Medicamenteuze behandeling en monitoren van Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

Initiatief: NVR Aantal modules: 17

Cutane manifestaties

Uitgangsvraag

Wat zijn de behandelopties met csDMARDs/bDMARDs bij SLE met cutane manifestaties?

 

- Wat is het effect van csDMARDs op cutane ziektemanifestaties?

- Wat is het effect van bDMARDs op cutane ziektemanifestaties?

Aanbeveling

Overweeg een additionele behandeling met systemische glucocorticoïden kortdurend, dan wel additionele behandeling met methotrexaat, azathioprine, mycofenolaatmofetil of calcineurine remmers wanneer er onvoldoende effect is bij een behandeling met hydroxychloroquine in combinatie met topicale therapie (bijvoorbeeld glucocorticoïden zalven en/of tacrolimus zalf).

 

Overweeg bij onvoldoende effect na het toevoegen van een csDMARD, om te switchen naar een andere csDMARD en/of een additionele (dus als add-on) behandeling met de bDMARDs belimumab of anifrolumab.

 

Overweeg in uitzonderlijke gevallen een behandeling met rituximab of cyclofosfamide.

Overwegingen

Voor- en nadelen van de interventie en de kwaliteit van het bewijs

In de samenvatting van de literatuur zijn resultaten van één Cochrane review beschreven. De resultaten per uitkomstmaat worden beschreven voor csDMARDs en bDMARDs, per vergelijking. Deze middelen zijn ingezet bij patiënten met SLE én cutane manifestaties waarbij een standaardbehandeling, meestal met lokale behandeling, hydroxychloroquine (HCQ) en/of glucocorticoïden (GC’s), onvoldoende effectiviteit liet zien. De standaardbehandeling werd gehandhaafd en de csDMARD of bDMARD werd toegevoegd in de interventiegroep. Een belangrijke limitatie is dat de besproken studies niet zijn opgezet om effecten op cutane manifestaties te onderzoeken bij patiënten met SLE en cutane manifestaties.

Noot: niet alle middelen die staan beschreven in de samenvatting van de literatuur zijn geregistreerd voor de behandeling van SLE.

 

In totaal worden 5 vergelijkingen beschreven waarin verschillende soorten csDMARDs (methotrexaat (MTX), mycofenolaatmofetil (MMF), ciclosporine (CSA)) worden vergeleken met placebo/controle behandeling of een andere DMARD (azathioprine (AZA), dapson) bij volwassenen met SLE en gerelateerde cutane manifestaties. In alle studies werd de standaardbehandeling gehandhaafd in beide groepen.

De bewijskracht voor de uitkomstmaten m.b.t. huidaandoeningen (d.w.z. afwezigheid huidafwijkingen) beschrijft over het algemeen dat behandelingen met csDMARDs effectiever zijn in vergelijking met een standaardbehandeling. Dit geldt voor MTX of MMF vs. een standaardbehandeling. Wanneer verschillende csDMARDs met elkaar worden vergeleken lijken MMF of CSA effectiever dan AZA of dapson. De bewijskracht van de uitkomstmaten variëren van laag tot zeer laag.

Uitkomstmaten m.b.t. ‘bijwerkingen’ laten wisselende resultaten zien. De bewijskracht voor deze uitkomstmaat varieert ook van laag tot zeer laag. Er worden geen verschillen gevonden in bijwerkingen tussen het gebruik van CSA vs. een standaardbehandeling of een behandeling met AZA. Ook voor deze resultaten is de bewijskracht laag. Het gebruik van MMF laat een daling zien in ernstige bijwerkingen, maar juist een stijging in milde bijwerkingen, wanneer dit wordt vergeleken met AZA of dapson. De bewijskracht hiervoor is laag.

 

In totaal worden 4 vergelijkingen beschreven waarin verschillende soorten bDMARDs (belimumab (BEL), rituximab (RTX), anifrolumab) worden vergeleken met placebo/controle behandeling of een andere dosering van de bDMARD (BEL) bij volwassenen met SLE en gerelateerde cutane manifestaties. In alle studies werd de standaardbehandeling gehandhaafd in beide groepen. Voor de drie middelen kan er een uitspraak worden gedaan voor de uitkomstmaten ‘huidafwijkingen’. De samenvatting van de literatuur laat zien dat de SLE-ziekteactiviteit index t.o.v. huidafwijkingen verbetert wanneer een patiënt wordt behandeld met BEL of anifrolumab in vergelijking met een standaardbehandeling. De bewijskracht is laag voor BEL en laag voor anifrolumab. Er worden geen klinisch relevante verschillen gevonden voor gebruik van RTX. De bewijskracht hiervoor is redelijk.

Uitkomstmaten m.b.t. bijwerkingen laten wisselende resultaten zien voor het gebruik van BEL en RTX (deze uitkomstmaat voor anifrolumab is beschreven in module Ziekteactiviteit). Wanneer BEL wordt vergeleken met een standaardbehandeling worden er geen verschillen gevonden in bijwerkingen. Er wordt wel beschreven dat gebruik van RTX gepaard gaat met een hoger risico op bijwerkingen. Echter zijn de studiepopulaties relatief klein. Om deze redenen is de bewijskracht van de uitkomstmaat ‘bijwerkingen’ voor de verschillende middelen laag tot zeer laag.
Noot: Anifrolumab is een relatief nieuw geneesmiddel voor de behandeling van SLE. Ten tijde van het richtlijnontwikkelingstraject zijn artikelen gepubliceerd (m.n. post-hoc analyses voor verschillende uitkomstmaten). Deze artikelen zijn nu niet meegenomen in de samenvatting van de literatuur. Wanneer de richtlijnmodule een update krijgt, wordt deze literatuur mogelijk toegevoegd.

 

Op basis van de beschreven literatuur in de Cochrane review van Hannon (2021) is de bewijskracht voor beide behandelopties (csDMARDs en bDMARDs) zeer laag tot redelijk. Dit wordt mede veroorzaakt door de kleine studie populaties. Dit suggereert ook dat nieuwe onderzoeken de conclusies van de samenvatting van de literatuur mogelijk veranderen. De review van Hannon (2021) beschrijft ook de lopende onderzoeken, zie bijlage. Twee studies zijn tussen het uitvoeren van de search en het schrijven van deze module afgerond. Echter is deze data nog niet gepubliceerd in peer-reviewed journals.

 

De behandeling van patiënten met SLE én cutane manifestaties berust meer op ‘de klinische praktijkervaring'. Deze ervaring en literatuur uit andere richtlijnen wordt hieronder besproken.

 

Internationale richtlijnen

In de richtlijn van de ‘British Society for Rheumatology’ voor volwassen patiënten met SLE uit 2018 wordt geen specifieke aanbeveling geschreven voor patiënten met SLE en met cutane manifestaties (Gordon, 2018).

In de EULAR-richtlijn uit 2019 wordt dit wel gedaan. Deze richtlijn beveelt aan om MTX, dapson of MMF toe te voegen aan een standaardbehandeling wanneer de initiële behandeling bij patiënten met SLE en met cutane manifestaties onvoldoende effectief is (Fanouriakis, 2019). Een standaardbehandeling omvat o.a. HCQ en GC’s.

 

Naast deze richtlijnen voor patiënten met de diagnose SLE en daarbij cutane manifestaties zijn er ook patiënten met alleen cutane LE (CLE) zonder systemische manifestaties. Deze groep patiënten is specifiek niet geïncludeerd in de review van Hannon (2021). Echter voor patiënten met SLE die na initiële behandeling alleen refractaire cutane manifestaties houden, kan heel goed de richtlijn met betrekking tot CLE-patiënten gebruikt worden. Deze Europese richtlijn (Kuhn, 2017) vanuit de dermatologie beveelt lokale therapie (dit wordt nader gespecificeerd in deze richtlijn) aan en als eerste systemische therapie HCQ. Als tweedelijns therapie worden GC’s genoemd, gevolgd door MTX, MMF, dapson en retinoïden (Kuhn, 2017).

 

Klinische praktijk

Ter preventie van cutane manifestaties wordt o.a. zonprotectie (d.w.z. vermijden van zonlicht, beschermende kleding en zonnebrandcrème factor 50) geadviseerd, zie module Organisatie van zorg.

 

In de klinische praktijk is de keuze van behandeling afhankelijk van de manifestaties waarmee een patiënt met SLE zich presenteert. De meest ernstige manifestatie of soms combinatie van manifestaties zal bepalend zijn voor de uiteindelijke behandeling. Indien er sprake is van uitsluitend cutane manifestaties bij patiënten met SLE kan naast de standaardbehandeling met HCQ (of chloroquine) in eerste instantie gestart worden met lokale therapie (d.w.z. topicale therapie). De keuze voor de lokale therapie is afhankelijk van het doel van de behandeling (snelle respons versus onderhoudsbehandeling) en de (verwachte) diepte van het infiltraat. Een oppervlakkig dermaal infiltraat kan worden behandeld met een matig sterk topicaal steroïd (klasse 2-3), dan wel met een topicale calcineurine-remmer. Een diep dermaal infiltraat dient behandeld te worden met sterkere topicale glucocorticoïden (klasse 3-4) (Kuhn, 2017). Een andere mogelijkheid is het geven van intra-lesionale injecties, intra- dan wel subcutaan afhankelijk van de diepte, via de dermatologie. Topicale middelen zijn doorgaans verkrijgbaar in een crème of zalfbasis. Zalf is vetter dan crème, derhalve geniet een zalfbasis de voorkeur bij een droge huid en bij een normale tot vette huid is een crème beter.

 

 Indien een standaardbehandeling met lokale therapie onvoldoende effectief is, kan gekozen worden voor een kortdurende behandeling met GC’s en/of een csDMARD, waarbij de meeste ervaring is met MTX. Alternatieven zijn AZA, MMF of calcineurine-remmers. Met dapson en retinoiden is minder ervaring. De laatste twee middelen worden veelal door een dermatoloog voorgeschreven. Indien deze csDMARDs ineffectief zijn, kan het toevoegen van een behandeling met de bDMARD BEL of anifrolumab worden overwogen. Andere opties bij zeer ernstige, refractaire cutane manifestaties zijn RTX of cyclofosfamide.

 

Waarden en voorkeuren van patiënten (en evt. hun verzorgers)

Patiënten geven aan waarde te hechten aan duidelijke en tijdige communicatie over de behandeling en de gevolgen indien de behandeling niet effectief is, ofwel verwachtingsmanagement. Om deze reden kunnen patiënten het belangrijk vinden dat de behandeldoelen (zoals beschreven in module Monitoring) in kaart worden gebracht. Bijv. welke factoren dragen bij aan het aanpassen/switchen van de medicatie? Het ‘samen beslissen’ staat o.a. bij het opstellen van de doelen centraal.

Aanhoudende ziekteactiviteit zorgt voor verminderde kwaliteit van leven en verminderde arbeidsparticipatie. Om deze reden geven patiënten aan dat medisch specialisten/ reumaverpleegkundigen aandacht moeten hebben voor het feit dat de behandeling (en het slagen/falen en eventueel bijstellen van deze behandeling) en de verwachtingen daarover invloed hebben op de privé- en arbeidssituatie van patiënten. Zo is het voor de patiënt en werkgever belangrijk snel duidelijkheid te hebben over de ontwikkeling van de aandoening wanneer zij bijvoorbeeld in de ziektewet zitten of bezig zijn met een re-integratietraject.

Tegelijkertijd hechten de patiënten ook waarde aan een adequate behandeling uitgevoerd door een specialist deskundig op het gebied van SLE. Indien die niet gewaarborgd kan worden (bijv. door de complexiteit van de situatie), benadrukken patiënten het belang om deze specifiek groep door te verwijzen naar een centrum met expertise.

 

Kosten (middelenbeslag)

Het gebruik van bDMARDs gaat gepaard met hogere medicatiekosten in vergelijking met het gebruik van csDMARDs. Om deze reden zullen csDMARDs meer kosteneffectief zijn in vergelijking met bDMARDs. Echter is het gebruik van bDMARDs mogelijk kosteneffectief bij een geselecteerd patiëntengroep. Dit kan echter niet worden onderbouwd met wetenschappelijke literatuur.

 

Aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie

Alleen op indicatie worden csDMARDs en/of bDMARDs voorgeschreven. De behandeling van patiënten met SLE dient te worden verzorgd door een specialist met ervaring over het ziektebeeld. Indien dit in onvoldoende mate aanwezig is, dient structureel overleg plaats te vinden met o.a. een dermatoloog of kan de patiënt worden doorverwezen naar een centrum met expertise. Voor de behandeling met csDMARDs of bDMARDs is structurele monitoring op het ontstaan van bijwerkingen essentieel. Dit wordt gedaan middels gericht (bloed)onderzoek. Ook dient de patiënt voor start van de behandeling voldoende voorlichting en inspraak te hebben. De patiënt dient te worden geïnformeerd over de (bij)werking, juiste toediening en belang van frequente monitoring. Daarnaast is het geven van adequate instructies vereist bij het geven/voorschrijven van subcutane injecties (bijv. BEL). Bij intraveneuze infusie met BEL, anifrolumab en RTX zijn adequate voorzieningen en de beschikbaarheid van bekwaam personeel beschikbaar vereist.

 

Rationale van de aanbeveling

Bij falen van HCQ in combinatie met lokale therapie (bijvoorbeeld glucocorticoïden zalven en/of tacrolimus zalf) is er weinig tot geen bewijs op basis van literatuur voor de volgende stap, dus de tweedelijns therapie. Er kan dan gekozen worden uit meerdere csDMARDs, waarbij de uitgebreidheid van de huidafwijkingen, de wens tot snelle respons en overige manifestaties van de SLE factoren zijn die deze keuze kunnen beïnvloeden. Mogelijke middelen die overwogen kunnen worden zijn kortdurend systemische GCs, MTX, MMF, AZA of calcineurine-remmers. Deze medicatie wordt in principe toegevoegd aan de behandeling met HCQ en zo nodig ondersteund met lokale therapie. Op basis van klinische ervaring hebben de middelen MTX en AZA de voorkeur. Het bijwerkingsprofiel van deze middelen is gunstiger ten opzichte van MMF en calcineurine-remmers.

 

Indien een tweedelijns behandeling insufficiënt is, kan worden besloten om te switchen naar een andere csDMARD na het falen van de eerste csDMARD. Er kan ook een derdelijns behandeling overwogen worden. Dit bestaat uit een behandeling met een additionele bDMARD, bijv. BEL of anifrolumab. Op basis van het wetenschappelijke bewijs en klinische ervaring heeft een behandeling met BEL vooralsnog de voorkeur.

Onderbouwing

Alle patiënten met SLE worden met hydroxychloroquine (HCQ) behandeld, tenzij er een zwaarwegende contra-indicatie is. Bij ziekteactiviteit is er meestal een indicatie voor het starten van een aanvullende behandeling. Vaak worden glucocorticoïden (GC’s) ingezet vanwege hun snelle en effectieve werking. In verband met het ongunstige bijwerkingenprofiel van GC’s worden deze het liefst kortdurend ingezet en snel weer afgebouwd. Indien het niet mogelijk is om de GC’s voldoende af te bouwen, of er sprake is van ernstige, recidiverende of residuale ziekteactiviteit dan dienen ook andere immunosuppressieve medicamenten gestart te worden. De keuze voor een specifiek medicament wordt bepaald door de mate van de ziekteactiviteit, specifieke orgaanmanifestaties, bijwerkingen en comorbiditeit, eventuele zwangerschapswens en voorkeur van de patiënt. Zo wordt er gebruik gemaakt van zonnebrandcrème factor 50 ter preventie, topicale therapie (bijv. glucocorticoïden zalven en tacrolimus zalf) bij patiënten met SLE en met cutane manifestaties als eerstelijns therapie naast HCQ.

In deze module wordt nagegaan welk bewijs beschikbaar is om de arts en patiënt te steunen bij het maken van een keuze bij het behandelen van SLE met cutane manifestaties als tweede- en derdelijns therapie.

 1. csDMARDs

1.1 Oral methotrexate versus placebo

Low GRADE

 

Methotrexate may increase in the lupus-specific primary outcome of complete clinical response (when defined as resolution of malar or discoid rash) at 6 months when compared with control treatment (i.e., only prednisone) in adults with Systemic Lupus Erythematosus

 

Sources: Hannon, 2021

 

 

Low GRADE

 

Methotrexate may results in little to no difference in clinical flares over 12 months when compared with control treatment in adults with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with methotrexate on side effects (minor and severe) when compared with control treatment in patients with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

1.2 oral methotrexate versus oral chloroquine

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with methotrexate on complete clearance of skin rash (all patients or subset of patients with skin findings at baseline) at 6 months when compared with treatment with chloroquine in patients with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with methotrexate on adverse events (severe and minor) at 6 months when compared with treatment with chloroquine in patients with Systemic Lupus Erythematosus

 

Sources: Hannon, 2021

 

1.3 oral ciclosporin versus oral azathioprine

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with ciclosporin on complete clearance of malar rash at 12 months when compared with azathioprine in adults with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

Low GRADE

 

Ciclosporin may increase complete clearance of oral ulcers at 12 months when compared with azathioprine in adults with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with ciclosporin on adverse event (all severe events combined; subset of severe events due to lack of effect of medication only; minor) at 12 months when compared with azathioprine in adults with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

1.4 oral mycophenolate versus azathioprine or dapsone

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with mycophenolate on partial improvement at 12 months when compared with treatment with azathioprine or dapsone in patients with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

 

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with mycophenolate on adverse events (severe and minor) at 12 months when compared with treatment with azathioprine or dapsone in patients with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

1.5 Oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids versus oral steroids alone

 

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with ciclosporin A plus intravenous and oral steroids on the occurrence complete resolution of erythematous at 3 and 12 months when compared with oral steroids alone in adults with Systemic Lupus Erythematosus

 

Sources: Hannon, 2021

 

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with ciclosporin A plus intravenous and oral steroids on the occurrence of adverse events (severe and minor) over 12 months when compared with oral steroids alone in adults with Systemic Lupus Erythematosus.

 

Sources: Hannon, 2021

 

2. bDMARDs

2.1 intravenous belimumab (10.0 mg/kg) versus placebo

Low GRADE

 

Belimumab may reduce skin-specific measures of SLE disease activity at 12 months when compared with control treatment in adults with SLE.

 

Sources: Hannon, 2021

 

Low GRADE

 

Belimumab may results in little to no difference in severe adverse events over 12 and 18 months when compared with control treatment in adults with SLE.

 

Sources: Hannon, 2021

 

Low GRADE

 

Belimumab may results in little to no difference in minor adverse events (skin and subcutaneous skin) over 12 and 18 months when compared with control treatment in adults with SLE.

 

Sources: Hannon, 2021

 

2.3 intravenous rituximab versus placebo

Moderate GRADE

 

Rituximab likely results in little to no difference in skin-specific measures of SLE disease activity at 12 months when compared with control treatment (i.e., standard care) in adults with SLE.

 

Sources: Hannon, 2021

 

Very low GRADE

 

The evidence is very uncertain about the effect of treatment with rituximab on adverse events) at 12 months when compared with control treatment (i.e., standard care) in adults with SLE.

 

Sources: Hannon, 2021

 

2.4 Intravenous anifrolumab versus placebo

 

Moderate GRADE

 

Treatment with anifrolumab probably results in a decrease skin-specific measures of SLE disease activity when compared with control treatment (i.e., standard care) in adults with SLE.

 

Sources: Hannon, 2021

Description of studies

The Cochrane review by Hannon (2021) investigated the effects of interventions for cutaneous disease in systemic lupus erythematosus (SLE). The Cochrane Skin Information Specialist searched with a predefined strategy in relevant databases (including detailed strategies for CENTRAL, MEDLINE and Embase) and trial registers. The search for relevant studies was performed until September, 8th 2020. Randomised controlled trials (RCTs) of interventions for cutaneous disease in SLE (according ACR criteria) compared with placebo, another intervention, no treatment, or different doses of the same intervention were eligible for inclusion. Studies including patients without a diagnosis of SLE were excluded. The standard methodological procedures expected by Cochrane were used for data collection and analysis. The primary outcomes were complete and partial clinical response. Clinical response was defined as the percentage of participants with SLE with complete resolution of cutaneous disease based on the Gilliam 1981 classification (lupus-specificor lupus-non-specific) (i.e., absence of (cutaneous) rash). Secondary outcomes included reduction (or change) in number of clinical flares in cutaneous disease, and (severe or minor) adverse events. Severe events were defined as events leading to discontinuation or withdrawal from the study, or resulting in significant morbidity or mortality. Minor events were defined as bothersome to participants but not leading to withdrawal from the study. If the event was further specified, this was described in the result section per comparison.

The GRADE method was used to assess the quality of evidence. In total 61 RCTs were included which reported 43 different interventions, and 35 comparisons. A number of 9 comparisons were of interest for the current research question, as medical treatment with csDMARDs or bDMARDs was administrated. In the comparisons of interest, 12 RCTs were included. These trials were performed in Brazil (n=1), Bangladesh (n=1), Italy (n=1), Malaysia (n=1), North America (i.e., USA/ Canada, n=3), United Kingdom (n=1) and several countries over the world (n=3). Regarding risk of bias, this was highest for the domain of reporting bias, followed by performance/detection bias. Detailed information is provided in the risk of bias table (Hannon, 2021). The trials predominantly included women from outpatient clinics; the mean age range of the participants was 20 to 40 years. Most often treatment duration was 12 months. Due to the limited number of studies per comparison, it was not possible to perform meta-analysis.

 

Results

Results will be described according to the comparisons of interest in the Cochrane Review of Hannon (2021). Therefore, the summary of literature includes the following comparisons;

 

1. csDMARDs

1.1 oral methotrexate versus placebo,

1.2 oral methotrexate versus oral chloroquine,

1.3 oral ciclosporin versus oral azathioprine,

1.4 oral mycophenolate versus azathioprine or dapsone,

1.5 oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids versus oral steroids alone.

 

2. bDMARDs

2.1 intravenous belimumab (1.0, 4.0, 10.0 mg/kg) versus placebo,

2.2 intravenous belimumab versus intravenous belimumab dose comparison,

2.3 intravenous rituximab versus placebo,

2.4 intravenous anifrolumab versus placebo.

 

1. csDMARDs

 

1.1 Oral methotrexate versus placebo

absence of malar or discoid rash

One study reported data for the primary outcome of complete clinical response (Carneiro 1999). More participants (17/20) in the methotrexate group than in the placebo group (5/21) had complete clinical resolution of malar or discoid rash at the time of outcome assessment. The risk ratio (RR) was 3.57, 95% confidence interval (CI) 1.63 to 7.84, in favour of the methotrexate group. Importantly, patients used prednisone in both groups.


severe clinical flare

One study reported data for the primary outcome ‘clinical flare’ (Fortin, 2008). More participants (10/45) in the placebo group than in the methotrexate group (7/41) experienced a severe clinical flare requiring discontinuation from the study. This results in a RR of 0.77 (95% CI 0.32 to 1.83).


adverse events – severe

Severe events were defined as events leading to discontinuation or withdrawal from the study, or resulting in significant morbidity or mortality (Hannon, 2021).

One trial reported this outcome on short-term (i.e., 6 months) (Carneiro 1999). In the placebo group, 2/21 participants had lupus flares resulting in withdrawal from the study. The methotrexate group reported 2/20 adverse events (one case of pulmonary tuberculosis, one case of urticaria and dyspepsia). This resulted in an RR of 1.05 (95%CI 0.16 to 6.76).

One trial reported this outcome on longer-term (i.e., 12 months) (Fortin, 2008). Results show that 5/41 in the methotrexate group compared with 0/45 in the placebo group experienced severe adverse effects, resulting in a RR of 12.05 (95%CI 0.69 to 211.36).

 

adverse events – minor

Minor events were defined as bothersome to participants but not leading to withdrawal from the study (Hannon, 2021).

One trial reported this outcome on short-term (i.e., 6 months) (Carneiro 1999). It was shown that overall, oral methotrexate was more harmful in the total number of minor short-term effects compared with placebo, with more participants in the methotrexate group (11/20) than in the placebo group (3/21) experiencing a minor adverse event, resulting in a RR of 3.85 (95%CI 1.26 to 11.80). For example, regarding gastrointestinal symptoms (mainly dyspepsia and increased hepatic enzyme serum levels), 14 methotrexate patients (70%) presented with side effects compared with only 3 placebo patients (14%).
One trial reported this outcome on longer-term (i.e., 12 months) (Fortin, 2008). Less participants in the methotrexate group (13/41), compared to the placebo group (21/45) experienced an adverse mucocutaneous event (harm). This resulted in an RR of 0.68 (95%CI 0.39 to 1.17).

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence (GRADE method) is determined per comparison and outcome measure and is based on results from RCTs and therefore starts at level “high”. Subsequently, the level of evidence was downgraded if there were relevant shortcomings in one of the several GRADE domains: risk of bias, inconsistency, indirectness, imprecision, and publication bias.

The level of evidence regarding the outcome measures in all comparisons was adapted from the Cochrane review of Hannon (2021). In addition, the level of evidence was downgraded due to imprecision (95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance) in some cases.

 

The level of evidence regarding the outcome measure complete response: malar/discoid rash was downgraded by two levels due to (1) study design limitations - unclear risk of bias (sequence generation not stated, allocation method not detailed, intent to treat analysis not

stated and could not be confirmed by examination of published data) and (2) imprecision (small study).

 

The level of evidence regarding the outcome measure clinical flare was downgraded by two levels due to imprecision (small study, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

The level of evidence regarding the outcome measure adverse events (minor and severe) was downgraded by three level due to study design limitations - unclear risk of bias (randomisation method not stated, allocation method not detailed, intent-to-treat analysis not stated and could not be confirmed by examination of published data), and imprecision (2 levels, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

1.2 oral methotrexate versus oral chloroquine

 

complete clearance of skin rash

One study reported data for the primary outcome ‘complete clearance of skin rash’ (Islam, 2012). In the intention to treat analysis, fewer participants (6/15; 40%) in the methotrexate group compared with the chloroquine group (16/26; 62%) had complete clearance of skin rash (i.e., 6 months). The RR was 0.65, 95%CI 0.33 to 21.30.

 

In the per protocol analysis, fewer participants (6/13; 46%) in the methotrexate group compared with the chloroquine group (16/24; 67%) had complete clearance of skin rash (i.e., 6 months). The RR was 0.69, 95%CI 0.36 to 1.33.

 

complete clearance of skin rash during 6-month study (subset of patients with skin findings at baseline)

One study reported data for the primary outcome ‘complete clearance of skin rash’ (Islam, 2012). Results show that 6/6 (100%) participants in the methotrexate group compared with 16/19 (84%) in the chloroquine group had complete clearance of skin rash (subset of patients with skin findings at baseline). The RR was 1.13, 95%CI 0.84 to 1.50.

 

adverse events – severe

One trial reported this outcome on short-term (i.e., 6 months) (Islam, 2012). In total, 2/15 (13%) participants in the methotrexate group compared with 2/26 (8%) in the chloroquine group had severe adverse events. The RR was 1.73, 95%CI 0.27 to 11.07.

 

adverse events – minor

One trial reported this outcome on short-term (i.e., 6 months) (Islam, 2012). In total, 9/15 (60%) participants in the methotrexate group compared with 4/26 (15%) in the chloroquine group had severe adverse events. The RR was 3.90, 95%CI 1.45 to 10.51.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding the outcome measure complete clearance of skin rash during 6-month study (all patients or subset of patients with skin findings at baseline) was downgraded by four levels due to risk of bias (1 level; high risk due to open-label study (no blinding), unclear allocation concealment (1 level; withdrawals occurring without explanation, per protocol analysis), and imprecision (2 levels, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

The level of evidence regarding the outcome measure adverse events (severe and minor) was downgraded by three levels due to risk of bias (1 level; high risk due to open-label study (no blinding), unclear allocation concealment (1 level; withdrawals occurring without explanation, per protocol analysis), and imprecision (1 level, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), or crosses the threshold of clinical relevance).

 

1.3 oral ciclosporin versus oral azathioprine

 

complete clearance of malar rash

One study reported data for the primary outcome of complete clinical response (Griffiths, 2010). Fewer participants (14/47; 30%) in the ciclosporin group compared with the azathioprine group (15/42; 36%) had complete clearance of malar rash at the time of outcome assessment (i.e., 12 months). The RR was 0.83, 95%CI 0.46 to 1.52.


complete clearance of oral ulcers

One study reported data for the primary outcome ‘complete clearance of oral ulcers’ (Griffiths, 2010). More participants (23/47; 49%) in the ciclosporin group compared with the azathioprine group (14/42; 33%) had complete clearance of oral ulcers at the time of outcome assessment (i.e., 12 months). The RR was 1.47, 95%CI 0.87 to 2.46.

 

adverse events – all severe events combined

One trial reported this outcome on longer-term (i.e., 12 months) (Griffiths, 2010). In the ciclosporin group 14/47 (30%) participant had severe adverse events, compared 14/42 (33%) in the azathioprine group. The RR was 0.89, 95%CI 0.48 to 1.65.

 

adverse events; subset of severe events due to lack of effect of medication only

One trial reported this outcome on longer-term (i.e., 12 months) (Griffiths, 2010). In total, 5/47 (11%) participants in the ciclosporin group compared with 2/42 (5%) in the azathioprine group had severe adverse events due to lack of effect of medication only (i.e., discontinued treatment due to lack of effect). The RR was 2.23, 95%CI 0.46 to 10.91.

 

adverse events – minor

One trial reported this outcome on longer-term (i.e., 12 months) (Griffiths, 2010). Data was categorised into six subgroups.

Regarding the AE ‘gum hypertrophy’, results show that 3/47 (6%) participants in the ciclosporin group compared with 0/42 in the azathioprine group had the minor adverse event of gum hypertrophy. The RR was 6.27 (95%CI 0.33 to 117.96).

Regarding the AE ‘alopecia’, results show that 6/47 (13%) participants in the ciclosporin group compared with 7/42 (17%) in the azathioprine group had alopecia. The RR was 0.77 (95%CI 0.28 to 2.10).

Regarding the AE ‘herpes zoster’, results show that 0/47 participants in the ciclosporin group compared with 2/42 (5%) in the azathioprine group had the minor adverse event of zoster infection. The RR was 0.18 (95%CI 0.01 to 3.63).

Regarding the AE ‘non-lupus rash’, results show that 9/47 (19%) participants in the ciclosporin group compared with 12/42 (29%) in the azathioprine group had the minor adverse event of a non-lupus rash. The RR was 0.67 (95%CI 0.31 to 1.43).

Regarding the AE ‘acne’, results show that none of the participants in the ciclosporin group compared with 3/42 (7%) in the azathioprine group had the minor adverse event of acne. The RR was 0.13 (95%CI 0.01 to 2.41).

Regarding the AE ‘hirsutism’, results show that 11/47 (23%) participants in the ciclosporin group compared with 1/42 (2%) in the azathioprine group had the minor adverse event of hirsutism. The RR was 9.83 (95%CI 1.32 to 72.95).

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding the outcome measure complete clearance of malar rash was downgraded by three levels due to risk of bias (1 level; very serious study design limitations from unblinded study), and imprecision (2 levels, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

The level of evidence regarding the outcome measure complete clearance of oral ulcers was downgraded by two levels due to risk of bias (1 level; very serious study design limitations from unblinded study), and imprecision (1 levels, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1)).

 

The level of evidence regarding the outcome measure adverse events (all severe events combined; subset of severe events due to lack of effect of medication only; minor) was downgraded by three levels due to risk of bias (1 level; very serious study design limitations from unblinded study), and imprecision (2 levels, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

1.4 oral mycophenolate versus azathioprine or dapsone

Importantly study medication was added to standard care (e.g., prednisone, hydroxychloroquine).

 

partial improvement

One study reported data for the primary outcome ‘partial improvement’ at 4 months (Yahya, 2013). In total, 2 of 3 participants in the mycophenolate group compared with none of 3 in the azathioprine or dapsone group had partial improvement. The RR was 5.0, 95%CI 0.34 to 74.52.

 

adverse events - severe

One trial reported this outcome on short-term (i.e., 4 months) (Yahya, 2013). None of the 8 participants in the mycophenolate group compared with 2 of 6 patients in the azathioprine or dapsone group had severe adverse events. The RR was 0.16, 95%CI 0.01 to 2.75.

 

adverse events - minor

One trial reported this outcome on short-term (i.e., 4 months) (Yahya, 2013). In all, 1 of 8

participants in the mycophenolate group compared with none of 6 participants in the azathioprine or dapsone group had minor adverse events. The RR was 2.33, 95%CI 0.11 to 48.99.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding the outcome measure partial improvement was downgraded by three levels due to risk of bias (1 level; some high-risk domains) and for imprecision (2 levels; one small study, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

The level of evidence regarding the outcome measure adverse events was downgraded by three levels due to risk of bias (1 level; some high-risk domains) and for imprecision (2 levels; one small study, 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

1.5 Oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids versus oral steroids alone

 

complete resolution of erythematous manifestations

One study reported data for the primary outcome ‘complete resolution of erythematous manifestations’ over 3 and 12 months (Dammacco, 2000).
In all, 1 of 10 participants in the oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids group compared with none of 8 in the oral steroids alone group had complete resolution of erythematous manifestations over the short term (three months). The RR was 2.45, 95%CI 0.11 to 53.25.

 

Over the long term, 7 of 10 participants in the oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids group compared with none of 8 in the oral steroids alone group had complete resolution of erythematous manifestations. The RR was 12.27, 95%CI 0.81 to 187.01.

 

adverse events - severe

One trial reported this outcome over long term (i.e., 12 months) (Dammacco, 2000). In total, 2 of 10 participants in the oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids group compared with 4 of 8 participants in the oral steroids alone group had severe long-term adverse events. The RR was 0.40, 95%CI 0.10 to 1.66.

 

adverse events – minor

One trial reported this outcome over long term (i.e., 12 months) for mucocutaneous alterations only (hypertrichosis, striae rubrae) and combined mucocutaneous and

other organ systems (Dammacco, 2000).

For the minor AE ‘mucocutaneous alterations only (hypertrichosis, striae rubrae)’, none of 10 participants in the oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids group compared with 4 of 8 in the oral steroids alone group had minor long-term adverse events of mucocutaneous alterations only (hypertrichosis, striae rubrae), favouring oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids. The RR was 0.09, 95%CI 0.01 to 1.47.

For the minor AE ‘combined mucocutaneous and other organ systems’, 6 of 10 participants

in the oral ciclosporin A plus intravenous and oral steroids group compared with 5 of 8 in the oral steroids alone group had minor long-term adverse events of combined mucocutaneous and other organ systems, favouring ciclosporin A plus intravenous and oral steroids due to fewer minor side effects. The RR was 0.96, 95%CI 0.46 to 2.01.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding the outcome measure complete resolution of erythematous manifestations was downgraded by three levels due to risk of bias (1 level; high risk domains due to the open study (no blinding)) and for imprecision (2 levels; one small study,95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance.

 

The level of evidence regarding the outcome measure adverse events (severe and minor) was downgraded by three levels due to risk of bias (1 level; high risk domains due to the open study (no blinding)) and for imprecision (2 levels; one small study,95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), and crosses both thresholds of clinical relevance).

 

2. bDMARDs

 

2.1 intravenous belimumab (10.0 mg/kg) versus placebo

Three studies compared intravenous belimumab with placebo (Furie, 2011; Navarra, 2011; Wallace, 2009), and one study compared subcutaneous belimumab with placebo (Stohl, 2017). All patients continued standard care, and belimumab was added in the intervention group. The definition of standard care was ‘continue new antimalarial or current medication’ in the study of Furie (2011), and ‘with changes not permitted after 16 weeks for immunosuppressant

agents and 24 weeks for antimalarials’ in the study of Navarra (2011). Wallace (2009) and Stohl (2017) did not specify the definition.

 

skin-specific measures of SLE disease activity (SELENA/SLEDAI, BILAG, and SRI)

 More participants in the belimumab 10 mg/kg group had "SELENA/SLEDAI scores reduced by 4 points" in the mucocutaneous domain compared with the placebo group (OR 1.71, 95% CI 1.21 to 2.41; P<0.01). More participants in the belimumab 10 mg/kg dose group had "no new BILAG A" in the mucocutaneous domain or "no more than 1 new BILAG B flare" in the mucocutaneous domain than did those in the placebo group (OR 1.62, 95% CI 1.09 to 2.42; P = 0.02

Stohl (2017) reported on subcutaneous belimumab, noting that "all components of the SRI4 (Systemic Lupus Erythematosus Responder Index (SRI4)) showed statistical significance at week 52" and that "the immunologic, musculoskeletal, mucocutaneous, and vascular SELENA–SLEDAI organ systems” improved significantly more with belimumab.

 

adverse events; severe, at belimumab 10mg/kg dose

Two trials reported this outcome over 12 months (Navarrra, 2011; Wallace, 2009). Severe adverse events occurred in 33/401 (8%) participants in the belimumab group, compared with 41/400 (10%) in the placebo group. This resulted in a RR of 0.81, 95%CI 0.53 to 1.24.

One trial reported this outcome over 18 months (Furie, 2011). Severe adverse events occurred in 23/273 (8%) participants in the belimumab group, compared with 23/275 (8%) in the placebo group. This resulted in a RR of 1.01, 95%CI 0.58 to 1.75.

By comparing the different timepoints, severe adverse events occurred in 56/674 (8%) participants in the belimumab group compared to 64/675 (9%) in the placebo group. This resulted in an overall RR of 0.88 (95%CI 0.63 to 1.23).

 

adverse events; minor- skin and subcutaneous skin combined data for doses belimumab

One trial reported this outcome over 12 months (Wallace, 2009). In total, with 192 out of 336 participants in the belimumab groups, compared with only 57 out of 113 participants (50%) in the placebo group experienced minor "skin and subcutaneous skin" adverse events (i.e., skin and subcutaneous tissue disorders) over 12 months. Specifically, for the belimumab subgroups, minor adverse events were experienced in 72 out of 114 participants (63%) in the 1 mg/ kg group, in 65 out of 111 participants (59%) in the 4 mg/kg group, and in 55 out of 111 participants (50%) in the 10.0 mg/kg group, respectively. This resulted in an RR of 1.13, 95%CI 0.92 to 1.39, suggesting more minor adverse events in the belimumab groups compared to placebo.

 

Stohl (2017) reported that minor adverse events occurred in 389/556 (68%) participants in the belimumab (SC) group, compared with 182/280 (65%) in the placebo group.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding the outcome measure skin-specific measures of SLE disease activity, adverse events (severe) was downgraded by two levels due to risk of bias (1 level; insufficient details about randomisation), and imprecision (1 level; 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), or crosses both thresholds of clinical relevance.

 

The level of evidence regarding the outcome measure adverse events (minor - skin and subcutaneous skin) was downgraded by two levels due to risk of bias (1 level; insufficient details about randomisation), and imprecision (1 level; 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), or crosses both thresholds of clinical relevance.

 

2.3 intravenous rituximab versus placebo

 

skin-specific measures of SLE disease activity (BILAG)

One trial reported the outcome measure including ‘BILAG B and BILAG A’ scores for the mucocutaneous domain (Merrill, 2010). At baseline in the rituximab group, 56.2% had BILAG B and 16% had BILAG A. At baseline in the placebo group, 58.0% had BILAG B and 13.6% had BILAG A. Subgroup analysis of the primary endpoint (BILAG A and BILAG B) was performed for the preplanned subgroup "mucocutaneous system involvement", and study investigators

reported no differences during the 12-month study. Standard care (i.e., prednisone plus a baseline immunosuppressant) was continued in both groups.

 

adverse events; severe – death

One trial reported this outcome over long term (i.e., 12 months) (Merrill, 2010). A total of 4 of 169 (2%) participants in the rituximab group compared with 1 of 88 (1%) participants in the placebo group died. The RR was 2.08, 95%CI 0.24 to 18.85.

 

adverse events; severe - event not including death

One trial reported this outcome over long term (i.e., 12 months) (Merrill, 2010). In all, 19 of 169 (5%) participants in the rituximab group compared with 13 of 88 (15%) in the placebo group had severe adverse events (not including death). The RR was 0.76, 95%CI 0.39 to 1.47.

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding the outcome measure skin-specific measures of SLE disease activity, adverse events (severe - death) was downgraded by one level due to risk of bias (1 level; insufficient details about methods of randomisation and allocation concealment).

 

The level of evidence regarding the outcome measure adverse events (severe – death; severe - not including death) was downgraded by three level due to risk of bias (1 level; insufficient details about methods of randomisation and allocation concealment), and imprecision (2 levels; 95%CI of mean difference includes not effect (RR=1), or crosses both thresholds of clinical relevance).

 

2.4 Intravenous anifrolumab versus placebo

Data for this comparison was limited since exact details about number of patients with active skin involvement were not given in the trials. Only baseline Cutaneous Lupus Erythematosus Disease Area and Severity Index (CLASI) scores, and the number of patients with improved CLASI scores after treatment with anifrolumab were reported. No information was provided for adverse events in the specific groups of interest. Information about adverse events in all patients are reported in ‘module Ziekteactiviteit’. Importantly, in this review patients were administrated to placebo or 300 mg anifrolumab via intravenous infusion every 4 weeks, and patients in both groups received standard care.

 

skin-specific measures of SLE disease activity: CLASI activity score

Three trials reported ≥50% improvement in CLASI in patients who had a score of ≥10 at baseline (Furie 2017;2019; Morand, 2020).

One of them reported this outcome after 12 weeks, resulting in a RR of 2.43 (95%CI 1.20 to 4.93), as 24/180 (49%) achieved this outcome in the anifrolumab group, compared with 10/182 (25%) in the control group (Morand, 2020).

Another study reported this outcome after 24 weeks, resulting in a RR of 2.05 (95%CI 1.07 to 3.90), as 17/27 (63%) achieved this outcome in the anifrolumab group, compared with 8/26 (31%) in the control group (Furie, 2017).

The last study reported this outcome after 52 weeks, resulting in a RR of 1.60 (95%CI 0.93 to 2.75), as 24/58 (42%) achieved this outcome in the anifrolumab group, compared with 14/54 (25%) in the control group (Furie, 2019).

 

Level of evidence of the literature

The level of evidence regarding the outcome measure skin-specific measures of SLE disease activity (≥50% improvement in CLASI) was downgraded by one level due to risk of bias (domains unclear risk or high risk).

A systematic review of the literature was performed to answer the following question:

What are the benefits and harms of treatment with csDMARDs or bDMARDs compared to placebo or control treatment in adults with Systemic Lupus Erythematosus on absence of malar, subacute cutaneous lupus erythematosus, discoid rash, or adverse events?

 

P:           adults with Systemic Lupus Erythematosus (SLE)

I:            medical treatment with csDMARDs or bDMARDs

C:           placebo or control treatment

O:          absence of malar, subacute cutaneous lupus erythematosus, discoid rash, adverse events.

 

Relevant outcome measures

The guideline development group considered absence or significant improvement of malar, subacute cutaneous lupus erythematosus, discoid rash as a critical outcome measure for decision making; and adverse events as an important outcome measure for decision making.

A priori, the working group did not define the outcome measures listed above but used the definitions used in the studies.

 

A difference of 25% in the relative risk for dichotomous outcomes (i.e., RR 0.80-1.25) and 0.5 standard deviation (reported as SMD) for continuous outcomes was taken as a minimal clinically important difference.

 

Search and select (Methods)

The databases Medline (via OVID) and Embase (via Embase.com) were searched with relevant search terms until November 28th 2020 for systematic reviews and randomized controlled trials (RCTs). The detailed search strategy is depicted under the tab Methods. After removing duplicates the combined systematic literature search resulted in 10067 hits (2020 systematic review, 8047 RCT). Considering the total amount of hits, it was decided to first only use the systematic review selection. Studies were selected based on the following criteria;

- adults with Systemic Lupus Erythematosus (SLE),

- medical treatment with csDMARDs (i.e., cyclophosphamide, azathioprine, methotrexate, leflunomide, mycophenolate mofetil (MMF), cyclosporin A, and tacrolimus) or bDMARDs (i.e., anifrolumab, belimumab (BEL), rituximab (RTX)) compared to placebo of control treatment,

- outcome according to the PICO (i.e., absence/improvement of malar, subacute cutaneous lupus erythematosus, discoid rash, adverse events) was studied.

In total 145 systematic reviews were initially selected based on title and abstract screening. After a full text screening 121 studies were excluded and 24 eligible systematic reviews for the present guideline were included. After reading 24 articles full text, nine systemic reviews described relevant outcomes for the current clinical question. Eight of them were excluded (see the table with reasons for exclusion under the tab Methods). The most recent and complete systemic review was selected for the literature analysis.

 

Results

One study was included in the analysis of the literature. Important study characteristics and results are summarized in the evidence tables. The assessment of the risk of bias is summarized in the risk of bias tables.

  1. Andrade-Ortega L, Irazoque-Palazuelos F, López-Villanueva R, Barragán-Navarro Y, Bourget-Pietrasanta F, Díaz-Ceballos Mde L, Hernández-Paz R, Urenda-Quezada A, Rivas-Ruiz R. Eficacia de rituximab comparado con ciclofosfamida en pacientes con manifestaciones graves de lupus eritematoso generalizado. Estudio aleatorizado y multicéntrico [Efficacy of rituximab versus cyclophosphamide in lupus patients with severe manifestations. A randomized and multicenter study]. Reumatol Clin. 2010 Sep-Oct;6(5):250-5. Spanish. doi: 10.1016/j.reuma.2009.11.004. Epub 2010 Jun 4. PMID: 21794725.
  2. Carneiro JR, Sato EI. Double blind, randomized, placebo controlled clinical trial of methotrexate in systemic lupus erythematosus. J Rheumatol. 1999 Jun;26(6):1275-9. PMID: 10381042.
  3. Dammacco F, Della Casa Alberighi O, Ferraccioli G, Racanelli V, Casatta L, Bartoli E. Cyclosporine-A plus steroids versus steroids alone in the 12-month treatment of systemic lupus erythematosus. Int J Clin Lab Res. 2000;30(2):67-73. doi: 10.1007/s005990070017. PMID: 11043499.
  4. Fanouriakis A, Kostopoulou M, Alunno A, Aringer M, Bajema I, Boletis JN, Cervera R, Doria A, Gordon C, Govoni M, Houssiau F, Jayne D, Kouloumas M, Kuhn A, Larsen JL, Lerstrøm K, Moroni G, Mosca M, Schneider M, Smolen JS, Svenungsson E, Tesar V, Tincani A, Troldborg A, van Vollenhoven R, Wenzel J, Bertsias G, Boumpas DT. 2019 update of the EULAR recommendations for the management of systemic lupus erythematosus. Ann Rheum Dis. 2019 Jun;78(6):736-745. doi: 10.1136/annrheumdis-2019-215089. Epub 2019 Mar 29. PMID: 30926722.
  5. Fortin PR, Abrahamowicz M, Ferland D, Lacaille D, Smith CD, Zummer M; Canadian Network For Improved Outcomes in Systemic Lupus. Steroid-sparing effects of methotrexate in systemic lupus erythematosus: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Arthritis Rheum. 2008 Dec 15;59(12):1796-804. doi: 10.1002/art.24068. PMID: 19035431.
  6. Hannon CW, McCourt C, Lima HC, Chen S, Bennett C. Interventions for cutaneous disease in systemic lupus erythematosus. Cochrane Database Syst Rev. 2021 Mar 9;3(3):CD007478. doi: 10.1002/14651858.CD007478.pub2. PMID: 33687069; PMCID: PMC8092459.
  7. Furie R, Petri M, Zamani O, Cervera R, Wallace DJ, Tegzová D, Sanchez-Guerrero J, Schwarting A, Merrill JT, Chatham WW, Stohl W, Ginzler EM, Hough DR, Zhong ZJ, Freimuth W, van Vollenhoven RF; BLISS-76 Study Group. A phase III, randomized, placebo-controlled study of belimumab, a monoclonal antibody that inhibits B lymphocyte stimulator, in patients with systemic lupus erythematosus. Arthritis Rheum. 2011 Dec;63(12):3918-30. doi: 10.1002/art.30613. PMID: 22127708; PMCID: PMC5007058.
  8. Gordon C, Amissah-Arthur MB, Gayed M, Brown S, Bruce IN, D'Cruz D, Empson B, Griffiths B, Jayne D, Khamashta M, Lightstone L, Norton P, Norton Y, Schreiber K, Isenberg D; British Society for Rheumatology Standards, Audit and Guidelines Working Group. The British Society for Rheumatology guideline for the management of systemic lupus erythematosus in adults. Rheumatology (Oxford). 2018 Jan 1;57(1):e1-e45. doi: 10.1093/rheumatology/kex286. PMID: 29029350
  9. Griffiths B, Emery P, Ryan V, Isenberg D, Akil M, Thompson R, Maddison P, Griffiths ID, Lorenzi A, Miles S, Situnayake D, Teh LS, Plant M, Hallengren C, Nived O, Sturfelt G, Chakravarty K, Tait T, Gordon C. The BILAG multi-centre open randomized controlled trial comparing ciclosporin vs azathioprine in patients with severe SLE. Rheumatology (Oxford). 2010 Apr;49(4):723-32. doi: 10.1093/rheumatology/kep396. Epub 2010 Jan 16. Erratum in: Rheumatology (Oxford). 2011 Mar;50(3):634. PMID: 20081225.
  10. Islam MN, Hossain M, Haq SA, Alam MN, Ten Klooster PM, Rasker JJ. Efficacy and safety of methotrexate in articular and cutaneous manifestations of systemic lupus erythematosus. Int J Rheum Dis. 2012 Feb;15(1):62-8. doi: 10.1111/j.1756-185X.2011.01665.x. Epub 2011 Sep 21. PMID: 22324948.
  11. Kuhn A, Aberer E, Bata-Csörg? Z, Caproni M, Dreher A, Frances C, Gläser R, Klötgen HW, Landmann A, Marinovic B, Nyberg F, Olteanu R, Ranki A, Szepietowski JC, Volc-Platzer B. S2k guideline for treatment of cutaneous lupus erythematosus - guided by the European Dermatology Forum (EDF) in cooperation with the European Academy of Dermatology and Venereology (EADV). J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Mar;31(3):389-404. doi: 10.1111/jdv.14053. Epub 2016 Dec 20. PMID: 27859683.
  12. Merrill JT, Neuwelt CM, Wallace DJ, Shanahan JC, Latinis KM, Oates JC, Utset TO, Gordon C, Isenberg DA, Hsieh HJ, Zhang D, Brunetta PG. Efficacy and safety of rituximab in moderately-to-severely active systemic lupus erythematosus: the randomized, double-blind, phase II/III systemic lupus erythematosus evaluation of rituximab trial. Arthritis Rheum. 2010 Jan;62(1):222-33. doi: 10.1002/art.27233. PMID: 20039413; PMCID: PMC4548300.
  13. Navarra SV, Guzmán RM, Gallacher AE, Hall S, Levy RA, Jimenez RE, Li EK, Thomas M, Kim HY, León MG, Tanasescu C, Nasonov E, Lan JL, Pineda L, Zhong ZJ, Freimuth W, Petri MA; BLISS-52 Study Group. Efficacy and safety of belimumab in patients with active systemic lupus erythematosus: a randomised, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet. 2011 Feb 26;377(9767):721-31. doi: 10.1016/S0140-6736(10)61354-2. Epub 2011 Feb 4. PMID: 21296403.
  14. Petri M, Brodsky RA, Jones RJ, Gladstone D, Fillius M, Magder LS. High-dose cyclophosphamide versus monthly intravenous cyclophosphamide for systemic lupus erythematosus: a prospective randomized trial. Arthritis Rheum. 2010 May;62(5):1487-93. doi: 10.1002/art.27371. PMID: 20131296; PMCID: PMC2911961.
  15. Wallace DJ, Stohl W, Furie RA, Lisse JR, McKay JD, Merrill JT, Petri MA, Ginzler EM, Chatham WW, McCune WJ, Fernandez V, Chevrier MR, Zhong ZJ, Freimuth WW. A phase II, randomized, double-blind, placebo-controlled, dose-ranging study of belimumab in patients with active systemic lupus erythematosus. Arthritis Rheum. 2009 Sep 15;61(9):1168-78. doi: 10.1002/art.24699. PMID: 19714604; PMCID: PMC2758229.
  16. Yahya F, Jasmin R, Ng CT, Cheah TE, Sockalingam S. Open label randomized controlled trial assessing the efficacy of mycophenolate sodium against other conventional immunosuppressive agents in active systemic lupus erythematosus patients without renal involvement. Int J Rheum Dis. 2013 Dec;16(6):724-30. doi: 10.1111/1756-185X.12179. Epub 2013 Oct 14. PMID: 24119227.

Evidence tables

Evidence table for systematic review of RCTs and observational studies (intervention studies)

 

Research question: Wat zijn de behandelopties met csDMARDs/bDMARDs bij matig/ernstige SLE met dermatologische manifestaties?

Study reference

Study characteristics

Patient characteristics

Intervention (I)

Comparison / control (C)

 

Follow-up

Outcome measures and effect size

Comments

Hannon, 2021

SR (and meta-analysis) of RCTs

 

Literature search up to June 2019

 

*selection for comparisons of interest

A: Carneiro, 1999

B: Fortin, 2008

C: Navarra, 2011

D: Wallace, 2009

E: Furie, 2011

F: Merrill, 2010

G: Griffiths, 2010

H: Islam, 2012

I: Yahya, 2013

J: Dammacco, 2000

K: Andrade-Ortega, 2009

L: Petri, 2010

M: Furie, 2015c

 

Study design: all RCTs

 

Setting and Country:

 

A: Rheumatology Clinic at Universidade Federal de Sao Paulo, Sao Paulo, Brazil

B: Outpatient clinics at university hospitals, research centres, and institutes in multiple cities in Canada

C: Outpatient clinics at 90 centres in 13 countries in Latin America, Asia, Pacific and Eastern Europe, Australia,

Hong Kong, India, Korea, Phillippines, Taiwan, Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Peru, Romania,

Russia

D: 59 sites in the United States and Canada

E: This multi-centre study was conducted in the USA, Spain, Austria, Czech Republic, Mexico, Germany,

and Sweden

F: 55 centres at various outpatient clinics in North America

G: Outpatient clinics from university hospitals and affiliated research centres at multiple locations in UK

H: Lupus clinic at a tertiary care clinic, in Dhaka, Bangladesh

I: Single centre (SLE outpatient or rheumatology ward) at University Malaya Medical Center, Malaysia

J: Outpatient clinic in Italy

K: Multiple hospitals in Mexico

L: 2 university clinics in Baltimore, Maryland, USA

M: Various sites around the United States and 1 site in the United Kingdom

 

 

Source of funding and conflicts of interest:

Available in paper, please see Hannon (2021).

 

Inclusion criteria SR:

 

We included participants of any age (including those with child onset

lupus), gender, or race who met the following criteria.

• Diagnosis of systemic lupus erythematosus (SLE) based on

criteria of the American College of Rheumatology (ACR) for the

classification of SLE (Cohen 1971; Hochberg 1997; Tan 1982),

or of Systemic Lupus International Collaborating Clinics (SLICC)

(Petri 2012), or based on Traditional Chinese Medicine (TCM) (Li

2012).

AND

• Clinical diagnosis of cutaneous lupus erythematosus (CLE).

OR

• Diagnosis of Raynaud's phenomenon based on 1971 criteria of

the ACR (Cohen 1971).

 

Exclusion criteria SR:

1. CLE patients without a diagnosis of SLE by ACR criteria (Tan 1982

or Hochberg 1997), or by SLICC criteria (Petri 2012), or based on

Traditional Chinese Medicine (Li 2012);

2. subacute cutaneous lupus erythematosus (SCLE) patients

without a diagnosis of SLE by ACR criteria (Cohen 1971, Tan 1982,

or Hochberg 1997) or by SLICC criteria (Petri 2012), or based on

Traditional Chinese Medicine (Li 2012);

3. patients with drug-induced lupus erythematosus; and

4. patients with neonatal lupus erythematosus.

 

61 studies included (13 studies included in the comparisons of interest)

 

 

Important patient characteristics at baseline:

See for more details Hannon (2021)

 

N, mean age

A: 41, 32 years

B: 86, age 34 to 48.5 years

C: 867, 36.2 (+/- 11.8) years

D: 449, 42.5 (+/- 10.9) years

E: 819, 40.0 (+/- 11.9) years

F: 257, 40.5 (+/- 12.8) years

G: 89, age range: 25 to 53 years

H: 41, 24 (+/- 4.5) years

I: 14, 36.9 (+/- 15.5) years

J: 18, median age 30 years

K: 19, 35.7 (+/- 12.2) yeras

L: 47, age range: 27 participants between 18 and 39 years; 20 between 40 and 59 years

M: 77, -

 

Sex:

A: 39/41 female

B: 78/86 female

C: 821/867 female

D: 418/449 female

E: 764/819 female

F: 234/257 female

G: 82/89 female

H: 36/37 female

I: 10/14 female

J: 14/18 female

K: 18/20 female

L: 42/47 female

M: -

 

Groups comparable at baseline?

Yes, RCTs

Describe intervention:

 

A: methotrexate 15 to 20 mg per week (dosing based on weight - 15 mg for participants < 50 kg, 20 mg

for participants > 50 kg) for 6 months

B: methotrexate starting at 7.5 mg per week, with maximum dose of folic acid 2.5 mg/d for 12 months

and prednisone

C: (n = 288 and n=290) belimumab 1 mg/kg and 10mg/kg intravenous dose during 1 hour infusion on days 0, 14, and 28, then

each month for 48 weeks

D: (n = 114 and n=111 and n=111) belimumab 1 mg/kg and 4mg/kg and 10mg/kg intravenous dose during 2 hour infusion on days 0, 14, and 28, then

each 28 days for 52 weeks and continued standard of care

E: (n = 271 and n=273) low- and high-dose belimumab 1mg/kg and 10 mg/kg IV on days 0, 14, and 28, then monthly for 18 months

F: rituximab 1000 mg IV (total of 2 doses) given 14 days apart and prednisone plus a baseline immunosuppressant

(azathioprine, mycophenolate mofetil, methotrexate) with assessments on days 1, 15, 168,

and 182 and followed for a total of 12 months

G: oral ciclosporin 1 mg/kg/d initial dose increased to target 2.5 mg/kg/d with maximum of 3.5 mg/kg/

d and also treated with prednisolone, Calcichew D3 2 tablets daily as background prophylaxis for osteoporosis

given to all participants, hydroxychloroquine (stable dose throughout study), NSAIDs

H: oral methotrexate 10 mg each week for 24 weeks (6 months) and continuation of dose of fixed oral

prednisone taken for at least 2 months before the study at doses not exceeding 10 mg each day; increasing

the dose was not permitted

I: mycophenolate sodium 360 mg orally twice daily initially, escalated to 720 mg twice weekly at week

4 if no contraindications for 16 weeks (4 months) plus other treatments such as prednisolone, hydroxychloroquine

J: intravenous 6-methylprednisolone (3 boluses (1 gram)) followed by oral cyclosporine A (< 5 mg/kg/d)

plus oral prednisone 0.5 to 1 mg/kg/d reduced by 5 mg/d every 2 weeks for 12 months, with follow-up

for 24 months

K: rituximab 1 gram infusion over 4 hours (with premedication of hydroxyzine, paracetamol, and dexamethasone

8 mg intravenous (IV)) on days 1 and 15 of the study. Medication was re-administered if

flaring after the sixth month. Total study duration was 12 months

L: high-dose intravenous cyclophosphamide 50 mg/kg daily for 4 days without stem cell rescue (1 cycle

only) monitored for 24 months

m: anifrolumab 300 mg or 1000mg intravenous infusion every 4 weeks for 48 weeks plus standard of care

followed over 12 months (365 days)

 

Describe  control:

 

A: placebo

B: placebo and prednisone

C: placebo intravenous dose during 1 hour infusion days 0, 14, and 28, then each month for 48 weeks

and continued standard of care (with changes not permitted after 16 weeks for immunosuppressant

agents and 24 weeks for antimalarials)

D: placebo intravenous dose during 1 hour infusion days 0, 14, and 28, then each month for 48 weeks

and continued standard of care

E: (n = 275) placebo IV

F: placebo and prednisone plus a baseline immunosuppressant (azathioprine, mycophenolate mofetil,

methotrexate) with assessments on days 1, 15, 168, and 182 and followed for a total of 12 months

G: azathioprine also treated with prednisolone, Calcichew D3 2 tablets daily as background prophylaxis

for osteoporosis given to all participants, hydroxychloroquine (stable dose throughout study), nonsteroidal

anti-inflammatory drugs (NSAIDs)

H: oral chloroquine 150 mg each day for 24 weeks (6 months) and continuation of dose of fixed oral

prednisone taken for at least 2 months before the study at doses not exceeding 10 mg each day; increasing

the dose was not permitted

I: "dapsone" or "azathioprine" as indicated for 16 weeks (4 months) plus other treatments such as

prednisolone, hydroxychloroquine

J: oral prednisone alone

K: cyclophosphamide IV pulse (+ "chemoprotectant" medication Mesna at 80% of cyclophosphamide

dose) each month for 6 months, then every 3 months until the end of the study (standard treatment)

L: monthly dosing with IV cyclophosphamide at 750 mg/mX body mass index for 6 months, then each 3

months for 24 months

M: placebo every 4 weeks for 48 weeks plus standard of care followed over 12 months (365 days)

 

End-point of follow-up:

 

A: Discoid or malar rash present at 6 months (event = rash; non-event = clearance)

B: Adverse events (reported number of participants with mucocutaneous adverse events)

C: Adverse events

D: Adverse events

E: Adverse events

F: Adverse events

G: Presence of rash, lupus rash, malar rash, oral ulcers

H: Clearance (disappearance) of skin rash of any type (subacute cutaneous lupus erythematosus, chronic

discoid lupus erythematosus, "butterfly rash" scored as "present" or "absent")

I: Partial clearance

J: Numbers of participants with resolution of SLE criteria

K: Adverse events

L: Adverse events

M: CLASI, adverse events

 

 

For how many participants were no complete outcome data available?

A: no, n=41

B: no, n=86

C: no, n=867

D: no, n=449

E: no, n=819

F: no, n=257

G: no, n=89

H: yes, 4 withdrawals, n=37/41

I: no, n=14

J: no, n=18

K: no, n=19

L: no, n=51

M: no, n=77

 

 

 

Oral methotrexate versus placebo

Outcome measure-1

Defined as absence of malar or discoid rash

Effect measure: RR (95% CI):

A: 3.57 (1.63 to 7.84)

 

Outcome measure-2

Defined as complete clearance of malar rash (intent-to-treat analysis)

Effect measure: RR (95% CI):

A: 0.77 (0.32 to 1.83)

 

Oral ciclosporin versus oral azathioprine

Outcome measure-1

Defined as complete clearance of malar rash (intent-to-treat analysis)

Effect measure: RR (95% CI):

G: 0.83 (0.46 to 1.52)

 

Outcome measure-2

Defined as complete clearance of oral ulcers (intent-to-treat analysis)

Effect measure: RR (95% CI):

G: 1.47 (0.46 to 1.52)

 

 Oral methotrexate versus oral chloroquine

Outcome measure-1

Defined as complete clearance of skin rash (ITT analysis)

 

Effect measure: RR (95% CI):

H: 0.65 (0.33 to 1.30)

 

Outcome measure-2

Defined as complete clearance of skin rash (authors' per-protocol analysis)

Effect measure: RR (95% CI):

H: 0.69 (0.36 to 1.33)

 

Outcome measure-3

Defined as complete clearance of skin rash during 6 month study (subset of patients with skin findings at baseline)

Effect measure: RR (95% CI):

H: 1.13 (0.84 to 1.50)

 

 

Oral mycophenolate versus azathioprine or dapsone, Outcome measure-1

Defined as partial improvement

Effect measure: RR (95% CI):

I: 5.00 (0.34 to 74.52)

 

Intravenous ciclosporin A plus steroids versus intravenous steroids alone, Outcome measure-1

Defined as complete resolution of erythematous manifestations (short term)

Effect measure: RR (95% CI):

J: 2.45 (0.11 to 52.25)

 

Outcome measure-2

Defined as complete resolution of erythematous manifestations (long term)

Effect measure: RR (95% CI):

J: 12.27 (0.81 to 187.01)

 

Intravenous anifrolumab versus placebo

Outcome measure-1

50% reduction in CLASI score

M: 1.32 (95%CI 1.05 to 1.65)

 

 

 

 

 

Facultative:

 

Brief description of author’s conclusion;

‘Evidence supports the commonly-used treatment hydroxychloroquine, and there is also evidence supporting chloroquine

And methotrexate for treating cutaneous disease in SLE. Evidence is limited due to the small number of studies reporting key outcomes.

Evidence for most key outcomes was low or moderate quality, meaning findings should be interpreted with caution. Head-to-head

intervention trials designed to detect differences in efficacy between treatments for specific CLE subtypes are needed. Thirteen further

trials are awaiting classification and have not yet been incorporated in this review; they may alter the review conclusions.’

 

Personal remarks on study quality, conclusions, and other issues (potentially) relevant to the research question;

10/35 comparisons are included for the research question of interest.

*Cochrane review.

 

Level of evidence: GRADE (per comparison and outcome measure) including reasons for down/upgrading;

Available (Cochrane review)

 

Sensitivity analyses (excluding small studies; excluding studies with short follow-up; excluding low quality studies; relevant subgroup-analyses); mention only analyses which are of potential importance to the research question;

10 of the 35 comparisons are of interest for our research question. Pooled analysis were not common.

 

Heterogeneity: clinical and statistical heterogeneity; explained versus unexplained (subgroupanalysis)

N.A. due to the limited number of studies available per subgroup analysis.

 

Table of quality assessment for systematic reviews of RCTs and observational studies

Based on AMSTAR checklist (Shea et al.; 2007, BMC Methodol 7: 10; doi:10.1186/1471-2288-7-10) and PRISMA checklist (Moher et al 2009, PLoS Med 6: e1000097; doi:10.1371/journal.pmed1000097)

 

Study

 

 

 

 

First author, year

Appropriate and clearly focused question?1

 

 

 

Yes/no/unclear

Comprehensive and systematic literature search?2

 

 

 

Yes/no/unclear

Description of included and excluded studies?3

 

 

 

Yes/no/unclear

Description of relevant characteristics of included studies?4

 

 

Yes/no/unclear

Appropriate adjustment for potential confounders in observational studies?5

 

 

Yes/no/unclear/notapplicable

Assessment of scientific quality of included studies?6

 

 

Yes/no/unclear

Enough similarities between studies to make combining them reasonable?7

 

Yes/no/unclear

Potential risk of publication bias taken into account?8

 

 

Yes/no/unclear

Potential conflicts of interest reported?9

 

 

 

Yes/no/unclear

Hannon, 2021

Yes,’ What are the benefits and risks of different treatments for skin disease in people with systemic lupus erythematosus (an

autoimmune disease that affects the whole body’.

 

Yes, Cochrane Skin Group Specialised Register, Cochrane Central Register of Controlled Trials, MEDLINE, Embase

Yes, please see Hannon (2021). In short, we included randomised controlled trials (RCTs) of interventions for cutaneous disease in SLE compared with placebo, another intervention, no treatment, or different doses of the same intervention. We did not evaluate trials of cutaneous lupus in people without a diagnosis of SLE.

Yes, described per study. Please see Hannon (2021). In short, Sixty-one RCTs, involving 11,232 participants, reported 43 different interventions. Trials predominantly included women from outpatient

clinics; the mean age range of participants was 20 to 40 years. Twenty-five studies reported baseline severity, and 22 studies included participants with moderate to severe cutaneous lupus erythematosus (CLE); duration of CLE was not well reported. Studies were conducted

mainly in multi-centre settings. Most often treatment duration was 12 months

N.A. only RCTs.

Yes, Risk of Bias tables are clearly described in review (Hannon, 2021). In short, risk of bias was highest for the domain of reporting bias, followed by performance/detection bias.

Yes, in the subgroup analyses heterogeneity was assessed with I².

Yes, could not assess for publication bias with statistical methods as

each comparison included too few studies to test for this.

Yes, please see ‘declartions of interest’ Hannon (2021)

 

  1. Research question (PICO) and inclusion criteria should be appropriate and predefined
  2. Search period and strategy should be described; at least Medline searched; for pharmacological questions at least Medline + EMBASE searched
  3. Potentially relevant studies that are excluded at final selection (after reading the full text) should be referenced with reasons
  4. Characteristics of individual studies relevant to research question (PICO), including potential confounders, should be reported
  5. Results should be adequately controlled for potential confounders by multivariate analysis (not applicable for RCTs)
  6. Quality of individual studies should be assessed using a quality scoring tool or checklist (Jadad score, Newcastle-Ottawa scale, risk of bias table etc.)
  7. Clinical and statistical heterogeneity should be assessed; clinical: enough similarities in patient characteristics, intervention and definition of outcome measure to allow pooling? For pooled data: assessment of statistical heterogeneity using appropriate statistical tests (e.g. Chi-square, I2)?
  8. An assessment of publication bias should include a combination of graphical aids (e.g., funnel plot, other available tests) and/or statistical tests (e.g., Egger regression test, Hedges-Olken). Note: If no test values or funnel plot included, score “no”. Score “yes” if mentions that publication bias could not be assessed because there were fewer than 10 included studies.
  9. Sources of support (including commercial co-authorship) should be reported in both the systematic review and the included studies. Note: To get a “yes,” source of funding or support must be indicated for the systematic review AND for each of the included studies.

Table of excluded studies

Author and year

Reason for exclusion

Cobo-Ibáñez, 2014

More recent systematic review included

Fairley, 2020

More recent systematic review included

Jessop, 2017

More recent systematic review included

Koh, 2020

More recent systematic review included

Mok, 2007

More recent systematic review included

Murray, 2010

More recent systematic review included

Pego-Reigosa, 2013

More recent systematic review included

Ramos-Casals, 2009

More recent systematic review included

 

Table of ongoing studies (Hannon, 2021)

ID

Status

intervention

Addtional information

NCT03312907

completed, but data not reported

belimumab and rituximab

tang, 209

NCT04060888

Withdrawn

ustekinumab

 

NCT04058028

not of interest

AMG 570

 

NCT03978520

ongoing

elsubrutinib

 

NCT03845517

not of interest

PF-06700841

 

NCT03616964

completed, but data not reported

baricitinib

https://www.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03616964

NCT03616912

ongoing

baricitinib

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03616912

NCT03517722

terminated

ustekinumab

 

NCT03451422

not of interest

AMG592

 

NCT03252587

not of interest

MS-986165

 

NCT03161483

not of interest

oral CC-220

 

NCT02822989

not of interest

device: vagus nerve stimulation

 

NCT02660944

not of interest

RSLV-132

 

NCT02270957

first results online

abatacept

https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03616912

NCT01781611

not of interest

extended-release dipyridamole 200 mg/aspirin 25 mg

 

ISRCTN47873003

first results online

belimumab

https://doi.org/10.1186/ISRCTN47873003

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 15-02-2023

Laatst geautoriseerd  : 15-02-2023

Geplande herbeoordeling  :

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Reumatologie
Geautoriseerd door:
  • Nederlandse Internisten Vereniging
  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose
  • Nederlandse Vereniging voor Cardiologie
  • Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland
  • Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers

Algemene gegevens

De ontwikkeling/herziening van deze richtlijnmodule werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl/kennisinstituut) en werd gefinancierd uit de Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 

De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijnmodule.

Samenstelling werkgroep

Voor het ontwikkelen van de richtlijnmodule is in 2019 een multidisciplinaire werkgroep ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van alle relevante specialismen (zie hiervoor de Samenstelling van de werkgroep) die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met systemische lupus erythematosus.

 

Werkgroep

  • Dr. E. Zirkzee, reumatoloog, werkzaam in Maasstad ziekenhuis Rotterdam, NVR, voorzitter van de werkgroep.
  • Dr. M. van Onna, reumatoloog, werkzaam in Amsterdam UMC, NVR.
  • Dr. C. Magro Checa, reumatoloog, werkzaam in Zuyderland Medisch Centrum, NVR.
  • Dr. R. Luijten, reumatoloog, werkzaam in ETZ Tilburg, NVR (t/m 10-2021).
  • Drs. R.J. Goekoop, internist-reumatoloog, werkzaam in Hagaziekenhuis, NVR.
  • Dr. R. Klaasen, reumatoloog, werkzaam in Meander MC, NVR (vanaf 10-2021).
  • Dr. K. de Leeuw, internist-klinisch immunoloog, werkzaam in UMC Groningen, NIV.
  • Dr. M. Limper, internist-klinisch immunoloog, werkzaam in UMC Utrecht, NIV.
  • Mw. L. Beaart-van de Voorde, MSc, verpleegkundig specialist AGZ, expertisegebied reumatologie, werkzaam in Leids Universitair Medisch Centrum, V&VN.
  • Dr. J.R. Miedema, longarts, werkzaam in Erasmus MC, NVALT.
  • Drs. M.J.R. Quanjel, longarts, werkzaam in St. Antonius ziekenhuis Nieuwegein, NVALT.
  • Prof Dr. B.J.F van den Bemt, apotheker/klinisch farmacoloog, werkzaam in St. Maartenskliniek/RadboudUMC, NVZA.
  • Dr. A. Berden, reumatoloog, werkzaam in Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, NVR.
  • Mw. W. Zacouris-Verweij, patiëntvertegenwoordiger, NVLE.
  • Mw. G. Brandts, patiëntvertegenwoordiger, NVLE.

 

Klankbordgroep

  • Dr. H.B. Thio, dermatoloog, werkzaam in Erasmus MC, NVDV.
  • Dr. N. Ajmone Marsan, cardioloog, werkzaam in Leiden UMC, NVvC.

 

Met ondersteuning van

  • Drs. I. van Dusseldorp, Literatuurspecialist, Van Dusseldorp, Delvaux & Ket.
  • Dr. A. Claassen, senior beleidsmedewerker, NVR.
  • Dr. M. van Vilsteren, senior beleidsmedewerker, NVR.
  • Dr. M.M.A. Verhoeven, adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

Belangenverklaringen

De Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling is gevolgd. Alle werkgroepleden hebben schriftelijk verklaard of zij in de laatste drie jaar directe financiële belangen (betrekking bij een commercieel bedrijf, persoonlijke financiële belangen, onderzoeksfinanciering) of indirecte belangen (persoonlijke relaties, reputatiemanagement) hebben gehad. Gedurende de ontwikkeling of herziening van een module worden wijzigingen in belangen aan de voorzitter doorgegeven. De belangenverklaring wordt opnieuw bevestigd tijdens de commentaarfase.

 

Een overzicht van de belangen van werkgroepleden en het oordeel over het omgaan met eventuele belangen vindt u in onderstaande tabel. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

 

Werkgroeplid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

E.J.M. Zirkzee

Reumatoloog Maasstad ziekenhuis Rotterdam

2018 Adviesraad SLE GSK (betaald, eenmalig)

 

Geen

M. van Onna

Reumatoloog Amsterdam UMC, locatie AMC

n.v.t.

 

Geen

C. Magro Checa

Reumatoloog Zuyderland Medisch Centrum, Heerlen en Sittard-Geleen

n.v.t.

Deelname SLE-BRAVE I en II studies (Lilly)

Geen

R. Luijten

Reumatoloog ETZ Tilburg

Medical Information Officer binnen het ETZ (onbetaald)

 

Geen

R.J. Goekoop

Internist-Reumatoloog CMIO Haga ziekenhuis 1,0fte

Voorzitter SANL (onbetaald) / advies raad FMS t.a.v. kwaliteits aanleveringen

Deelname Bliss-Beieve Studie (GSK), res centrum

Geen

K. de Leeuw

Internist-Klinisch immunoloog bij de afdeling Reumatoloog & Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

n.v.t.

Adviesraad GSK, Adviesraad Otsuka, deelname BLISS BELIEVE-studie (GSK), deelname Topaz studie (Biogen)

Geen

M. Limper

internist - klinisch immunoloog UMC Utrecht

lid wetenschappelijke adviesraad Farmacotherapeutisch Kompas; onkostenvergoeding

Consultancy GSK, Roche, Novartis; Unrestricted grant van Thermo Fisher, unrestricted grant van GSK; deelname BLISS BELIEVE-studie (GSK) en deelname JAK/TK-studie (AbbVie); Lid van de medische adviesraad verbonden aan de NVLE.

Geen

L. Beaart-van de Voorde

Verpleegkundig specialist, LUMC - afdeling Reumatologie / Docent Master Advanced Nursing Practice, Hogeschool Leiden

Voorzitter V&VN-VS Netwerk Reumatologie (onbetaald) / Redactielid Nurse Academy Ouderen & Thuiszorg (vergoeding)

 

Geen

W. Zacouris-Verweij

Financieel Adviseur Emuraal Advies B.V. te Rotterdam

Voorzitter NVLE onbetaald

ARCH werkgroep SLE, onbetaald

Patient Advocate bij UCB voor interne opleiding

Geen

J.R. Miedema

Longarts Erasmus MC

Longarts is regulier betaald

Adviesraad Beuringer Ingelheim nationaal/internationaal t.a.v. nintedanib voor systemische sclerose en progressieve fibrose. / patent JAK remmer voor pulmonale sarcoidose (eigendom van Erasmus MC, niet individueel); deelname onderzoek / pirfenidon bij asbestose (Roche - NVALT). Rest onderzoek n.v.t. voor SLE richtlijn

Niet meeschrijven aan aanbevelingen Nintedanib.

M. Quanjel

Longarts Antonius ziekenhuis Nieuwegein

Longarts vast in dienst

Adviesraad Beuringer Ingelheim nationaal/internationaal t.a.v. nintedanib voor systemische sclerose en progressieve fibrose

Geen

B. van den Bemt

apotheker/klinisch farmacoloog, werkzaam in St. Maartenskliniek/RadboudUMC

Incidentele nascholingen gedaan voor Pfizer, Novartis, Sandoz en Bayer

Adviesraad UCB tav farmaceutische zorg; Onderzoek naar therapietrouw gesponsored door Abbvie

Geen

A. Berden

Reumatoloog (sinds eind 2020; voorheen AIOS Leiden UMC) Reumatologie Maasstad Ziekenhuis Rotterdam

n.v.t.

 

Geen

R. Klaasen

Reumatoloog, werkzaam in Meander MC

Arch werkgroep SLE (niet betaald) Penningmeester Nederlandse vereniging voor reumatologie (betaald) Geneesmiddelen commissie Meander Medisch Centrum (niet betaald)

Vakgroep reumatologie in Meander Medisch centrum heeft meegedaan (afgerond 2021) aan Bliss-Believe studie (GSK): Wereldwijd opgezet onderzoek naar de combinatie behandeling van Rituximab + Belimumab vergeleken met Placeob + Belimumab en alleen Belimumab in SLE patiënten. (doelgroep: SLE ).

Geen

G. Brandts

Patiëntvertegenwoordiger

Geen

Geen

Geen

Inbreng patiëntenperspectief

Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door patiëntenverenigingen uit te nodigen voor de schriftelijke knelpuntenanalyse en meerdere leden van de patiëntenvereniging af te vaardigen in de werkgroep. Het verslag hiervan is besproken in de werkgroep. De verkregen input is meegenomen bij het opstellen van de uitgangsvragen, de keuze voor de uitkomstmaten en bij het opstellen van de overwegingen. De conceptrichtlijn is tevens voor commentaar voorgelegd aan meerdere patiëntenverenigingen en de eventueel aangeleverde commentaren zijn bekeken en verwerkt.

 

Wkkgz & Kwalitatieve raming van mogelijke substantiële financiële gevolgen

Kwalitatieve raming van mogelijke financiële gevolgen in het kader van de Wkkgz

Bij de richtlijn is conform de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) een kwalitatieve raming uitgevoerd of de aanbevelingen mogelijk leiden tot substantiële financiële gevolgen. Bij het uitvoeren van deze beoordeling zijn richtlijnmodules op verschillende domeinen getoetst (zie het stroomschema op de Richtlijnendatabase).

 

Uit de kwalitatieve raming blijkt dat er waarschijnlijk geen substantiële financiële gevolgen zijn, zie onderstaande tabel.

 

Module

Uitkomst raming

Toelichting

Module monitoring

Geen substantiële financiële gevolgen

Hoewel uit de toetsing volgt dat de aanbeveling(en) breed toepasbaar zijn (5.000-40.000 patiënten), volgt ook uit de toetsing dat het overgrote deel (±90%) van de zorgaanbieders en zorgverleners al aan de norm voldoet. Er worden daarom geen substantiële financiële gevolgen verwacht.

Module medicamenteuze behandeling - basis

Geen substantiële financiële gevolgen

Hoewel uit de toetsing volgt dat de aanbeveling(en) breed toepasbaar zijn (5.000-40.000 patiënten), volgt ook uit de toetsing dat het overgrote deel (±90%) van de zorgaanbieders en zorgverleners al aan de norm voldoet. Er worden daarom geen substantiële financiële gevolgen verwacht.

Module medicamenteuze behandeling - DMARD

Geen substantiële financiële gevolgen

Hoewel uit de toetsing volgt dat de aanbeveling(en) breed toepasbaar zijn (5.000-40.000 patiënten), volgt ook uit de toetsing dat het overgrote deel (±90%) van de zorgaanbieders en zorgverleners al aan de norm voldoet. Er worden daarom geen substantiële financiële gevolgen verwacht.



Methode ontwikkeling

Evidence based

Werkwijze

AGREE

Deze richtlijnmodule is opgesteld conform de eisen vermeld in het rapport Medisch Specialistische Richtlijnen 2.0 van de adviescommissie Richtlijnen van de Raad Kwaliteit. Dit rapport is gebaseerd op het AGREE II instrument (Appraisal of Guidelines for Research & Evaluation II; Brouwers, 2010).

 

Knelpuntenanalyse en uitgangsvragen

Tijdens de voorbereidende fase inventariseerde de werkgroep de knelpunten in de zorg voor patiënten met de schriftelijk knelpuntenanalyse. Tevens zijn er knelpunten aangedragen door Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd, Zorginstituut Nederland, NVZ, ZKN, VIG, NVR, V&VN, KNMP, NVZA, NVN, ReumaNederland, Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland, Nationale Vereniging voor Lupus, APS, Sclerodemie, MCTD (NVLE) via de schriftelijke knelpuntenanalyse. Een verslag hiervan is opgenomen onder aanverwante producten (Bijlage I).

 

Op basis van de uitkomsten van de knelpuntenanalyse zijn door de werkgroep concept-uitgangsvragen opgesteld en definitief vastgesteld.

 

Uitkomstmaten

Na het opstellen van de zoekvraag behorende bij de uitgangsvraag inventariseerde de werkgroep welke uitkomstmaten voor de patiënt relevant zijn, waarbij zowel naar gewenste als ongewenste effecten werd gekeken. Hierbij werd een maximum van acht uitkomstmaten gehanteerd. De werkgroep waardeerde deze uitkomstmaten volgens hun relatieve belang bij de besluitvorming rondom aanbevelingen, als cruciaal (kritiek voor de besluitvorming), belangrijk (maar niet cruciaal) en onbelangrijk. Tevens definieerde de werkgroep tenminste voor de cruciale uitkomstmaten welke verschillen zij klinisch (patiënt) relevant vonden.

 

Methode literatuursamenvatting

Een uitgebreide beschrijving van de strategie voor zoeken en selecteren van literatuur en de beoordeling van de risk-of-bias van de individuele studies is te vinden onder ‘Zoeken en selecteren’ onder Onderbouwing. De beoordeling van de kracht van het wetenschappelijke bewijs wordt hieronder toegelicht.

 

Beoordelen van de kracht van het wetenschappelijke bewijs

De kracht van het wetenschappelijke bewijs werd bepaald volgens de GRADE-methode. GRADE staat voor ‘Grading Recommendations Assessment, Development and Evaluation’ (zie http://www.gradeworkinggroup.org/). De basisprincipes van de GRADE-methodiek zijn: het benoemen en prioriteren van de klinisch (patiënt) relevante uitkomstmaten, een systematische review per uitkomstmaat, en een beoordeling van de bewijskracht per uitkomstmaat op basis van de acht GRADE-domeinen (domeinen voor downgraden: risk of bias, inconsistentie, indirectheid, imprecisie, en publicatiebias; domeinen voor upgraden: dosis-effect relatie, groot effect, en residuele plausibele confounding).

 

GRADE onderscheidt vier gradaties voor de kwaliteit van het wetenschappelijk bewijs: hoog, redelijk, laag en zeer laag. Deze gradaties verwijzen naar de mate van zekerheid die er bestaat over de literatuurconclusie, in het bijzonder de mate van zekerheid dat de literatuurconclusie de aanbeveling adequaat ondersteunt (Schünemann, 2013; Hultcrantz, 2017).

 

GRADE

Definitie

Hoog

  • er is hoge zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is zeer onwaarschijnlijk dat de literatuurconclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Redelijk

  • er is redelijke zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • het is mogelijk dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Laag

  • er is lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • er is een reële kans dat de conclusie klinisch relevant verandert wanneer er resultaten van nieuw grootschalig onderzoek aan de literatuuranalyse worden toegevoegd.

Zeer laag

  • er is zeer lage zekerheid dat het ware effect van behandeling dichtbij het geschatte effect van behandeling ligt;
  • de literatuurconclusie is zeer onzeker.

 

Bij het beoordelen (graderen) van de kracht van het wetenschappelijk bewijs in richtlijnen volgens de GRADE-methodiek spelen grenzen voor klinische besluitvorming een belangrijke rol (Hultcrantz, 2017). Dit zijn de grenzen die bij overschrijding aanleiding zouden geven tot een aanpassing van de aanbeveling. Om de grenzen voor klinische besluitvorming te bepalen moeten alle relevante uitkomstmaten en overwegingen worden meegewogen. De grenzen voor klinische besluitvorming zijn daarmee niet één op één vergelijkbaar met het minimaal klinisch relevant verschil (Minimal Clinically Important Difference, MCID). Met name in situaties waarin een interventie geen belangrijke nadelen heeft en de kosten relatief laag zijn, kan de grens voor klinische besluitvorming met betrekking tot de effectiviteit van de interventie bij een lagere waarde (dichter bij het nuleffect) liggen dan de MCID (Hultcrantz, 2017).

 

Overwegingen (van bewijs naar aanbeveling)

Om te komen tot een aanbeveling zijn naast (de kwaliteit van) het wetenschappelijke bewijs ook andere aspecten belangrijk en worden meegewogen, zoals aanvullende argumenten uit bijvoorbeeld de biomechanica of fysiologie, veiligheid aspecten, waarden en voorkeuren van patiënten, kosten (middelenbeslag), aanvaardbaarheid, haalbaarheid en implementatie. Deze aspecten zijn systematisch vermeld en beoordeeld (gewogen) onder het kopje ‘Overwegingen’ en kunnen (mede) gebaseerd zijn op expert opinion. Hierbij is gebruik gemaakt van een gestructureerd format gebaseerd op het evidence-to-decision framework van de internationale GRADE Working Group (Alonso-Coello, 2016a; Alonso-Coello 2016b). Dit evidence-to-decision framework is een integraal onderdeel van de GRADE-methodiek.

 

Formuleren van aanbevelingen

De aanbevelingen geven antwoord op de uitgangsvraag en zijn gebaseerd op het beschikbare wetenschappelijke bewijs en de belangrijkste overwegingen, en een weging van de gunstige en ongunstige effecten van de relevante interventies. De kracht van het wetenschappelijk bewijs en het gewicht dat door de werkgroep wordt toegekend aan de overwegingen, bepalen samen de sterkte van de aanbeveling. Conform de GRADE-methodiek sluit een lage bewijskracht van conclusies in de systematische literatuuranalyse een sterke aanbeveling niet a priori uit, en zijn bij een hoge bewijskracht ook zwakke aanbevelingen mogelijk (Agoritsas, 2017; Neumann, 2016). De sterkte van de aanbeveling wordt altijd bepaald door weging van alle relevante argumenten tezamen. De werkgroep heeft bij elke aanbeveling opgenomen hoe zij tot de richting en sterkte van de aanbeveling zijn gekomen.

 

In de GRADE-methodiek wordt onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke (of conditionele) aanbevelingen. De sterkte van een aanbeveling verwijst naar de mate van zekerheid dat de voordelen van de interventie opwegen tegen de nadelen (of vice versa), gezien over het hele spectrum van patiënten waarvoor de aanbeveling is bedoeld. De sterkte van een aanbeveling heeft duidelijke implicaties voor patiënten, behandelaars en beleidsmakers (zie onderstaande tabel). Een aanbeveling is geen dictaat, zelfs een sterke aanbeveling gebaseerd op bewijs van hoge kwaliteit (GRADE gradering HOOG) zal niet altijd van toepassing zijn, onder alle mogelijke omstandigheden en voor elke individuele patiënt.

 

Implicaties van sterke en zwakke aanbevelingen voor verschillende richtlijngebruikers

 

Sterke aanbeveling

Zwakke (conditionele) aanbeveling

Voor patiënten

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen en slechts een klein aantal niet.

Een aanzienlijk deel van de patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak kiezen, maar veel patiënten ook niet.

Voor behandelaars

De meeste patiënten zouden de aanbevolen interventie of aanpak moeten ontvangen.

Er zijn meerdere geschikte interventies of aanpakken. De patiënt moet worden ondersteund bij de keuze voor de interventie of aanpak die het beste aansluit bij zijn of haar waarden en voorkeuren.

Voor beleidsmakers

De aanbevolen interventie of aanpak kan worden gezien als standaardbeleid.

Beleidsbepaling vereist uitvoerige discussie met betrokkenheid van veel stakeholders. Er is een grotere kans op lokale beleidsverschillen.

 

Organisatie van zorg

In de knelpuntenanalyse en bij de ontwikkeling van de richtlijnmodule is expliciet aandacht geweest voor de organisatie van zorg: alle aspecten die randvoorwaardelijk zijn voor het verlenen van zorg (zoals coördinatie, communicatie, (financiële) middelen, mankracht en infrastructuur). Randvoorwaarden die relevant zijn voor het beantwoorden van deze specifieke uitgangsvraag zijn genoemd bij de overwegingen. Meer algemene, overkoepelende, of bijkomende aspecten van de organisatie van zorg worden behandeld in de module Organisatie van zorg.

 

Commentaar- en autorisatiefase

De conceptrichtlijnmodule werd aan de betrokken (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd ter commentaar. De commentaren werden verzameld en besproken met de werkgroep. Naar aanleiding van de commentaren werd de conceptrichtlijnmodule aangepast en definitief vastgesteld door de werkgroep. De definitieve richtlijnmodule werd aan de deelnemende (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd voor autorisatie en door hen geautoriseerd dan wel geaccordeerd.

Zoekverantwoording

Zoekacties zijn opvraagbaar. Neem hiervoor contact op met de Richtlijnendatabase.

Volgende:
Organisatie van zorg