Startpagina - Off-label azathioprine use in dermatology
Waar gaat deze richtlijn over?
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de adviezen en aanbevelingen zijn ten aanzien van het gebruik van azathioprine bij verschillende dermatologische aandoeningen. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Algemene aanbevelingen ten aanzien van de efficiëntie en veiligheid van off-label gebruik van azathioprine bij patiënten met dermatologische aandoeningen
- Het gebruik van azathioprine bij patiënten met
- Atopisch eczeem
- Bulleus pemphigoïd
- Chronische actinische dermatitis
- Cutane vasculitis
- Cutane lupus erythematodes
- Erythema multiforme
- Handeczeem
- Lepra type-1 reactie
- Lichen planus
- Parthenium dermatitis
- Pityriasis rubra pilaris
- Psoriasis
- Sclerodermie
- Vitiligo
Voor wie is de richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die azathioprine binnen de dermatologie voorschrijven.
Voor patiënten
Azathioprine is een medicijn dat de natuurlijke afweer onderdrukt en ontstekingsremmend werkt. Het wordt onder andere gebruikt om afstoting na orgaantransplantatie tegen te gaan. Daarnaast wordt het toegepast bij ontstekingsziekten, zoals bepaalde darmziekten, reumatoïde artritis, ernstige huidontsteking en lupus erythematodes (LE). Een belangrijke bijwerking is een verminderde aanmaak van bloedcellen. Dit veroorzaakt bloedarmoede, bloedingen en meer kans op infecties. Sinds de beschikbaarheid van azathioprine wordt het steeds vaker voorgeschreven, ook voor aandoeningen waarvoor het niet officieel geregistreerd is. De schatting is dat binnen de dermatologie 50 procent van de middelen in een dergelijke ‘off-label’ setting wordt voorgeschreven. Om de effectiviteit en veiligheid van het gebruik van azathioprine bij dermatologische aandoeningen te waarborgen, is deze richtlijn opgesteld.
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie (NVDV). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit dermatologen, apothekers en huisartsen.