Leidraad Benigne Speekselkliertumoren

Initiatief: NVKNO Aantal modules: 26

Wat is de beste strategie bij peroperatief onvoorziene bevindingen?

Uitgangsvraag

Wat is de beste strategie bij peroperatief onvoorziene bevindingen?

Aanbeveling

Peroperatief onvoorziene omstandigheden

Spoel het operatiegebied overvloedig met NaCl na resectie in het geval van zowel ongecontroleerde als gecontroleerde tumorspill.

 

Overweeg actieve follow-up bij patiënten waarbij ongecontroleerde tumorspill plaats heeft gevonden.

 

Overweeg post-operatieve radiotherapie bij ongecontroleerde tumorspill. Overweeg dit laagdrempeliger bij patiënten die reeds behandeld worden voor een recidief. Indien dit overwogen wordt, overleg dit dan met een centrum gespecialiseerd in hoofd-hals chirurgie.

 

Staak de chirurgische procedure indien peroperatief blijkt dat er sprake is van tumor-ingroei in de nervus facialis (hoofdstam), waarbij de chirurg inschat dat de facialis niet gespaard kan blijven.

 

Verwijs deze patiënt door naar een centrum gespecialiseerd in hoofd-hals chirurgie. Neem eventueel een open biopt peroperatief voor nadere histologische duiding bij deze bevindingen.

 

Overweeg om niet substantieel mimisch bijdragende takjes van de nervus facialis op te offeren (eventueel na controle middels stimulatie) voor optimale resectie van de tumor. Ervaring is hier zeer aangewezen.

 

Overleg daarom bij twijfel met een centrum gespecialiseerd in hoofd-hals chirurgie.

Overwegingen

Er is geen tot weinig evidence voor additionele per-operatieve handelingen in het geval van macroscopische tumorspill. Een studie laat zien dat overvloedige irrigatie effectief was na tumorspill bij parotischirurgie: In 2% werd er cytopathologisch materiaal passend bij een pleomorf adenoom aangetroffen in het irrigaat. Bij de tweede maal irrigeren werd er geen cytologisch materiaal meer aangetroffen (Tretiakow, 2021).

Onderbouwing

Een intra-operatieve kapselruptuur van een pleiomorf adenoom kan tumorspill tot gevolg hebben. Dit wordt gezien als een belangrijke risicofactor voor het optreden van een recidief (Dulguerov, 2017). Er valt een onderscheid te maken tussen gecontroleerde en ongecontroleerde tumorspill. Bij gecontroleerde spill is deze tot een minimum beperkt en is de chirurg ervan overtuigd dat de risico’s op een recidief beperkt zijn. Bij ongecontroleerde significante tumorspill is het scenario reëel dat er microscopische tumorrest is achtergebleven in het wondbed.

  1. <p align="left">Tretiakow D, Stodulski D, Mikaszewski B. Regarding the "Tumour spillage of the pleomorphic adenoma of the parotid gland: A proposal for intraoperative measures". Oral Oncol. 2021 Feb;113:105026. doi: 10.1016/j.oraloncology.2020.105026. Epub 2020 Sep 28. PMID: 32988750.

Autorisatiedatum en geldigheid

Laatst beoordeeld  : 15-10-2024

Laatst geautoriseerd  : 15-10-2024

Geplande herbeoordeling  : 15-10-2028

De geldigheid van de leidraad komt te vervallen indien nieuwe ontwikkelingen aanleiding zijn een herzieningstraject te starten.

Initiatief en autorisatie

Initiatief:
  • Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
Geautoriseerd door:
  • Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
  • Nederlandse Vereniging voor Pathologie
  • Nederlandse Vereniging voor Radiologie
  • Nederlandse Vereniging voor Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie

Algemene gegevens

De ontwikkeling van deze leidraad werd ondersteund door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten (www.demedischspecialist.nl/kennisinstituut) en werd gefinancierd uit de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS). De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de richtlijnmodule.

Samenstelling werkgroep

Voor het ontwikkelen van de leidraad is in 2022 een multidisciplinaire werkgroep ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van alle relevante specialismen (zie hiervoor de Samenstelling van de werkgroep) die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met een benigne speekselkliertumor.

 

Werkgroep

  • Dr. S. (Stijn) van Weert, voorzitter, hoofd-hals oncologisch chirurg, werkzaam in het MUMC, NVKNO
  • Dr. J.M.J.A.A. (Jos) Straetmans, KNO-arts, werkzaam in het Zuyderland Ziekenhuis, NVKNO
  • Dr. D.A. (Derrek) Heuveling, KNO-arts, werkzaam in het Meander MC, NVKNO
  • S.T.H. (Sam) Reerds, KNO-AIOS, werkzaam in het Radboudumc, NVKNO
  • Dr. M.L. (Marc) Ooft, Patholoog, Pathologie DNA, werkzaam in Rijnstate, NVVP
  • Dr. M.H. (Matthijs) Valstar, MKA-chirurg, post-doc onderzoeker, werkzaam in respectievelijk Flevoziekenhuis Almere en Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam, NVMKA
  • Dr. M.M.L. (Maartje) de Win, Radioloog, werkzaam in Amsterdam UMC, NVvR

Klankbordgroep

  • Dr. M.F. (Martijn) Lutke Holzik, Chirurg-oncoloog, werkzaam in ZGT, NVvH

Met ondersteuning van

  • Dr. D. (Dagmar) Nieboer, senior adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten
  • Dr. A. (Anh Nhi) Nguyen, adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten

Belangenverklaringen

De Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling is gevolgd. Alle werkgroepleden hebben schriftelijk verklaard of zij in de laatste drie jaar directe financiële belangen (betrekking bij een commercieel bedrijf, persoonlijke financiële belangen, onderzoeksfinanciering) of indirecte belangen (persoonlijke relaties, reputatiemanagement) hebben gehad. Gedurende de ontwikkeling of herziening van een module worden wijzigingen in belangen aan de voorzitter doorgegeven. De belangenverklaring wordt opnieuw bevestigd tijdens de commentaarfase.

 

Een overzicht van de belangen van werkgroepleden en het oordeel over het omgaan met eventuele belangen vindt u in onderstaande tabel. De ondertekende belangenverklaringen zijn op te vragen bij het secretariaat van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten.

 

Werkgroeplid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

van Weert (voorzitter)

voorzitter vanuit de Nederlandse vereniging voor KNO- heelkunde (NvKNO)

 

Fulltime hoofd-hals oncologisch chirurg MUMC+
tot 31-12-22 voorzitter van de plenaire commissie opleidingsvisitaties.
lid van de commissie hoofd-hals oncologie van de NvKNO
Voorzitter werkgroep hoofd-halsoncologie MUMC+

 

Geen

Niet van toepassing

Heuveling

KNO-arts Meander Medisch Centrum

Penningmeester MSB Midden Nederland U.A. (betaald)
Lid kerngroep Laryngologie van de NvKNO

Geen

Niet van toepassing

Straetmans

KNO-arts, vrijgevestigd
Zuyderland MC Heerlen-Sittard

Medisch Manager RVE Oncologie, Zuyderland Medisch Centrum

Geen

Niet van toepassing

de Win

Radioloog, Amsterdam UMC

Opleider radiologie Amsterdam UMC, lid concilium en PVC radiologie. Faculty Erasmus course H&N MRI

Geen

Niet van toepassing

Ooft

Patholoog

Pathologie DNA, locatie Rijnstate ziekenhuis, Arnhem

 

Extern gefinancierd onderzoek (PI; Neuoendocrine Research Grant)

Geen

Niet van toepassing

Valstar

MKA-chirurg, Flevoziekenhuis, Almere

 

Post-doc onderzoeker NKI-AVL

 

Geen

Niet van toepassing

Reerds

Radboudumc, AIOS Keel-, neus-, en oorheelkunde

 

PhD student Radboudumc speekselklierpathologie

 

Geen

Niet van toepassing

 

Klankbordgroeplid

Functie

Nevenfuncties

Gemelde belangen

Ondernomen actie

Lukte Holzik

Chirurg-oncoloog, ZGT

Opleider heelkunde en voorzitter NVCO (Nederlandse vereniging Chirurgische Oncologie).

Geen

Niet van toepassing

Inbreng patiëntenperspectief

Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door het uitnodigen van de Sjögren Patiëntenvereniging, Patiëntenvereniging Hoofd-Hals, Patiëntenvereniging Speekelklierkanker en de overkoepelende Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) om deel te nemen in de werkgroep en aan de schriftelijke knelpuntenanalyse. Alle partijen hebben aangegeven hiervoor op dit moment niet de capaciteit te hebben. Door de werkgroep is er aandacht besteed aan het patiëntperspectief en is het document ‘inhoudelijke inbreng bij patiëntenparticipatie bij de ontwikkeling van kwaliteitsdocumenten’ daarin leidend geweest.

Werkwijze

Knelpuntenanalyse, uitgangsvragen, enquête

Tijdens de voorbereidende fase inventariseerde de werkgroep de knelpunten in de benigne speekselklierzorg middels een enquête. Voor dit onderdeel zijn twee verschillende enquêtes uitgezet naar zorgverleners in de eerste en tweede (en derde) lijn. In deze enquête werd er navraag gedaan over verwijspatronen, praktijkgrootte en variatie, diagnostiek, behandeling, wachttijden, omgaan met recidieven en bijwerkingen. Van alle respondenten ervaart iets minder dan de helft praktijkvariatie in de diagnostiek en behandeling van benigne speekselkliertumoren.

 

Commentaar- en autorisatiefase

Het concept van de leidraad wordt aan de betrokken (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd ter commentaar. De commentaren worden verzameld en besproken met de werkgroep. Naar aanleiding van de commentaren wordt de leidraad aangepast en definitief vastgesteld door de werkgroep. De definitieve leidraad wordt aan de deelnemende (wetenschappelijke) verenigingen en (patiënt) organisaties voorgelegd voor autorisatie en door hen geautoriseerd dan wel geaccordeerd.