Loopvaardigheid Spina Bifida

Initiatief: VRA Aantal modules: 22

Startpagina - Loopvaardigheid Spina Bifida

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor kinderen met loopstoornissen ten gevolge van een spina bifida.In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

    • Het betrouwbaar meten van de loopvaardigheid bij kinderen met spina bifida
    • Factoren die van invloed zijn op het uiteindelijke maximale niveau van functioneren
    • Het maximale niveau van maatschappelijk functioneren
    • De operatieve en niet-operatieve behandelingen van spina bifida
    • De organisatie van zorg rondom patiënten met spina bifida

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor kinderen met loopstoornissen ten gevolge van een spina bifida.

 

Voor patiënten

Spina bifida is de medische term voor ‘gespleten wervelkolom’, ook wel ‘open rug’ genoemd. Het is een aangeboren aandoening waarbij de ruggenwervels niet goed om het ruggenmerg heen zitten. De aandoening kent verschillende uitingsvormen en kan dus variëren in ernst. Als kinderen met een spina bifida ouder worden, kunnen er loopstoornissen optreden. Deze variëren van vrijwel geen problemen tot volledige rolstoelafhankelijkheid. De behandeling kan bestaan uit één of meer operaties. In Nederland worden per jaar ongeveer 100 baby’s geboren met een spina bifida. De aandoening kan niet worden voorkomen, maar het geven van extra foliumzuur vóór en tijdens de zwangerschap verlaagt wel sterk het risico op spina bifida.

 

Bij aanverwante informatie op deze website is een link naar een patiëntenbrochure te vinden.

 

Meer informatie over spina bifida is te vinden op de website van de patiëntenvereniging:

https://www.bosk.nl/spina-bifida

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de (kinder) revalidatieartsen, neurochirurgen, kinderneurologen, fysiotherapeuten, kinderartsen en orthopedisch chirurgen. In de werkgroep werd het patiëntenperspectief van kinderen en jongeren met een spina bifida vertegenwoordigd door een afgevaardigde namens de patiëntenvereniging van mensen met een spina bifida.

Volgende:
Meetinstrumenten bij Spina Bifida