Startpagina - Nekklachten na Hodgkinlymfoom
Waar gaat deze richtlijn over?
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor overlevers van hodgkinlymfoom, die een risico op nekklachten hebben als gevolg van de behandeling. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Het risico op nekklachten bij 5-jaarsoverlevers van hodgkinlymfoom en de verschillende factoren die dit risico kunnen vergroten.
- De methoden om nekklachten bij 5-jaarsoverlevers van hodgkinlymfoom vast te stellen.
- De methoden om nekklachten bij 5-jaarsoverlevers van hodgkinlymfoom te behandelen.
Voor wie is deze richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de (na)zorg voor overlevers van hodgkinlymfoom.
Voor patiënten
Hodgkinlymfoom is vorm van lymfklierkanker. Het is een zeldzame aandoening. Elk jaar komen er in Nederland ongeveer 400 nieuwe patiënten bij. Door de verbeterde behandelmogelijkheden genezen steeds meer mensen van hodgkinlymfoom. Deze behandelingen kunnen echter door hun schadelijke bijwerkingen op de lange termijn (maanden tot jaren later) gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit worden ook wel de late effecten van de behandeling genoemd. Zo kan bestraling voor hodgkinlymfoom op de hals- en schouderregio leiden tot schade aan de huid, spieren en/of zenuwen in dit gebied. Later kan dit verschillende klachten veroorzaken, variërend van stijfheid, pijn, krachtsverlies en slikklachten.
Meer informatie over hodgkinlymfoom en de late effecten is te vinden bij aanverwante informatie:
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de radiotherapeuten-oncologen en neurologen. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door de inbreng van afgevaardigden van de patiëntenorganisatie Stichting Hematon.