Ongeruptureerd intracranieel aneurysma

Initiatief: NVvN Aantal modules: 15

Startpagina - Ongeruptureerd intracranieel aneurysma

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn is bedoeld voor patiënten met een ongeruptureerd intracranieel aneurysma. Ongeveer drie op de honderd mensen hebben een intracranieel aneurysma. Met de toenemende niet-invasieve diagnostiek worden steeds meer patiënten gediagnosticeerd. Niet elke patiënt met een intracranieel aneurysma hoeft behandeld te worden. De risico’s van een spontane aneurysmatische bloeding moeten afgewogen worden tegen de risico’s van behandeling en het effect van behandeling. Daarnaast zijn er situaties waarin er mogelijk een hogere kans op intracraniële aneurysmata zijn zoals familiair voorkomen, of bij bepaalde aandoeningen (ADPKD). Follow-up controle beeldvorming bij patiënten moet met het juiste interval gebeuren afhankelijk van de individuele situatie. Het juiste moment van behandeling van een ongeruptureerd aneurysma hangt af van onder andere het ruptuur risico, het behandelrisico en de wens van de patiënt.

 

Het systematisch inzichtelijk maken van deze verschillende aspecten stelt de behandelaar in staat een patiënt een gepast advies te geven waarbij het risico op een bloeding zo aanvaardbaar mogelijk laag gehouden wordt. Tevens is er noodzaak om kwaliteitseisen ten aanzien van het behandelteam vast te stellen voor deze hoog complexe laag frequente zorg.

 

In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Behandelbesluit aneurysma
  • Risicofactoren SAB bij een ongeruptureerd aneurysma
  • Preventieve interventie aneurysma
  • Follow-up beeldvorming bij niet-preventief behandelde intracraniële aneurysmata
  • Leefstijladviezen
  • Organisatie van zorg en behandelteam
  • Screening bij eerstegraads familieleden van patiënten met een aneurysmatische subarachnoïdale bloeding en/of geruptureerd aneurysma
  • Screening bij genetisch syndroom

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bedoeld voor neurologen, neurochirurgen, radiologen, klinische genetici en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een ongeruptureerd intracranieel aneurysma.

 

Meer informatie over intracraniële aneurysma’s is te vinden op onderstaande websites:

http://www.hersenaneurysma.nl/

https://www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/aneurysma/hersenaneurysma

https://harteraad.nl/aandoeningen/aneurysma-in-het-hoofd/

https://www.youngstroketoolbox.nl/patienten/beroerte-op-jonge-leeftijd/vaatafwijking-hersenen/soorten-vaatafwijkingen-en-behandelmogelijkheden/hersenaneurysma

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVvN). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de neurologen, neurochirurgen, radiologen, klinisch genetici en verpleegkundigen.

 

Voor patiënten

Op Thuisarts.nl staat informatie in begrijpelijke taal voor mensen met een aneurysma in het hoofd:

Meer informatie:

Volgende:
Behandelbesluit aneurysma