Startpagina - Oesofaguscarcinoom
Waar gaat deze richtlijn over?
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de zorg is voor patiënten met slokdarmkanker. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Epidemiologie van slokdarmkanker
- Diagnostiek van slokdarmkanker
- Pathologie van slokdarmkanker
- Behandeling van slokdarmkanker
- Specifieke perioperatieve maatregelen
- Follow-up bij slokdarmkanker
- Concentratie van (chirurgische) behandeling
- Psychosociale zorg
- Palliatieve zorg
Voor wie is deze richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met slokdarmkanker.
Voor patiënten
Oesofaguscarcinoom is kanker van de slokdarm, oftewel slokdarmkanker. Twee typen komen vaak voor: adenocarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Een adenocarcinoom is een tumor die ontstaat in klierweefsel; een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in cellen van het slijmvlies.
In Nederland krijgen per jaar ongeveer 2000 mensen slokdarmkanker. De meeste zijn tussen de 50 en 70 jaar. Bij mannen komt de ziekte driemaal zo vaak voor als bij vrouwen. Patiënten met slokdarmkanker hebben een slecht vooruitzicht: na vijf jaar is 15 procent nog in leven.
Meer informatie over slokdarmkanker is te vinden op Thuisarts:
https://www.thuisarts.nl/slokdarmkanker
Meer informatie over slokdarmkanker is ook te vinden op Kanker.nl:
www.kanker.nl/bibliotheek/slokdarmkanker/wat-is/593-slokdarmkanker
Meer informatie over slokdarmkanker is ook te vinden op de website van de patiëntenvereniging:
http://www.slokdarmkanker.info
Bij deze richtlijn is een keuzekaart ontwikkeld. Een keuzekaart kan helpen bij het maken van keuzes over screening, diagnose en behandeling in het kader van samen beslissen. Meer informatie over palliatieve opties bij slokdarmkanker kunt u vinden op de keuzekaart slokdarmkanker.
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit internisten, maag-darm-leverartsen, medisch-oncologen, chirurgen, anesthesiologen, trauma-artsen, pathologen, radiologen, radiotherapeuten, oncologen, nucleair geneeskundigen, huisartsen, verpleegkundigen en verzorgenden. De Leven met Kanker Beweging en Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) hebben meegeholpen met de totstandkoming van de richtlijn.