Startpagina - Infectieuze keratitis
Waar gaat deze richtlijn over?
Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met een infectieuze keratitis en de onderwerpen die belanghebbenden het belangrijkst vonden om in de richtlijn besproken te hebben. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Symptomen, klachten en doorverwijzing bij verdenking op infectieuze keratitis
- Diagnostiek bij verdenking op infectieuze keratitis
- Behandeling wanneer de verwekker nog niet bekend is
- Behandeling van een bacteriële keratitis
- Behandeling van een schimmel keratitis
- Behandeling van een Acanthamoeba keratitis
- Behandeling van een herpes keratitis (HSV-1 en VZV)
- Patiëntondersteuning bij een infectieuze keratitis
Voor wie is deze richtlijn bedoeld?
Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de in de tweedelijns (en derdelijns) zorg voor patiënten met een (verdenking op) infectieuze keratitis.
Voor patiënten
Infectieuze keratitis is een ontsteking aan het hoornvlies van het oog. Het is een aandoening die met enige regelmaat voorkomt. Wanneer deze niet snel en adequaat wordt behandeld, kan er ernstige schade aan het oog optreden. De ontsteking kan veroorzaakt worden door een bacterie, een virus, Acanthamoeba of door een schimmel. Het is belangrijk dat zo snel mogelijk duidelijk wordt wat de ontsteking veroorzaakt zodat de juiste behandeling kan worden gestart. Infectieuze keratitis komt vaker voor wanneer er contactlenzen worden gedragen, daarom zal de huisarts een patiënt eerder doorverwijzen naar een oogarts als een patiënt ook contactlenzen draagt. In deze richtlijn wordt beschreven welke diagnostiek moet worden verricht bij patiënten met een verdenking op een infectieuze keratitis en welke behandeling het meest geschikt is.
Meer informatie over een infectieuze keratitis is te vinden op www.hoornvlieswijzer.nl en op thuisarts.nl die gebaseerd is op de NHG standaard het rode oog:
Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de oogartsen, artsen-microbioloog, ziekenhuisapothekers, huisartsen en optometristen. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door inbreng van een vertegenwoordiger van de Hoornvlies Patienten Vereniging (HPV) in het kader van shared decision making.
Verantwoording
Autorisatiedatum en geldigheid
Laatst beoordeeld : 27-08-2024
Laatst geautoriseerd : 27-08-2024
Geplande herbeoordeling : 27-08-2029