Inflammatoire darmziekten volwassenen

Initiatief: NVMDL Aantal modules: 44

Startpagina - Inflammatoire darmziekten

Waar gaat deze richtlijn over?

Inflammatoire darmziekten oftewel chronische darmontstekingsziekten komen veel voor. De meest voorkomende darmontstekingsziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Naar schatting hebben 90.000 patiënten in Nederland een van deze ziekten. Chronische darmontstekingsziekten hebben een grote impact op (de kwaliteit van) het leven van patiënten.

 

In 2009 is de richtlijn inflammatoire darmziekten ontwikkeld. In 2015 zijn onderdelen van deze richtlijn  herzien en/of aangevuld. In de richtlijn werden de diagnostiek en behandeling van inflammatoire darmziekten beschreven. Deze richtlijn was toe aan een modulaire herziening. Een aantal modules was verouderd en daarnaast bestond er de wens om nieuwe richtlijnmodules te ontwikkelen.

 

De huidige richtlijn bevat de volgende onderwerpen:

 

Behandeling van volwassen met IBD

  • Dieet
  • Voedingssupplementen
  • Perianale fistels
  • Behandeling bij maligniteiten in het verleden
  • Niet-farmacologische interventies bij vermoeidheid
  • Behandeling tijdens zwangerschap
  • Behandeling van patiënten >60 jaar
  • Perioperatief beleid

 

Organisatie van zorg

  • Psychosociale zorg

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is geschreven voor zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van volwassenen met inflammatoire darmziekten.

 

Voor patiënten

Inflammatoire darmziekten is een overkoepelende term voor chronische ziekten met ontstekingen in de darm. Twee veelvoorkomende darmontstekingsziekten zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Bij colitis ulcerosa zitten de ontstekingen met name in de dikke darm. Het slijmvlies van de darm is dan ontstoken. Bij de ziekte van Crohn zitten de ontstekingen of zweren met name in (een gedeelte van) de dunne darm, de dikke darm of de endeldarm. Hierbij kunnen er ook gangetjes ontstaan naar andere organen. Dat noemen we fistels. Patiënten kunnen verschillende klachten ervaren door de ontsteking en fistelvorming, zoals pijnklachten, vermoeidheid.

 

Meer informatie over chronische darmontstekingsziekten is de vinden op Thuisarts:

ziekte van Crohn: https://www.thuisarts.nl/ziekte-van-crohn

colitis ulcerosa: https://www.thuisarts.nl/colitis-ulcerosa

 

Meer informatie over (leven met) de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa is te vinden op de website van de patiëntenvereniging: https://www.crohn-colitis.nl/

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm- en Leverartsen (NVMDL). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de maag-darm-leverartsen, chirurgen, internisten, radiologen, gynaecologen, verpleegkundigen en diëtisten. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door inbreng van Crohn & Colitis NL.

 

Toepassen

  • Stroomschema bij module maligniteiten
  • Stroomschema bij module perianale fistels
  • Implementatieplan

 

Eventueel ook ‘Status van de richtlijn’

In het onderhoudsplan (zie Verantwoording) heeft de werkgroep aangegeven wat het uiterste jaar is voor beoordeling van actualiteit van de modules.

 

Volgende:
Medicamenteuze behandeling van colitis ulcerosa