Onderste luchtweginfecties

Initiatief: NVK Aantal modules: 10

Startpagina - Onderste luchtweginfecties

Waar gaat deze richtlijn over?

In deze richtlijn komen diagnostiek, behandeling en follow up van kinderen (met verdenking op) een ongecompliceerde pneumonie aan de orde. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • De aanvullende diagnostische waarde van diagnostiek naar respiratoire virussen en/of specifieke diagnostiek van influenza bij kinderen verdacht van een onderste luchtweginfectie in het influenzaseizoen.
  • De indicatie voor het empirisch starten van antibiotica bij kinderen met een klinische verdenking bacteriële pneumonie.
  • Het gebruik en effect van antibiotische therapie en de veiligheid ervan bij kinderen emt pneumonie.
  • Het nut behandelen van Mycoplasma pneumoniae.
  • Mate van effectiviteit van oseltamivir bij kinderen met een influenza pneumonie.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De richtlijn is primair geschreven voor gebruik door kinderartsen die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen van 1 maand tot 18 jaar met een ongecompliceerde pneumonie, maar kan ook gebruikt worden voor aanpalende beroepsgroepen zoals huisartsen en SEH artsen. 

 

Voor patiënten

Onderste luchtweginfectie is in principe een ontsteking van je longen. Je kunt een longontsteking krijgen door een virus of bacterie. Maar het kan ook door een schimmel of parasiet komen. Je kunt weleens verkouden zijn of keelpijn hebben. Dit gaat vaak vanzelf over. Maar soms kan het ook erger worden. Het kan dan een longontsteking worden. In je longen zitten kleine longblaasjes. Wanneer je een longontsteking hebt, raken deze longblaasjes ontstoken. Hierdoor krijg je meer slijm in je longen. Doordat er slijm in je longen zit kun je je benauwd gaan voelen.

Zie voor meer informatie: https://www.kindenziek.nl/onderste-luchtweginfecties

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De richtlijn is opgesteld door een werkgroep, bestaande uit experts op het gebied van onderste luchtweginfecties; kinderlongartsen, kinderarts-infectiologen/-immunologen, epidemiologen, arts-microbiologen en huisartsen. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door inbreng van de Stichting Kind en Ziekenhuis.

De richtlijn is tot stand gekomen met financiële steun van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

Deze richtlijn is herbeoordeeld in 2022 en herziening wordt aangevraagd in 2023.

Volgende:
Klinische kenmerken onderste luchtweginfectie