Kleine vaten vasculitis

Initiatief: NVR Aantal modules: 48

Startpagina - Kleine vaten vasculitis

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met vasculitis. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

    • Klachten en symptomen die kunnen passen bij een vasculitis van een bepaalde orgaan en bij vasculitis door het hele lichaam
    • De diagnostiek die nodig is voor het stellen van vasculitis van een orgaan en voor een vasculitis door het hele lichaam
    • Speciale aandacht voor klachten en diagnostiek van vasculitis bij kinderen

 

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met vasculitis.

 

Voor patiënten

Vasculitis betekent ontsteking van de bloedvaten. Bij een ontsteking van een bloedvat wordt het bloedvat beschadigd door het ontstekingsproces. Hierdoor kan het bloedvat gaan lekken, waardoor kleine bloeduitstortingen ontstaan. Als de ontsteking gepaard gaat met vaatvernauwing of zelfs afsluiting van het bloedvat, dan krijgt het orgaan of het weefsel dat van die bloedvoorziening afhankelijk is, onvoldoende zuurstof. Dit kan uiteindelijk leiden tot schade aan die organen en weefsels die soms niet meer te herstellen is. De gevolgen van vaatwandontsteking zijn in sommige gevallen beperkt en voorbijgaand, maar in andere gevallen uitgebreid en ernstig.

 

Bij aanverwante informatie op deze website staat een link naar een patiëntenversie van de richtlijn.

 

Meer informatie over vasculitis is te vinden op de website van de dermatologen:

http://www.nvdv.nl/wp-content/uploads/2014/08/Folder-Vasculitis-van-de-huid-2010.pdf

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de dermatologen, reumatologen, internisten, nefrologen, logartsen, maag-darm-leverartsen, kinderartsen, KNO-artsen, neurologen, pathologen, radiologen, oogartsen en de Friedrich Wegener Stichting als patiëntenvereniging. 

Volgende:
Systemische symptomen/klachten van vasculitis