral fracture.

 

No GRADE

No data was found regarding the effect of treatment with an orthosis on work participation when compared with treatment without orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

LOW GRADE

Treatment with a dynamic orthosis may improve back extensor strength and abdominal flexor muscle strength at 6 months when compared with treatment without orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Pfeifer, 2011.

 

Orthosis vs. other orthosis

Critical outcomes

Low GRADE

Treatment with a rigid thoracolumbar sacral orthosis may have little to no effect on pain at 12 weeks follow-up when compared with treatment with a soft thoracolumbosacral orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Kato, 2019; Kim, 2014.

 

Low GRADE

Treatment with a dynamic orthosis may have little to no effect on pain at 3 weeks follow-up when compared with treatment with a soft lumbar orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Li, 2004.

 

Low GRADE

Treatment with a rigid orthosis may have little to no effect on quality of life (EQ-5D-3L) at 12 to 48 weeks follow-up when compared with treatment with a soft orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Source: Kato, 2019.

 

Important outcomes

Low GRADE

Treatment with a rigid thoracolumbar sacral orthosis may have little to no effect on activities/limitations of daily living at 12 weeks follow-up when compared with treatment with a soft thoracolumbosacral orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Kato, 2019; Kim, 2014.

 

Low GRADE

Treatment with a dynamic orthosis may have little to no effect on activities/limitations of daily living at 3 weeks follow-up when compared with treatment with a soft lumbar orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Sources: Li, 2004.

 

Very low GRADE

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with a rigid orthosis on secondary fractures when compared with treatment with a soft orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Source: Kato, 2019.

 

No GRADE

No data was found regarding the effect of treatment with an orthosis on complications when compared with treatment with a different type of orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

LOW GRADE

Treatment with a rigid orthosis may have little to no effect on participation (JOABPEQ social life function) when compared with treatment with a soft orthosis in patients with a symptomatic stable vertebral fracture.

 

Source: Kato, 2019.

Description of studies

Four randomized trials were analyzed. Two publications compared two types of orthosis with each other and with no orthosis. Two studies compared two types of orthosis. An overview of the study characteristics of the individual publications is outlined in table 1.

 

In a prospective, randomized non-inferiority trial, Kim (2014) aimed to determine the short-term efficacy of brace application for alleviating pain and improving disability in persons with acute osteoporotic thoracolumbar compression fractures, comparing three different treatment groups: no-brace, soft-brace, and rigid-brace application (both braces from How Medicare, Seoul, Korea). Patients fifty years or older with acute back pain caused by a single-level vertebral fracture within three days of minor trauma were included (N=20 per group). The primary outcome was the baseline adjusted Oswestry Disability Index (ODI) score at twelve weeks after the compression fracture. Secondary outcome measures included ODI score, back pain, general health status, progression of the body compression ratio and treatment satisfaction. Follow-up was twelve weeks.

 

In a prospective randomized study, Pfeifer (2011) evaluated the efficacy of two newly developed dynamic spinal orthoses (“Spinomed” and “Spinomed active”) in female patients of 60 years or older with at least one clinical vertebral fracture caused by osteoporosis within the last 6 months and an angle of thoracic kyphosis above 60 degrees as measured using stereo-photomorphometry. The study compared the two orthoses with each other and with no orthosis, and defined change in isometric back extensor strength as a primary endpoint of the study. Secondary endpoints included isometric abdominal flexor strength, body height, angle of kyphosis, body sway, lung function as determined by vital capacity, and parameters of quality-of-life assessed using questionnaires such as pain, limitations of daily life, and well-being. Follow-up was 6 months. In the current analysis, only the comparison between the Spinomed dynamic orthosis and no orthosis was considered relevant.

 

In a multicenter nationwide (Japan) prospective randomized study, Kato (2019) compared rigid-brace treatment with soft-brace treatment in female patients aged 65–85 years with acute one-level osteoporotic compression fractures (<4 weeks old). Patients in the rigid-brace group (N=141) received a rigid thoracolumbosacral orthosis, which is a single-piece molded plastic brace with an opening at the front. Patients in the soft-brace group (N-143) received a soft thoracolumbosacral orthosis, which is made from an elastic cotton/nylon material and has steel stays with an opening at the front. In both the rigid-brace and soft-brace groups, braces were to be worn at all times for a total of 12 weeks. The main outcome measure was the anterior vertebral body compression percentage at 48 weeks. Secondary outcome measures included scores on the European Quality of Life-5 Dimensions (EQ-5D), visual analog scale (VAS) for lower back pain, and the Japanese Orthopedic Association Back Pain Evaluation Questionnaire (JOABPEQ). A total of 141 patients were assigned to the rigid-brace group, whereas 143 patients were assigned to the soft-brace group. Follow-up was 48 weeks.

 

In a prospective randomized pilot trial, Li (2014) compared a dynamic orthosis (Spinomed, N=27) with a soft lumbar brace (N=24) in female subjects aged 55 years or above with osteoporotic vertebral fractures. All subjects were prescribed to wear a custom-molded rigid thoracolumbosacral orthosis in the acute stage (the first week of disease onset) for 24 hours a day. At the subacute stage (the second and third weeks of disease onset), the subjects of the test group were requested to wear the dynamic orthosis 3 hours daily during rehabilitation training and then wore a soft lumbar orthosis for the rest of the time, while the subjects of the control group were prescribed with a soft lumbar orthosis only. Outcomes were pain level, functional mobility level and thoracic kyphosis angle. Follow-up was 3 weeks.

 

Publication

Comparison

Population

Intervention

Control

Application and follow-up

Kim, 2014

Korea

Rigid thoraco-lumbosacral orthosis (How Medicare) vs. soft back braces (How Medicare) vs. no orthosis

Patients age ≥50 with acute back pain caused by a single-level

vertebral fracture within three days of minor trauma

Rigid N=20,

Age 66.8 ± 11.0, 70% female;

Soft N=20

Age 71.8 ± 8.0,

70% female

No orthosis N=20

Age 72.2 ± 10.4

65% female

Worn at all times except

when lying down, 8 weeks

Pfeiffer, 2011

Germany

Dynamic orthosis (Spinomed) vs. other dynamic orthosis (Spinomed active) vs. no orthosis

Ambulatory, community-dwelling

women age ≥60 with at least one clinical vertebral fracture caused

by osteoporosis within the last 6 months and an angle

of kyphosis above 60 degrees

Spinomed: N=36

Age 72.8 ± 7.1

100% female;

Active: N = 36

Age 72.3 ± 6.7

100% female

No orthosis N=36

69.7 ± 8.9 years

100% female

2h/day, 6 months

Kato, 2019

Japan

Rigid thoraco-lumbosacral orthosis vs. soft thoraco-lumbosacral orthosis

Patients age 65-85 with diagnosis of one osteoporotic compression fracture between T10 and L2

within four weeks of injury

N=141

Age 76 ± 5.2

100% female

No orthosis N=143

Age 75.5 ± 5.4

100% female

24h/day, 12 weeks

Li, 2014

Hong Kong

Dynamic orthosis vs. soft lumbar orthosis

Female patients age ≥55 with clinical diagnosis of osteoporotic vertebral fracture between T1 and L5 and back pain secondary to fracture

N=27

Age 82 ± 8.3,

100% female

No orthosis N=24

Age 81 ± 6.6,

100% female

Weeks 2-3: 3 h/day, total 3 weeks

Table 1. Study characteristics.

 

Results

The results are reported per outcome measure. The comparison of interest was orthosis vs. no orthosis. Additionally, the comparison of rigid vs. soft orthosis was included. Outcomes were not pooled due to the limited number of studies (≤2) per comparison and due to clinical heterogeneity.

 

Pain (critical outcome)

All four studies reported pain during and/or after the intervention.

 

Comparing the “Spinomed” dynamic orthosis with the “Spinomed active” dynamic orthosis and with no orthosis, Pfeiffer (2011) reported pain using Miltner’s rating scale (0-4, 4 is most pain) at 6 months. The group with a “Spinomed” orthosis (N=36) showed a reduction of 1.5 ± 1.2, the group with a “Spinomed active” orthosis 1.4 ± 1.1 (N=36) and in the no orthosis group, there was an increase of 0.1 ± 0.9 (N=36). The difference between no orthosis and both orthosis types is considered clinically relevant. The difference between the different orthoses is not considered clinically relevant.

 

Comparing a rigid thoracolumbosacral orthosis with a soft back brace (both How Medicare, Seoul, Korea) and with no orthosis, Kim (2014) reported pain with a VAS score for back pain (0-10, higher is more pain). At 12 weeks, Kim reported a mean (95% CI) score of 3.1 (2.0 – 4.2; N=17) for the rigid thoracolumbar sacral orthosis (How Medicare), 3.7 (2.5 – 4.9; N=15) for soft back braces (How Medicare) and 4.6 (2.8 – 6.4; N=17) for the no brace group. The differences are not considered clinically relevant. In addition, the use of opioids was reported. Opioid use in the rigid, soft an no orthosis group was 83.3%, 84.2% and 88.9% at week 2 and 23.5%, 20.0% and 17.6% at week 12, respectively. These differences are not considered clinically relevant.

 

Comparing a rigid thoracolumbosacral orthosis with a soft thoracolumbosacral orthosis, Kato (2019) reported pain on a VAS (0-100, higher is more pain) at 12 and 48 weeks. At 12 weeks, patients reported a VAS score of 28. 9 ± 24.1 in the rigid orthosis groups (N=140), vs. 29.1 ± 23.9 in the soft orthosis group (N=138). At 48 weeks, VAS scores were 28.2 ± 25.8 and 26.3 ± 27.0 in the rigid (N=114) and soft orthosis group (N=114), respectively. In addition, use of pain medication (non-opiates and weak opiates) was reported. At 12 weeks, 32/130 (24.6%) patients reported the use of pain medication in the rigid orthosis group, vs. 40/133 (30.1%) in the soft orthosis group. At 48 weeks, use of pain medication was 17/114 (14.9%) vs. 18/114 (15.8%), respectively. The differences were not considered clinically relevant.

 

Comparing a dynamic orthosis with a soft lumbar orthosis, Li (2004) reported pain with an NRS score (0-10, higher score indicates more pain) at 3 weeks, and found 4.0 ± 2.0 in the dynamic orthosis group vs. 4.5 ± 2.1 in the soft orthosis group. The differences are not considered clinically relevant.

 

Quality of life (critical outcome)

Comparing a rigid thoracolumbosacral orthosis with a soft thoracolumbosacral orthosis, Kato (2019) reported QOL determined with the EQ-5D-3L score (-0.111 to 1, with higher scores indicating higher QOL). At 12 weeks, patients reported an EQ-5D-3L score of 0.70 ± 0.20 in the rigid orthosis group (N=140), vs. 0.72 ± 0.18 in the soft orthosis group (N=138). At 48 weeks, EQ-5D-3L scores were 0.73 ± 0.20 and 0.74 ± 0.22 in the rigid (N=114) and soft orthosis group (N=114), respectively. The differences were not considered clinically relevant.

 

Kim (2014) did not report QOL, but assessed the general health status using the Short Form-36 (SF-36) at 12 weeks. The raw scores for the SF-36 Physical Component Summary (PCS) and the Mental Component Summary (MCS) were transformed into norm-based scoring. Comparing a rigid thoracolumbosacral orthosis with a soft back brace (both How Medicare, Seoul, Korea) and with no orthosis, the study reported mean (95% CI) SF-36 PCS of 32.7 (27.9 to 37.7) vs. 33.4 (27.9 to 39.1) vs. 30.5 (23.3 to 37.7), respectively. SF-36 MCS at 12 weeks was 36.6 (27.9 to 45.7) for rigid orthosis, 33.9 (24.4 to 43.5) for soft brace and 36.0 (27.1 to 45.0) for no orthosis. The differences are not considered clinically relevant.

 

Pfeiffer (2011) and Li (2014) did not report QOL.

 

Activities/limitations of daily living

Pfeiffer (2011) assessed limitations of daily living by scores for disability (based on Leidig-Bruckner, 0-3, higher score indicates more limitations) and ability of self-care (score 1-6, higher score indicates more help needed). Comparing the “Spinomed” dynamic orthosis with the “Spinomed active” dynamic orthosis and with no orthosis, Pfeiffer (2011) reported a reduction in disability score of 2.1 ± 1.6 in the group with “Spinomed” (N=36), 2.0 ± 1.5 in the group with “Spinomed active” (N=36) and an increase of 0.2 ± 0.8 in the control group (N=36) at 6 months. The difference between no orthosis and both orthosis types is considered clinically relevant. The difference between the two different orthoses is not considered clinically relevant. The reduction in self-care score was 0.9 ± 1.1 in the “Spinomed” group, 1.1 ± 1.3 in the “Spinomed” active group, versus an increase of 0.2 ± 0.5 in the no orthosis group. The differences between the groups are not considered clinically relevant.

 

Kim (2014) reported limitations of daily life using a baseline adjusted Oswestry Disability Index (ODI) score (0-100, higher indicates more severe disability). Comparing a rigid thoracolumbar sacral orthosis with a soft back brace (both How Medicare, Seoul, Korea) and with no orthosis, Kim (2014) reported mean (95% CI) ODI scores at 2 weeks of 53.2 (41.6 – 65.4), 60.8 (51.0 – 70.4) and 55.2 (44.8 – 65.4), respectively. At 12 weeks, ODI scores were 33.0 (23.8 – 43.2) for rigid orthosis, 37.83 (26.77 – 48.90) for soft brace and 35.95 (25.42 - 46.47) for no orthosis. The differences between the groups are not considered clinically relevant.

 

Kato (2019) used the Japanese Orthopaedic Association Back Pain Evaluation Questionnaire (JOABPEQ) to assess pain-related disorders (0 to 100, higher scores indicate better function). Comparing a rigid thoracolumbosacral orthosis (N=141) with a soft thoracolumbosacral orthosis (N=143), Kato (2019) reported a mean ± SD of 69.5 ± 31.7 vs. 73.1 ± 30.0 at 12 weeks and 57.3 ± 29.8 vs. 60.6 ± 29.4, respectively. The differences are not considered clinically relevant.

 

Comparing a dynamic orthosis (N=27) with a soft lumbar orthosis (N=24), Li (2004) used a number of scores to indicate activities and limitations of daily life at 3 weeks. With the Functional Independence Measure-motor Scores (FIM, 18-126, higher score indicates more independence), the study reported 70.2 ± 9.0 in the dynamic orthosis group vs. 61.8 ± 11.5 in the soft orthosis group. With the Elderly Mobility Scale (EMS, 0-20, higher score indicates more independence), Li (2004) reported 9.6 ± 3.7 in the dynamic orthosis group vs. 9.9 ± 4.5 in the soft orthosis group. With the Modified Functional Ambulation Category (MFAC, 1-7, higher score indicates better walking capacity), the study found I: 4.6 ± 1.2 in the dynamic orthosis group vs. 4.7 ± 1.1 in the soft orthosis group. Overall, the differences are not considered clinically relevant.

 

Secondary fractures

Comparing a rigid thoracolumbosacral orthosis with a soft thoracolumbosacral orthosis, Kato (2019) reported secondary (new) fractures in 7/140 (5.0%) patients with a rigid orthosis vs. 9/141 (6.4%) patients with a soft orthosis during 48-week follow-up. No further details were provided.

 

The other included studies did not report secondary fractures.

 

Complications

The included studies did not report complications.

 

Participation (including work)

Kato (2019) used the Japanese Orthopedic Association Back Pain Evaluation Questionnaire (JOABPEQ) to assess social life function (0 to 100, higher scores indicate better function). Comparing a rigid thoracolumbosacral orthosis (N=141) with a soft thoracolumbosacral orthosis (N=143), Kato (2019) reported mean ± SD of 50.9 ± 27.8 vs. 53.6 ± 26.0 at 12 weeks and 57.7 ± 28.4 vs. 63.4 ± 24.2 at 48 weeks. The differences were not considered clinically relevant.

 

The other included studies did not report participation.

 

Muscle strength

Comparing the “Spinomed” dynamic orthosis with the “Spinomed active” dynamic orthosis and with no orthosis, Pfeiffer (2011) reported the increase in back extensor strength and abdominal flexor strength (in N) at 6 months. Back extensor strength increased with 189 ± 141 (N=36) in the “Spinomed” group, 166 ± 120 (N=36) in the “Spinomed active” group and 7 ± 55 (N=36) in the no orthosis group. Abdominal flexor strength increased with 94 ± 71 (N=36) in the “Spinomed” group, 135 ± 83 (N=36) in the “Spinomed active” group and 23 ± 46 (N=36) in the no orthosis group. The difference between no orthosis and both orthosis types is considered clinically relevant. The difference between the different orthoses is not considered clinically relevant.

 

The other included studies did not report muscle strength.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding all outcome measures was based on randomized controlled studies and therefore started at high.

 

Orthosis vs. no orthosis

For the outcome measures pain and activities/limitations in daily living regarding the comparison of all types of orthosis versus no orthosis, the level of evidence was downgraded by 3 levels to VERY LOW because of study limitations (risk of bias for patient reported outcomes, blinding of participants and physicians not possible, -1), clinical heterogeneity within and among studies (differences in type and duration of interventions, -1) and the limited number of included patients (imprecision, -1). In the separate comparisons between dynamic versus no orthosis, rigid versus no orthosis and soft versus no brace, the level of evidence for the outcomes was downgraded by 2 levels to LOW because of study limitations (risk of bias for patient reported outcomes, blinding of participants and physicians not possible, -1) and the limited number of included patients (imprecision, -1).

 

For the outcome measure muscle strength, the level of evidence for the outcomes measures was downgraded by 2 levels to LOW because of study limitations (risk of bias for patient reported outcomes, blinding of participants and physicians not possible, -1) and the limited number of included patients (imprecision, -1).

 

For the outcome measures QOL, secondary fractures, complications and participation, the level of evidence could not be determined due to lack of data.

 

Orthosis vs. other orthosis

For the outcome measures pain, quality of life, activities/limitations in daily living, participation and muscle strength, the level of evidence was downgraded by 2 levels to LOW because of study limitations (risk of bias for patient reported outcomes, blinding of participants and physicians not possible, -1) and the limited number of included patients (imprecision, -1).

 

For the outcome secondary fractures, the level of evidence was downgraded by 3 levels to VERY LOW because confidence intervals are so wide (i.e., the two boundaries of CI suggest very different inferences) that authors are very uncertain regarding the true effect (imprecision, -3).

 

For the outcome measure complications, the level of evidence could not be determined due to lack of data.

A systematic review of the literature was performed to answer the following questions:

 

1. What are the benefits and harms of the use of a brace/corset/orthosis additional to usual care as compared to usual care only in patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture?

 

P: patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture

I: usual care with use of a brace/corset/orthosis (if possible, organize by subgroup type of brace)

C: placebo or usual care without brace/corset/orthosis

O: pain, quality of life (QOL), activities/limitations of daily living, secondary fractures, complications, participation (including work), muscle strength.

 

2. What are the benefits and harms of different types of braces compared with each other in patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture?

 

P: patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture

I: hard, soft or dynamic brace

C: comparison of the braces mentioned above

O: pain, quality of life (QOL), activities/limitations of daily living, secondary fractures, complications, participation (including work), muscle strength.

 

Relevant outcome measures

The guideline development group considered pain and QOL as critical outcome measures for decision making; and activities of daily living, secondary fractures, complications, activity and participation (including work), and muscle strength as important outcome measures for decision making.

 

The working group defined the outcome measure pain as VAS score, NRS score, and/or use of pain medication. Most relevant time points for pain were considered 2 weeks, 3 months and 6 months after the start of the intervention.

Decubitus and pneumonia were considered the most relevant complications. The working group did not define the other outcome measures a priori, but followed the definitions as used in the studies.

 

The working group defined 20% as a minimal clinically important difference between the groups for pain and QOL.

 

Search and select (Methods)

The databases Embase and Ovid/Medline were searched with relevant search terms from 2016 until 19-5-2022. The detailed search strategy is depicted under the tab Methods. The systematic literature search resulted in 99 hits. Studies were selected based on the following criteria: (1) randomized controlled trials; (2) comparison between braces/corsets/orthoses and usual care without braces/corsets/orthoses, or between hard, soft and dynamic braces/corsets/orthoses; (3) patients over 50 years of age with a stable vertebral fracture. Fourteen studies were initially selected based on title and abstract screening. After reading the full text, twelve studies were excluded (see the table with reasons for exclusion under the tab Methods), and one meta-analysis and one RCT were included.

 

Results

The systematic analysis and meta-analysis by Bolton (2022) was initially used as the starting point for analysis. In order to report all relevant outcome measures, the meta-analysis was excluded and the four original publications were analyzed instead. Important study characteristics and results are summarized in the evidence tables. The assessment of the risk of bias is summarized in the risk of bias tables.

  1. Bolton K, Wallis JA, Taylor NF. Benefits and harms of non-surgical and non-pharmacological management of osteoporotic vertebral fractures: A systematic review and meta-analysis. Braz J Phys Ther. 2022 Jan-Feb;26(1):100383. doi: 10.1016/j.bjpt.2021.100383. Epub 2022 Jan 10. PMID: 35063701; PMCID: PMC8784306.
  2. Hofler RC, Jones GA. Bracing for Acute and Subacute Osteoporotic Compression Fractures: A Systematic Review of the Literature. World Neurosurg. 2020 Sep;141:e453-e460. doi: 10.1016/j.wneu.2020.05.199. Epub 2020 May 28. PMID: 32474094.
  3. Kato T, Inose H, Ichimura S, Tokuhashi Y, Nakamura H, Hoshino M, Togawa D, Hirano T, Haro H, Ohba T, Tsuji T, Sato K, Sasao Y, Takahata M, Otani K, Momoshima S, Tateishi U, Tomita M, Takemasa R, Yuasa M, Hirai T, Yoshii T, Okawa A. Comparison of Rigid and Soft-Brace Treatments for Acute Osteoporotic Vertebral Compression Fracture: A Prospective, Randomized, Multicenter Study. J Clin Med. 2019 Feb 6;8(2):198. doi: 10.3390/jcm8020198. PMID: 30736328; PMCID: PMC6406237.
  4. Kim HJ, Yi JM, Cho HG, Chang BS, Lee CK, Kim JH, Yeom JS. Comparative study of the treatment outcomes of osteoporotic compression fractures without neurologic injury using a rigid brace, a soft brace, and no brace: a prospective randomized controlled non-inferiority trial. J Bone Joint Surg Am. 2014 Dec 3;96(23):1959-66. doi: 10.2106/JBJS.N.00187. PMID: 25471910.
  5. Li M, Law SW, Cheng J, Kee HM, Wong MS. A comparison study on the efficacy of SpinoMed® and soft lumbar orthosis for osteoporotic vertebral fracture. Prosthet Orthot Int. 2015 Aug;39(4):270-6. doi: 10.1177/0309364614528204. Epub 2014 Apr 7. PMID: 24711165.
  6. Meccariello L, Muzii VF, Falzarano G, Medici A, Carta S, Fortina M, Ferrata P. Dynamic corset versus three-point brace in the treatment of osteoporotic compression fractures of the thoracic and lumbar spine: a prospective, comparative study. Aging Clin Exp Res. 2017 Jun;29(3):443-449. doi: 10.1007/s40520-016-0602-x. Epub 2016 Jul 8. PMID: 27386868.
  7. Pfeifer M, Begerow B, Minne HW. Effects of a new spinal orthosis on posture, trunk strength, and quality of life in women with postmenopausal osteoporosis: a randomized trial. Am J Phys Med Rehabil. 2004 Mar;83(3):177-86. doi: 10.1097/01.phm.0000113403.16617.93. PMID: 15043351.
  8. Pfeifer M, Kohlwey L, Begerow B, Minne HW. Effects of two newly developed spinal orthoses on trunk muscle strength, posture, and quality-of-life in women with postmenopausal osteoporosis: a randomized trial. Am J Phys Med Rehabil. 2011 Oct;90(10):805-15. doi: 10.1097/PHM.0b013e31821f6df3. PMID: 21681065.
  9. Venmans A, Klazen CA, Lohle PN, Mali WP, van Rooij WJ. Natural history of pain in patients with conservatively treated osteoporotic vertebral compression fractures: results from VERTOS II. AJNR Am J Neuroradiol. 2012 Mar;33(3):519-21. doi: 10.3174/ajnr.A2817. Epub 2011 Nov 24. PMID: 22116114; PMCID: PMC7966424.
  10. Weber A, Huysmans SMD, van Kuijk SMJ, Evers SMAA, Jutten EMC, Senden R, Paulus ATG, van den Bergh JPW, de Bie RA, Merk JMR, Bours SPG, Hulsbosch M, Janssen ERC, Curfs I, van Hemert WLW, Schotanus MGM, de Baat P, Schepel NC, den Boer WA, Hendriks JGE, Liu WY, Kleuver M, Pouw MH, van Hooff ML, Jacobs E, Willems PCPH. Effectiveness and cost-effectiveness of dynamic bracing versus standard care alone in patients suffering from osteoporotic vertebral compression fractures: protocol for a multicentre, two-armed, parallel-group randomised controlled trial with 12 months of follow-up. BMJ Open. 2022 May 24;12(5):e054315. doi: 10.1136/bmjopen-2021-054315. PMID: 35613823; PMCID: PMC9125700.

Evidence table for intervention studies (randomized controlled trials and non-randomized observational studies [cohort studies, case-control studies, case series])

 

Research questions:

  1. What are the benefits and harms of the use of a brace/corset/orthosis additional to usual care as compared to usual care only in patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture?
  2. What are the benefits and harms of different types of braces compared with each other in patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture?

Study reference

Study characteristics

Patient characteristics

Intervention (I)

Comparison / control (C)

Follow-up

Outcome measures and effect size

Comments

Kim, 2014

 

NCT 02049931

Type of study:

RCT

 

Setting and country:

Spinal center of a tertiary care teaching institution, Korea

 

Funding and conflicts of interest: This study was partially supported by research grants from Hanlim Pharm in Seoul, the Republic of Korea, to one author (H.-J.K.). The funds were used to pay for salaries and conference expenses. The funder had no role in the study design, data collection and analysis, decision to publish, or preparation of the manuscript.

 

One or more of the authors received payments or services, either directly or indirectly (i.e., via his or her institution), froma third party in support ofan aspect of this work. None of the authors, or their institution(s), have had any financial relationship, in the thirty-six months prior to submission of this work, with any entity in the biomedical arena that could be perceived to influence or have the potential to influence what is written in this work. In addition, no author has had any other relationships, or has engaged in any other activities, that could be perceived to influence or have the potential to influence what is written in this work.

Inclusion criteria:

The inclusion criteria were patient age of fifty years or older and the presence of acute back pain caused by a single-level vertebral fracture within three days of minor trauma. The fracture was defined as an axial compression of only the anterior column of the vertebral body with intact posterior elements, confirmed on magnetic resonance imaging, and the patient was without neurologic deficit. December 2012 to October 2013.

 

Exclusion criteria:

history of more than two recent vertebral fractures, a malignant compression fracture, neurologic compromise, a state of not walking before the fracture, a history of previous injury or surgery at the fractured level, and an inability to complete the questionnaires about pain and disability.

 

N total at baseline:

Intervention rigid: 20

Intervention soft: 20

Control: 20

 

Important prognostic factors2:

Age, mean ± SD:

rigid: 71.75 ± 7.96

soft: 66.75 ± 11.00

C: 72.25 ± 10.40

 

Sex:

rigid:70% F

soft: 70% F

C: 65% F

 

VAS back pain (0-10)

Rigid: 7.80 ± 2.08

Soft: 7.87 ± 2.07

C: 7.47 ± 1.96

 

ODI (0-100)

Rigid: 75.78 ± 13.56

Soft: 67.58 ± 16.12

C: 64.50 ± 17.06

 

SF-36 PCS

Rigid: 34.18 ± 14.58

Soft: 29.87 ± 11.87

C: 29.70 ± 13.55

 

SF-36 MCS

Rigid: 48.29 ± 14.93

Soft: 42.21 ± 11.75

C: 41.79 ± 10.31

 

Groups were comparable at baseline.

Rigid orthosis:

thoracolumbar sacral orthosis (How Medicare, Seoul, Korea).

Patients in the rigid-brace group were strictly maintained on bed rest until the custom-made orthosis was applied

 

Soft orthosis:

soft back braces (How Medicare, Seoul, Korea).

soft braces were ready-made and could be worn immediately upon patient enrollment in the study.

 

In both the rigid-brace and soft-brace groups, braces were to be worn at all times except when lying down, for the duration of 8 weeks.

No brace:

Patients in the no-brace group were allowed to walk without any brace as long as they were comfortable.

 

Length of follow-up:

12 weeks

 

Loss-to-follow-up:

Intervention rigid:

3/20 (15%), reason not specified

Intervention soft:

5/20 (25%), reason not specified

 

One participant in the soft-brace group died during the follow-up period for reasons believed to be unrelated to the trial.

 

Control:

3/20 (15%), reason not specified

 

Incomplete outcome data:

Not specified. Time of loss to follow-up not indicated.

 

 

Outcomes are reported at twelve weeks after the compression fracture as mean (95% CI)

 

Pain

VAS score for back pain 0-10, higher indicates more pain

2 weeks

Rigid: 5.5 (4.1 – 6.9) (N=20?)

Soft: 7.0 (5.7 – 8.2) (N=20?)

C: 6.0 (4.2 – 7.8) (N=20?)

 

12 weeks

Rigid: 3.1 (2.0 – 4.2) (N=17)

Soft: 3.7 (2.5 – 4.9) (N=15)

C: 4.6 (2.8 – 6.4) (N=17)

 

Opioid use

2 weeks

Rigid: 83.3%

Soft: 84.2%

C: 88.9%

 

12 weeks

Rigid:: 23.5%

Soft: 20.0%

C: 17.6%

 

QOL

The general health status was assessed using the Short Form-36 (SF-36). The raw scores for the SF-36 Physical Component Summary (PCS) and the Mental Component Summary (MCS) were transformed into norm-based scoring.

 

SF-36 PCS

12 weeks

Rigid: 32.7 (27.9 – 37.7)

Soft: 33.4 (27.9 – 39.1)

C: 30.5 (23.3 – 37.7)

 

SF-36 MCS

12 weeks

Rigid: 36.6 (27.9 – 45.7)

Soft: 33.9 (24.4 – 43.5)

C: 36.0 (27.1 – 45.0)

 

Activities/limitations of daily living

baseline adjusted Oswestry Disability Index (ODI) score (primary outcome). The

questionnaire comprised ten items, each with six levels of responses. Each item was scored from 0 to 5 points, and the total summation was converted to a 0-to-100-point scale.

2 weeks

Rigid: 53.2 (41.6 – 65.4)

Soft: 60.8 (51.0 – 70.4)

C: 55.2 (44.8 – 65.4)

 

12 weeks

Rigid: 33.0 (23.8 – 43.2)

Soft: 37.83 (26.77 – 48.90)

C: 35.95 (25.42 - 46.47)

 

Secondary fractures

Not reported

 

Complications

Not reported

 

Participation (including work)

Not reported

 

Muscle strength

Not reported

Authors’ conclusions:

The Oswestry Disability Index scores for the treatment of compression fractures without a brace were not inferior to those with soft or rigid braces. Moreover, the improvement in back pain and progression of anterior body compression were similar among the three groups.

Pfeiffer, 2011

Type of study:

RCT

 

Setting and country: Single Center, Germany

 

Funding and conflicts of interest:

Funded by ‘‘medi Inc, Bayreuth,

Germany,’’ which also provided the

orthoses used in this clinical trial.

However, ‘‘medi Inc’’ had no control

over the decision to approve or submit

the manuscript for publication.

No conflicts of interest have been reported by the authors or by any individuals in

control of the content of this article.

Inclusion criteria:

ambulatory, community-dwelling

women 60 yrs or older who were recruited through newspaper advertisements. At least one clinical vertebral fracture caused by osteoporosis within the last 6 mos and an angle of kyphosis above 60 degrees as measured using stereo-photomorphometry.

 

Exclusion criteria:

disorders affecting bone mineral metabolism (e.g., renal disease, hyperthyroidism, primary hyperparathyroidism, hypercortisolism, and osteomalacia) and severe degenerative diseases of the spine such as osteoarthritis, scoliosis, and malignancies.

 

N total at baseline:

Intervention rigid: 36

Intervention soft: 36

Control: 36

 

Important prognostic factors2:

Age, mean ± SD:

I rigid: 72.8 ± 7.1

I soft: 72.3 ± 6.7

C: 69.7 ± 8.9

 

Vertebral fractures:

I rigid: 2.0 ± 2.7

I soft: 1.6 ± 2.8

C: 2.1 ± 2.4

 

Nonvertebral fractures:

I rigid: 0.9 ± 1.1

I soft: 1.0 ± 1.3

C: 1.1 ± 1.2

 

Groups were comparable at baseline.

“Spinomed” orthosis, 2h/day for 6 months*

 

“Spinomed active” orthosis (soft), 2h/day for 6 months*

 

 

 

 

 

No orthosis for 6 months*

 

 

 

* After completion of the

first 6 months, group C should be provided with the

orthosis, whereas groups A and B should serve as

controls. The beneficial course of the first intervention phase, however, led to the fact that the participants in groups A and B refused to stop wearing the orthosis.

 

Length of follow-up:

12 months

 

Loss-to-follow-up:

Intervention rigid: 3/36 subjects stopped after 6 months due to continued pain

 

Intervention soft: 2/36 subjects stopped treatment prematurely because of low comfort and inconvenience.

 

Control:

During the first 6 months of observation, 3/36 subjects underwent kyphoplasty and were excluded.

 

Incomplete outcome data:

Not specified

 

 

Outcomes are reported as absolute change at 6 months compared to baseline, mean ± SD

 

Pain

Miltner’s rating scale.

The patients were requested to mark their intensity of

perceived pain on a scale rated from 1 to 4 whereby

1 indicates low; 2, moderate; 3, severe; and 4, very

severe pain

Spinomed: -1.5 ± 1.2 (N=36)

Active: -1.4 ± 1.1 (N=36)

C: +0.1 ± 0.9 (N=36)

 

QOL

Not reported

 

Activities/limitations of daily living

Limitations of daily living assessed by scores for disability and ability of self-care.

Disability: based on Leidig-Bruckner: The ability to get up from a supine position without use of the hands (0 = possible without difficulties, 1 = possible with moderate pain, 2 = possible with severe pain, 3 = impossible)

Spinomed: -2.1 ± 1.6

Active: -2.0 ± 1.5

C: +0.2 ± 0.8

 

Self-care

The assessment could be answered as follows: 1,

possible without extra help; 2, overall possible, dependent

on help in some cases (cleaning windows, drawing curtains, and carrying heavy bags); 3, possible but with difficulties and increased time, dependent on help in some cases; 4, possible but with

difficulties and increased time, dependent on help even in routine cases (shopping, ironing, and cleaning floor); 5, dependent on extra help for everyday routine functions (cleaning, cooking); 6, nursing

care needed.

Spinomed: -0.9 ± 1.1

Active: -1.1 ± 1.3

C: +0.2 ± 0.5

 

Secondary fractures

Not reported

 

Complications

Not reported

 

Participation (including work)

Not reported

 

Muscle strength

Back extensor strength (in N)

Spinomed: 189 ± 141 (N=36)

Active: 166 ± 120 (N=36)

C: 7 ± 55 (N=36)

 

Abdominal flexor strength (N)

Spinomed: 94 ± 71 (N=36)

Active: 135 ± 83 (N=36)

C: 23 ± 46 (N=36)

Authors’ conclusions:

the orthoses used in this study increases trunk

muscle strength and thus improves posture and body

height in patients with vertebral fractures caused

by osteoporosis. In addition, a better quality-of-life

is achieved using pain reduction, decreased limitations

of daily living, and augmented well-being.

Kato, 2019

Type of study: RCT

 

Setting and country:

multicenter, 71 hospitals,

Japan

 

Funding and conflicts of interest:

This work was supported by Grants-in-Aid from the Japan Agency for Medical Research and

Development Grant Number 16dk0110008h0003 (to AO).

The authors declare no conflict of interest.

Inclusion criteria:

patients aged between 65 and 85 years who had received a diagnosis of one fresh osteoporotic compression fracture between T10 and L2 within four weeks of injury. August 2014 to September 2016

 

Exclusion criteria:

more than two previous compression fractures from T10 to L2, previous spinal surgery, neurological deficits, inability to complete questionnaires, and serious comorbid conditions such as serious cancer and infection

 

N total at baseline:

Intervention: 141

Control: 143

 

Important prognostic factors2:

For example

Age, mean (SD):

I: 76.0 (5.2)

C: 75.5 (5.4)

 

Sex:

I: 100% F

C: 100% F

 

Mean time since fracture, weeks

I: 1.5 (1.2)

C: 1.5 (1.3)

 

No prevalent vertebral fracture, n (%)

I: 107 (76)

C: 105 (73)

 

Groups were considered comparable at baseline.

Rigid brace

N=141

 

rigid thoracolumbosacral orthosis, which is a single-piece molded plastic brace with an opening on the front

 

braces were to be worn at all times for 12 weeks

 

 

 

Soft brace

N=143

 

soft thoracolumbosacral orthosis, which is made from an elastic cotton/nylon material and has steel stays with an opening on the front

 

braces were to be worn at all times for 12 weeks

Length of follow-up:

48 weeks

 

Loss-to-follow-up:

Week 12

Intervention: 1/141

Reasons

Patient decision, Dementia, severe collapse progression, osteoporosis medication, No reason given

 

Control: 5/143

Reasons

Patient decision, operation, Changing hospital, neurological deficit, No reason given

 

Week 48

Intervention: 27/141

Reasons

Patient decision, Dementia, severe collapse progression, osteoporosis medication, Changing hospital, died, No reason given

 

Control: 29/143

Patient decision, operation, Changing hospital, neurological deficit, pneumonia, died, lumbar canal stenosis operation, No reason given

 

 

Incomplete outcome data:

Not specified

 

 

Outcome measures and effect size (include 95%CI and p-value if available):

 

Pain

VAS for lower back pain (0 to 100, higher scores indicating severe pain), mean (SD)

12 weeks

Rigid: 28.9 (24.1)

Soft: 29.1 (23.9)

 

48 weeks

Rigid: 28.2 (25.8)

Soft: 26.3 (27.0)

 

Use of pain medication (non-opiates and weak opiates)

12 weeks

Rigid: 32/130 (24.6%)

Soft: 40/133 (30.1%)

 

48 weeks

Rigid: 17/114 (14.9%)

Soft: 18/114 (15.8%)

 

QOL

EQ-5D-3L , -0.111 to 1, with higher scores indicating higher QOL

12 weeks

Rigid: 0.70 (0.20)

Soft: 0.72 (0.18)

 

48 weeks

Rigid: 0.73 (0.20)

Soft: 0.74 (0.22)

 

Activities/limitations of daily living

Pain-related disorder of JOABPEQ, 0 to 100, with higher scores indicating better function

12 weeks

Rigid: 69.5 (31.7)

Soft: 73.1 (30.0)

 

48 weeks

Rigid: 57.3 (29.8)

Soft: 60.6 (29.4)

 

Secondary fractures

Rigid: 7/140 (5.0%)

Soft: 9/141 (6.4%)

odds ratio 0.78 (95% CI 0.23 to

2.42)

 

Complications

Not reported

 

Participation (including work)

Social life function of JOABPEQ, 0 to 100, with higher scores indicating better function

12 weeks

Rigid: 50.9 (27.8)

Soft: 53.6 (26.0)

 

48 weeks

Rigid: 57.7 (28.4)

Soft: 63.4 (24.2)

 

Muscle strength

Not reported

Authors’ conclusions:

We found that the 12-week rigid-brace treatment for acute vertebral compression fractures did not result in statistically greater prevention of spinal deformity, better QOL, or lesser back pain than

soft-brace treatment at 48 weeks. Therefore, the routine use of a custom-made rigid brace for acute vertebral compression fractures is not justified.

Li, 2014

Type of study:

RCT

 

Setting and country:

Pilot trial, Hong Kong

 

Funding and conflicts of interest:

This research received no specific grant from any funding agency in the public, commercial, or not-for-profit sectors.

The authors declare that there is no conflict of interest.

Inclusion criteria:

(1) age: 55 years or above, (2) female, (3) clinical diagnosis of OVF with radiographs, (4) back pain secondary to OVF, and (5) affected vertebrae between T1 and L5.

 

Exclusion criteria:

(1) premorbid: bed-bound, (2) previous spine surgery, (3) vertebral collapse with underlying pathology (e.g. multiple myeloma and metastasis), (4) dementia/cognitive impairment, (5) patients with neurological deficits secondary to osteoporotic fracture, and (6) severe degenerative change of spine such as osteoarthritis and scoliosis.

 

N total at baseline:

Intervention: 27

Control: 24

 

Important prognostic factors2:

Age, mean ± SD:

I: 82 ± 8.3 years

C: 81 ± 6.6 years

 

One level of vertebral fracture (range: T12–L5)

I: 15/27 (55.6%)

C: 10/24 (41.7%)

 

Two levels of vertebral fracture (range: T11–S1)

I: 7/27 (25.9%)

C: 9/24 (37.5%)

 

At least three levels of vertebral fracture (range: T4–L5)

I: 5/27 (18.5%)

C: 5/24 (20.8%)

 

Groups were not comparable at baseline for number of fractures.

Spinomed orthosis

 

first week of disease onset: standard rigid thoracolumbosacral orthosis. 24 h/day

 

weeks 2-3: Spinomed orthosis 3 h/day during rehabilitation training; soft lumbar orthosis for the rest of the time

Soft lumbar orthosis

 

first week of disease onset: standard rigid thoracolumbosacral orthosis. 24 h/day

 

weeks 2-3: soft lumbar orthosis

Length of follow-up:

3 weeks

 

Loss-to-follow-up:

Not reported

 

Incomplete outcome data:

Not specified

 

 

Posttreatment values (3 weeks) are presented as mean (SD).

 

Pain

NRS 0-10, level 10 means extreme pain and level 0 means no pain at all.

I: 4.0 (2.0)

C: 4.5 (2.1)

 

QOL

Not reported

 

Activities/limitations of daily living

Functional Independence Measure-motor Scores (FIM-motor Scores). It includes 18 items to measure how much assistance is required for the individual to carry out activities of daily living. Total score is a value between 18 and 126 and the higher scores indicate the more independent.

I: 70.2 (9.0)

C: 61.8 (11.5)

 

Elderly Mobility Scale (EMS), a standardized validated scale for assessment of mobility in more frail elderly patients. This scale assesses seven dimensions of functional performance, which include locomotion, balance, and key position changes in daily living. The maximum score of EMS is 20 and higher scores indicate better performance.

I: 9.6 (3.7)

C: 9.9 (4.5)

 

Modified Functional Ambulation Category (MFAC). Functional mobility test to classify the patient’s walking capacity, which is separated as seven levels of ambulatory status (i.e. lyer, sitter, dependent walker, assistant walker, supervised walker, indoor walker, and outdoor walker). The maximum score of MFAC is 20 and higher scores indicate more independent in mobility (scores larger than 14 means independent in mobility).

I: 4.6 (1.2)

C: 4.7 (1.1)

 

Secondary fractures

Not reported

 

Complications

Not reported

 

Participation (including work)

Not reported

 

Muscle strength

Not reported

Authors’ conclusions:

Both groups were found to significantly reduce the patients’ pain level and limitations of daily life (p < 0.05). The effect of the two types of spinal orthoses on the pain level reduction and functional mobility level gain did not show signifi

cant difference (p > 0.05) at the subacute stage.

 

Risk of bias table for intervention studies (randomized controlled trials; based on Cochrane risk of bias tool and suggestions by the CLARITY Group at McMaster University)

 

Research questions:

  1. What are the benefits and harms of the use of a brace/corset/orthosis additional to usual care as compared to usual care only in patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture?
  2. What are the benefits and harms of different types of braces compared with each other in patients over 50 years of age with a symptomatic stable vertebral fracture?

Study reference

 

(first author, publication year)

Was the allocation sequence adequately generated?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was the allocation adequately concealed?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Blinding: Was knowledge of the allocated

interventions adequately prevented?

 

Were patients blinded?

 

Were healthcare providers blinded?

 

Were data collectors blinded?

 

Were outcome assessors blinded?

 

Were data analysts blinded?

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was loss to follow-up (missing outcome data) infrequent?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Are reports of the study free of selective outcome reporting?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Was the study apparently free of other problems that could put it at a risk of bias?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Definitely yes

Probably yes

Probably no

Definitely no

Overall risk of bias

If applicable/necessary, per outcome measure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOW

Some concerns

HIGH

 

Kato, 2019

 

UMIN000014876

Definitely yes

 

Reason: secure, encrypted, web-based system that

enabled computer-generated random treatment assignment

No information

Definitely no

 

Reason: physicians and patients could not be blinded to the

treatment after they were assigned to a specific study group.

 

Radiographic evaluators at all outcome points were blinded (outcomes not included in current analysis).

Probably yes

 

Reason: Loss to follow-up was infrequent at short term follow-up, and similar in both groups.

Probably yes

 

Reason: All relevant outcomes were reported

Probably yes

 

Reason: No other problems noted

SOME CONCERNS for patient reported outcome measures due to lack of blinding

Kim, 2014

Definitely yes

 

Reason: randomization was performed

using a computer-generated randomization list

 

Definitely yes

 

Reason: randomization was concealed from the first author before the randomized allocation

Definitely no

 

Reason: physicians and patients could not be blinded to the Intervention.

 

Assessors of radiographic measurements (not included in current analysis) were unaware of the treatment method.

Probably yes

 

Reason: Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason: All relevant outcomes were reported.

Probably yes

 

Reason: No other problems noted

SOME CONCERNS for patient reported outcome measures due to lack of blinding

Li, 2014

No information

 

 

No information

 

 

Definitely no

 

Reason: physicians and patients could not be blinded to the Intervention.

Probably yes

 

Reason: Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason: All relevant outcomes were reported.

Probably yes

 

Reason: No other problems noted

HIGH due to lack of blinding and lack of information about generation and concealment of allocation

Pfeiffer, 2011

Definitely yes

 

Reason: The randomization of study subjects was performed externally by a statistical consultant bureau

No information

 

Definitely no

 

Reason: physicians and patients could not be blinded to the

Intervention.

Probably yes

 

Reason: Loss to follow-up was infrequent in intervention and control group.

Probably yes

 

Reason: All relevant outcomes were reported.

Probably yes

 

Reason: No other problems noted

SOME CONCERNS for patient reported outcome measures due to lack of blinding

 

Table of excluded studies

Reference

Reason for exclusion

Bolton K, Wallis JA, Taylor NF. Benefits and harms of non-surgical and non-pharmacological management of osteoporotic vertebral fractures: A systematic review and meta-analysis. Braz J Phys Ther. 2022 Jan-Feb;26(1):100383. doi: 10.1016/j.bjpt.2021.100383. Epub 2022 Jan 10. PMID: 35063701; PMCID: PMC8784306.

Meta-analysis; original publications used for analysis

Hofler RC, Jones GA. Bracing for Acute and Subacute Osteoporotic Compression Fractures: A Systematic Review of the Literature. World Neurosurg. 2020 Sep;141:e453-e460. doi: 10.1016/j.wneu.2020.05.199. Epub 2020 May 28. PMID: 32474094.

Meta-analysis; original publications used for analysis

Jin YZ, Lee JH. Effect of Brace to Osteoporotic Vertebral Fracture: a Meta-Analysis. J Korean Med Sci. 2016 Oct;31(10):1641-9. doi: 10.3346/jkms.2016.31.10.1641. PMID: 27550495; PMCID: PMC4999409.

Meta-analysis; original publications used for analysis

Ameis A, Randhawa K, Yu H, Côté P, Haldeman S, Chou R, Hurwitz EL, Nordin M, Wong JJ, Shearer HM, Taylor-Vaisey A. The Global Spine Care Initiative: a review of reviews and recommendations for the non-invasive management of acute osteoporotic vertebral compression fracture pain in low- and middle-income communities. Eur Spine J. 2018 Sep;27(Suppl 6):861-869. doi: 10.1007/s00586-017-5273-6. Epub 2017 Oct 16. PMID: 29038868.

meta-analysis; no data of individual studies

Goodwin VA, Hall AJ, Rogers E, Bethel A. Orthotics and taping in the management of vertebral fractures in people with osteoporosis: a systematic review. BMJ Open. 2016 May 4;6(5):e010657. doi: 10.1136/bmjopen-2015-010657. PMID: 27147384; PMCID: PMC4861088.

Meta-analysis; original publications used for analysis

Spiegl U, Bork H, Grüninger S, Maus U, Osterhoff G, Scheyerer MJ, Pieroh P, Schnoor J, Heyde CE, Schnake KJ. Osteoporotic Fractures of the Thoracic and Lumbar Vertebrae: Diagnosis and Conservative Treatment. Dtsch Arztebl Int. 2021 Oct 8;118(40):670-677. doi: 10.3238/arztebl.m2021.0295. PMID: 34342263; PMCID: PMC8727857.

Meta-analysis; original publications used for analysis

Newman M, Minns Lowe C, Barker K. Spinal Orthoses for Vertebral Osteoporosis and Osteoporotic Vertebral Fracture: A Systematic Review. Arch Phys Med Rehabil. 2016 Jun;97(6):1013-25. doi: 10.1016/j.apmr.2015.10.108. Epub 2015 Nov 23. PMID: 26615791.

Meta-analysis; original publications used for analysis

Karimian MR, Yeowell G, Saberi S, Sadeghi-Demneh E. A comparison of the effectiveness of three types of trunk orthoses on the balance performance of older people with osteoporotic hyperkyphosis: A cross-over study. Musculoskelet Sci Pract. 2021 Oct;55:102430. doi: 10.1016/j.msksp.2021.102430. Epub 2021 Jul 14. PMID: 34298492.

wrong study design, convenience sampling

Shariatzadeh H, Modaghegh BS, Mirzaei A. The Effect of Dynamic Hyperextension Brace on Osteoporosis and Hyperkyphosis Reduction in Postmenopausal Osteoporotic Women. Arch Bone Jt Surg. 2017 May;5(3):181-185. PMID: 28656166; PMCID: PMC5466863.

wrong population, no vertebral fractures

Kaijser Alin C, Uzunel E, Grahn Kronhed AC, Alinaghizadeh H, Salminen H. Effect of treatment on back pain and back extensor strength with a spinal orthosis in older women with osteoporosis: a randomized controlled trial. Arch Osteoporos. 2019 Jan 9;14(1):5. doi: 10.1007/s11657-018-0555-0. PMID: 30623268; PMCID: PMC6325994.

wrong population, participants with and without vertebral fractures

Alin CK, Frisendahl N, Kronhed AG, Salminen H. Experiences of using an activating spinal orthosis in women with osteoporosis and back pain in primary care. Arch Osteoporos. 2020 Oct 29;15(1):171. doi: 10.1007/s11657-020-00754-z. PMID: 33123853; PMCID: PMC7595975.

wrong study design, qualitative data

Dionyssiotis Y, Trovas G, Thoma S, Lyritis G, Papaioannou N. Prospective study of spinal orthoses in women. Prosthet Orthot Int. 2015 Dec;39(6):487-95. doi: 10.1177/0309364614545416. Epub 2014 Aug 19. PMID: 25138115.

wrong study design, not randomized

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 18-04-2024

Laatst geautoriseerd  : 18-04-2024

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging
Geautoriseerd door:
  • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
  • Nederlandse Internisten Vereniging
  • Nederlandse Orthopaedische Vereniging
  • Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Heelkunde
  • Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie
  • Nederlandse Vereniging voor Radiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Reumatologie
  • Osteoporose Vereniging

Algemene gegevens

De ontwikkeling van deze richtlijnmodule werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl/kennisinstituut) en werd gefinancierd uit de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijnmodule.

Samenstelling werkgroep

Voor het ontwikkelen van de richtlijnmodule is in 2022 een multidisciplinaire werkgroep ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van alle relevante specialismen (zie hiervoor de Samenstelling van de werkgroep) die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met symptomatishce stabiele wervelfracturen.

 

Werkgroep

  • prof. dr. P.C. (Paul) Willems, orthopedisch chirurg, Maastricht UMC+, Maastricht, NOV (voorzitter)
  • dr. M.J. (Marc) Nieuwenhuijse, orthopedisch chirurg, Amphia Ziekenhuis, Breda, NOV
  • dr. H.C.A. (Harm) Graat, orthopedisch chirurg, Noordwest Ziekenhuisgroep, NOV
  • dr. E. (Eva) Jacobs, orthopedisch chirurg, Maastricht UMC+, Maastricht, NOV
  • dr. A.G. (Annegreet) Vlug, internist-endocrinoloog Jan van Goyen Medisch Centrum en Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam, NIV
  • dr. C.A.H (Caroline) Klazen, Radioloog, Medisch spectrum Twente, Enschede, NVvR
  • prof. dr. W.F. (Willem) Lems, reumatoloog, Amsterdam UMC, Amsterdam, NVR
  • dr. H. (Hanna) Willems, Klinisch geriater, Amsterdam UMC, Amsterdam, NVKG
  • drs. J. (Joost) Hoekstra, Traumachirurg UMCG, Groningen, NVvH
  • drs. E.L.S. (Annelies) Kievit, anesthesioloog-pijnspecialist, Medisch Centrum Leeuwarden, NVA
  • drs. C.F.M.G. (Christianne) Bessems, geriatriefysiotherapeut, Bronzwaer Fysiotherapie, Maastricht, KNGF
  • H.J.G. (Harry) van den Broek, patiëntvertegenwoordiger Osteoporose Vereniging, Den Haag, Osteoporose Vereniging

Klankbordgroep

  • E.E. (Erna) Hiddink, Oefentherapeut Mensendieck, Opella, VvOCM
  • H.A.A. (Riekie) van Beers, verpleegkundig specialist, Amphia ziekenhuis, Breda, V&VN
  • Dr. I. (Iris) Ketel, wetenschappelijk medewerker NHG, Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht, NHG
  • Dr. M.C. (Marloes) Minnaard, wetenschappelijk medewerker NHG, Nederlands Huisartsen Genootschap, Utrecht, NHG

Met ondersteuning van

Dr. M.S. (Matthijs) Ruiter, senior adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Belangenverklaringen

De Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling is gevolgd. Alle werkgroepleden hebben schriftelijk verklaard of zij in de laatste drie jaar directe financiële belangen (betrekking bij een commercieel bedrijf, persoonlijke financiële belangen, onderzoeksfinanciering) of indirecte belangen (persoonlijke relaties, reputatiemanagement) hebben gehad. Gedurende de ontwikkeling of herziening van een module worden wijzigingen in belangen aan de voorzitter doorgegeven. De belangenverklaring wordt opnieuw bevestigd tijdens de commentaarfase.

Een overzicht van de belangen van werkgroepleden en het oordeel over het omgaan met eventuele belangen vindt u in onderstaande tabel. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

 

Werkgroeplid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

Bessems

Geriatriefysiotherapeut MSc. Eerstelijnszorg Bronzwaer Fysiotherapie en Valkfysio

Docent en examinator Avans+ opleiding master geriatriefysiotherapie
Bestuurslid Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Geriatrie (NVFG)

Geen

Geen restricties

Hoeks

Traumachirurg UMCG

Docent UMCG/RUG

Geen financiële belangen anders dan als traumachirurg betrokken bij de behandeling van patiënten met wervelfracturen

Geen restricties

Jacobs

Orthopedisch chirurg MUMC+ Maastricht

Geen

Extern gefinancierd onderzoek. ZonMw: Cost-effectiveness of dynamic bracing versus standard care alone in patients suffering from osteoporotic vertebral fractures - a multicenter RCT. Geen projectleider.

Geen restricties

Graat

Orthopedisch chirurg (Noordwest Ziekenhuisgroep)

Geen

Geen

Geen restricties

Klazen

Radioloog, Medisch spectrum Twente

Geen

Geen

Geen restricties

Kievit

anesthesioloog-pijnspecialist medisch centrum leeuwarden (betaald)

Geen

Geen

Geen restricties

Lems

hoogleraar reumatologie in amsterdam umc (o,8 FTE), ook werkzaam in Reade (o,2 fTE)

Hoofdredacteur Ned Tijdschrift reumatologie (betaald), Secretaris IWO (betaald), Steering Committee Capture the Fracture (onderdeel IOF, onbetaald), Board of Directors ECTS (onbetaald).
Sponsoring: speakers fee/adviesraden: Amgen, UCB, Eli Lilly.

Geen

Geen restricties, adviesraden buiten afbakening richtlijn

Nieuwenhuijse

Orthopedisch chirurg Amphia Ziekenhuis Breda

Geen

Geen

Geen restricties

Van den Broek

Voorzitter Osteoporose Vereniging (vrijwilliger, onbezoldigd)

DGA Consultec BV (Eigen holding, houder pensioenrechten) deels betaald.

Bestuurslid Energiek Heusden (energiecoöperatie, onbezoldigd)

De osteoporose vereniging heeft geen extern gefinancierd onderzoek, dus niet van toepassing. Zij ontvangt subsidie, sponsoring en donatie voor het organiseren van verenigingsactiviteiten van VWS, ReumaNederland, contributie en bedrijven (waaronder Farma).

Geen restricties

Vlug

Internist-endocrinoloog Jan van Goyen Medisch Centrum en Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam

Onderzoeker Centrum voor Botkwaliteit Leids Universitair Medisch Centrum

Board Member of the European Calcified Tissue Society

Chair of the Academy of the European Calcified Tissue Society

Scientific Board Member of the International Bone Marrow Adiposity Society

Dutch Ambassador of the American Society for Bone and Mineral Research

Lid van de stuurgroep Women's Health van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Educational activities for Amgen and UCB: develop and present webinars on osteoporosis to educate health care professionals

Educational activities for Abbott: develop and present webinars on flash glucose monitoring for diabetes to educate health care professionals

In afgelopen drie jaar twee keer deelgenomen aan adviesraad, een keer voor Abbott over flash glucose monitoring voor diabetes en een keer voor UCB over het gebruik van Romosozumab.

Op dit moment ben ik niet actief betrokken bij een adviesraad.

Geen restricties

P. Willems

Orthopedisch chirurg, Maastricht UMC;

Hoogleraar lntegrated Spinal Care, Universiteit Maastricht

geen

Extern gefinancierd onderzoek.

Zorginstituut NL: Samen beslissen o.b.v. uitkomstinformatie in een                multidisciplinaire context: setting Stadspoli Rug, Maastricht. Geen projectleider.

 

ZonMw: Cost-effectiveness of dynamic bracing versus standard care alone in patients suffering from osteoporotic vertebral fractures - a multicenter RCT. Projectleider.

Geen restricties

H. Willems

Klinisch geriater en internist, Amsterdam UMC,
hoofd afdeling ouderengeneeskunde, betaald. Omvang 0,9FTE

Bestuurder stichting zorgevaluatie en voorzitter werkgroep Leading the change, 0,1 FTE, betaald.

speakersfee, advisoryboard AMGEN en UCB, gelden worden gedoneerd aan onderzoek van de afdeling ouderengeneeskunde.

Geen restricties

Ruiter

Adviseur Kennisinstituut

Geen

Geen

Geen restricties

Inbreng patiëntenperspectief

Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door deelname van een afgevaardigde van de Osteoporose Vereniging in de werkgroep. De conceptrichtlijn is tevens voor commentaar voorgelegd aan deze vereniging en de eventueel aangeleverde commentaren zijn bekeken en verwerkt.

 

Kwalitatieve raming van mogelijke financiële gevolgen in het kader van de Wkkgz

Bij de richtlijn is conform de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) een kwalitatieve raming uitgevoerd of de aanbevelingen mogelijk leiden tot substantiële financiële gevolgen. Bij het uitvoeren van deze beoordeling zijn richtlijnmodules op verschillende domeinen getoetst (zie het stroomschema op de Richtlijnendatabase).

 

Uit de kwalitatieve raming blijkt dat er waarschijnlijk geen substantiële financiële gevolgen zijn, zie onderstaande tabel.

 

Module

Uitkomst raming

Toelichting

Module fysio-/oefentherapie

geen substantiële financiële gevolgen

Het betreft geen nieuwe manier van zorgverlening of andere organisatie van zorgverlening. Veel patiënten ontvangen nu ook al fysio-/oefentherapie, alleen niet specifiek gericht op wervelfracturen bij osteoporose. Er worden daarom geen substantiële financiële gevolgen verwacht.

Module braces

geen substantiële financiële gevolgen

Het betreft geen nieuwe manier van zorgverlening of andere organisatie van zorgverlening.  Er worden daarom substantiële financiële gevolgen verwacht.

Module cementaugmentatie

geen substantiële financiële gevolgen

Op dit moment wordt cement augmentatie niet vergoed door de zorgverzekeraars. Wanneer dit wel vergoed wordt, dan zou dit een beperkte stijging van de zorgkosten met zich meebrengen. 

Module multidisciplinaire afstemming

geen substantiële financiële gevolgen

Dit betreft een betere afstemming tussen de disciplines, waardoor patiënten mogelijk sneller en adequater geholpen kunnen worden, met een positief effect op de zorgkosten.

Werkwijze

AGREE

Deze richtlijnmodule is opgesteld conform de eisen vermeld in het rapport Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 van de adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwaliteit. Dit rapport is gebaseerd op het AGREE II instrument (Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation II; Brouwers, 2010).

 

Knelpuntenanalyse en uitgangsvragen

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging signaleerde bij de herziening van de richtlijn Osteoporose en fracttuurpreventie het ontbreken van modules over conservatieve en invasieve behandelopties voor osteoporotische wervelfacturen. In overleg met de Nederlandse Internisten Vereniging en richtlijnwerkgroep zijn de aanvullende knelpunten vastgesteld. Er is een nieuwe werkgroep gevormd voor de aanvullende modules en deze heeft vervolgens de uitgangsvragen geprioriteerd en definitief vastgesteld.

 

Uitkomstmaten

Na het opstellen van de zoekvraag behorende bij de uitgangsvraag inventariseerde de werkgroep welke uitkomstmaten voor de patiënt relevant zijn, waarbij zowel naar gewenste als ongewenste effecten werd gekeken. Hierbij werd een maximum van acht uitkomstmaten gehanteerd. De werkgroep waardeerde deze uitkomstmaten volgens hun relatieve belang bij de besluitvorming rondom aanbevelingen, als cruciaal (kritiek voor de besluitvorming), belangrijk (maar niet cruciaal) en onbelangrijk. Tevens definieerde de werkgroep tenminste voor de cruciale uitkomstmaten welke verschillen zij klinisch (patiënt) relevant vonden.

 

Methode literatuursamenvatting

Een uitgebreide beschrijving van de strategie voor zoeken en selecteren van literatuur is te vinden onder ‘Zoeken en selecteren’ onder Onderbouwing. Indien mogelijk werd de data uit verschillende studies gepoold in een random-effects model. Review Manager 5.4 werd gebruikt voor de statistische analyses. De beoordeling van de kracht van het wetenschappelijke bewijs wordt hieronder toegelicht.

 

Beoordelen van de kracht van het wetenschappelijke bewijs

De kracht van het wetenschappelijke bewijs werd bepaald volgens de GRADE-methode. GRADE staat voor ‘Grading Recommendations Assessment, Development and Evaluation’ (zie GRADE working group). De basisprincipes van de GRADE-methodiek zijn: het benoemen en prioriteren van de klinisch (patiënt) relevante uitkomstmaten, een systematische review per uitkomstmaat, en een beoordeling van de bewijskracht per uitkomstmaat op basis van de acht GRADE-domeinen (domeinen voor downgraden: risk of bias, inconsistentie, indirectheid, imprecisie, en publicatiebias; domeinen voor upgraden: dosis-effect relatie, groot effect, en residuele plausibele confounding).

GRADE onderscheidt vier gradaties voor de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs: hoog, redelijk, laag en zeer laag. Deze gradaties verwijzen naar de mate van zekerheid die er bestaat over de literatuurconclusie, in het bijzonder de mate van zekerheid dat de literatuurconclusie de aanbeveling adequaat ondersteunt (Schünemann, 2013; Hultcrantz, 2017).

 

GRADE

Definitie

Hoog

  • er is hoge zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is zeer onwaarschijnlijk dat de literatuurconclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Redelijk

  • er is redelijke zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is mogelijk dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Laag

  • er is lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • er is een reële kans dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Zeer laag

  • er is zeer lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • de literatuurconclusie is zeer onzeker.

 

Bij het beoordelen (graderen) van de kracht van het wetenschappelijk bewijs in richtlijnen volgens de GRADE-methodiek spelen grenzen voor klinische besluitvorming een belangrijke rol (Hultcrantz, 2017). Dit zijn de grenzen die bij overschrijding aanleiding zouden geven tot een aanpassing van de aanbeveling. Om de grenzen voor klinische besluitvorming te bepalen moeten alle relevante uitkomstmaten en overwegingen worden meegewogen. De grenzen voor klinische besluitvorming zijn daarmee niet één op één vergelijkbaar met het minimaal klinisch relevant verschil (Minimal Clinically Important Difference, MCID). Met name in situaties waarin een interventie geen belangrijke nadelen heeft en de kosten relatief laag zijn, kan de grens voor klinische besluitvorming met betrekking tot de effectiviteit van de interventie bij een lagere waarde (dichter bij het nuleffect) liggen dan de MCID (Hultcrantz, 2017).

 

Overwegingen (van bewijs naar aanbeveling)

Om te komen tot een aanbeveling zijn naast (de kwaliteit van) het wetenschappelijke bewijs ook andere aspecten belangrijk en worden meegewogen, zoals aanvullende argumenten uit bijvoorbeeld de biomechanica of fysiologie, waarden en voorkeuren van patiënten, kosten (middelenbeslag), aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie. Deze aspecten zijn systematisch vermeld en beoordeeld (gewogen) onder het kopje ‘Overwegingen’ en kunnen (mede) gebaseerd zijn op expert opinion. Hierbij is gebruik gemaakt van een gestructureerd format gebaseerd op het evidence-to-decision framework van de internationale GRADE Working Group (Alonso-Coello, 2016a; Alonso-Coello 2016b). Dit evidence-to-decision framework is een integraal onderdeel van de GRADE methodiek.

 

Formuleren van aanbevelingen

De aanbevelingen geven antwoord op de uitgangsvraag en zijn gebaseerd op het beschikbare wetenschappelijke bewijs en de belangrijkste overwegingen, en een weging van de gunstige en ongunstige effecten van de relevante interventies. De kracht van het wetenschappelijk bewijs en het gewicht dat door de werkgroep wordt toegekend aan de overwegingen, bepalen samen de sterkte van de aanbeveling. Conform de GRADE-methodiek sluit een lage bewijskracht van conclusies in de systematische literatuuranalyse een sterke aanbeveling niet a priori uit, en zijn bij een hoge bewijskracht ook zwakke aanbevelingen mogelijk (Agoritsas, 2017; Neumann, 2016). De sterkte van de aanbeveling wordt altijd bepaald door weging van alle relevante argumenten tezamen. De werkgroep heeft bij elke aanbeveling opgenomen hoe zij tot de richting en sterkte van de aanbeveling zijn gekomen.

In de GRADE-methodiek wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke (of conditionele) aanbevelingen. De sterkte van een aanbeveling verwijst naar de mate van zekerheid dat de voordelen van de interventie opwegen tegen de nadelen (of vice versa), gezien over het hele spectrum van patiënten waarvoor de aanbeveling is bedoeld. De sterkte van een aanbeveling heeft duidelijke implicaties voor patiënten, behandelaars en beleidsmakers (zie onderstaande tabel). Een aanbeveling is geen dictaat, zelfs een sterke aanbeveling gebaseerd op bewijs van hoge kwaliteit (GRADE gradering HOOG) zal niet altijd van toepassing zijn, onder alle mogelijke omstandigheden en voor elke individuele patiënt.

 

Implicaties van sterke en zwakke aanbevelingen voor verschillende richtlijngebruikers

 

Sterke aanbeveling

Zwakke (conditionele) aanbeveling

Voor patiënten

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen en slechts een klein aantal niet.

Een aanzienlijk deel van de patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen, maar veel patiënten ook niet.

Voor behandelaars

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak moeten ontvangen.

Er zijn meerdere geschikte interventies of aanpakken. De patiënt moet worden ondersteund bij de keuze voor de interventie of aanpak die het beste aansluit bij zijn of haar waarden en voorkeuren.

Voor beleidsmakers

De aanbevolen interventie of aanpak kan worden gezien als standaardbeleid.

Beleidsbepaling vereist uitvoerige discussie met betrokkenheid van veel stakeholders. Er is een grotere kans op lokale beleidsverschillen.

 

Organisatie van zorg

In de knelpuntenanalyse en bij de ontwikkeling van de richtlijnmodule is expliciet aandacht geweest voor de organisatie van zorg: alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor het verlenen van zorg (zoals coördinatie, communicatie, (financiële) middelen, mankracht en infrastructuur). Randvoorwaarden die relevant zijn voor het beantwoorden van deze specifieke uitgangsvraag zijn genoemd bij de overwegingen. Meer algemene, overkoepelende, of bijkomende aspecten van de organisatie van zorg worden behandeld in de module Organisatie van zorg.

 

Commentaar- en autorisatiefase

De conceptrichtlijnmodule werd aan de betrokken (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd ter commentaar. De commentaren werden verzameld en besproken met de werkgroep. Naar aanleiding van de commentaren werd de conceptrichtlijnmodule aangepast en definitief vastgesteld door de werkgroep. De definitieve richtlijnmodule werd aan de deelnemende (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd voor autorisatie en door hen geautoriseerd dan wel geaccordeerd.

 

Literatuur

Agoritsas T, Merglen A, Heen AF, Kristiansen A, Neumann I, Brito JP, Brignardello-Petersen R, Alexander PE, Rind DM, Vandvik PO, Guyatt GH. UpToDate adherence to GRADE criteria for strong recommendations: an analytical survey. BMJ Open. 2017 Nov 16;7(11):e018593. doi: 10.1136/bmjopen-2017-018593. PubMed PMID: 29150475; PubMed Central PMCID: PMC5701989.

 

Alonso-Coello P, Schünemann HJ, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Rada G, Rosenbaum S, Morelli A, Guyatt GH, Oxman AD; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 1: Introduction. BMJ. 2016 Jun 28;353:i2016. doi: 10.1136/bmj.i2016. PubMed PMID: 27353417.

 

Alonso-Coello P, Oxman AD, Moberg J, Brignardello-Petersen R, Akl EA, Davoli M, Treweek S, Mustafa RA, Vandvik PO, Meerpohl J, Guyatt GH, Schünemann HJ; GRADE Working Group. GRADE Evidence to Decision (EtD) frameworks: a systematic and transparent approach to making well informed healthcare choices. 2: Clinical practice guidelines. BMJ. 2016 Jun 30;353:i2089. doi: 10.1136/bmj.i2089. PubMed PMID: 27365494.

 

Brouwers MC, Kho ME, Browman GP, Burgers JS, Cluzeau F, Feder G, Fervers B, Graham ID, Grimshaw J, Hanna SE, Littlejohns P, Makarski J, Zitzelsberger L; AGREE Next Steps Consortium. AGREE II: advancing guideline development, reporting and evaluation in health care. CMAJ. 2010 Dec 14;182(18):E839-42. doi: 10.1503/cmaj.090449. Epub 2010 Jul 5. Review. PubMed PMID: 20603348; PubMed Central PMCID: PMC3001530.

 

Hultcrantz M, Rind D, Akl EA, Treweek S, Mustafa RA, Iorio A, Alper BS, Meerpohl JJ, Murad MH, Ansari MT, Katikireddi SV, Östlund P, Tranæus S, Christensen R, Gartlehner G, Brozek J, Izcovich A, Schünemann H, Guyatt G. The GRADE Working Group clarifies the construct of certainty of evidence. J Clin Epidemiol. 2017 Jul;87:4-13. doi: 10.1016/j.jclinepi.2017.05.006. Epub 2017 May 18. PubMed PMID: 28529184; PubMed Central PMCID: PMC6542664.

 

Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 (2012). Adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwalitieit. http://richtlijnendatabase.nl/over_deze_site/over_richtlijnontwikkeling.html

 

Neumann I, Santesso N, Akl EA, Rind DM, Vandvik PO, Alonso-Coello P, Agoritsas T, Mustafa RA, Alexander PE, Schünemann H, Guyatt GH. A guide for health professionals to interpret and use recommendations in guidelines developed with the GRADE approach. J Clin Epidemiol. 2016 Apr;72:45-55. doi: 10.1016/j.jclinepi.2015.11.017. Epub 2016 Jan 6. Review. PubMed PMID: 26772609.

 

Schünemann H, Brożek J, Guyatt G, et al. GRADE handbook for grading quality of evidence and strength of recommendations. Updated October 2013. The GRADE Working Group, 2013. Available from http://gdt.guidelinedevelopment.org/central_prod/_design/client/handbook/handbook.html.

Zoekverantwoording

Zoekacties zijn opvraagbaar. Neem hiervoor contact op met de Richtlijnendatabase.

Volgende:
Strategieën tijdens behandeling en op lange termijn