Infantiele Hemangiomen

Initiatief: NVDV Aantal modules: 9

Startpagina - Infantiele hemangiomen

Waar gaat deze richtlijn over?

Het betreft een nieuwe richtlijn over infantiele hemangiomen. Dit zijn goedaardige vaattumoren die bij kinderen voorkomen. De richtlijn gaat in op de anamnese, lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek, verschillende vormen van therapie(lokaal, systemisch, chirurgisch) en in het bijzonder wanneer behandeling is aangewezen van een hemangioom. Daarnaast gaat het ook in op de afstemming van zorg bij infantiele hemangiomen met wanneer een 0e /1e lijn behandelaar een kind met een hemangioom dient door te verwijzen naar een expertisecentrum / gespecialiseerd behandelteam / dermatoloog of kinderarts met expertise op dit gebied.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

Voor alle medici betrokken bij de zorg van kinderen met een infantiel hemangioom (dermatologen, kinderartsen, plastisch chirurgen, (kinder)chirurgen, KNO-artsen, oogartsen, huisartsen, jeugdartsen, radiologen, pathologen). Ook heeft patiëntvereniging Hevas geparticipeerd in de richtlijnwerkgroep en bijgedragen aan de richtlijn.

 

Voor patiënten

Een aardbeivlek (hemangioom) is een rode, paarse, blauwe of huidkleurige bult. In de bult zitten bloedvaatjes. De bult ontstaat meestal in de eerste paar weken na de geboorte.

De vlek wordt vanzelf minder. Dit kan wel jaren duren. De huid kan er anders uit blijven zien.

Een aardbeivlek is meestal niet gevaarlijk, maar kan soms wel gevaarlijk zijn:

  • Als hij op een plek zit waardoor uw kind problemen kan krijgen. Bijvoorbeeld bij de mond, de neus, in het gebied waar de luier zit of op het ooglid. Een aardbeivlek kan ook in het lichaam zitten. Bijvoorbeeld in de lever of bij de stembanden.
  • Als er wondjes ontstaan en hij ontstoken raakt. Hier kan uw kind pijn en littekens van krijgen.

Meer informatie  is te vinden op de website van de NVDV en op Thuisarts:

Zoek een huidaandoening (nvdv.nl)

www.thuisarts.nl/aardbeivlek  

Volgende:
Epidemiologie en risicofactoren